USA söndrar för att härska i Myanmar

1
1213
Aung San Suu Kyi. Bild i New Eastern Outlook.

TT skrev 12 december ””Situationen i den delstat i Myanmar där rohingyerna bor är komplex. FN-domstolen har fått en ”ofullständig och vilseledande bild” hävdar regeringschefen Aung San Suu Kyi och försvarar sitt land mot anklagelserna om folkmord. – Det kan inte uteslutas att oproportionerligt mycket våld användes av personer i försvarsmakten i vissa fall, säger Suu Kyi inför Internationella domstolen. Men det bevisat inte att man ville utrota den muslimska minoriteten, hävdar hon. – Nog måste domstolen se att folkmord inte kan vara den enda hypotesen.”

Mot bakgrund av diskussionen om händelser i Myanmar känns det bra att få återpublicera en artikel som Ulf Bjerén publicerade i Sydöstran 10 oktober 2018.


USA söndrar för att härska i Myanmar

Söndra för att härska var britternas metod redan på 1800-talet för att kontrollera sitt väldiga imperium. Splittringspolitiken mellan etniska grupper utnyttjades maximalt i Burma och efterlämnade stora problem när landet gjorde sig självständigt.

I Burma, nu Myanmar, har USA länge finansierat och stött grupper på båda sidor i de etniska konflikterna. Genom att underblåsa våld kan USA främja sitt inflytande och motarbeta integrationen i Sydostasien inklusive relationerna ekonomiskt och politiskt med Kina.

USA och Storbritannien vill restaurera den tidigare koloniala makten och fullföljer därvid politiken att söndra för att härska. Allt görs för att försvaga den nationella enheten genom subversion, stöd till terrorism, propaganda och politisk intervention.

Samtidigt som USA skyddat extremister bland Rohingya-befolkningen har de stött en extremist på andra sidan som Ko Ko Gyi som öppet deklarerat krig mot Rohingyas som han kallar utländska intränglingar. Imperialism betyder som vanligt krig och kaos.

USA:s utrikesdepartement genomförde i våras en synnerligen ensidig undersökning av militärt våld mot den muslimska Rohingya-minoriteten som fått stor uppmärksamhet. Den geopolitiska analytikern Joseph Thomas avslöjar i en artikel den 2 oktober 2018 i New Eastern Outlook hyckleriet och cynismen bakom rapporten. Joseph Thomas artikel.

Den redovisar enbart vad flyktingar i Bangladesh uppgivit. Utredarna har inte satt sina fötter i Norra Rakhine i Myanmar där övergreppen ska ha skett. Hade de gjort det hade fått höra liknande berättelser om Rohingyas angrepp på buddister och hinduer. Inga fysiska bevis har insamlats.

Med ensidig propaganda vill USA cyniskt utnyttja det etniska våldet för att sätta press på Myanmars regering. Känns tillvägagångssättet igen från exempelvis Jugoslavien på 90-talet?

Att underblåsa fientligheterna på alla sidor i konflikten, att ge straffrihet för vissa och utpeka andra, gör att Myanmar förblir ett splittrat och svagt land där USA och dess europeiska partner söker eliminera de krafter som hävdar landets enhet och suveränitet. Så säkras den angloamerikanska dominansen.

Återigen används retoriken om mänskliga rättigheter för att främja västs intressen på tvärs mot verkliga mänskliga rättigheter. Och till detta lånar sig så kallade NGO-er som i verkligheten finansieras av Washington, London och Bryssel. De framstår allt tydligare som frontorganisationer för inblandning i Myanmars inre angelägenheter.

Vilken moralisk legitimitet finns kvar hos dessa NGO-er som samtidigt tiger om USA:s stöd för Saudiarabiens folkmordskrig mot Jemen, den folkrättsvidriga ockupationen av en tredjedel av Syriens territorium, av Afghanistan, de rutinmässiga drönarattackerna och de hemliga krigen med understöd av terrorister i ett bälte från Nordafrika till Centralasien?

Joseph Thomas skräder inte orden utan kallar dem humanitära aktivister för folkmord.

Relaterat.

DN, Myanmar och R2P – Skyldigheten att ingripa (bomba) vid problem i andra stater.

Föregående artikelMotdrag mot Washingtons konfrontation
Nästa artikelVill invånarna i USA ha krig mot Iran?

1 KOMMENTAR

  1. Härska genom att söndra och att ändamålet helgar medlen är en metod som Jesuiterna har användt under hundratals år. Jesuiterna genom sin militära organisation, riddarna av Malta tjänar globalisterna, bankkartellerna, imperalisterna och har infiltrerat alla maktpositioner på vår jord både till höger och vänster. Jesuiterna har skapat splittringen mellan vänster och höger och hetsat människor att slå ihjäl varandra i många krig och revolutioner och två världskrig. Jesuiter, frimurare och andra hemliga sällskap gör att några få finansfamiljer kan behålla sin makt över miljarder av jordens befolkning. Så länge vänstern och högern inte inser detta och gör gemensam sak mot dessa familjer och deras maktapparat kommer förtrycket att fortsätta med mera krig och död.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here