Stefan Löfven, prominent Nato-vän idag, blir ordförande för fond till minnet för Olof Palme, som stod för helt annan politik

8
1490
Stefan_Löfven. Bild: Wikipedia. Frankie Fouganthin / *derivative work: P. S. Burton

Altinget rapporterar att Löfven ny ordförande för Palmefond

”Efter avskedet från statsministerposten i höstas har Stefan Löfven plockat på sig en rad uppdrag.

I juni tillträder han som ny styrelseordförande för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri), och inom FN leder han en panel med fokus på globala ödesfrågor.

Nu står det även klart att han ersätter Pierre Schori som styrelseordförande för Olof Palmes minnesfond. Schori har varit fondens ordförande under de senaste 25 åren.

– Än i dag är arvet efter Olof högst levande. Som ny styrelseordförande ska jag fortsätta i hans anda, säger Löfven i ett pressmeddelande.

”Klockren”
Joakim Palme säger att Löfven känns klockren för uppdraget.

– Han har ett genuint och starkt engagemang för det som är minnesfondens syften: kampen mot rasismen och främlingsfientligheten liksom arbetet för internationell förståelse och gemensam säkerhet, säger vice ordförande Joakim Palme.

Uppdraget sträcker sig från maj 2022 till maj 2025.”

Olof Palme. Bild: Låt oss klara upp Palmemordet en gång för alla. (https://www.facebook.com/groups/266363486905354/)

Men vad stod Olof Palme för?

Olof Palme föll inte undan för påtryckningar från främmande makt. Han såg det som den lilla nationens förpliktelse att verka för fred och försoning mellan folken, för demokrati och social rättvisa. Han var tydlig med att vi skulle stå fria från militära allianser och att Sverige inte skulle fogas in i något stormaktsblock.

Olof Palme lyfte begreppet Gemensam säkerhet som garant för överlevnad på vår planet. Säkerhet kan endast nås när alla är säkra. Ett svenskt Natomedlemskap går stick i stäv mot detta och ökar spänningarna.

Olof Palme arbetade in i det sista för avspänning och nedrustning av stormakternas kärnvapenarsenaler. Han höll på att lyckas med att göra Norden till en kärnvapenfri zon. Men så föll skotten som släckte hans liv. Nu, 36 år senare, står vi inför hotet att den omläggning av svensk utrikes- och säkerhetspolitik som skett skall fullbordas med ett svenskt medlemskap i Nato.

Kan detta kallas för moralisk och politisk bankrutt? 

Föregående artikelUSA tänker försvara Taiwan, men Kina tänker inte försvara någon delstat i USA. Hur återställa balansen?
Nästa artikelUkraina har sex-dubblat antalet soldater efter Rysslands angrepp. Väntar snabb och lätt seger över Ryssland?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Känns inte som ett klockrent val i ina ögon, men det finns kanske inte så många att välja mellan. Göran Greider är ju min favoritsosse.

 2. För väst och Nato utgör s.k. ”suveräna stater”, endast sådana som kan användas
  i deras proxykrig mot: Ryssland = Ukraina,
  Kina=Taiwan.

  F.ö. existerar inte ”suveräna stater” de som
  USA och fredsälskande Sverige angripit,
  och krossat som Irak, Libyen och Afgha-nistan, de benämns aldrig som ”suveräna stater”.

  För USA och Nato- klicken i Sverige, är ej Syrien ”suverän”, alla de som USA & Sverige vill krossa, av oljeskäl, eller av israeliska skäl. Så lömska är USA och Sverige, och värre blir det.

  Bra att Turkiet pinar Sverige och Finland, kurdfrågan är väl resten av Palmedok-trinen, som man glömt bort.

 3. Varför har dagens socialdemokrater gått så långt till höger. Det kan vara dödsstöten för partiet att gå med i NATO. Socialdemokraterna borde gjort som vänsterpartiet vill tillsammans med miljöpartiet sett till att vi fått en folkomröstning, men Finland har ju också gjort en helomvändning. Varför.

 4. Det är inte lite fräckt att tillsätta en natokompis som ’ordförande’ åt en organisation som bär Palmes namn. Men så har dessa individer heller inga amoraliska gränser

 5. ”Han såg det som den lilla nationens förpliktelse att verka för fred och försoning mellan folken”

  Ja – och det var inte så svårt att ansluta sig till för då bodde ”folken” i sina egna hemländer och handlade med varandra och umgicks. Nu har mycket ändrats.

  Det är lite svårare idag när det ”andra folken” kastar gatstenar utanför mitt eget hus, skjuter varandra och döttrarna i kvarteret, och bränner av handgranater och dynamit laddningar i mitt get kvarter.

  Den andra skillnaden är att ”folken” huvudsakligen då skötte sina egna angelägenheter i sitt eget land. Så är det heller inte längre. USA driver ett krig i Ukraina mot Ryssland, utan att lämna USA, bara sänder över massor med vapen. USA de facto ockuperar och tar över kontrollen av andra länder med NATO. Taiwan invaderas av USA med början 1950 och det pågår ännu, Japan och Europa 1945, och inte bara finns de amerikanska ockupationstrupperna kvar efter 77 år, just nu utökas dom. USA försöker ju ta kontrollen över Kinas Sydkinesiska Havet, uppenbart med avsikt att plundra det, USA har omkring 800 eller mer militärbaser i andra länder, och USA har 330 hemliga biologiska vapenlaboratorier i andra länder.

  Det gör att ”fred och försoning” blir allt svårare att uppnå.

 6. Idag vet vi inte hur Olof Palme hade tänkt och agerat med det nya
  världsläget med diktatorn Putins som lever i dåtid med sitt ego att
  skapa en Rysk stormakt .
  Som går över lik och utför folkmord, mördar Ryska medborgare i andra
  länder som har en annan åsikt.
  Putin ger kommande att Finland och Sverige ska lyda Ryssland och har
  hotat Sverige genom att flyga över Gotland med 4 militärplan.
  Spionerat runt Gotlands kuster är inget nytt.
  Många tunga namn har bytt åsikt, Margot Wallström, vår Diplomat Jan
  Eliasson tycker idag att Sverige ska vara med i Nato det visar hur
  extremt farligt världsläget vi befinner oss i.
  Vi får hoppas att världens ledare stoppar Diktatorn Putins personliga
  hybris som kan utlösa ett tredje världskrig!
  Eva Lund

  • Dessvärre är Biden och USA betydligt mer belastat då det gäller brutala ohotade folkrättsstridiga krig med kanske 50-100 fler dödade detta millenium än kriget i Ukraina. USA förföljer och har försökt döda visselblåsaren Assange som avslöjat starkt misstänkta krigsbrott av USA. Snowden lyckades fly till Ryssland.
   Nato bombade Serbien 1999, förstörde Libyen 2011, krigade i Afghanistan och Irak – i strid med FN-stadgan liksom Ryssland i Ukraina. ”Att hoppa ur askan i elden”

   Ha inte ena ögat stängt!

 7. Om NATO och kongressbeslut!
  //Så enkelt det var att rubba demokratins balans
  ty om denna fråga finns ett majoritetsbeslut
  i den högsta medlem(S)instans
  där NATO avvisats, tveklöst-resolut.

  Trots detta blev vi en del av denna pakt
  som gör vår alliansfrihet, ett minne blott
  där fredens duva ersätts nu, med vapenmakt
  vars svar är ställt med kärnbesatta skott//

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here