New York Times: Efter stora förluster pausar Ukraina och söker ny strategi

15
1353

 

Soldater med vapen som dyker upp från en truppbärare.
Ukrainska rekryter i Azovregementet går av från ett amerikanskt taktiskt fordon under träning i mars. Mauricio Lima för The New York Times
Soldater med vapen som dyker upp från en truppbärare.

Källa:
https://www.nytimes.com/2023/07/15/us/politics/ukraine-leopards-bradleys-counteroffensive.html

Lara Jakes rapporterade från Rom, Eric Schmitt från Washington och Andrew E. Kramer från Zaporizhzhia, Ukraina. 15 juli.

Tidigt i motoffensiven förlorade Ukraina så mycket som 20 procent av sina vapen och rustningar. Takten i förlusten sjönk när kampanjen avtog och befälhavarna ändrade taktik.

Under de första två veckorna av Ukrainas ansträngande motoffensiv skadades eller förstördes så mycket som 20 procent av vapnet som skickades till slagfältet, enligt amerikanska och europeiska tjänstemän. Förlusterna  inkluderar några av de bästa västerländska stridsmaskinerna – stridsvagnar och pansarvagnar – som ukrainarna räknade med att de kunde slå tillbaka ryssarna.
Den häpnadsväckande andelen förluster sjönk till cirka 10 procent under de efterföljande veckorna, sade tjänstemännen, och bevarar fler av de trupper och maskiner som behövs för den stora offensiva skjuts som ukrainarna säger att det fortfarande kommer att komma.
En del av förbättringen kom för att Ukraina ändrade taktik och fokuserade mer på att slita ner de ryska styrkorna med artilleri och långdistansmissiler än att anfalla fiendens minfält och eld.
Men de goda nyheterna döljer en del dystra verkligheter. Förlusterna har också avtagit eftersom motoffensiven i sig har avtagit – och till och med stannat av på sina ställen – när ukrainska soldater kämpar mot Rysslands formidabla försvar. Och trots förlusterna har ukrainarna hittills bara tagit fem (8 km) av de 60 miles (10 mil) som de hoppas kunna tillryggalägga för att nå havet i söder och dela de ryska styrkorna i två delar.
En ukrainsk soldat sa i en intervju denna vecka att hans enhets drönare plockade upp bilder från ett halvdussin västerländska pansarfordon som fångats i en artilleriflod söder om staden Velyka Novosilka.
”Alla brann”, sa soldaten, som identifierade sig som Sgt. Igor. ”Alla hoppas på ett stort genombrott”, sa han och tillade en vädjan om att de som granskar på långt håll inser vikten av långsamma och stadiga framsteg.
Ryssland hade många månader på sig att förbereda sig för motoffensiven, och fronten är full av minor, stridsvagnsfällor och ingrävda trupper, medan ryska spaningsdrönare och attackhelikoptrar flyger över huvudet med ökande frekvens.
Med tanke på dessa befästningar, säger experter, är det inte förvånande att Ukraina skulle drabbas av relativt allvarliga förluster i de tidiga stadierna av kampanjen.

Bild

Skadade tankar och fordon på en lerig mark. Eld och rök syns till vänster.
Ett fotografi som släppts av det ryska försvarsministeriet visar enligt uppgift förstörda Bradley-fordon och Leopard-tankar i Ukrainas Zaporizhzhia-region.Kreditera…Ryska försvarsministeriet, via Shutterstock
Skadade tankar och fordon på en lerig mark. Eld och rök syns till vänster.

 

Den här veckan erkände Ukrainas president, Volodymyr Zelensky, att det hade varit en kort paus i operationerna för några veckor sedan men skyllde det på bristen på utrustning och ammunition, och uppmanade västerländska allierade att öka leveranstakten.
Amerikanska tjänstemän erkände denna paus och sa att ukrainarna hade börjat röra på sig igen, men mer medvetet, mer skickliga på att navigera i minfält och medvetna om riskerna för olyckor. Med tillströmningen av klustervapen från USA, sa de, kan takten öka.
”Det är inte lika snabbt, men det ligger inte katastrofalt efter schemat”, sa den brittiske försvarsministern Ben Wallace på onsdagen. ”Den gör vad någon annan skulle göra för att slåss genom minfält mot den ryska linjen.”
Problemen hamnar i fokus ute på gårdsfälten i södra Ukraina där mycket av motoffensiven utkämpas. Där har Bradley Fighting Vehicles, som länge eftertraktats av ukrainarna, dagligen kört över pansarminor, säger soldater som har kämpat i fordonen.
Fordonen, som väger cirka 34 ton, är designade för att bära infanterisoldater genom områden utsatta för skottlossning eller artilleri. En bakre ramp öppnas så att soldater kan stapla ut och slåss. Vid planeringen av motoffensiven var det meningen att Bradleys skulle bära soldater över öppna fält för att nå ryska skyttegravar och bunkrar.
Bradleys stridsmaskiner har gjort en del av sitt jobb bra; deras tjocka rustning har gett bra skydd för de flesta soldater, som har överlevt många av minsprängningarna med få skador.
Föregående artikelVarför idrottslig bojkott av Ryssland men inte av VM i USA som haft mycket fler, större folkrättsstridiga krig?
Nästa artikelStöd Julian Assange och yttrandefriheten! Manifestation med brev till ambassadören från Assanges hemland Australien!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. Vapnen väst skickade visade sig inte alls vara så bra som de inbillat ukrainarna! Men detta borde ukrainarna vetat om ifall de läst andra länders erfarenheter i krig med dessa vapen! Eftertankens kranka blekhet att de lät sig luras…Men MIC är givetvis glada de får tillverka mer dyra vapen som vi ska betala!

 2. Pausa? Vad sa? Pausa? 🤣🤣🤣
  Ryssland har vunnit kriget. Fatta det, NYT och samling bluff experter som befolkar västs STINK TANKS.
  Nato/USA har förlorat kriget mot Ryssland. Period. På ett förnedrande sätt.
  Men allehanda förståndshandikappad västpolitiker och TV soffa värmande bluff expert låtsas som annat. Pausa? Give me a break!

  Detta var ett av de mest skrattretande saker man läst på ett tag från Bradley/Leopard2 kyrkogården vid Donbas slätten. Det visar också att få kommer i närheten av NYT vad gäller sagor och illusionsnummer …

  Q: What do you do when Russia kicks your ass real bad 👋🏾👋🏾👋🏾, ukrozionazi?
  A: Well, you take a pause 🤣🤣🤣

  Alistaire Crookes utmärkta krönika är allt annat NYTs tjocka nothing burger meny
  https://strategic-culture.org/news/2023/07/17/a-bonfire-of-the-vanities/

 3. Vad sägs om att stoppa detta vansinne nu istället. Motoffensiven har TOTALT misslyckats. Och det kommer heller EJ lyckas över sommaren nu. Men man fortsätter denna vidriga proxyn, där man även levererat klusterbomber till Ukraina. Dom verkar vilja att Ryssland gör slut på all motoffensiv som finns kvar, som kommer ske över sommaren nu, så förhandlingar inleds till hösten då. Det verkar krävas total ukrainsk nederlag. Då får det bli så. Dessa Usa Nato krigskåta krigsromantiker får EJ nog. TROTS 17mån nu. Vi kommer se samma sak där Ukraina och dess vidriga uppbackare Usa Nato EJ kommer komma någonstans. Bortsett från fortsatta terroristattacker med jämna mellanrum, tills totala nederlaget. Man lär sej INGET av tidigare händelser. Svarta marknaden har ALDRIG mått bättre i Europa vad gäller vapen. Dom olika ukrainska gängen, från nynazisterna, facisterna, och den grova organiserade kriminaliteten, kommer skeppa vapen till övriga europeiska länder och göra stora pengar för många år framöver sedan. Lycka till med att rensa korrupta landet sedan era korkskallar till vasaller vad gäller EU

 4. Det ser inte särskilt ljust ut för Ukraina. Mycket talar för ett ”förödande nederlag” för väst och Ukraina i proxykriget mot Ryssland, något som skulle stärka både Ryssland och Kina, rapporterar The Telegraph.

  Det är brittiska The Telegraph som nu publicerat en artikel som heter ”Ukraina och väst står inför ett förödande nederlag”.

  Detta med anledning av Ukrainas misslyckade motoffensiv.

  Enligt tidningen kommer ett förlorat krig i Ukraina innebär att Ryssland och Kina stärks.

  The Telegraphs Robert Clark påpekar i en opinionsartikel att motoffensiven har problem och nu är inne på sin andra månad. Det är ”oerhört tufft” för Ukraina, förklaras det.

  Nyligen rapporterades det att Ukraina bara tagit tillbaka drygt 250 kvadratkilometer av de cirka 100.000 kvadratkilometer Ryssland tagit.

  Samtidigt löper sommaren mot sitt slut. Höst och vinter väntar. Ryssland kommer då kunna bygga upp sin försvarslinje ännu mer. Sedan kommer västvärldens uppmärksamhet allt mer skifta till det amerikanska presidentvalet 2024. Även Storbritannien går till val i januari 2025.

  Enligt Clark verkar ryska trupper resoluta i att försvara varje tum av den mark som ockuperats.

  Tiden är inte på Ukrainas sida.

  ”Om Kiev misslyckas i sina ansträngningar på slagältet att dela upp den landbron och återta mycket av sitt eget territorium till vintern, kommer högljudda rop om territoriella eftergifter för marginella politiska resultat troligen bli mycket vanligare – inte bara i Ukraina utan troligen från västerländska huvudstäder, när så kallad ’krigströtthet’ börjar sätta in, internationella lager av utrustning och ammunition tvinar och politiker oroa sig för inhemska budgetar inför nationella val”, skriver han i The Telegraph.

  Och ett nederlag för väst i kriget kommer alltså inte bara gynna Ryssland, utan även Kina.

  Västerländska politiker måste vara förberedda på att territoriella koncessioner kan bli en möjlig utgång av en misslyckad motoffensiv.

  Kina skulle jubla om kriget slutar med förlust för väst, ett delat Ukraina, permanenta ryska trupper i östra Ukraina och ett politiskt splittrat Nato, påpekas det i artikeln. Det skulle vara en gåva till Kinas egna ambitioner. Och det skulle alltså också resultera i ett ”förödande nederlag för väst”, upprepar tidningens Robert Clark.

  https://nyheter.swebbtv.se/forodande-nederlag-vantar-vast-och-ukraina-varnar-brittisk-media/

  Var håller allehanda ”expert/kännare” som förutspådde stor förlust för Ryssland, hus?😜

  • @Landet 404 på G 19 juli, 2023 At 16:47
   De ”experter” du talar om var inte kompetenta och kunniga i ämnet i fråga, utan helt enkelt del av USAs massiva krigspropaganda. Vad vi talar om är egentligen inte en fråga om att vinna eller förlora ett krig, utan att stoppa USAs tilltänkta expansion och etablerande av en global militärdiktatur. Expansionen av USAs NATO och USAs krig i Ukraina är inget annat än samma fenomen som när Hitler förberedde överfallet på polen 1939, men denna gång talar vi om förberedelser av USA för ett överfall på Ryssland och i förlängningen, Kina. Det är USA som lyckligtvis står inför ett förödande nederlag, och inte bara i Ukraina. Det är inte så att Ryssland och Kina stärks, utan att USA försvagas och deras globala krigs expedition försvagas. Vi skall nog vara tacksamma för den utvecklingen.

   • Man kan och ska inte heller spåra allt det som händer idag till tiden 1939-1945, en tid som vi vet mindre om än vi tror dessutom. Plus, the world has moved on

    • @Erinran 20 juli, 2023 At 12:29
     ”en tid som vi vet mindre om än vi tror” Det är just problemet. Dagens yngre generation tror att dagens händelser är unika och nya. Det är inte fallet. Det är bara en repetition eller förlängning. Nazitysklands målsättning har fortsatt med USAs målsättning. Andra världskriget var en förlängning av det första världskriget, och dagens händelser är bara en förlängning av andra världskriget. Nazi regimen finns idag i Kiev, inte Berlin. Det var den tiden jag själv kom till världen, har egna minnen, och hade möjlighet att efter kriget i Tyskland träffa de som var med och höra deras historier, första hand. ”the world has moved on” men kör i samma gamla hjulspår som då. Vi, i alla falla en del av oss, vet väldigt mycket om den tiden, och vi försöker föra den kunskapen vidare.

     • Menar du i perspektivet ”Imperialismens återkommande krig om naturresurser och marknader”?

     • @Anders Romelsjö (red) 22 juli, 2023 At 09:16
      Till del – ja, men jag ser gärna den vildare bilden. Hitlers krig skulle skapa fred genom att avskaffa alla krig. Metoden var att etablera en slags superstark regim i Tredje Riket där alla andra regimer var underordnade och lydande och skullehållas på plats med våld och militär makt. Japanerna drev samma koncept. Alla länder skulle intaga sin rätta plats i en hierarki, men Japan på toppen. Idag är det USA som driver samma koncept, USA skall vara ”ledaren”, hegemonen, i världen, alla andra folk och stater skall underordnas och hållas på plats med våld och militära medel. Ytterst, detta är vad NATO egentligen är om. För att få detta att fungera behövs resurser, dom plundrar man från andra. Kapitalismen, Blackrock, Vanguard och Statestreet i centrum

    • Icke alls ”Erinran”! USA importerade en massa nazister som hjälpte till med rymdprogrammet, bygga upp CIA, se till att EU blev till m m. USA hade inga som helst skrupler att rentvätta nazister som de kunde ha nytta av. Så världen har inte rört på sig speciellt mycket utan det är samma typ av världshärskare som verkar och USA kallar sin version för ”sprida demokratin” vilket i praktiken betyder att man ska vara vasall och lyda imperiet. Sverige är numera ett typexempel på servil vasallstat.

  • Ja, där ligger mycket av folkens skattepengar och rostar! Men Ryssland får väl sälja skräpet till Kina för skrotvärdet! Jag tror inte det är bra för miljön att de ligger där och läcker olja och andra gifter.

 5. FBI fungerar som en kanal för Ukrainas censurkampanj
  av Ted Galen Carpenter Postat den 24 juli 2023

  Den amerikanska regeringen har länge tolererat och ursäktat Ukrainas auktoritära beteende även när Washington och dess Nato-partner har skänkt ekonomiskt och militärt stöd till Kiev. Bevis har dock dykt upp på att USA:s nationella säkerhetsapparat aktivt har hjälpt Volodymr Zelenskys regim att undergräva amerikanernas konstitutionella rättigheter. CNN noterar fördömande avslöjanden i en ny rapport från House Judiciary Committee. ”Kommittén säger att SBU [Ukrainas högsta säkerhetsbyrå] skickade FBI listor över sociala mediekonton som påstås ”sprida rysk desinformation”, och att FBI sedan ”rutinmässigt vidarebefordrade dessa listor till relevanta sociala medieplattformar, som distribuerade informationen internt till sina anställda som ansvarar för innehållsmoderering och tillsyn.”

  Ukraina har ett uppenbart intresse av att försöka undertrycka all kritik av sin politik – särskilt nyhetsartiklar och analyser som undergräver berättelsen om att kriget mellan Ryssland och Ukraina är en avgörande front i en existentiell global kamp mellan demokrati och auktoritarism. Det är dock både skamligt och alarmerande för FBI att bistå sådana ansträngningar från en utländsk regering att kyla debatten. Ändå är det vad som händer. FBI är tydligen en samarbetspartner med Ukraina och fungerar som en kanal och underlättar för Kievs utomeuropeiska censurinsatser.

  Amerikanska tjänstemän har inte gjort ens en minimal ansträngning för att granska Kievs anklagelser innan de pressade sociala medieföretag att stänga konton för riktade individer och organisationer. Ansträngningen var faktiskt så slarvig att myndigheterna försökte undertrycka en ryskspråkig Instagram-webbplats för USA:s utrikesdepartement. Enligt rapporten från House Judiciary Committee ”flaggades den för borttagning efter att SBU och FBI tillhandahöll en lista över Instagram-konton som de hävdade ägnade sig åt ”distribuering av innehåll som främjar krig, felaktigt återspeglar händelser i Ukraina, motiverar ryska krigsförbrytelser i Ukraina i strid med internationell lag.”

  Mer oroande än en Monty Python-liknande ansträngning av en uppsättning byråkrater för att undertrycka arbetsprodukten från en annan uppsättning byråkrater var åtgärder riktade mot journalister och andra kritiker av den privata sektorn i Ukraina. Ändå var det tydligen också en viktig del av den gemensamma SBU-FBI-censurkampanjen.

  Tyvärr är detta inte första gången som den amerikanska regeringen aktivt har hjälpt Kievs mål att undertrycka motsatta åsikter. Sommaren 2022 publicerade Ukrainas centrum för bekämpning av desinformation (CCD) en ”svartlista” över kritiker. Många framstående amerikaner fanns på den listan, inklusive professorn vid University of Chicago (och den berömda utrikespolitiska realisten), John Mearsheimer, Fox News-värden Tucker Carlson, den tidigare kongressledamoten Tulsi Gabbard och Cato Institute Senior Fellow Doug Bandow. Det var särskilt äckligt att kongressen hade godkänt finansieringen av CCD, vilket gjorde amerikanska skattebetalare till medbrottslingar i en utländsk regerings försök att undergräva det första tillägget.

  Det olycksbådande, skrämmande syftet med den svarta listan blev ännu tydligare i slutet av september 2022, när CCD utfärdade en reviderad förteckning (inklusive adresser) över de 35 främsta målen i början av oktober. Den snävare, högprioriterade listan fördömde dessa kritiker som ”desinformationsterrorister” och ”krigsförbrytare”. Flera ukrainska och ryska personer på den svarta listan har mördats, med öppet lovord från skaparna och förvaltarna av listan. Hittills har inga amerikaner eller andra västerlänningar mött det ödet, men att smutskasta kritiker som terrorister och krigsförbrytare är helt klart utformat för att uppmuntra fanatiker.

  Det är inte förvånande att Ukrainas regering skulle försöka använda några åtgärder för att tysta kritiker. Zelenskys regerings hela meritlista visar att försök att framställa Ukraina som en ädel demokrati är obscena lögner.

  Det senaste samarbetet med Kiev bekräftar det växande föraktet som FBI och andra brottsbekämpande och nationella säkerhetsorgan har för amerikanska medborgares grundläggande rättigheter. Det är särskilt alarmerande att denna incident bara verkar vara en del av en omfattande ansträngning för att kyla debatten om viktiga utrikespolitiska frågor, som kriget mellan Ryssland och Ukraina. Vanligtvis försökte den gemensamma SBU-FBI-kampanjen använda sociala medieföretag som ombud för att stänga av motsatta åsikter. Som information från de läckta Twitter-filerna bekräftades i ett annat sammanhang, har censur genom proxy, snarare än att utfärda direkta regeringsbeslut, blivit den föredragna metoden för Washingtons nationella säkerhetsapparat.

  En nyckelfråga är om FBI:s flagranta samarbete med Ukrainas regering för att tysta kritiker är unikt, eller om en sådan maskopi med andra regimer också äger rum. Det borde vara mer än lite alarmerande att en mäktig amerikansk byrå fungerar som en villig kanal för en auktoritär utländsk regerings kampanj för att undergräva det första tillägget. Arbetet i House Judiciary Committee behöver bara vara det första steget i en samlad utredningssatsning från kongressen för att avslöja sådana potentiella övergrepp.

  Ted Galen Carpenter is a senior fellow at the Randolph Bourne Institute and a senior fellow at the Libertarian Institute. He also served in various policy positions during a 37-year career at the Cato Institute. Dr. Carpenter is the author of 13 books and more than 1,200 articles on international affairs. His latest book is Unreliable Watchdog: The News Media and U.S. Foreign Policy (2022).
  https://original.antiwar.com/ted_galen_carpenter/2023/07/23/fbi-serves-as-a-conduit-for-ukraines-censorship-campaign/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here