USA söker upp en försvagad Modi

1
128
Premiärminister Narendra Modi visar ett brev från president Draupadi Murmu som bjuder in honom att bilda nästa regering, 7 juni 2024 

En artikel av den pensionerade indiske diplomaten M.K. Bhadrakumar på dennes blogg https://www.indianpunchline.com/us-engages-a-chastened-modi-in-office/

USA:s president Joe Biden har gett den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan i uppdrag att resa till New Delhi innan premiärminister Narendra Modi bildar sin nya regering.

Jake Sullivan

Vita huset sa i ett uttalande att Sullivan planerar att ”engagera den nya [indiska] regeringen i delade prioriteringar mellan USA och Indien, inklusive det pålitliga strategiska teknologiska partnerskapet.”

Naturligtvis är ”strategiskt teknikpartnerskap” ett kodord.

Enkelt uttryckt, med valet över och ytterligare en mandatperiod under Modis ledning säkerställd, kommer integrationen av Indien i Biden-administrationens strategi för Asien och Stillahavsområdet att accelerera. Mycket har skiftat till USA:s fördel när det gäller omställning av styrkor under de senaste sex månaderna när Biden-administrationen har gjort betydande inbrytningar i ASEAN och ett nytt ekosystem av överlappande och kompletterande nätverk och allianser håller på att upprättas för att förbereda sig på den oundvikliga konfrontationen med Kina. New Delhi under Modis ledning är en oumbärlig – och på många sätt en oersättlig – partner.

Som sagt, det är förutsägbart att Sullivan intensivt kommer att utforska New Delhis position i den senaste tidens kaotiska utveckling i konfrontationen mellan USA och Ryssland. Han kommer att ta pulsen på den indiska härskande eliten och mäta hur mycket av deras brinnande nationalistiska retorik som är verklig, vanföreställning eller inbillad.

Insatserna kunde inte ha varit högre. Bara denna vecka gjorde Biden en explosiv kommentar som uteslöt en amerikansk missilattack mot Moskva och Kreml, och Rysslands president Vladimir Putin svarade att Ryssland också har en möjlighet att beväpna aktörer på andra håll som är låsta i dödlig strid med USA och dess allierade.

Maktfullkomlig politik har ingen plats

I synnerhet har Indien blivit en stöttepelare i den ryska ekonomin på grund av dess massiva inköp av rysk olja . Det ligger inte i USA:s intresse – även om det bidrar till att hålla oljepriset ”lågt”. Indiens Bank of Baroda rapporterade att landets import av rysk olja skulle tiodubblas till 2023. Ryssland har kunnat hantera EU:s embargot mot rysk sjöburen olja och västerländska pristak genom att omdirigera det mesta av sin energiexport till Asien – särskilt till Indien och Kina. Enligt det ryska finansministeriet steg intäkterna från energiexporten med 50 % mellan januari och april jämfört med samma period 2023.

Reuters rapporterade att förra månaden undertecknade Indiens största privata företag Reliance Industries och ryska företaget Rosneft ett ettårskontrakt för månatliga leveranser på upp till tre miljoner fat olja som ska betalas i rubel.

Sullivan kommer att titta närmare på den här affären eftersom gränsöverskridande handel med lokal valuta undergräver västerländska ansträngningar att avbryta Rysslands tillgång till dess finansiella system samtidigt som den främjar ”de-dollarisering”.

USA strävar efter att använda Indien som en ”bromsmekanism” inom BRICS. 

Det senaste parlamentsvalet har varit ett stort bakslag för de styrande BJP och Modi personligen. Men över hela linjen finns det en känsla av upprymdhet i den västerländska kommentaren som menar att valet har minskat Modis ”roll som stark man med ett uppdrag från Gud”.

Ett utlåtande vid det inflytelserika Council on Foreign Relations (CFR) i New York noterade att Modi kommer att leda en ”bräcklig koalition” och kommer att möta skrämmande ekonomiska och sociala problem som inte har någon enkel lösning. Utan tvekan kommer Sullivan att grundligt utforska hur en försvagad Modi fortfarande kan tjäna amerikanska intressen. Det är inte ett uppdrag som statssekreterare Antony Blinken kan utföra.

CFR-kommentaren drog slutsatsen att ”en annan utmaning gäller Indiens utrikesrelationer. Modi och BJP har i hög grad satsat på sitt rykte om popularitet och sina insatser som en hängiven hindunationalist med en ny vision för Indien. Detta har nu fått sig en törn … det råder ingen tvekan om att Modis oövervinneliga status som ledare för en uppåtgående makt och en gemenskap av nationer i det globala syd med ett stort mandat har minskat utomlands.”

Sullivan kommer säkerligen att leta efter nya möjligheter att navigera i amerikanska intressen från en stark position. USA avskyr traditionellt ”starka mäns” politik, särskilt i den globala södern. Ur ett sådant perspektiv kan man lita på att Sullivan bedömer de fördelar som nu kan öppna upp för smart diplomati.

Utan tvekan kommer Indiens relation till Ryssland att listas högt upp bland ämnen att diskutera. Men det finns också andra punkter som Biden-administrationen hade utvecklat under de senaste månaderna, särskilt Modi-regeringens påstådda mordplaner i Nordamerika.

Även när valresultaten dominerade nyhetscykeln i Indien, publicerade Kanadas nationella säkerhets- och underrättelsekommitté av parlamentariker, en rapport som hävdade att ”Indien har blivit det näst viktigaste hotet mot utländsk inblandning mot Kanadas demokratiska institutioner. och processer, som ersätter Ryssland… Dessa ansträngningar inkluderar ingripande i kanadensiska demokratiska system och institutioner, inklusive inriktning på kanadensiska politiker, etniska medier och de indo-kanadensiska etnokulturella samhällena”.

Sullivan är lämplig för att korrigera det avskyvärt oberäkneliga beteendet hos USA:s partners. Det råder ingen tvekan om att USA förväntar sig att Modis regering ska ha en nationell säkerhetsapparat som är tillgänglig, samarbetsvillig och transparent.

Den naturliga allierades återkomst

Här ligger en paradox. För i slutändan kan valresultatet ha potential att göra gott för den amerikansk-indiska arbetsrelationen.

Valet är ”levande bevis på att Indien fortfarande är en levande demokrati” och har därför mycket gemensamt med den ”liberala demokratiska världen” – något som västerländsk media inte är villiga att erkänna. Som en åsiktsartikel i tidningen Hill uttryckte det:

”Resultatet av Indiens senaste val är på något sätt en påminnelse om hur demokratier framgångsrikt kan använda självkorrigerande mekanismer. Förutom oro över BJP:s starka Hindutva-ideologi, som likställer Indianskap med hinduism, var vissa observatörer oroade över utsikterna till auktoritärism i Indien”. 

För det andra, på ett konstigt sätt, kan människorättssituationen i Indien förbättras, demokratiska normer som fri press kan återupplivas, och viktigast av allt, den antimuslimska statspolitiken skulle kunna läggas i malpåse under en koalitionsregering som återgår till konsensuspolitik för överlevnad och möter starkt motstånd i parlamentet.

Faktum är att, trots Modis bästa ansträngningar att avslöja Rahul Gandhi, är den senare nu en seriös utmanare för makt som väntar i kulisserna – och Modi vet att han är omtyckt i väst som en lärorik man med en kosmopolitisk syn fylld av humanism och medkänsla för de fördrivna och marginaliserade miljontals indier.

Allt detta återställer den politiska balansen i New Delhi efter ett decennium, med kongressen i en position att återkommande ifrågasätta regeringens politik och det styrande BJP måste hållas ansvarigt. BJP:s hybris har ingen plats framöver.

På samma sätt belyser regionala partiers framträdanden Indiens etniska mångfald. Etnonationalismens retorik under det senaste decenniet, som ställde Indiens hinduiska majoritet mot landets muslimska minoritet och hjälpte BJP i de två föregående valen, kan inte längre ges fritt spelrum med tyst statligt stöd.

Människors primära oro handlar faktiskt om ekonomiska svårigheter, och gränserna för religiös identitet som grund för väljares val har nåtts. Indien kan och kommer inte att vara ett hinduiskt Rashtra (hinduisk politik). https://en.wikipedia.org/wiki/Hindu_nationalism

Det räcker med att säga att en stor oro i västvärlden – att Indien slingrade sig mot etnonationalism och blev offer för dess åtföljande faror med militans och extremism och auktoritärism – håller på att försvinna. Detta kommer att hjälpa de amerikansk-indiska diskurserna att återfå sin spänning.

I slutändan visar Bidens beslut att skicka sin chefsfixare till New Delhi när den nya regeringen bildas hur mycket USA vill att Indien ska komma tillbaka på rätt spår som sin naturliga allierade.

För Biden-administrationen har Modi varit den mest ”pro-amerikanska” ledare som Indien någonsin haft, och det har varit ett drömlag på Raisina Hill (där bland annat regeringsbyggnaden i Indien ligger) med S. Jaishankar som utrikesminister, betrodd av amerikanerna och vars hjärta är på rätt plats när det kommer till Indiens strategiska anpassning till USA, trots allt hans rykte som symbolen för en osminkad nationalist.

USA kommer utan tvekan att göra allt möjligt och nödvändigt för att stärka stabiliteten i en ny ”Modi-regering”. USA har varit en avgörande influencer i indisk politik och kommer inte att tveka att vara proaktiv. Och framför allt har den utmärkt koppling till Sangh Parivar-kretsarna i USA, som är kopplade till makterna i Indien.

(The Sangh Parivar är ett nätverk i Indien av politiska organisationer som bekänner sig till Hindutva, eller hinduisk nationalism. Delar av detta nätverk inkluderar: Bharatiya Janata Party Vishwa Hindu Parishad Rashtriya Swayamsevak Sangh Bajrang Dal Swadeshi Jagran Manch. Wikipedia.)

Bidens roll

Biden kommer att ta en ledande roll i att återlansera den amerikansk-indiska odyssén när hans oro över hans eget omval är över. Nikkei Asia, systerpublikationen till Financial Times, har rapporterat att han citerar Mira Rapp-Hooper, specialassistent till presidenten och seniordirektör för Östasien och Oceanien vid Vita husets nationella säkerhetsråd, att Biden planerar att delta i QUAD-toppmötet i New York Delhi efter det amerikanska presidentvalet i november.

”Det förberedande arbetet för … Leaders Summit är på god väg … Och vi är mycket övertygade om att vi kommer att ha riktigt betydande resultat som fortsätter att bygga på QUADs uppdrag,” avslöjade hon.

Av allt att döma är den tydliga signal som Sullivans besök kommer att förmedla – inte bara till den indiska publiken utan också till USA:s motståndare i den epokgörande kampen om världsordningen och det internationella systemet – att Biden-administrationen lägger yttersta vikt vid att smida en stark och varaktig allians med Indien.

För detta ändamål är Washington villig att stärka Modis förmåga att styra vad som verkar vara en skakig koalitionsregering som ger sig ut på en osäker resa – förutsatt att den indiska sidan också håller sin sida av överenskommelsen.

Föregående artikelBra artikel i SvD om DCA av Hans Blix, med kommentar av mig.
Nästa artikelVita hjälmarna medger att de arrangerade en falsk gasattack i Syrien – Assad fick skulden.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Inte så enkelt att förstå men ändå intressant.
    Indiens ”partnerskap” med USA låter oroväckande för ett fritt solidariskt Österland.
    Men USA gör så klart allt vad de kan för att få fortsätta regera Världen med hjälp av sin Liberala Demokrati.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here