Se filmen från manifestationen Nej till svenskt Natomedlemskap på Mynttorget i Stockholm 21 maj! Hör talen!

3
1556

Detta är rapport från mötet lördagen 21 maj på Mynttorget i Stockholm under ”Kampanjen mot svenskt Nato-medlemskap” kl. 12 på Mynttorget i Stockholm i en film av Franz Smidek.

”Kampanjen” stöds av minst trettio organisationer i landet.

I helgen 20-22 maj ordnas manifestationer på närmare 25 platser i landet.

Vid mötet igår hölls tal av Kajsa Ekis Ekman, journalist och författare, Ulf Sparrbåge Nej till Nato, Eva Myrdal, Folket i Bild Kulturfront Stockholm, Marcus McBay, RKU, Thomas Hammarberg, F.d. generalsekreterare i Amnesty i Sverige, i  Rädda barnen,  riksdagsledamot för socialdemokraterna samt Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter 2006-2012. En hälsning från förra riksdagsmannen och regeringsledamoten Carl Tamm (s) framfördes av Sigyn Meder, medan jag framförde en hälsning från Karin Zaric Sunvisson, initiativtagare till Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato, ”Moment 2022”. Hälsning från Karin Zaric Sunvisson, initiativtagare till Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato, ”Moment 2022”
Ett resolutionsförslag upplästes och antogs av mötet. (Se nedan).
Mellan 150 och 200 deltagare.

Nästa manifestation sker 11 juni kl 12 på Medborgarplatsen. Kampen för fred, ökad säkerhet och demokrati och mot Nato fortsätter!

.

Thomas Hammarberg talar.

 

Bild från demonstrationen genom Stockholm

_________________________________________________________

Resolutionen som antogs

Riksdagen och regeringen har fattat ett förhastat beslut om att ansöka om svenskt medlemskap i Nato! Att bryta med den säkerhetspolitik som lyckats hålla oss utanför två världskrig kan bli ödesdigert!

Svenska folket vill leva i fred! Vi vill inte att våra ungdomar skall skickas ut i USA:s och Natos krig. Svenska folket vill inte att Sverige genom ett Natomedlemskap blir ett prioriterat målområde för ryska kärnvapenmissiler. Vi kräver att Sverige ska fortsätta att vara alliansfritt och inte fogas in i ett stormaktsblock.

Att frågan om svenskt medlemskap i Nato lyfts ur stundande valrörelse, därtill med argument att ett Natomedlemskap är för svårt för svenska folket att ha en åsikt om, har av många uppfattats som bristande respekt för demokrati och folkvilja. I denna process har vi blivit överkörda på ett alldeles odemokratiskt sätt. Sverige är värt att försvara. Tilltro till ett folkförsvar visar att försvarsviljan är hög.

Nato presenteras som en fredsallians. Men Nato är en aggressiv krigs- och kärnvapenallians i USA:s intresse. Det har visat sig i Serbien 1999, i Libyen 2011 och under 20 år i Afghanistan utan stöd i FN-beslut.

• Krig måste förebyggas. Det sker genom att minska spänningar mellan stater och underlätta samarbete och dialog, inte genom konfliktskapande. Ett Natomedlemskap driver oss i motsatt riktning. Sverige blir utsatt för fara med ett medlemskap i Nato. Vi vill ha ett Sverige som agerar för avspänning, nedrustning och gemensam säkerhet. Vi vill ha ett Sverige som agerar för fred och försoning mellan folken, för ökat demokrati och social rättvisa.

Militär upprustning och krig är extremt klimat- och miljöförstörande och leder till flyktingkriser med enorma mänskliga lidanden. Krig innebär även ett ekologiskt sammanbrott. Ett kärnvapenkrig kan leda till mänsklighetens utplåning.

Vi säger därför:

NEJ till NATO medlemskap!
JA till alliansfrihet!
Skriv under FN-konventionen om ett förbud mot kärnvapen!

Föregående artikelUkraina har sex-dubblat antalet soldater efter Rysslands angrepp. Väntar snabb och lätt seger över Ryssland?
Nästa artikelHur mår arbetarlitteraturen? Kom till unikt möte!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Stort TACK;
  • Franz (filmat),
  • Anders (publicerat),
  • alla fantastiska talare,
  • Jan (musik) och
  • övriga arrangörer,
  för att ni gör allas våra röster hörda och förmedlade, vi som står upp för fred, demokrati, humanism, rättvisa, jämlikhet, yttrandefrihet, och inte minst mänskliga rättigheter. Det vill säga raka motsatsen till det som präglat och fortfarande präglar USA och NATO.

  Inspirerad av Ulf och Evas tal (m fl) kan man konstatera att vi genom våra ledare, inte minst [S], $jälvmant förletts in i det koppel, ”den transatlantiska länken”, som nu dras åt som en strypsnara runt vår frihet som rättsstat och suverän nation, och där våra ledare, likt en statskupp, fråntagit det svenska folket dess grundlagsskyddade självbestämmande under svensk lagstiftning.

  Eller som Kajsa uttryckte det: statsminister Magdalena Andersson måste ha tappat det …

  ” Förstörelsens fästen är kraftigt bemannade
  det är dags för de SNÄLLA att bli fly förbannade!”
  (Tage Danielsson)

  Med fredliga och tacksamma hälsningar
  / R☮︎nny i Ronneby

 2. George Galloway har på YouTube ett klipp där Svenske Fredrik Wiecek intervjuas om NATO frågan och svenskars inställning till denna. Jag har kommenterat klippet för att ge videon mer interaktion i algoritmen, ju mer interaktion med publiken, desto mer prominent plats i sök resultat osv. Mina kommentarer ser ut att postas från min sida, men när jag går in med sekundär browser som inte är inloggad, syns inte kommentarerna. Jag har upplevt detta åtskilliga gånger när jag kommenterat på klippp som rör Sverige och NATO. YouTube försöker ge skenet av att stödet för NATO är större än det faktiskt är i Sverige och censurerar de av oss som uttrycker tvivel, motstånd eller motvilja mot NATO. Mina kommentarer har god ton, håller sig till saken och bryter inte mot de ”community guidelines” som YouTube publicerat för sina användare. Rättsvidrigt och antidemokratiskt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here