USA för ett teknikkrig mot Kina

3
1566

Bild från BBC:s program om teknikkriget, The Chipwar.

Detta är en översatt artikel i Steigans nättidninghttps://steigan.no/2023/07/usa-forer-en-teknologikrig-mot-kina/?utm_source=substack&utm_medium=email som skrivits av Romy Rohmann

”I en lång artikel i New York Times den 12 juli, skriven av journalisten Alex W. Palmer, avslöjades omfattningen av det teknologikrig som USA för mot Kina. Artikeln sa också att Biden-administrationen ljuger om vad de håller på med.

BIS (Bureau of Industry and Security), som är en del av handelsdepartementet, skrev i ett dokument i oktober 2022 hur de ska kontrollera datachips som gick på export. AW Palmer påpekar att det i denna 139-sidiga artikel från BIS framgår att ett konsekvent skäl för denna kontroll är en ekonomisk krigsförklaring mot Kina.

Han skriver också att detta krig nu håller på att intensifieras, och att det förväntas att USA inom kort kommer att skära ner på sina investeringar i kinesisk högteknologi.

Den officiella motiveringen för dessa exportkontroller är att de ska stävja den kinesiska militära utvecklingen. Finansminister Janet Yellen hävdade under sitt besök i Kina att dessa kontroller var inriktade på detta och inte på annan teknisk utveckling.

World Socialist Web Site skrev om detta den 11 oktober 2022.

Den 12 juli skriver journalisten AW Palmer detta i New York Times .

”Med exportkontrollerna den 7 oktober tillkännagav den amerikanska regeringen sin avsikt att lamslå Kinas förmåga att producera, eller till och med köpa, de högsta nivåerna av chipset. Åtgärdens logik var tydligt etablerad: Avancerade datorchips, och superdatorerna och artificiell intelligens (AI) de använder, möjliggör produktion av nya vapen och övervakningsanordningar. Men sett till sin räckvidd och betydelse kunde åtgärderna knappast ha varit mer långtgående, eftersom de syftar till ett mål som är långt bredare än den kinesiska säkerhetsstaten.
”Nyckeln här är att förstå att USA ville påverka Kinas AI-industri”, säger Gregory C. Allen, chef för Wadhwani Center for AI and Advanced Technologies vid Center for Strategic and International Studies (CSIS) i Washington. ”Halvledarenheterna är medlet för detta ändamål.”

Palmer skriver vidare att kontrollerna ” i huvudsak strävar efter att utrota, grunderna och följderna, hela Kinas ekosystem för avancerad teknologi och att kontrollerna, enligt GC Allen, inte bara utformades för att förhindra ytterligare framsteg, utan ”vi ska aktivt vända på deras nuvarande toppmoderna teknologi.”

Palmer skriver också att CJ Muse, senioranalytiker för halvledarteknologi vid Evercore ISO hade sagt i en kommentar ” Om du hade berättat för mig om dessa regler för fem år sedan, skulle jag ha sagt till dig att detta är en krigshandling – då skulle vi vara i krig.”

Utvecklingen inom detta område hade sannolikt inte varit möjlig utan internationellt samarbete och Palmer skriver vidare att denna chipproduktion, utförd i så kallade fabs, är ”den mest komplexa produktion som någonsin uppnåtts och har endast möjliggjorts av en högt utvecklad internationell arbetsfördelning.”

Han pekar på vad Chris Miller, författaren till en bok med titeln Chip War, sa till Palmer: ” Det är svårt att föreställa sig hur du skulle kunna uppnå detta utan tillgång till de smartaste hjärnorna i världen, som alla arbetar tillsammans.”

Det som naturligtvis var en utmaning var att det också fanns andra länder inblandade i detta samarbete och detta amerikanska teknikkrig kunde inte genomföras med åtgärder som utfördes av USA enbart.

Även om USA hade kontroll över viktiga delar av produktionen så var Nederländerna, Japan och Taiwan inblandade och de kontrollerade andra områden, och om de hade fortsatt att sälja sina produkter till Kina hade det amerikanska förbudet varit värdelöst.

När Biden-administrationen i januari såg till att Japan och Nederländerna införde kontroller liknande de som antagits i USA, utsåg USA sig till den internationella polisen för högteknologisk utveckling.

I denna globala tillverkningsprocess spelar Taiwan och deras Taiwan Semiconductor Manufacturing Company en central roll, som den största tillverkaren av chips och speciellt av de mest avancerade datorchipsen. Detta understryker varför Taiwan har blivit så centralt i de eskalerande spänningarna mellan USA och Kina, där USA alltmer går i riktning mot att erkänna Taiwan som ett separat land, och inte en del av Kina.

Detta teknikkrig startade under Trump-administrationen när det 2019 införde ett datachipförbud mot den kinesiska teknikjätten Huawei. Dessa förbud hade en förödande effekt. Under 2020 var Huawei världens största säljare av smartphones, samt levererade viktiga komponenter till världens telekommunikationssystem. Företaget hade 18 procent av smartphones marknadsandel och slog både Apple och Samsung. Bolagets intäkter 2021 sjönk med nästan en tredjedel och 2022 hade dess marknadsandel sjunkit till bara 2 procent.

Meddelande i Financial Times

Erfarenheterna med Huawei öppnade möjligheten att intensifiera teknikkriget när Trump-administrationen 2020 utsatte Huawei för en exportkontrolllag, regeln om direkta utländska produkter, som artikeln beskriver som ett ”långgående påstående om extraterritoriell makt”.

Detta innebar att om en produkt innehöll amerikansk teknologi eller programvara, även om den tillverkades utanför USA och aldrig kom in i landet, och inte innehöll några amerikanskt tillverkade komponenter i sin slutliga form, kunde produkten lika gärna anses vara en amerikansk!

Palmer skriver vidare : Enligt Kevin Wolf, en före detta BIS-tjänsteman: ”Den regeln gjorde varje halvledare på planeten underställd amerikansk lag, eftersom varje formgjuteri på planeten använder amerikanska verktyg, åtminstone delvis. Om du i din fabrik har ett amerikanskt verktyg och 100 icke-amerikanska verktyg, ” förorenar det fortfarande varje kiselwafer som rör sig längs produktionslinjen.”

Det som började med Huawei har utökats under Biden-administrationen . I Gregory Allens formulering, från tankesmedjan CSIS: ”Trumpadministrationen gick efter företag. Biden-administrationen går efter industrier.”

Man kan faktiskt säga att den går efter hela Kinas ekonomi.

Kommentarer av Emily Kilcrease, en före detta amerikansk handelstjänsteman som nu arbetar vid Center for a New American Security, som refereras till i NYT-artikeln, gör det klart att hela den kinesiska ekonomin är målet.

”Vi såg; det finns viktiga tekniska områden som Kina inte borde gå vidare inom. Och av en slump är det dessa områden som kommer att bli drivkrafter för framtida ekonomisk tillväxt och utveckling”, var hennes kommentar.

Föregående artikelHur demokratiska var britterna i Hongkong?
Nästa artikelRyska styrkor beslagtar svenska stridsfordon 90 (CV90 IFV) i Ukraina för första gången
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

 1. Det är så här parasiterna agerar, lever av andras frukter och gör samhällskroppar sjuka. De har alltid gjort så, hindrat länders utveckling och inte minst enskilda individers. Nikolai Tesla finansierades av jp morgan, ända fram till att Tesla presenterade upptäckten om fri energi (skalärvågor). Då drog morgan tillbaka alla pengar; ’we can’t meter it’ var hans motivering. Dvs inte mäta, inte ha kontroll, inte tjäna pengar, inte suga ut.

  Bismarck enade Tyskland 1871, på 50 år blev Tyskland den ledande industrinationen, då startar rotschildarna/rockefellers krig mot landet vilket tog 20 år att planera via ’the round table’ och cecil rohdes/alfred milner. På 30 talet hade Tyskland tagit sig ur tidernas värsta ekonomiska katastrof (orkestrerad via samma grupp, under annat namn) och var tillbaka på samma standardnivå 1933 som 1913. Då organiserar samma grupp, via annan proxyorganisation via annan individ (samuel unthermeyer) en ekonomisk världsbojkott mot landet. Historien upprepar sig, om igen om igen. Samma tema, trycka ned, undertrycka, förslava, hålla i schack, totalkontrollera. Och det kommer alltid från samma destruktiva grupp. Och kommer alltid att göra, tills någon tar dom om hand. På riktigt. Hoppas vi är där nu, och att the axis of ironfist (Ryssland, Kina, Iran, Nordkorea, Venezuela, Ungern, Serbien , Mexico och förhoppningsvis samtliga Afrikanska länder) löser den biten, med benhård antiglobalistisk auktoritet.

  Hade det inte varit för parasiterna, så hade människan framfört flygande bilar samt hade vi gjort interstellära resor

  • J P Morgan var realist när han slutade stödja Teslas ideer.
   Däremot var Edison inte någon klanderfri figur.
   Tesla uppfann växelströmsgeneratorer och elmotorer och annan viktig teknologi. Ingen fri energi och hans försök att överföra energi på stora avstånd var inte genomförbara. Kreativa människor kommer på några bra ideer men också många som slår slint. Han gjorde en del försök med partikelvapen som har tagits upp men det har inget med fri energi att göra och skalärvågor existerar inte. Det som finns är närfältet på vanlig elektromagnetism. Dom som påstår att de demonstrerar skalärvågor har aldrig visat upp något annat än just närfältet.
   Beträffande interstellära resor så är det inte bara energi som är ett problem utan tid. Den tunna gasen i rymden utgör en fruktansvärd bromskraft vid höga hastigheter som inte går att övervinna för man brinner upp.

 2. USA för krig mot hela världen, ett teknologikrig, ett ekonomisk krig, ett politiskt krig, kulturellt krig, ett ideologiskt krig, ett propaganda krig, och förbereder ett militärt krig med NATO. Det ser ut som om USA förlorar alla sina krig och retirerar på alla fronter.

  Kinas ekonomi utvecklas långsammare än väntat, och orsaken är klart uttalad i Kina. Alla här i Kina, mig inkluderat, är medvetna om USAs aggression, hotelser, trakasserier, militära aggression, och sanktioner. Många är uttalat oroliga för att USA skall kärnvapenbomba Kina. Därför, typiskt kinesisk, sitter alla på pengarna och spenderar inte, utan sparar. Kina är världen draglok, och USA hämmar på så sätt hela världens utveckling. Vi har det bra, men inte Europa. Ni märker det speciellt i Sverige, BNP ner 1.4%, och det blir värre. Era pengar spenderas på massinvandring, massövervakning, och support till nazistdiktatorn i Ukraina. Barnen i Sverige får ingenting.

  USA har inte bara avsikten att ta kontrollen av Kinas ekonomi och teknologi, utan även politik, media, kultur, utbildning, samhällssystem, och framtida utveckling. En USA kontrollerad totalitär global stat.

  USA är alltmer desperat att fullfölja sin planer på att etablera en global våldsbaserad militärdiktatur för att kontrollera och styra världen. Lyckligtvis går det inte så bra, men många, som Sverige, lider stort av USAs aggression.

  ASPI, tankesmedjan finansierad av USAs krigsindustri, rapporterar att Kina idag leder i 80% av alla kritiska teknologier.

  Det är känt sedan oktober 2022 att Kina har utvecklat egen teknologi för att producera chips ner till 7nM, vilket täcker alla civila behov. En mobil använder 40nM chips, till exempel. Kina har nu lagt locket på för att inte pinga USA radarn och skapa mer aggression. Att bygga denna nya produktion av chips inom Kina tar ett par år. Det är mycket tidskrävande. Sedan är USA ute ur bilden, precis som med dollardominansen

  Kina kontrollerar dessutom teknologi och därmed processerna att framställa råmaterialet till halvledare, jordartsmetallerna.

  ”du skulle kunna uppnå detta utan tillgång till de smartaste hjärnorna i världen”, men de smartaste hjärnorna finns numera i Kina, efter att tusentals har flytt USAs rasism och personförföljelser. ”The China Initiative”

  Teknologin är drivkraften för samhällsutveckling och ekonomisk utveckling. USA försöker stoppa det när det gäller Kina. Teknologi i all ära, men för att använda den för utveckling fordras att den tillämpas och sätts i bruk. Här ligger Kina ljusår före väst, och speciellt USA. Musk har talat om att kopiera Kinas Weixin-WeChat, vilket är en av grunden för Kinas samhälles och ekonomiska framsteg, men ha upptäckte att det inte var möjligt. Innevånarna i väst har inte utvecklats tillräckligt för att ta vara på fördelarna med teknologin. Sverige ett exempel. Det politiska systemet och samhällssystemet förhindrar utveckling. Se bara på elbilar. I Sverige rullar knappast några riktiga elbilar alls på vägarna, i Kina närmar dom sig 50% av fordonen som rullar på vägarna.

  Kina har dessutom just färdigställt världens första reguljära elektriskt drivna fraktfartyg, det första elektriska kryssningsfartyget, och har sedan länge haft elektriskt driven bulklastare i drift. Kina har sedan många år producerat elektriska flygplan och drönare, som redan används i kommersiell drift.

  Vad tjänar det till att ha värdens mest tekniskt avancerade bil eller flygplan, om ingen varken vill eller kan köra den.

  USA är inget annat än dagen fortsättning på Tredje Rikets nazism som försöker etablera ett krig och våldsbaserat världsherravälde och hegemoni. Faran är att USA i desperation startar WW3, USA startade ju till exempel krigen i Vietnam, Irak, Ukraina, Libyen, Afghanistan, och hundratals andra krig.

  Om mänskligheten, speciellt ”väst” och Sverige, kan förstå det och stoppa det kommer mänskligheten att överleva.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here