USA tänker försvara Taiwan, men Kina tänker inte försvara någon delstat i USA. Hur återställa balansen?

3
1059
Taiwan representerade i många år hela Kina i FN efter WWII.

USA erkände på 1970-talet att Taiwan är en del av Kina. Det gör också FN och EU. Därför är president Bidens uttalande fullständigt oacceptabelt ur folkrättssynpunkt. Ungefär detsamma som Kina skulle erbjuda sig att försvara Texas och andra delstater i USA som varit del av USA mycket kortare tid än Taiwan varit del av Kina.
Björn Djurberg på Sveriges Radio rapporterar också detta vid nyheterna kl 12.30.

Varken Ab eller Sveriges Radio nämner att Taiwan är en erkänd del av Kina. Varför det då?
Ab skriver ”Taiwan bröt sig loss från Kina 1949, men Peking erkänner inte landets självständighet.” I själva verket hade ön Taiwan varit under kinesiskt inflytande i många hundra år. Den annekterades av Kina 1683, dvs. något senare än då Skåne och Blekinge blev en del av Sverige. Då Koumintang förlorat inbördeskriget 1949 mot en enhetsfront under ledning av Mao Tse Tung flydde dess ledning och slog sig ned på Taiwan. Hela tiden har USA stött ön, belägen 18 mil från Kina, och 1223 mil från USA.

____________________________________________________________________

Aftonbladet skriver Biden: USA hjälper Taiwan om Kina invaderar
USA ska försvara Taiwan militärt om Peking invaderar den i praktiken självstyrande staten, sade president Joe Biden under sitt besök i Japan.

Kort därefter förtydligade Vita huset uttalandet, med beskedet att USA inte kommer skicka styrkor till ön.

Under sitt besök i Japan fick USA:s president Joe Biden frågan om USA skulle vara villigt att agera militärt mot Kina om landet med våld försöker ta kontroll över Taiwan.

– Det är det åtagandet vi har gjort, svarar president Joe Biden.

I Bidens hittills skarpaste kommentar i frågan kopplade han direkt västländers stöd till Ukraina med lärdomar som troligen kan dras i Peking angående Taiwan.

Det handlar ”inte bara om Ukraina”, säger Biden som menar att Kina följer västvärldens agerande mot Ryssland och om pressen mot landet klingar av.

– Vilken signal kommer det sända till Kina gällande kostnaden av att . . . försöka ta Taiwan med våld? säger Biden.

Förtydligar
Senare under dagen förtydligade hans stab uttalandet och förklarade att USA i ett sådant läge skulle förse Taiwan med militära medel för att kunna försvara sig. Det ska alltså inte handla om att USA skulle skicka soldater till Taiwan, enligt Vita huset.

Tidigare under pressträffen i Tokyo, där presidenten träffat premiärminister Fumio Kishida under måndagen, sade Biden också att USA:s politik mot Taiwan inte förändrats utan att principen om ett Kina fortfarande gäller.

Kina: Underskatta inte
Taiwan bröt sig loss från Kina 1949, men Peking erkänner inte landets självständighet. Peking reagerade irriterat på Bidens uttalande att landet.

– Ingen ska underskatta det kinesiska folkets fasta beslutsamhet, övertygade vilja och starka förmåga att försvara nationell suveränitet och territoriell integritet, säger Wang Wenbin, talesperson för utrikesdepartementet, under en pressträff efter Bidens uttalande.

 

Föregående artikelI kölvattnet av den ryska segern i Mariupol
Nästa artikelStefan Löfven, prominent Nato-vän idag, blir ordförande för fond till minnet för Olof Palme, som stod för helt annan politik
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Först, Taiwan befolkades från vad som idag är fastlandskina för omkring 30,000 år sedan, havet var lägre då och det fanns en landbrygga. Man promenerade helt enkelt över. Det var samlare och fiskare. För omkring 5,000 år sedan skedde en stor migration av jordbrukare som kom från området mellan vad som idag är Shanghai till Hong Kong. Detta är arkeologiska fakta och inte öppet för debatt. Det började alltså inte alls först 1683.

  Det finns mycket starka historiska band över sundet, och även om taiwaneserna är stolta över att vara taiwaneser är dom först och främst kineser som bor på Taiwan. Det är alltså samma förhållande som att Göteborgare är stolta över att vara just Göteborgare men samtidigt är svenskar boende i Göteborg.

  Det är samma folk, samma kultur, samma huvudspråk och gemensam historia. Det går inte att ändra på. Det som ofta kallas ”flykten” av nationalisterna var i verkligheten en amerikansk mycket blodig erövring av Taiwan som var otroligt grym och har gått till historien som den Vita Terrorn, och det pågår till denna dag, numera gömt bakom USAs potemkinkuliss man kallar demokrati.

  Lokalbefolkningen på Taiwan motsatte sig närvaron av fastlandskineserna och USA, och revolterade mot inkräktarna. De började den 28 februari 1950, och pågår till denna dag bakom en kuliss av propaganda och demokrati.

  När jag bodde där var det en mycket tydlig skillnad mellan fastlandskineserna som kom efter 1949 och öbefolkningen aka urbefolkningen. Den skillnaden har senare allt mer kommit att suddas ut med de nya generationerna, precis som de yngre har suddat ut skillnaderna mellan Europas nationer.

  ”Ab skriver ”Taiwan bröt sig loss från Kina 1949” Det gjorde man inte alls. Tvärt om, Taiwan skulle vara en del av Kina, och det USA styrda och stödda KMT, Chiang Kai-Sheks parti, skulle vara hela Kinas legitima regering som styrde hela Kina från Taiwan. Taiwan bröt sig alltså inte alls loss utan tvärt om befäste man att Taiwan var en del av Kina.

  Tvärt om var det alltså aldrig fråga om någon självständighet, utan att Taiwan var en del av hela Kina som skulle styras från Taiwan.

  I händelse av stridigheter på Taiwan kommer USA att agera precis som i fallet Ukraina, man kommer att vräka in vapen och leda striderna från USA. Därför har Kina nu ändrat sin strategi och avser att isolera ön Taiwan och förhindra att USA för in vapen och styr striderna från USAs territorium som i fallet Ukraina.
  https://www.scmp.com/news/china/military/article/3177617/do-pla-drills-reveal-china-strategy-deny-military-help-taiwan

  https://thesanghakommune.org/2016/02/11/taiwans-white-terror-period-1947-1987/
  https://www.fpri.org/article/2017/02/taiwans-white-terror-remembering-228-incident/
  https://en.wikipedia.org/wiki/White_Terror_(Taiwan)
  https://mychinaway.blog.se/kinapodden-p1-och-taiwan/
  https://mychinaway.wordpress.com/2020/08/13/usa-regimens-sprakror-i-sverige-svt/
  https://mychinaway.wordpress.com/2020/03/31/nu-driver-svt-amerikansk-politik-och-erkanner-taiwan-som-stat-och-land/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here