Biden skakar av sig moraliska bekymmer och NATO-oenighet om klusterbomber

11
1082

 

Bild Wikipedia. USAs Rockwell Lancer släpper klusterbomber.

Källa: Utdrag ur Ekaterina Blinova i https://sputnikglobe.com/20230711/why-team-biden-is-shrugging-off-moral-concerns-and-nato-divisions-over-cluster-bombs-1111817163.html

”Vad händer då?” frågade tjänstemannen Hersh. ”USA har målat in sig i ett hörn genom att uppmana Nato att agera. Kommer Nato att svara genom att skicka de brigader som nu tränar i Polen och Rumänien på ett luftburet anfall? Vi visste mer om den tyska armén i Normandie under andra världskriget än om den ryska armén i Ukraina.”

Klusterbomber utvecklades först av Nazityskland under andra världskriget, även om alla stormakter i kriget utvecklade sina egna. De blev ökända under och efter USA:s krig i Vietnam, Laos och Kambodja, där ett enormt antal klusterbomber användes mot befrielserörelser och befolkningen.

I Laos är mer än en tredjedel av landets jordbruksmark obrukbar ett halvt sekel efter krigets slut, eftersom den fortfarande är föorenade av icke exploderade amerikanska klusterbomber. 2016 sa USA:s dåvarande president Barack Obama att han ångrade bombkampanjen och lovade 90 miljoner dollar för att hjälpa Vientiane att rensa ut bomberna, och han slutade med att be om ursäkt.
Klustervapen har också använts i många andra konflikter, inklusive i Irak, Afghanistan, Libanon, Västsahara och Jugoslavien.

Källa: Utdrag ur Ekaterina Blinova i https://sputnikglobe.com/20230711/why-team-biden-is-shrugging-off-moral-concerns-and-nato-divisions-over-cluster-bombs-1111817163.html

Relaterat
USA 2022: ”Användningen av klustervapen är ett krigsbrott” – USA 2023: ”Vi skickar klustervapen”
Human Rights Watch: Ukraina använder klustervapen och antipersonella minor.

Föregående artikelVarför stoppar Ryssland sitt deltagande i överenskommelsen om spannmålsaffärer?
Nästa artikelNew York Times: Efter stora förluster pausar Ukraina och söker ny strategi
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Klusterbomber är luftminor, som blir till landminor om de inte detonerar. Har aldrig hört att Tyskland var de första som använde detta vapen (kunde vara intressant med källa), däremot vet jag att washington och city bombade Ungern med dessa 1944 eftersom jag har haft släktingar som dog av dom. På samma sätt gällde i Serbien 1999. Vidare ’undrar’ jag varför sverjes ’riksdag’ inte hej vilt protesterar mot nato/washington när sverjes ’politiker’ 2008 skrev under konventionen mot klusterbomber. Kan’ det vara för att de är vasaller till ’city’/washington

  • Visst!
   Sverige följer husbondens röst.
   Så har det egentligen alltid varit.
   Ett erkännande som kommer av Nato ansökan,
   Tydligt uttalat av våra valda talespersoner.
   En ordning som ogenerat,
   meddelar att landets Demokrati är ett spel för galleriet.
   Detta ställt framför folkviljans betydelse.
   Och den ofriheten har numera,
   än mer blivit stadigt grundmurad
   när sanningen uppenbarar sig
   för var och en med minsta intresse
   för det politiska rävspelet.

  • Klusterbomben kallades först SD2 fjärils Bomb från 1940 i Tyskland. Vingarna får bomben att roterar när bomben faller och skruvar loss spindeln som är ansluten till säkringen. Bomben kan inte desarmeras. Den första betydligt operativt använda klusterbomben var var den tyska SD-2 eller Sprengbombe Dickwandig 2 kg, vanligen kallad Fjärilsbomben.
   Källa. A Guide to Cluster Munitions (PDF). Geneva: GICHD. November 2007. p. 28. ISBN 978-2-940369-07-2.
   Källa. ”Remembering the terror the Luftwaffe’s butterfly bombs brought to the North”. The Guardian. ISSN 0261-3077. Retrieved 2017-02-09.

   • Det var utförlig info om vapnets teknologi, ursprung och bruk. Tack Karl. Ifrågasätter inte teknikbeskrivningen, men resten ger jag inte mkt för..Jo om det kommit ifrån OffGuardian, och inte the Guardian som ju är en globalistägd historieförvrängare av kännt mått

    • @pz 19 juli, 2023 At 23:53
     The Guardian har inte själva uppfunnit informationen. Dom bara sammanställde den från andra källor. Det finns åtskilliga källor över detta. Bland annat dokumentationen från utvecklingen och tillverkningen i dåvarande Tyskland. Se vidare, hur naziregimen i Kiev attackera civila i de ryska områdena med att släppa fjärilsbomber, vilket är just klusterbomber.

     7 Aug, 2022 13:45
     Väst är tyst som Ukraina angriper civila i Donetsk med hjälp av förbjudna ’fjärils’ minor
     –The West is silent as Ukraine targets civilians in Donetsk using banned ‘butterfly’ mines
     https://www.rt.com/russia/560020-donetsk-butterfly-mines-geneva-conventions/

     24 Aug, 2022 20:33
     Demonstranter utmanar väst över Ukrainas användning av minor mot civila
     —Protesters call out West over Ukraine’s use of mines on civilians
     https://www.rt.com/russia/561468-ukraine-cluster-mines-protest/

     Det finns inga undan förklaringar.

  • USA använder vad dom kallar BLU-3 cluster bomblet, vilka användes flitigt under attackerna på Vietnam, Kambodja och Laos. Tekniskt är principen desamma. En stor mängd bomber, kanske 2,000, släpps och rotationen osäkrar bomben under fallet. USA bomberna har även innehållit ämnen som Sarin. Det är även känt att USA använde sådana bomber under invasionen av Grenada 1983, Nagorno Karabakh kriget, 1992–1994, 2016, 2020, Jugoslavien 1999, Afghanistan, 2001–2002, Iraq, 1991 (2 miljoner bomber), 2003–2006, Libanon, 1978, 1982 and 2006, Georgia, 2008, Libyen, 2011, Syrien, 2012, Syd Sudan, 2013, Ukraina, 2014, Yemen, 2015–2022.

   USAs krigsförbrytelser är minst sagt omfattande och pågående.

 2. Såg f ö att Nigel Farrage blivit utestängd från varenda bank i lilla britannien/’city’ som äger rubbet har ju bestämt.. Inte en enda dinosaurietidning har gett honom något stöd (och gör de det så är det för att dra uppmärksamheten bort från faktumet om vem som totaläger även ’tidningarna’), så utgår från att han flyttar till Ryssland och bildar exilregering nu när globalisterna de facto startat krig mot västbefolkningen

 3. Jag tror att Ukrainas användning av klusterbomber kommer att bli det definitiva slutet för Ukraina, eftersom Ryssland troligen kommer att svara med samma myn, fast i mycket större omfattning.
  Det är säkrast att resten av befolkningen hinner fly innan helvetet bryter ut.
  Djävulen själv har släppts lös i form av de dement-sjuk president som inte har ”alla hästar i båset”.
  Man undrar vad det är för idioter i Washington som godkänner sådant. Skulden ligger helt och hållet i det amerikanska ”dårhuset”.

  • Världen skulle nog vara en ganska fredlig plats om inte USA fanns utan var uppdelat i många mindre länder! Och det är väl det hoppet som motståndarna till regimen i Washington jobbar för i USA. Att motståndet har så svårt att få fart är ju att USA är så militariserat och övervakat att det är mycket svårt att organisera något verkligt motstånd utan hjälp utifrån. Sedan är frågan hur man demonterar regimens alla övervakningsorgan som CIA, FBI, NSA och en mängd andra som lever som en hydra på samhällskroppen? Numera är de så mäktiga att de mer eller mindre styr hela fascist-unionen från kulisserna.

 4. USA/NATO måste visa upp fiender som är farliga, för att motivera sin egen existens.
  Ryssland och Kina och många andra är ensidigt utsedda till fiender av USA.
  Detta har pågått sedan 1949.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here