Ukraina har sex-dubblat antalet soldater efter Rysslands angrepp. Väntar snabb och lätt seger över Ryssland?

47
2141
Ukraina Wikimedia Commons. Anti-terrorist_operation_in_eastern_Ukraine_(War_Ukraine)_(26501152794). Bild av förstörelse i staden Lyschansk i Ukraina.

Zelensky avslöjar storleken på den ukrainska styrkan i kampen mot Ryssland
Den nationella militären består nu av 700 000 personer, hävdar presidenten.
Zelensky avslöjar storleken på den ukrainska styrka som strider mot Ryssland
Den ukrainska militärens storlek är nu nästan sex gånger större än den var i början av konflikten mellan Kiev och Moskva, har president Volodymyr Zelensky hävdat.

”Vi behövde en armé på mer än 250 000 eller 260 000, men det fanns bara omkring 120 000” stridsberedda trupper i Ukraina innan den ryska militära operationen inleddes i slutet av februari, sade Zelensky till Ukraine 24-utredningen på fredagen.

Presidenten noterade att han i början av 2022 hade gett en order om att öka antalet soldater med ytterligare 100 000 ”oavsett om vi hade pengar eller inte”. Men han erkände att inte ens dessa siffror var tillräckliga för att stoppa den ryska militären.

”I dag är det 700 000. Nu ser du resultaten av arbetet från 700 000 som kämpar”, tillade han.

Detta rapporteras i RT https://www.rt.com/russia/555883-zelensky-military-size-ukraine/

Red: Dessutom har Ukraina fått stora vapenleveranser från utlandet. Har läst att Ryssland kanske gick in med 200 000 man varav många är döda eller skadade enlig uppgifter i Västmedia. Därför frågan ”Väntar snabb och lätt seger över Ryssland?”

Föregående artikelStefan Löfven, prominent Nato-vän idag, blir ordförande för fond till minnet för Olof Palme, som stod för helt annan politik
Nästa artikelSe filmen från manifestationen Nej till svenskt Natomedlemskap på Mynttorget i Stockholm 21 maj! Hör talen!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

47 KOMMENTARER

 1. Youtube kanalen ”Defence Politics Asia” görs av en Singaporian som på en karta plottar ut den information han lyckas hitta på sociala medier och från officiella källor. Kartan uppdateras dagligen. Att Ukrainarna gör ett bra jobb och kämpar ärofyllt är det nog ingen fråga om men Ryssarna har tid, erfarenhet och luftherravälde på sin sida. I längden kan de inte stå emot tror jag, som inte vet mer än jag lyckas lösa mig till på nätet.

  • Nja, Ryssland har nog ett begränsat luftherravälde. Om man läser rapporter och lyssnar på vad den ryska sidan presenterar så är det ryska flygvapnet inte direkt närvarande. Förmodligen beroende på den beväpning som Ukraina har i form av luftvärnsrobotar. Det som de vekar sakna är luftvärn som kan verka på högre höjder men den bristen kanske kommer att åtgärdas med nya leveranser.

 2. Före Rysslands invasion kunde man läsa i pressen om alla unga män som lämnade Ukraina för att undvika tvångsrekrytering. Efter invasionen kunde man läsa om hur man stoppade alla män i vapenför ålder vid gränsen.
  Häromdagen såg jag en intervju med en bedrövad rysk soldat som vände sig till Zelenskij. ”Ni skickar pensionärer mot en säker död”.

 3. Nej, det som väntar är ett permanentat ryskt angreppskrig som hindrar Ukraina från att bli ett normalt centraleuropeiskt land. Den ryska terrorn kommer inte att upphöra, de kommer att ljuga och mörda i evighet. Amen.

   • Nej, om du läste innantill och tänkte efter, så skulle du inse att det är precis tvärtom mot USA. Ryssland ligger intill Ukraina, och kan föra in femtekolonn, beskjuta, förstöra och göra bildandet av en självständig Ukrainsk stat omöjligt i all framtid. Ryssland kan ha eviga anspråk på Ukraina, hävda Kievriket, nationens vagga, kanske finns det en slavisk ortodoxi att falla tillbaka på som ingår i deras kultur. I rysk imperialistisk tradition SKA Ukraina lyda Moskva. I historielös svensk socialistisk översittartradition håller du med.

    USA ligger på andra sidan jorden från Irak och Afghanistan, de insatserna var tidsbegränsade, med avgränsade mål som visade sig ogenomförbara. USA lämnade Afghanistan när ortodox islam gjorde insatsen meningslös. I fallet Irak har Iran vunnit inflytande över Irak, sen USA störtade den tokige Saddam efter att han invaderat Kuwait och satt den globala oljeförsörjningen på spel.

    • Ryssland erkänner Ukraina som stat och Zelensky som dess president. USA:s insatser har pågått i 10-20 år, inte alls mot avgränsade mål. USA och Nato besegrades i sitt folkrättsstridiga krig.

     [caption id="attachment_121217" align="aligncenter" width="1000"] Syrien. Raqqa, förstört bl.a. av USA:s bombningar. Ej känt som krigsförbrytelse.[/caption]

    • 24 maj 2022, 19:39 Armé..
     Hur står det till med kampandan i den Ukrainska armén? Här något om verkligheten.
     https://www.gazeta.ru/army/2022/05/24/14898548.shtml
     ”Skickad till en säker död.” Soldater från Ukrainas väpnade styrkor registrerar massivt klagomål.
     Ukrainska soldater som vägrade följa Zaluzhnys och Zelenskys order skickades till ett interneringscenter.
     I Ukraina finns det ett växande antal videomeddelanden där den ukrainska militären klagar över bristen på vapen, bristen på tung utrustning och eldstöd. De hävdar att ledningen lämnar dem med maskingevär mot stridsvagnar medan officerarna flyr från slagfältet. Samtidigt är ett fall redan känt när kollegorna till författarna till sådana överklaganden angav att de hade allt de behövde, men de flydde från slagfältet och nu försöker de rättfärdiga sig själva.
     Protester i territoriellt försvar.
     En del av kämparna från 3:e bataljonen av 115:e territoriella försvarsbrigaden i Ukraina (TrO) klagade på att de kämpade i Severodonetsk utan tung utrustning och inte fick förstärkningar. Deras videomeddelande rapporterades den 20 maj av den ukrainska utgåvan av Strana.ua.
     ”Vi vägrar att utföra stridsuppdrag eftersom vi inte har förstärkningar. Ingen tung utrustning. Vi har väntat på förstärkning i två veckor, men det finns ingen. Vi skickas till en säker död. Kommandot saknas. Det finns ingen teknik och respekt för människor”, en av kämparna läste upp en vädjan på videon.
     Han tillade att hans grupp vägrar att ”utföra ett stridsuppdrag” på grund av bristen på tung utrustning som skulle täcka soldaterna och kompetent ledarskap.
     ”Vi vägrar inte att skydda vår stat. Men vi vill ha en ordentlig back och kommando. Vi är inte ensamma, vi är många. Vi vägrar att tjänstgöra i 115:e brigaden, avslutade jägaren.
     Jägarna riktade sitt videomeddelande till Zelensky och överbefälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor, general Valery Zaluzhny .
     Senare, den 24 maj, rapporterade Strana.ua att dessa militärer skickades till häktet som desertörer. Publikationen rapporterade detta med hänvisning till en ny video, som filmades i ett häkte av en av kämparna.
     Fighters vädjan till Zelensky några dagar senare, efter att deras video dök upp på nätverket, besvarades i den allra tredje bataljonen av TRO:s 115:e brigade. En svarsvideo spelades in där, på vilken en grupp militärer är närvarande, en bataljonskämpe Viktor Davydov vädjade . Han presenterade sig själv som en ”enhetsbefälhavare” för den tidigare ”Aidar” (den nationalistiska bataljonen ”Aidar” erkändes som extremist och förbjöds i Ryska federationen), ”frivilliga som anlände till den 115:e brigaden.”
     Davydov sa att ingenting av det som några av soldaterna i hans bataljon klagade över faktiskt fanns där.
     ”Hela brigaden är försedd med vapen, mat, kläder, vi har allt. Det finns det amerikanska Javelin bärbara antitankmissilsystemet – ”Gazeta.ru”), det finns inga problem med vapen alls.. När det gäller de här killarna som lämnade och spelade in den här videon [klagande]. Jag förklarar officiellt att de är desertörer. Sedan de övergav sin position och lämnade, lämnade 56 personer omringade, ”förklarade Davydov.
     Enligt honom hade de förrymda kämparna från den tredje bataljonen två veckor på sig att stärka sin position. Davydov betonade att det nödvändiga materialet fördes till platsen och att kämparna försågs med allt som behövdes. ”De följde inte befälhavarnas order. De trodde att de hade kommit till en resort. Därför övergav de sin position”, sammanfattade befälhavaren.
     Samtidigt, tidigare i maj, klagade också 1:a bataljonen av 1:a kompaniet av 115:e territoriella försvarsbrigaden över stridsförhållandena. Fighters filmade en video där en av dem läser upp en kollektiv vädjan. Där stod det att bataljonen var ”oförmögen att utföra ledningens order utan lämpliga medel och utbildning”.
     ”Bristningen av stöd för brandskador , liksom den inkompetenta verksamheten inom det högre kommandot, ledde till förlust av militär utrustning och personaldöd, vilket bidrog till demoraliseringen av personalen. Nu kan personalen inte utföra stridsuppdrag på grund av det låga moraliska och psykologiska tillståndet, ”sammanfattade författarna till uppropet.
     1:a bataljonen betonade att de hade befattningar från 19 april till 3 maj, men tvingades retirera, eftersom fiendens ”eldvapen” visade sig vara ”överlägsna”.
     Den 115:e truppbrigaden bildades av invånare i Zhytomyr-regionen (nordvästra Ukraina). I början av maj trädde en lag i kraft i Ukraina som tillåter att territoriella försvarsenheter skickas till aktiva stridszoner, även om de inte befinner sig i den region som dessa enheter är tilldelade.
     De allvarliga problemen för vissa ukrainska enheter med vapen och eldstöd tillkännagavs inte bara i den 115:e brigaden, som, att döma av kämparnas överklagande, nu ligger nära Severodonetsk. Soldater från 101:a truppbrigaden klagade över samma försummelser i början av maj. Hon samlades i Transcarpathia och överfördes i början av maj till fronten i Lugansk-regionen.
     ”Vår enhet förberedde sig för att utföra territoriella försvarsuppgifter, som att bevaka anläggningar eller arbeta vid checkpoints. Förbandet genomgick inte utbildning för operationer i stridszonen. Vår beväpning består av kulsprutepistoler, kulsprutor och paddlar, med vilka vi måste gräva in i ett område mindre än en kilometer bakom stridsbrigadens positioner under kraftig mortel- och artillerield. De bevisar inte för oss syftet med vår utplacering i detta område, de sätter inte ett stridsuppdrag.
     Vi ser ingen praktisk nytta av att använda vår enhet, förutom att vara mänskliga mål för att identifiera fiendens mortel- eller artilleripositioner, ”läser brigadmedlemmen, journalisten Anton Shulga upp en allmän vädjan inför sina kollegor.
     Han uppgav också att en ”betydande del” av brigaden har hälsoproblem, eftersom medicinska nämnden formellt kontrollerade människor innan de skrevs in i försvaret.
     ”Denna brigad skickades till fronten helt oförberedd. 90% av dem är sådana. Folk vet verkligen inte hur man hanterar ett maskingevär, och de kördes rakt ner i skyttegravarna. Två dagar efter att ha mottagit kallelsen och du är redan i Donbass. Jag känner till exakt sådana fall i denna brigad, ”bekräftade den ukrainske statsvetaren Yuriy Romanenko klagomålen från TRO:s 101:a brigad .
     Protester i Försvarsmakten. Inte bara i det territoriella försvaret, utan också i andra militära formationer i Ukraina, klagade de över den dåliga organisationen i den ukrainska armén. Så ett av de första sådana videomeddelandena postades under de sista dagarna av april av militären från 2:a och 3:e bataljonerna i den 79:e luftanfallsbrigaden i Ukrainas väpnade styrkor. De rapporterade att de var i byn Yampol (Donetsk-regionen, inte långt från Severodonetsk), där de kunde bryta sig igenom från en fullständig inringning.

     ”Våra befälhavare tog oss in i skogen för att gräva i, vi hade ett par spadar för många människor. Vi blev krossade – vi hann inte ens fästa en bajonett. Vi satt där i 5-6 dagar, och befälhavarna övergav oss. Vi kallade in artilleri, och det fanns ingenting – ingen hjälp. Vi blev slagna av flyget – inget luftvärn.
     Vi kastades dumt i köttet. Vi tog kampen, med maskingevär mot pansar, och de som nu är vid liv kom ut levande från ”grytan”. De återstående 70% av våra killar ligger i skogen, döda. Vi kan inte slåss där de sårade är övergivna, officerarna springer i bilar, de vill inte ens plocka upp de sårade”, sa de överlevande.
     De betonade att de ”inte lämnade striden”, utan ”beslutade sig för att överleva”, och bröt igenom ”grytan”. Jägarna tillade att de ville kämpa för Ukraina ytterligare, men inte i 79:e brigaden. De påpekade att de överlevande nu betraktas som desertörer och vill ställas inför rätta.
     Senare sa journalisten Anatoly Shariy att dessa kämpar från den 79:e brigaden arresterades. ”De fängslades, de riskerar 12 års fängelse,” specificerade han.
     Också i maj spelade soldater från 75:e Jaeger-brigaden av Ukrainas väpnade styrkor ett videomeddelande till Zelensky. De sa att de människor som frivilligt kom för att försvara Ukraina skickades med bara kulsprutor mot ”vapen, Grads (det ryska raketsystemet Grad – Gazeta.Ru), granatkastare.” ”Ingen täcker någon, ingen skickar oss hjälp. Vi har inga vettiga vapen, vi har ingenting, ”jagarna var indignerade.
     Brigaden sa att kommandot ignorerar problemen, skickar soldaterna ”till köttkvarnen” och ger order muntligt, utan några officiella dokument. Fighters bad Zelensky att undersöka vad som hände och skicka den militära åklagarmyndigheten.

   • Er det en tillfällighet eller är det så att du kommentarer bara dem som kommenterar de rysk fascisternas övergrepp? Men inte alle mer eller mindre lögnaktiga och bisarra påstående om Ukraina som helt uppenbart är skrivna av Kreml.

    • Etablerade media lyfter nästan bara fram påstådda ryska övergrepp. Desto viktigare att ÄVEN lyfta fram påstådda ukrainska övergrepp.

     Varken Ryssland eller Ukraina är fascister. Däremot är Ukrainas regering sedan många Europas (världens?) klart mest nazisttoleranta land. Läs olika artiklar här.

     • Så du hävdar att det Ryska överfallet på en självständig nation bara är ett påstående?

      Är det därför du aldrig kommenterar någon av ganska många bisarra (i några tillfällen näst intill perversa) kommentarer som försvar Ryssland och som florerar på GP?

      Varför publicerar du aldrig någon artikel om någon av de mer än 100 neonazistiska grupperingarna i Ryssland? Varför inte börja med Sparta gruppen? Eller en artikel om Karman Kadyrov, eller han räknas närmast som dagis farbror?

     • Naturligtvis är Rysslands anfall på Ukraina helt reellt, vilket framgår av något hundratal artiklar som publicerats om detta här. Jag kommenterar ett fåtal artiklar. Känner inte till neonazistiska grupper i Ryssland. Tacksam länkar och referenser.

  • Allt territorium öster om floden Dnepr i Ukraina är historiskt ryska områden och kommer aldrig bli något ”normalt centraleuropeiskt land”.
   Människor där är rysktalande och tillhör den ryska kulturen.
   Utbytet med Ryssland har varit stort på alla områden.
   EU har inte där att göra.
   Absolut inte den imperialistiske Satan på andra sidan Atlanten heller.
   De slaver som förråder, ukronazister, fascister, ditresta kollaboratörer m.fl. ska tas om hand av den ryska militären som ärevördigt försvarar rysk tradition och kultur.

   Det här borde vara självklarheter för alla dem som står upp för global rättvisa.

   Kina gör så kunde jag idag läsa på högertabloiden Fria Tider
   På Världsekonomiskt Forum där de flesta länder var inbjudna utom Ryssland höll Ukrainas västorienterade president Zelinsky ett tal och ovationerna samt applåderna efteråt ville inte sluta.
   Utom för Kinas delegation som satt tysta och kort därpå lämnade mötet.
   På frågan om varför menade den kinesiska delegationen att Ukraina har blod på sina fingrar och det går inte att applådera för.

   USA:s president Biden eller någon annan högt uppsatt representant därifrån lär ha blivit utom sig av ilska av Kinas agerande.
   Men så står heller inte USA upp för någon global rättvisa.
   USA är en imperialist som vill bestämma och ha inflytande över hela världen.

   Kan verkligen någon tycka att en sådan dominans och förtryckande mot andra kulturer och sedvänjor skulle vara någonting bra?
   Jag gör inte det i alla fall.
   Jag är inte själv kommunist men tycker kommunister har väldigt rätt i när de protesterar ”Ned med USA”.
   Väldigt många fler borde göra det än ett fåtal kommunister.

   Men jag tror faktiskt det kommer startas solidaritets rörelser med Ryssland och Asien allt efter folk upptäcker den enformiga och ibland rent av lögnaktiga propagandan som vi dagligen matas med här.
   Hämta istället informationen från alternativa medier. Det är mitt råd.
   När man sedan har förklaringsmodeller kan man bättre urskilja vad som är sant och falsk av det som skrivs i tidningar eller berättas på Televisionen.
   Jag läste för några dagar sedan en chatt på SVT där Rysslandskorrespondenten Bert Sundström besvarade tittarnas frågor.
   Någon frågade om Sverige kunde vänta sig en militär attack från Ryssland.
   Rysslandskorrespondenten Bert Sundström svarade ett bestämt NEJ på den frågan.
   Då skulle jag vilja fortsätta och fråga varför vi då ska betrakta Ryssland som ett militärt hot?
   Eller varför Sverige ska gå med i NATO?

   Kanske du SvenOlof Duva eller någon annan här kan ge mig svaret?

 4. Ukraina försvarar sig med värnpliktiga, de ryska angreppsstyrkorna bestod till större delen av yrkesarmén, och den har åsamkats betydande förluster. Ryssland kommer inte att lyckas ta Ukraina, landet är för stort och har för många invånare och potentiella soldater.

  Däremot har det ryska överfallet försvårat relationerna mellan ukrainare och ryssar för minst ett decennium eller mer. De mentala skadorna på ukrainas befolkning som det ryska angreppet förorsakat kommer inte att läka fort.

  Putin har skapat en månghövdad fiende som inte fanns för ett par månader sen.

  • @Jerker Leijon 24 maj, 2022 At 10:00
   ”Putin har skapat en månghövdad fiende som inte fanns för ett par månader sen.”

   Du har ingen aning om vad som pågår i Ukraina, den saken är klar.
   Denna ”månghövdad fiende” fanns redan 2014.

 5. Precis som Anders Persson i sin bok om vinterkriget (”Finlands sak var svår”, en svensk socialists syn på kriget) kom fram till att kriget var Finlands ”fosterländska krig” så är det pågående kriget Ukrainas ”fosterländska krig”. Ryssland kan inte vinna detta krig, och ju snabbare Putin inser det desto bättre.

  Jag tar för givet att många noterade att Putin satt under segerparaden den 9 maj. In ens Brezjnev satt någonsin ner under en parad, för att inte tala om Stalin.

  • Operation Z går precis som den är tänkt – en tredje del av Jokerraina är befriad. Hela Svarta havskusten är befriad. Viktiga städer i östra Jokerraina är i Rysslands kontroll. Lögnimperiet och dess fotsoldater må gärna bada i sina egna illusionsnummer om att Ryssland har kört fast. Faktum är att just nu håller Ryssland på att bryta ner the big cauldron (kittel) som omringat Jokerrainas armé i små bitar – och fortsatt mala på. Det spelar ingen roll hur mycket vapen lögnimperiet skickar det blri tvärtom ett tillskot som används mot alla dessa skämt till rådgivare från väst.

   På tal om vem som kommer att vinna denna krig får vartenda ryssofob läsa följande (you will never know what hit the empire and you🤪).

   https://www.nyhetsbanken.se/2022/05/usas-missilskold-kan-bli-vardelos.html#more

   • Vi alla vet ju redan att du har en mycket flexibel inställning till sanning men detta tar nog priset. Vet inte vad du hade för betyg i geografi eller i att läsa kartor men vad jag kan se så finns det långa sträckor vid Svarta Havet som fortfarande är under de ukrainska försvararnas kontroll.

    Du hävdar även att en ”tredje del” har ockuperad under den ryska invasionen. Även om du räknas in både Krim och Donetsk, som ockuperades redan 2014, kommer du inte upp i en ”tredje del”.

    • Tvärtom håller jag sanningen väldig högst. Därför tar jag ställning här mot Jokerrainas zionazi regim. Därför blir jag inte förd bakom ljuset av mängden zionazi illusionsnummer

     Matte+ geografi lektion: En tredje del av Ryssland är lika stor som lilla-Britannien. Räkna ut det själv. Mer hjälp får du inte. Antar att du har minst femteklassare nivå

     Sanningen är den att Operation Z var startskottet av kriget mot bankirens globala herravälde. Ryssland, Kina, Iran och Indien ingår i denna globala alliansen mot bankirens herravälde. ingår gör också viktiga länder i den globala syd (Brasilien, Sydafrika, Indonesien, Iran, Pakistan, mm). Målet att förgöra bankirens maktcentra – Lönndom/NYC och skapa en ny multipolar världsordning där den internationella rätten och inte bankirens diktat är det enda som gäller. Kort och gott världen mot 0.001% en. Vem vinner tror du? Till sist: rekommenderas att undvika hell aviv som flykt mål ☢️

     https://www.unz.com/article/the-jewish-hand-in-world-war-three/

     • En tredje del av Jokerraina ska det vara inget annat

    • Tja, du kan gaffla om hur mycket ”land” som den ukrainska militären fortfarande behärskar men sanningen är ju att Ukrainas förlorar stort trots deras på pappret stora antalet trupper Anders. Ukraina har i praktiken inte mycket ”kontroll” av sitt territorium för Ryssland kan slå till var som helst, även längst i väster! Men fortsätt tro på fulmedias löjliga ”nyheter” och deras illusioner om det ”demokratiska paradiset” Ukraina.

     • Precis Benny. Jag såg löpsedlarna på Aftonbladet och Expressen idag. Bägge hade ”Putin förlorar” i fetstil.

      Azovbataljonen, som var mycket större än en bataljon och spjutspetsen i armén, har i princip utplånats som stridande förband i Mariupol.
      Huvuddelen av Ukrainas armé är omringad eller på väg att omringas i Donbass och den kommer att gå samma öde till mötes som Azovnazisterna.
      Rysslands missiler når hela Ukraina med stor precision och kan ta ut större delen av dom vapen som nazistkramarna i väst för in.

      Ryska ekonomin verkar ha tagit mycket mindre skada av sanktionerna än ekonomierna i väst. Rubeln är världens just nu bästa valuta. Veteskörden i Ryssland slår alla rekord.
      MEN Putin förlorar! Snacka om illusioner. Svenska media och Svenska politiker är en samling sinnesförvirrade clowner.

    • Till och med inbitne zionisten Kissinger säger det som det är. Jokerraina måste kapitulera annars är risken för global katastrof stor. Lögnimperiet få offra Jokerraina på Rysslands Altare.

     Missa inte följande också medan du ventilerar din ryssofobi @Anders. Deppa inte det lär bli ännu större Ryska landvinningar – ryssfobi så det räcker livet ut …

     ”What we are seeing now are the effects of nearly three months of Russian artillery war. The Ukrainian troops at the frontline have been ground down and those who are left are moving out before being destroyed too. The front begins to move at several points. When those points merge we may next see the tactical deep battle phase of a classic Russian deep operation:

     Deep battle envisaged the breaking of the enemy’s forward defenses, or tactical zones, through combined arms assaults, which would be followed up by fresh uncommitted mobile operational reserves sent to exploit the strategic depth of an enemy front. The goal of a deep operation was to inflict a decisive strategic defeat on the enemy’s logistical abilities and render the defence of their front more difficult, impossible, or indeed irrelevant. Unlike most other doctrines, deep battle stressed combined arms cooperation at all levels: strategic, operational, and tactical.”

     Källa: https://www.moonofalabama.org/2022/05/flag-abuse-and-other-bits-on-ukraine.html#more

    • För närvarande använder det kollektiva västerlandet aktivt termen ”världsgemenskap” för att beskriva sig själv, vilket inte har något med verkligheten att göra.
     Tillsammans utgör de alla inte mer än en fjärdedel av mänskligheten, det vill säga dess absoluta minoritet.
     Det nya ”BRICS Plus” kommer inte att representera ett fiktivt, utan ett verkligt samhälle, som har all anledning att tala på majoriteten av världens vägnar.
     I dag är ämnet att skapa en enad front av motstånd mot det aggressiva västvärlden en brådskande och högsta prioriterad fråga.
     Om folk lyckas skapa en global motståndsrörelse kommer västvärldens möjligheter att etablera en världsordning av kolonialtyp att minska till noll.

   • Det är skillnad på ett konsept och ett färdigt produkt. Ryssland ligger 12-14 år efter med sitt egenkonstruerade Elbrus chip. Det är också orsaken till att man har gått tom på s.k. avancerade missiler, de är beroende på chips från Intel, ARM, Infineo etc. Man klarar att få tag på utsmugglade chips via Indien men inte i de mängder man behöver. Det är orsaken till att man sen en tid hellre bombar civila områden för att sätta skräck i befolkningen. Den metoden fungerar inte, de allierades bombningar av städer i Tyskland ledde inte till att tyskarna satte sig upp mot nazisterna. Samma med Tysklands bombning av London, folk flydde inte utan försökte leva så normalt som möjligt.

    Om Elbrus:https://www.tomshardware.com/news/russias-biggest-bank-tests-elbrus-cpu-finds-it-unacceptable

    • Kurt
     Har du fakta om Rysslands tillgång på Chip och att dom skulle ha slut på avancerade missiler, eller har du bara läst någon saga i DN?
     I din länk står inget om ev. möjligheter att köpa från Kina.

     Ingenting tyder på att Ryssland bombar civila i Ukraina. Det finns inget så här stort krig i världshistorien med så få civila offer som detta.

     Jag får känslan av att du bara förmedlar fria fantasier från den ukrainska propagandafabriken.

     • Köpa från Kina? Bara för att många databrickor tillverkas i Kina av just de datakonstruktionsföretag som jag listade upp så betyder det inte att du kan köpa databrickorna. Kineserna tillverkar men konstruerar inte brickorna.

      Ryssland gör som de gjorde i Grosny, bombar den stenåldern. Om du inte fått med dig bilderna från Mariupol så undrar jag var i världen du befinner dig.

      PS. DN har jag inte läst på många år

     • Kurt.
      Ok, inga fakta om Rysslands tillgång till chip alltså. Inga fakta om den påstådda bristen på missiler heller.
      Varför Ryssland inte skulle kunna köpa chip av Kina klargör du inte heller.

      Inte heller har du någon kommentar till att kriget i Ukraina skördar väldigt mycket färre civila offer än alla andra jämförbara krig. Hus går att bygga upp igen.
      Svammel var ordet Kurt.

    • Kurt har ingen som helst koll på militär elektronik det är uppenbart! Militär elektronik har helt andra krav på skaktålighet, yttre påverkan och annat som standardchiptillverkare inte är i närheten av att uppfylla! Sådant köper man inte på hyllan i Teknikmagasinet men alla idioter i världen har tydligen åsikter om allt möjligt numera…Marioupol förstördes till största delen av Azov-bataljonens agerande och hade varit i fint skick om inte dessa nazister fått härja där!

     • Då kanske du kan upplysa alla om vilka MIL-standar som gäller för militär elektronik?

      Jag vet i alla fall vilka standards som våra system verifierades mot…

  • Breznjev var uppstöttad med en träställning för att inte ramla omkull haha…Ukrainas ”fosterländska” krig förs bl.a av nazister och andra typer av banditer!

 6. Ukraina har fått och får enorma mängder vapenleveranser från utlandet, som de väntas betala med att tillhandahålla USA och EU med sin spannmålsskörd, som väntas uppgå till 25 miljoner ton år 2022.
  Problem blir att hitta alternativa transportsystem- och vägar ut från Ukraina, då Odessas hamn är avstängt på grund av pågående krig.
  Det är orimligt att anklaga Ryssland för vad som händer på världsmarknaden för livsmedelsresurser.
  Vetepriserna stiger kraftigt, västländer och till och med FN kallar Ryssland boven till den globala matkatastrofen. Och allt för att den ryska flottan påstås blockera ukrainska hamnar som svämmar över av spannmål. Vem riskerar egentligen att bli hunger och vilka är de verkliga orsakerna till matrushen?

  Den västerländska pressen är full av rubriker om den ”annalkande matkatastrofen”, i USA lovar man till och med att anslå 215 miljoner dollar för att bekämpa livsmedelskrisen.
  Tysklands förbundskansler Scholz anklagade Ryssland för att orsaka en global livsmedelskris. FN försäkrar att världen kan lösa problemet med livsmedelsbrist, men bara om det finns förnödenheter från Ryssland och Ukraina. FN:s generalsekreterare António Guterres sa att ”mat och gödningsmedel från Ryssland borde ha obehindrat tillträde till världsmarknaden.” FN uppmanar Ryssland att öppna tillträde till hamnar i Ukraina.

  Att bara skylla Ryssland för de stigande vetepriserna och livsmedelskrisen är dock inget annat än manipulation. Som svar på FN:s anklagelse sade vice utrikesminister Andrei Rudenko att den nuvarande situationen i världen med stigande livsmedelspriser orsakas av ett komplex av orsaker, vars främsta är USA:s och Europeiska unionens envisa önskan att krossa den ryska ekonomin med sanktioner.

  Ryssland förser sig med spannmål, det mesta av livsmedel. Redan 2020-2021 vidtog Ryssland de nödvändiga åtgärderna mot bristen på gödselmedel (begränsad export), det vill säga långt före den särskilda operationen i Ukraina.
  Enligt Maxim Oreshkin, assistent till Rysslands president, kan den globala svält som hotar planeten inte orsakas av Rysslands agerande, utan av västvärldens ogenomtänkta ekonomiska agerande, deras penningpolitik.
  Det betyder att EU och USA aktivt har tryckt dollar och euro sedan mitten av 2020, vilket stimulerade prisökningar. ”Omkring 60% av prisuppgången var resultatet av att helt enkelt trycka fiat-dollar i den amerikanska ekonomin.
  I framtiden började situationen utvecklas helt enkelt okontrollerat. Den stora penningmängden ledde till brist på gas på den europeiska marknaden, till höjda gaspriser, minskad gödselproduktion och brist på gödningsmedel. Och detta skapar förutsättningar för en lägre skörd i efterföljande perioder, säger Oreshkin.

  ”Det sista steget var de ogenomtänkta sanktionsåtgärderna från Amerikas sida, från Europeiska unionens sida, som ytterligare försämrade logistiken för samma gödselmedel, försämrade matlogistiken ytterligare och dömde världen till global hunger, ”, tillägger Oreshkin.
  ”Men redan i april kom den amerikanska avdelningen med en rapport där produktionen minskade kraftigt på grund av torka i de största exportländerna, det vill säga i själva USA, i EU, i Indien och Australien. Det vill säga väderförhållandena sänkte prognoserna för världsskörden – och priserna började stiga.
  Är det Rysslands fel att de hade otur med vädret?”

  • Hittills väntas bristen på spannmål på exportmarknaderna i år ligga på nivån 20-25 miljoner ton.
   Detta kommer först och främst att drabba fattiga länder. Hungriga flyktingar från Afrika och Asien kan potentiellt dyka upp utanför Europas tröskel redan i höst.
   Frågan om livsmedelstrygghet för dessa länder är akut. Libanon, som bara har en månads vete kvar och importerar 60 % från Ukraina, har försökt hitta det i andra länder, inklusive USA, Kanada och Indien, men har inte lyckats lösa problemet. Situationen är lite bättre i Tunisien, Jemen, Egypten.
   Problemet förvärras av det faktum att vissa afrikanska länder behöver spannmål av vissa klasser. Till exempel är Frankrike redo att ersätta förlusten av rysk och ukrainsk import, men kan bara tillhandahålla vete av en annan klass.
   Lokala initiativ för förvaltning av reservat över gränserna arbetar redan för att ta itu med problemet, till exempel RESOGEST-programmet i Västafrika, som samfinansieras av EU.

   • Den okontrollerade exporten av ukrainsk spannmål kan leda till att landet svälter, men sådana konsekvenser är föga oroande för Kievs partners i väst.
    Denna åsikt uttrycktes i en intervju med en FAN- korrespondent av Rysslands hjälte, generalmajor Sergey Lipovoy.
    Sedan starten av den ryska NWO i Ukraina har prognoser gjorts om en överhängande global livsmedelsbrist på grund av det troliga misslyckandet av såkampanjen i landet.
    Däremot har Kiev mer än 20 miljoner ton spannmål i lager, som chefen för Vita huset, Joseph Biden, krävde att skulle tas ut ur landet och släppas ut på världsmarknaden.

    Exporten av spannmål kompliceras av logistiska problem och västländer erbjuder all möjlig hjälp. Så den 24 maj meddelade den brittiska pressen att den kungliga flottan var beredd att eskortera ukrainsk mat från landet.
    Poängen är att spannmål kan exporteras från Ukraina på olika sätt. Dussintals lastplan landar i Polen och på territoriet för närliggande regioner från Ukraina. På vilken det var möjligt att säkert ta ut maten de var intresserade av, i alla fall, de går tillbaka tomma.
    Även om frågan uppstår direkt. De kommer att ta ut spannmålen, men vad ska Ukraina självt och ukrainare äta? För deras lager inte så stora, och denna säd går till att betala för de levererade vapnen, som Ukraina nu översvämmas av. Men detta är helt klart en retorisk fråga, säger experten.

 7. Varför läser du ens fulmedia, Anders? Du vet ju att det är propaganda åt västoligarkernas militärindustriella komplex, som skall förvärra konflikten mellan Europa och Ryssland!

  ”Väntar snabb och lätt seger över Ryssland?”

  Om ryssarna gick in med 200’000 man och 2,622+ dödades 24feb– 18maj enligt Meduza & BBC News så har de förlorat typ 1-2% av styrkorna. https://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Russo-Ukrainian_War

  I krig är det inte heller antalet män som styr utgången.

  Ryssarna har i min mening inte tagit av de mjuka vantarna… än… De har fokuserat på militära mål, på att skydda civilbefolkningen, inte skjutit på röda korset, heller inte skjutit på transporter av förnödenheter där förmodligen vapen smugglas.

  Låt säga att de tar av sig vantarna? Då ödeläggs Ukraina. Jag tror varken ryssarna vill göra det eller måste göra det, vilket är tur för Ukraina.

  Ryssarna är inte rasister mot ukrainarna, likt USA och Nato är mot Mellanösterns folk, eller som nassarna är mot ryssarna. P.g.a. Sovjetunionen är de ofta ingifta med varann och alla förstår ryska.

  Ukrainarnas intresse är att avsätta USA-marionetten Zelinskyj och ge ryssarna, och ukrainarna i Luhansk och Donetsk, ett erbjudande som de inte kan tacka nej till. Neutralitet, alliansfrihet och rätten att tala ryska som första eller andra språk, samt att Krim-borna som vill tillhöra Ryssland får göra det. Enbart så kan de rädda Ukraina och det Ukrainska folket.

  Alla ukrainare måste göra sitt bästa för att göra sig av med Zelenskyj och nazismen, så även nazisterna om de älskar sitt land så mycket som de påstår, eller så väntar sannolikt deras eget totala Stalingrad, som med soldaterna i järnverket i Mariupol. Och för vad? Så att den korrupte Zelinskyj ska få fin lyxjakt i Florida?

  • Politik den 24 maj 2022, 10:54.
   Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov talade som en del av Primakovgymnasiets 100 frågor till Leader-projektet.
   Lavrov: ”Detta är rätt sätt. De vet inte vad Ryssland är”.
   Lavrov uppmanade Ryssland att bli oberoende av västerländska förnödenheter. Ryssland behöver inte förnya förbindelserna med väst. Ryssland borde bli oberoende av västerländska förnödenheter, och även allvarligt överväga om det behöver det om västländer erbjuder det att återuppta förbindelserna. Huvuduttalandena från chefen för det ryska utrikesministeriet finns i Gazeta.Rus material.
   ”Om väst vill förnya relationerna, kommer Ryssland på allvar att överväga om det behöver det.
   Det beror helt på västländerna. När de kommer över sin ”frenzy” och bestämmer sig för att det finns Ryssland, har det inte försvunnit och jag är övertygad om att det blir starkare för varje år. Om de vill erbjuda något när det gäller att återuppta relationer, då kommer vi att allvarligt överväga om vi kommer att behöva det eller inte”.
   Ministern noterade att han var förvånad över den hastighet med vilken väst intog en ryssofobisk position.
   ”Jag var förvånad över den hastighet med vilken västvärlden, efter starten av den speciella militära operationen, intog en ryssofobisk position och uppmuntrade russofobi på hushållsnivå”.

   Chefen för den utrikespolitiska avdelningen sa att redan i början av förra seklet skrev amerikanska statsvetare om Ryssland som barbarer. Han observerade också att genom att göra det, ”hörs förnuftiga röster när folk är indignerade över besluten” att ändra gatunamn och förbjuda undervisning av Fjodor Dostojevskijs och Leo Tolstojs verk i västerländska skolor.
   ”Vi noterar försök från västerländska regeringar, åtminstone i många av deras värld, att spela med i ryssofobiska manifestationer på vardagsnivå och till och med spela på negativa och skamliga känslor. Det här är oroande”, betonade Lavrov.
   Enligt honom tillkännagav de i Lettland att de skulle konfiskera Rysslands frysta pengar, använda dem för Ukrainas behov, men behålla en del av dem som kompensation för ockupationen av Sovjetunionen. Ministern menar att ungefär samma sak händer med Ukrainas ledare – de ”säger att de är skyldiga, att varför Tyskland vänder så långsamt, att någon sorts” leverkorv ”leder” Tyskland.
   Tills nyligen var det omöjligt att föreställa sig. ”De säger att Ryssland måste ”besegras”, de måste ”besegra Ryssland”, se till att Ryssland ”förlorar på slagfältet”. Jag är säker på att du kan historien bättre än västerländska politiker som kastar sådana ”trollformler”. De måste ha klarat sig dåligt i skolan. De drar fel slutsatser från sin förståelse av det förflutna och vad Ryssland är, säger chefen för det ryska utrikesdepartementet.

   Lavrov är övertygad om att Ryssland måste sluta beroende av försörjning från väst.
   ”Nu skapar vi inte bara någon process för importsubstitution. Vi måste på något sätt sluta vara beroende av tillgången på allt från väst för att säkerställa utvecklingen av kritiska industrier för vårt fosterlands säkerhet, ekonomi och sociala sfär”, betonade han.
   Chefen för det ryska utrikesdepartementet anser att i Rysslands fortsatta utveckling är det nödvändigt att lita på partners i den eurasiska regionen.
   ”Nu har centrum för världsutvecklingen flyttats till Eurasien. Vi har för närvarande det mest omfattande nätverket av partnerskap i den eurasiska regionen. Vi måste lita på dem i den fortsatta utvecklingen av vårt land, dess transport-, transit- och logistikkapacitet. Jag är övertygad om att det här är rätt väg”.
   Lavrov noterade att man inte borde hoppas ”på McDonald’s återkomst till Ryssland” eller att leveranserna av reservdelar och komponenter återupptas, eftersom västerländska partner har bevisat, och inte för första gången, att de är oförmögna att förhandla.
   ”Om våra grannar i väst inte har någon lust att fortsätta aktivt leta efter möjligheter att fördjupa partnerskapet, men det finns i öst, så är det rent fysiskt vad som händer. Det var så överens om att Eurasien håller på att bli den mest lovande regionen i världen. Vi måste ta itu med dess arrangemang, inte använda någon annans verktyg som dollarn, SWIFTs finansiella meddelandesystem, utan skapa vårt eget”, säger Lavrov.
   Ryssland redan har ”avsevärt ökat” andelen handel som betjänas i de nationella valutorna i partnerländerna – Kina, Indien, Iran och medlemsländerna i den eurasiska ekonomiska unionen .
   ”Ömsesidig nytta är uppenbar. Nu när västvärlden är i en diktatorisk position kommer våra ekonomiska band med Kina att växa ännu snabbare. Detta, förutom direkta inkomster till statsbudgeten, ger oss möjlighet att genomföra planer för uppkomsten av Fjärran Östern och östra Sibirien”, avslutade ministern.
   https://www.gazeta.ru/politics/2022/05/24/14896016.shtml

  • https://www.theguardian.com/world/2022/may/26/filtration-and-forced-deportation-mariupol-survivors-on-the-lasting-terrors-of-russias-assault

   För att citera Deng Xiaoping: ”Det kvittar om katten är vit eller svart så länge den fångar möss”. Så Azovbataljonen gör ett bra jobb med att få ut de ryska fascistiska Quislingarna med fötterna först. När de är ute så får man se närmare på Azovbataljonen men nu gör dom ett nödvändigt jobb.

   • Kurt.
    Nu var det ju så att det var Azovbataljonen som bars ut med fötterna först från stålverket i Mariupol.
    Att ryssarna är fascister verkar osannolikt och Quisling är man i sitt eget land.

    Jag förstår att dina skriverier drivs av hat, vilket är beklämmande i sig själv, men du fick alla fakta fel och dina tillmälen har ingen saklig grund.

    Det illustrerar lite hur den här debatten ser ut i allmänhet. faktaresistenta hatare utan omdöme på ena sidan och folk som försöker få till stånd en vuxen faktabaserad diskussion på den andra.

    Det förefaller vara någonting i hur Ukrainafrågan behandlas i media som lockar fram även dom mist slipade knivarna ur lådan. Vad kan det vara?

   • Azovbataljon är dödade och haffade. Nu Inväntar de sin dom. Mariupol, där nazisterna hade grävt ner sig kommer att gå till historien som platsen där kriget mot bankirens herravälde tung sin avgörande seger. Hädanefter är det den multipolar världsordning som gäller.

    Förresten är det någon som vet vad som hände med de ack så hypade ”sanktioner från helvete”? Varför är det tyst om de helvetiska sanktionerna i lögnimperiets medier? Är sanktioner från helvete sjukskrivna? Har de tagit semester? Eller blev det ett stort bumerang av det hela? Är det därför vi ser lögnimperiet lida av inflation, brist på varor, risk för hunger, stora ekonomiska förluster? Allt tyder på att lögnimperiet har skadat sig självt – den som gräver en grop, han faller själv däri.

    Vem var det som sa ”No world policeman can stop freedom-loving nations”?

 8. Poilitik den 24 maj 2022 14:44. Vi bevittnar nu nedgången av USA:s hegemoni.
  Rysslands övergång till betalningar i rubel för försäljning av sina energiresurser kommer att sätta stopp för den amerikanska hegemonin. Journalisten Yury Kot delade denna åsikt i en intervju med FAN .
  Tidigare sa journalisten JB Sherk , på American Thinkers sidor, att när USA:s president Joe Bidens styr hotar Amerika med ”rikstäckande själv-förstörelse. Faktum är att försöket att förstöra Ryssland fungerade precis tvärtom: det förstör alla länder som ska hantera oss. Varför?
  Maskerna har rivits av! Allt blev klart för alla. Nu ser hela världen hur Ryssland ärorikt motsätter sig detta. Ryssland är motståndare till världshegemonin, sa ordföranden för Association for the Development of Public Diplomacy “The Future of the Country”.
  Yuri Kot betonade också att en av de viktigaste garantierna för seger över väst var Rysslands beslut att byta energiresurser mot rubel.
  ”Allt kommer att vara knutet till vår nationella valuta. Faktum är att vi håller på att ta oss ur petrodollarberoendet, och det var på grundval av det som dollarns och Amerikas makt bildades.
  Kina, Indien, Argentina, Saudiarabien tittar på oss. Det är ingen slump att Kina uttryckte sin önskan att utöka BRICS, så att de andra namngivna länderna också skulle gå in i det.
  De kommer nu att ta det och även byta till sina nationella valutor i handel med de resurser de har.
  Dollarn kommer att blåsa bort!” — förklarade samtalspartnern FAN.
  Avslutningsvis tillade han att sådana grundläggande förändringar i den internationella sfären var resultatet av västerländsk aggression.
  ”Vi bevittnar nu nedgången av den amerikanska hegemonin, och de skapade den själva. Om de inte hade attackerat oss, inte försökt att göra om oss, hade de kunnat existera ganska länge i den där värld av illusioner som de hade byggt upp.
  Men eftersom de gick till attack hade vi inget val, sammanfattade dekanus för fakulteten för mediekommunikation vid Moscow State Institute of Culture.
  Tidigare har Yuriy Kot kommenterat uttalandet från USA:s förre utrikesminister Henry Kissinger om vikten av Ukrainas neutrala status. Enligt samtalspartnern hörs sådana samtal endast för att ge Kiev tid att ta ett annat dag och utsätta Ryssland ett nytt slag.
  https://riafan.ru/23454110-zhurnalist_kot_mi_nablyudaem_zakat_gegemonii_ssha

 9. Forbes:
  Ryssland och dess allierade har kontroll över 20,7% av Ukrainas territorium = 125 000 kvm. I början av operationen det var 7%, ca: 43 000 kvm, således fram tills nu kontrollerad territorium blev 2,9 gg större.

  PS
  På tal om ”Visste du att..”.
  För ett tag sedan läsarna i sina inlägg berättade några fakta om WW2 som alla borde veta, hemska och vidriga saker. Varje meningen med nya fakta började med frågan ”Visste du att..”. Ingen som deltog i diskussionen svarade ”Gud, vad hemskt, gag hade ingen aning!” – alla eller de flesta visste fakta om WW2 och vet per definition vad nazismen är, …. OCH?!
  Man vill så gärna tro att så fort en människa ska få veta sanningen om det som försiggår på riktigt, bortom propaganda och lögner, hon genast kommer att inse hur fel hon hade och ska byta sidan. …men nix, svaret oftast blir ”OCH?!”
  Så, det är inte analfabet, oupplyst individ som propagerar för Zelensky och ukranazister, – det är förmodligen människa med samma föreställningar som Zelensky och då är det verkligen sak samma vad man säger, svaret alltid blir ”viva Ukraina”.
  PSS
  Rysk ”bedrövlig” soldat har redan bekämpad nazister en gång och kommer att göra det igen! Du som har funderingar ta det för givet.

 10. Somliga tycker att Ryssland krigar långsamt, men effektivt. Här följer dock, en rapport (för den som är intresserad) en aktuellt rapport för gårdagens strider.
  Stor framgång för de allierade styrkorna, som bröt sig in i Svetlodar Bulge, ett stort ukrainskt befäst område inte långt från staden Luhansk.
  Under 2015 misslyckades styrkorna från folkmilisen i LPR att bryta igenom ”bågen”. Under de senaste sju åren har ukrainska väpnade styrkor gjort allt för att befästa området.
  Men nu.. enligt experter, drog sig AFU från bosättningen nästan utan motstånd, av rädsla för fullständig inringning. Samtidigt tillkännagav chefen för DPR, Denis Pushilin, starten på ett angrepp av enheter från de allierade styrkorna på staden Krasny Liman nära Slavyansk.
  Enligt honom har 28 bosättningar redan befriats i norra delen av republiken. Den 24 maj rapporterade det ryska försvarsministeriet om en ny luftstrid med stridsflygplan och slutförandet av minröjningen av hamnen i Mariupol. Och chefen för militäravdelningen Sergei Shoigu talade om den avsiktliga underskattningen av takten i de ryska truppernas offensiv, dikterad av humanitära överväganden.
  ”I zonen med de hetaste striderna nu har den första av flera små pannor snabbt ”kollapserat”, och detta är en stor framgång, förklarade militärexperten Vladislav Shurygin för Izvestia.
  ”Svetlodarbulen var väl befäst, en stark försvarslinje byggdes runt Svetlodarsk. Vid ett överfall på pannan skulle det ta lång tid att gnaga igenom den, och staden skulle lida.
  Men på grund av det nuvarande hotet om inringning flydde de ukrainska trupperna själva därifrån och lämnade sina pålitliga positioner. Bosättningen påverkades nästan inte, till skillnad från de för vilka det var hårda gatustrider.
  Samma scenario, men i större skala, planeras att upprepas med Severodonetsk och Lisichansk. Dessa är mycket större städer och de kan försvaras under lång tid, vilket exemplet med Rubizjny visade. Därför går nu de allierade styrkorna fram för att skära av motorvägen Lisichansk-Bakhmut.
  Det är redan under artilleribeskjutning, och försörjningen av den ukrainska gruppen är extremt svår. Kommandot för Ukrainas väpnade styrkor har några dagar kvar på sig att besluta om de ska lämna trupperna i dessa städer och döma dem till inringning och fångenskap enligt Mariupol-scenariot, eller dra tillbaka dem från den framväxande kitteln och ge dessa bosättningar hopp om en normalt liv, anser experten.

  Samma dag, när han talade vid ett möte med rådet för försvarsminister i den kollektiva säkerhetsfördragsorganisationen, sade chefen för den ryska avdelningen , Sergei Shoigu, att Ryssland tvingades inleda en speciell militär operation för att skydda människor från folkmord, samt demilitarisering och denazifiering av Ukraina, vilket säkerställer dess kärnvapenfria och neutrala status.
  ”De ryska väpnade styrkorna, till skillnad från de ukrainska, slår inte till mot civil infrastruktur där civila kan vara,” förklarade Sergej Shoigu.
  Fiendens identifierade skjutpositioner och militära mål träffas av högprecisionsvapen. Tystnadsregimer tillkännages och humanitära korridorer skapas för invånarna att lämna de omgivna bosättningarna. Det sänker naturligtvis offensiven, men detta görs medvetet för att undvika civila offer.
  Av rädsla för de ukrainska truppernas nederlag organiserade väst omgående leveransen av dödliga vapen. Militära rådgivare och anställda i privata militära företag skickas till landet, och antalet utländska legosoldater har överstigit 6 tusen människor.
  För att hålla fast vid makten använder Kievregimen terroristmetoder mot sitt eget folk. Nationalister genomför demonstrativa avrättningar av dem som vägrade att delta i fientligheter, blockerar civila utträde från städer och använder dem som mänskliga sköldar . Stridsvagnar och artilleri är utspridda i bostadsområden, tillade den ryske försvarsministern.
  Under dagen träffade högprecisionsluftavfyrade missiler tre kommandoposter, 36 områden med koncentration av arbetskraft och militär utrustning från Ukrainas väpnade styrkor, en självgående artilleribataljon från den 14:e mekaniserade brigaden i området bosättningen Soledar, samt sex ammunitionsdepåer i områdena Minkovka, Bakhmut, Nikolaevka, Disputed och Krasny Liman i Folkrepubliken Donetsk, inklusive ett stort lager med 155 mm granater för amerikanska M-777 haubitser i Razdolovka , sade den 24 maj den officiella representanten för det ryska försvarsministeriet, generalmajor Igor Konashenkov.
  Plan och helikoptrar för operativ-taktisk och arméflyg träffade två kommandoposter, tre ammunitionsdepåer, 80 områden med koncentration av trupper och utrustning, samt ett Buk-M1 luftvärnsmissilsystem i Pilipchatino-regionen i Folkrepubliken Donetsk. I en luftstrid nära Kramatorsk i Folkrepubliken Donetsk sköt ryska jaktplan ner ett ukrainskt MiG-29-flygplan.
  Raketer och artilleri träffade 84 kommandoposter, 463 områden med koncentration av arbetskraft och militär utrustning från Ukrainas väpnade styrkor, såväl som 137 artilleri- och mortelenheter i skjutställningar. 13 stridsvagnar och bepansrade stridsfordon, fyra Grad multi-raketgevär och tre ammunitionsdepåer förstördes, sade försvarsministeriet. Luftförsvarssystem sköt ner fem drönare, och i Charkiv-regionen – fyra raketer från Smerch-raketgeväret.
  – Totalt, sedan början av den speciella militära operationen, 178 flygplan, 125 helikoptrar, 995 obemannade flygfarkoster, 320 luftvärnsmissilsystem, 3243 stridsvagnar och andra pansarstridsfordon, 425 flera raketgevär, 1658 fältartilleripjäser och murbruk , såväl som 3124 enheter har förstörts speciella militärfordon”, skrev generalen.
  ”För att utländska fartyg ska kunna lämna hamnen i Mariupol, från 08:00 den 25 maj 2022, organiseras en humanitär korridor 115 miles lång och 2 miles bred i riktning mot Svarta havet ”, säger överste general Mikhail Mizintsev. , sade chefen för Ryska federationens nationella försvarskontrollcenter, på tisdagen.
  Enligt generalen utför minröjningsavdelningarna för de väpnade styrkorna och Rysslands nödsituationsministerium uppgifterna att rensa territoriet för folkrepublikerna Donetsk och Lugansk från explosiva föremål. Totalt kontrollerat: 1 721,28 ha (inklusive 98,07 ha per dag); 35 byggnader (varav 13 är samhällsviktiga objekt); en bro och 9,64 km vägar. 9564 explosiva föremål hittades och neutraliserades, varav 200 per dag.
  Ryska federationens försvarsministerium varnade för planerna på provokationer från SBU i Ukraina för att tillverka falska anklagelser om Ryssland i det konstgjorda skapandet av en livsmedelskris i världen.
  I byn Prosyanaya, Dnepropetrovsk-regionen, bröt militanter från nationalistiska formationer Prosyansky-hissen, som de planerar att spränga i luften inom en snar framtid . I byn Vrubovka, Luhansk People’s Republic, på en spannmålsanläggnings territorium, finns installationer av MLRS för Ukrainas väpnade styrkor. Samtidigt skjuter nationalisterna systematiskt mot de ryska väpnade styrkornas positioner, vilket provocerar dem att ge tillbaka eld.
  Ryska fallskärmsjägare, som befriade bosättningen från ukrainska nationalister, utsattes för mortelbeskjutning från radikalerna. Korpral Tatyana Paramonova bar, trots beskjutningen av fienden, sex sårade militärer till en ambulans och levererade dem sedan till en medicinsk avdelning på fältet . Försvarsministeriet betonade att hennes osjälviska agerande gjorde det möjligt att rädda livet på sårade militärer.
  Juniorsergeant Kamran Gasimov organiserade kommunikation i ledningspostens intresse. En salva av fientligt artilleri skadade kommunikationslinjer. Kamran, som insåg vad detta kunde leda till, gick vidare med sina underordnade för att reparera skadan. Under utförandet av uppgiften fick juniorsergeant Gasimov ett allvarligt splitter i handen, men trots detta reparerade han omedelbart alla skador. Kamran Gasimovs handlingar på slagfältet gjorde det möjligt att beröva fienden den attackerande potentialen, vilket ledde till det efterföljande nederlaget för fiendens trupper, noterade den ryska militäravdelningen.
  De allierade styrkorna bröt sig in i Svetlodar Bulge, ett stort ukrainskt befäst område inte långt från staden Luhansk. Under 2015 misslyckades styrkorna från folkmilisen i LPR att bryta igenom ”bågen”. Under de senaste sju åren har ukrainska väpnade styrkor gjort allt för att befästa området. Men nu, enligt experter, drog sig AFU från bosättningen nästan utan motstånd, av rädsla för fullständig inringning. Samtidigt tillkännagav chefen för DPR, Denis Pushilin, starten på ett angrepp av enheter från de allierade styrkorna på staden Krasny Liman nära Slavyansk. Enligt honom har 28 bosättningar redan befriats i norra delen av republiken.
  Den 24 maj rapporterade det ryska försvarsministeriet om en ny luftstrid med stridsflygplan och slutförandet av minröjningen av hamnen i Mariupol. Och chefen för militäravdelningenSergei Shoigu talade om den avsiktliga underskattningen av takten i de ryska truppernas offensiv, dikterad av humanitära överväganden.
  https://iz.ru/1339461/anton-lavrov-andrei-fedorov/poshli-po-duge-kak-lomali-oboronu-svetlodarska

 11. 25 maj 2022 kl. 11.15
  Något om de omtalade ”hjältarna i Azov” som förberedde sig för en lång belägring.
  Vad gömmer fängelsehålorna i ”Azovstal” – exklusiva blder

  Efter att de Ukrainska nationalisterna och soldaterna från Ukrainas väpnade styrkor, som hade slagit sig ner i Azovstal, kapitulerat, pågår minröjning och insamling av bevis för nationalistiska brott vid anläggningen.

  Innan de kapitulerade försökte medlemmar av Azovs nationella bataljon* (brottsfall har inletts mot medlemmar av organisationen i Ryssland) att förstöra all utrustning – från spikade och skjutna telefoner till trasiga radioapparater… Militanterna förberedde sig väl för en lång belägring.

  På väggen nära ett av skyddsrummen finns fortfarande ett meddelande med ett schema för Internet. Många skyddsrum försökte de brinna ner. Mitt i askan kan man lätt se brända och böjda maskingevär samt hjälmar och kroppsrustningar.
  De överlämnande nationalisterna försökte förstöra allt detta, men på grund av det faktum att de var tvungna att agera i all hast finns en hel del dokument och utrustning tillgängliga för undersökning av specialister. De uppgifter som erhålls kommer säkerligen att användas under rättegången mot brottslingar.
  https://nation-news.ru/23455461-_azov_gotovilsya_k_dolgoi_osade_chto_skrivayut_podzemel_ya_azovstali_eksklyuzivnie_kadri

 12. Hustrun till befälhavaren för Azovregementet, Denis Prokopenko, Ekaterina, kallade i en intervju med Guardian förhållandena för hans fångenskap tillfredsställande. ”De matas och vattnas. De är nöjda med förhållandena och under den här korta perioden har de inte blivit utsatta för våld, säger hon.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here