Vita huset förvränger Andra världskrigets historia. Censurerar Facebook?

9
1945
Sovjetunionen hissar segerfanan över riksdagshuset i Berlin 30 april 1945. Förbjuden bild på Facebook enligt uppgift

Ingress: Nu finns olika bilder på visandet av flaggan på Riksdagshuset, bl.a. en arrangerad bild som togs ett par dagar efter Berlins befrielse. Men även en sådan bild som återger en tidigare första flaggceremoni måste få visas. Nu kan jag på rak arm inte skillnaden mellan bilderna,

Annan bild från hissande av segerfanan över riksdagshuset.

 

Moskva kritiserar ett inlägg från på Vita Huset på Twitter, som säger att ”USA och Storbritannien besegrade över nazisterna”, men ”misslyckades” med att nämna Sovjetunionen och dess insats för segern. Det ryska utrikesministeriet uttalafde 9/5 att man måste ”hålla en allvarligt konversation” med amerikanska tjänstemän efter den skandalösa ”gratulationen” från Washington på V-dagen”.

Alla dessa försök att snedvrida historien om segern över nazismen och vårt lands avgörande bidrag till det och som inte begränsas till Washington även på de högtidliga dagarna för firandet av segerns 75-årsjubileum, är extremt skrämmande” , sade det ryska utrikesministeriet i ett officiellt uttalande. Free News: The Foreign Ministry condemned Washington’s attempts to distort the results of World War IISputniknws

”I detta avseende kan vi inte ignorera en kommentar som publicerats av Vita huset på sociala nätverk där segern över Nazi-Tyskland uteslutande tillskrivs” Amerika och Storbritannien ”. Inför denna heliga dag hade amerikanska tjänstemän inte mod eller önskan att hyllas den obestridliga rollen och de kolossalt oproportionerliga uppoffringar som Röda armén och Sovjetfolket gjorde i hela människans namn, betonade ministeriet. Moskva uppmanade också USA att inte försöka skriva om historien, utan fira Sovjetunionens bidrag oavsett eventuella tvister som Washington för närvarande har med Ryssland. Meddelandet, som förskräckte och upprörde många användare i Ryssland och andra länder, var inte det enda problemet som uppstod när det gäller segerdagen.


Många Facebook-användare klagade på att de var avstängda efter att ha lagt ut ett berömt foto av sovjetiska soldater som lyft upp Sovjetunionens röda fana på riksdagshuset då Berlin intogs.Algorithm Bug? Netizens Complain Facebook Bans Users for Posting Photo of Soviet Flag Over Reichstag

Föregående artikelGrekland träder in på den syriska arean och markerar mot Turkiet.
Nästa artikelKommer USA att dumpa sin stora skuld till Kina?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. USA förnekar sig aldrig! Nu senast tog de åt sig äran för att ha besegrat IS och andra terrorister i Syrien trots att det var den syriska militären och Rysslands flygvapen som bombade skiten ur de i väst kallade ”rebellerna”. Det enda USA gjort i Syrien är att stötta terroristerna med vapen och pengar och förlängt kriget för Israels och Saudiarabiens räkning. Regimen i Washington ljuger om allt via sina statskontrollerade media men det är väl ingen större nyhet.

  • Håller helt med dig Benny, medierna i USA stryker verkligen alltid Trump medhårs. Annat är det i Ryssland. Där finns det väl knappast en enda artikel på RT som inte kritiserar Putin för stagnationen i ekonomin och hur olika oligarker roffar åt sig av det ryska folkets rikedomar.

   • Christian har kanske ”missat” att i utrikespolitiken så har Trump inga problem med MSM:s lögner för de har exakt samma agenda! Det finns många andra media i Ryssland som kritiserar Putin! Har du också missat att RT är i symbios med staten, ungefär som SR/SVT i Sverige? Men visst borde RT kritisera Putin för oligarkernas rofferi även om han gjort mycket för att stävja deras inflytande men det finns fler media runt om i världen som borde kritisera rofferiet i Sverige, USA, GB, ja överallt. Monopolkapitalism är som bekant inte vägen framåt!

 2. Om dittan och dattan i dessa tider..
  I Ryssland firades den 9 maj Victory Day för Andra världskrigets allierade, till minne av de historiska händelserna för 75 år sedan, som såg de nazistiska styrkorna besegras i Europa. Vi ser idag försök till omskrivningen av historien med Sovjetunionens uppoffrande insatser för att besegra nazisterna.
  Under de senaste åren har det sovjetiska bidraget till Hitlers nederlag minskats i Västs historieböcker och medier, eller ignorerats helt. Sovjetunionen var landet som gjorde de absolut största uppoffringarna för att besegra nazisterna. Att erkänna de 27 miljoner döda passar inte Sveriges och Västs nya manus eftersom det handlar om att demonisera Ryssland och dess president.

  Den svenska åsiktsdiktaturen visar sitt fula tryne.
  Journalisterna inom det Svenska etablissemangets Main Stream Media i allmänhet -och Public Service i synnerhet har i vår tid utvecklats till det styrande maktetablissemangets främsta försvarare och propagandister.
  I dessa coronatider ser vi ett övertydligt bevis i hur kritiken mot det svenska regeringens politik helt uteblivit. Varje dag pumpas vi med propaganda om hur väl svenska myndigheter sköter pandemin.
  Sverige har dock skandalöst höga dödstal i jämförelse med liknande länder. Huvudorsaken till att Sverige har rekordmånga dödsfall i Covid-19 i jämförelse med liknande länder är politisk. Men det berör vår etablerade journalistkår inte med en stavelse.
  Journalister, borde leva upp till sin yrkeskårs moraliska skyldighet att utöva sitt yrke som granskare av den politiska makten och att vägra ställa upp i rollen som åsiktsdiktaturens kolportörer.

 3. Sovjetunionens och Nazitysklands pakt av den 23 augusti 1939 la grunden till andra världskrigets utbrott, och det är den sanning som ständigt undanträngs. Sovjetunionen var ett av de två länder som startade andra världskriget, genom att överfalla Polen och Baltikum. Att läsa Ny Dag och Flamman mellan 1 sept 1939 och 22 juni 1941 var en orgie i kommunistiskt förakt för västmakterna och devota Hitlerhyllningar.

  • Grunden lades definitivtav Storbritanniens och Frakrikes eftergiftspolitik mot Hitler, då de offrade Tjeckoslovakien och Sudet-Tyskland, och dels då de vägrade ingå allians med Sovjetunionen mot Hitler. Dessa historiska fakta är ”den sanning som ständigt undanträngs”.
   Hitler hade mycket tydligt utsett Sovjet till huvudfienden. Sovjets utväg var då non-allianspakten. Där ingick det hemliga tilläggsprotokollet som verkligen kan kritiseras.
   Ny Dags och Flammans artiklar säger nog inte så mycket om Andra Världskrigets orsaker.

   Men vad säger du nu om Vita huset uttalande om Andra världskriget? Om att Sovjet de facto gjorde den klart största insatsen för att besegra nazi-Tyskland? Att Storbrittaninen, Frankrike och USA väntade 2,5 år med att öppna en andra front.

 4. Att Sovjetunionen marscherade in i Polen hösten 1939. Sovjetunionen var ett av de två länder som genom angrepp startade andra världskriget, och det berodde inte på bristande krigslust i väst. Det ryska folkets uppoffringar hamnade i skuggan av sovjetimperialismens ockuption av östeuropa. Röda arméns ockupation av östeuropa ses inte som någon befrielse, och Europas befriare kom från väst. Att hela östeuropa vill vara med i Nato och EU bör ses som ett betyg på sovjetunionens välkända kvaliteter.

  • De två länder som främst startade de stora krigshandlingarna i Andraa världskriget var Tyskland och Japan. Sedan Västs eftergiftspolitik lagt en grund till kriget.
   Röd armén ochuperade knappast Östeuropa, annat en kort tid efter kriget. Sovjets inflytande i östra Europa beslöts i Jalta av USA:s, Storbritanniens, Frankrikes och USA:s ledare. En förklaring till detta var att kommunistparternas inflytande var mycket stort i de flesta länder i östra Europa 1945. Men det var stora brister i Sovjets Östeuropapolitik.

   Opionien varierar en del.

   DN:s ledare skrev 3 oktober ”Inför firandet av enhetsdagen har tidningen Die Zeit låtit ett opinionsinstitut pejla östtyskarnas uppfattningar om utvecklingen efter återföreningen. ”Resultaten är på flera punkter oroande – för att uttrycka det försiktigt”, summerar tidningen.” ”Drygt 40 procent av de tillfrågade i enkäten, fyra av tio, uppgav att yttrandefriheten i dagens Tyskland inte är större än den var i DDR, flera av dem ansåg att den var större i Honeckers folkrepublik. Och över hälften hävdade att risken att utsättas för godtycklig statlig maktutövning inte är mindre i den liberala demokratin Tyskland än i kommunistdiktaturen DDR; 36 procent tyckte att förhållandena var mer eller mindre likvärdiga. Hela 22 procent hävdade att medborgarna i dagens enade Tyskland befinner sig i ett sämre läge visavi staten än vad DDR-medborgarna gjorde….9 % anser att det är viktigare för Tyskland med ett bra förhållande till USA än till Ryssland, medan fler, 11 % (kanske inte statistiskt säkerställd skillnad) anser att det är viktigare med ett bra förhållande till Ryssland. 80 % anser att det är lika viktigt med ett bra förhållande till både USA och Ryssland.
   Man undrar hur opinionen är i Sverige.

   * 65 % anser att förhållandet till Ryssland beskrivs alltför negativt.” DN ledare 3/10: Nu bygger den östtyska nostalgin nya murar. Lyckliga östtyskar 30 år efter murens fall?

   ”En opinionsmätning från Gallup hösten 2013 visar att en majoritet av medborgarna i sju av 11 undersökta forna sovjetrepubliker hellre skulle ha velat leva kvar i Sovjetunionen, vilket även rapporterats av Nyhetsbanken. Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 1000 personer i åldern 15 år och äldre sommaren 2013. Resultatet motsäger den mycket spridda uppfattningen att Sovjetunionen var ett folkens fängelse som nästan alla snarast ville lämna.

   Sammanlagt är det mer än dubbelt så många personer (51 %) som anser att upplösningen var till skada än som gillar den (24 %). Att Ukraina är ett av de mest sovjetlojala länderna är knappast något som framkommit i rapporteringen från Självständighetstorget i Kiev. Befolkningen i Georgien är splittrad, medan en majoritet i Turkmenistan, Kasakstan och Azerbadjan menar att upplösningen av Sovjetunionen var bra.

   Frågan som ställdes var: medförde Sovjetunionens upplösning något gott för ditt land eller var det till skada?
   Bra Skada Varken eller Vet ej/vägrar svara
   Totalt 24% 51% 15% 11%

   Armenien 12% 66% 10% 12%
   Kyrgyzstan 16% 61% 8% 14%
   Ukraina 23% 56% 10% 10%
   Ryssland 19% 55% 18% 8%
   Tadzjkistan 27% 52% 12% 10%
   Moldova 26% 42% 10% 22%
   Vitryssland 26% 38% 15% 21%
   Georgien 37% 33% 9% 21%
   Azerbajdzjan 44% 31% 8% 18%
   Kazakstan 45% 25% 12% 19%
   Turkmenistan 62% 8% 9% 22%”

   Bland dem som hade rejäl egen erfarenhet av livet i Sovjetunionen (personer i åldern 65 år och äldre) var dubbelt så många negativa (76 %) till Sovjetunionens sammabrott som de i åldern 15-44 år, med ingen eller mer begränsad erfarenhet av Sovjet. De flesta ryssarna anser att Sovjetunionens kollaps var dålig. Stark opinion för socialism i Ryssland och USA.

  • Nja, Jeffrey saker och ting är betydligt mer komplicerat än man tror om man läser på! Sovjet återtog områden som tillhört Vitryssland som Polen lade beslag på under kriget mot Sovjet dit många västländer och östeuropeiska länder skickat trupper för att slå ner kommunisternas maktövertagande från tsaren efter första världskriget. Polen styrdes fram till 1935 av en diktator med fascistiska maner och var väldigt expansionistiska mot även andra grannländer. Så visst var Sovjet opportunister när de passade på att ge tillbaka för gammal ost till polackerna tillsammans med tyskarna! Man ska heller inte glömma att även dagens polska elit när drömmar om att utvidga sitt territorium på sin grannars bekostnad bl a är man intresserade av västra Ukraina som en gång tillhörde Polen och det är väl inte otänkbart att det en gång återigen blir polskt!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here