I kölvattnet av den ryska segern i Mariupol

17
2123

 

Denna artikel https://www.indianpunchline.com/in-the-wake-of-russian-victory-in-mariupol/ av M.K Bhadrakuma (presentation nedtill) har vänligen översatts av Bertil Carlman.

_______________________________________________________________________

I kölvattnet av den ryska segern i Mariupol

Tack och lov undviker Ryssland all triumfalism över överlämnandet av det så kallade nynazistiska Azovregementet i Azovstals fabrikskomplex i Mariupol. Försvarsdepartementet i Moskva meddelade på fredagen att totalt 2 439 ”Azovnazister” och ukrainska soldater hade lagt ner sina vapen sedan den 16 maj, och att hela Azovstalkomplexet nu är under kontroll av ryska styrkor.

Ryssland håller fast vid sin version att president Putin den 21 april överlämnade en order som avbröt den ursprungligen planerade stormningen av Azovstal-fabriken, eftersom han ansåg det meningslöst och beordrade att industriområdet runt anläggningen skulle vara tätt förseglat så att ”inte ens en fluga kunde komma igenom.”

Kiev hävdar istället ”slutet på stridsoperationerna”. President Volodymyr Zelenskyj kallade det ett ”evakueringsuppdrag … övervakas av våra militärer och underrättelseofficerare” med deltagande av ”de mest inflytelserika internationella medlarna”.

Krigets dimma har tjocknat. Ryska duman övervägde tidigare att uttryckligen förbjuda all fångutväxling, men har sedan dess avstått.

Den ryska och ukrainska delegationen ska träffas i Belarus på måndag.

Moskva håller också tyst om identiteten på en del utländsk militär personal som kapitulerade i Mariupol. Under den gångna veckan kontaktade både USA:s försvarsminister Lloyd Austin och ordföranden för joint chiefs of staff general Mark Milley sina ryska motsvarigheter Sergej Sjojgu respektive general Valerij Gerasimov för första gången sedan kriget började i februari.

Återupptagandet av samtalen i Belarus efter två månader tyder på att Kiev har en förhandlingsbrief med ursprung i Washington och London. Det här innebär stora ”om”. Målen bakom den ryska operationen är ännu inte helt förverkligade. Putin har sista ordet, men han föredrar att koncentrera sig mer på att navigera den ryska ekonomin genom de västerländska sanktionerna.

Situationen vid de ukrainska frontlinjerna i Donbass är fortfarande mycket komplex. Det pågår intensiva strider från gata till gata, by till by, medan ryska styrkor fortsätter att avancera på de viktigaste frontlinjerna. Ryssland sätter inte in stora styrkor, eftersom operationen är mycket taktisk och syftar till att rensa regionen från dess ”nazistiska smuts” (med Putins ordval) där Mariupol är ett exempel.

Ryska styrkor gjorde en betydande vinst i att erövra Izyum med avsikt att avancera längre sydväst mot staden Barvenkovo, som är de ukrainska styrkornas huvudfäste i Donbass-regionen. De ligger i utkanten av staden Severodonetsk och sammandrabbningar fortsätter längs vägen som leder till Lisichansk, som har över 10 000 ukrainska trupper.

Återigen, efter att ha tagit kontroll över Popasnaya, omger ryssarna de ukrainska styrkorna i olika bosättningar och bryter igenom deras försvarslinjer i tre riktningar.

De amerikanska legosoldaterna, varav många sannolikt är underrättelseagenter, fortsätter att slåss i de ukrainska styrkornas led och flera av dem har dödats. 35-årige Joseph Ward Clarks dokument avslöjade att han tillhörde en enhet av specialstyrkor. Ryssland slår mot viktiga och strategiskt viktiga ukrainska mål som lager, järnvägar och broar.

I militära termer hoppades Kiev och dess västerländska rådgivare att binda betydande ryska styrkor i Mariupol, men utmanövrerades. Befälhavaren för Azov-armén Svyatoslav ”Kalyna” Palamar togs från Azovstals stålverk igår i ett speciellt ryskt pansarfordon. Allt detta kommer att demoralisera den ukrainska militären.

Därför kan USA:s besked om ytterligare 40 miljarder dollar till Ukraina ses som en moralhöjare. Det sammanlagda amerikanska militära biståndet till Ukraina uppgår nu till 54 miljarder dollar, vilket är cirka 81 procent av Rysslands försvarsbudget för 2021. Men, som amerikanerna skulle säga, det finns inget som en gratis lunch. Ukraina Democracy Defense Lend-Lease Act från 2022 som undertecknades av Biden i maj är utformad efter den lagstiftning som användes under andra världskriget för att leverera vapen till allierade länder, och föreskriver att dessa biståndspaket faktiskt är skulder som måste betalas tillbaka av Ukraina så småningom.

Washington kan kräva ersättning om Ukraina misslyckas med att lösa in skulden, till exempel med leverans av billiga jordbruksprodukter från Ukraina, förmånliga affärsavtal för amerikanska företag och så vidare.

Biden-administrationen hoppas förmodligen kunna se till att intressegrupperna i toppskiktet av ledarskapet i Kiev fortsätter med krigsinsatsen. Ukraina är ett notoriskt korrupt land och krigsprofiterande i massiv skala kan förväntas. Mycket av biståndet kommer att stjälas av korrupta tjänstemän.

Framöver står den amerikanska diplomatin inför en svår situation. EU har praktiskt taget lagt förbudet mot rysk olja på hyllan, och slutat prata om att stoppa ryska gasleveranser. Den politiska dynamiken i Europa håller på att förändras. Efter att med anmärkningsvärd hastighet och enhällighet ha godkänt fem tidigare sanktionspaket mot Ryssland, har europeiska ledare nått den punkt där påföljderna mot Ryssland medför ökande kostnader och ökad risk för skador på de egna ekonomierna, och det frestar på deras enighet.

Frankrike, Tyskland och Italien, bland många andra EU-länder, har kommit överens med den nya ryska regimen för betalning för gasförsörjning, en överenskommelse som effektivt kringgår EU:s sanktioner. Potentiellt kommer den nuvarande förseningen av EU:s oljesanktioner sannolikt att få en dominoeffekt.

Under de senaste veckorna har det förekommit en uppsjö av samtal om eldupphör (och förhandlingar med Moskva) mellan Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Italiens premiärminister Mario Draghi. Deras kommentarer verkar gå på tvärs med vad britterna och amerikanerna säger.

Enkelt uttryckt har den europeiska kontinentens tre mäktigaste huvudstäder börjat sjunga från ett annat sångblad och vill att kriget ska ta slut snabbt och att allt ska ”återgå till det normala” så snart som möjligt. Poängen är att meningsskiljaktigheter om allierade krigsmål växer fram.

Det är dock osannolikt att Ryssland kommer att gå med på fredsvillkor som inte uppfyller dess krav – ett neutralt Ukraina och att Kiev accepterar Donbassregionens och Krims status. Men då sa chefen för Krim, Sergey Aksyonov den 18 maj att Kherson och Zaporizhia regioner skulle slås samman med Krim. Tidigare krävde chefen för Kherson-regionen också att regionen skulle integreras i Ryssland. Det här är milda påminnelser om att om kriget fortsätter kommer Zelenskyj att riskera hårdare villkor.

I slutändan understryker tragikomedin i Azovstal-händelsen att det inte finns några vinnare och förlorare i detta krig. USA vill vinna detta krig, medan Ryssland inte utkämpar ett krig utan söker en framgångsrik operation för att uppfylla vissa specifika mål för nationell säkerhet. De ukrainska och ryska folken hade broderliga band. Ukraina är Rysslands grannskap, medan det ligger 10 000 km från Amerika. Denna koppling hotar att förlänga kriget.

Européerna är inte längre entusiastiska när de talar om kriget, som för dem håller på att bli en stor förstörare av det välskötta, förutsägbara livet på deras kontinent, något som de minst förväntade sig när Washington lurade in dem i kriget.

Framför allt är detta en operation av nödvändighet för Rysslands del, inte ett val. Paradoxalt nog var valet helt upp till USA och Nato att inse att det inte finns något som absolut säkerhet. Var det inte DEN TIDIGARE AMERIKANSKA UTRIKESMINISTERN Henry Kissinger som en gång sa: ”Absolut säkerhet för en stat betyder absolut osäkerhet för alla andra.”?

_________________________________________________________________

M. K. BHADRAKUMAR

M. K. Bhadrakumar är en pensionerad indisk karriärdiplomat. Han har tjänstgjort i bland annat Sovjetunionen, Pakistan, Iran och Afghanistan. Han skriver Indian Punchline. Indien har nära band med Ryssland och Bhadrakumar speglar en åsikt i Indien och stora delar av Asien, vilken skiljer sig väsentligt från den europeiska.
Du hittar andra artiklar av honom här.

Föregående artikelStoltenberg och Norge: krigshetsare och hycklare
Nästa artikelUSA tänker försvara Taiwan, men Kina tänker inte försvara någon delstat i USA. Hur återställa balansen?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

 1. Clausewitzs : Vom Kriege, (1832) skriver
  om två principer för krig: det begränsade
  kriget, att ge möjlighet till fredsförhand-lingar, -eller det totala kriget, att helt diktera fredsvillkoren.

  Pressens arm’e slogs av Napoleon 1806 i Jena/Auerstedt, och Clausewitz var emot Napoleon, när Frankrike och Österrike krigade, vid Wagram, 1809.

  När Napoleon gick i krig mot Ryssland, 1812, gick C.i rysk tjänst pga Preussens undfallenhet mot Napoleon och upplevde kriget och nederlaget för La grande arm’ee i Ryssland, som påverkade hans militär-strategiska tänkande om anfall och för-svar, och att ”kriget är en fortsättning på diplomatin”,men med andra medel.

  Bäst att läsa på, i europeisk historia.Det är ju då Sverige förlorar Finland, 1809.

  • Säger du det? Faktum är att en hel värld är imponerad av sättet Ryssland genomförde Operation Z. Fas 1 klar. Fas 2 är nästan klar. Fas 3? Ingen vet riktig utom den ryska ledningen. Ett antal länder har varit aktiva med tom svansföring (polen och samling näsduk baltisk ”länder”). De lär få smaka på militär-tekniska åtgärder härnäst – välbehövlig sådant kan man tycka! Om USA/Nato gör ett enda lilla misstag så lär också Generalerna Kinzal, Zircon och Sarmat (Satan 1 i lögnimperiets tungomål) lämna sina ”vist kort” på utvalda, betydelsefulla orter i lögnimperiets vrå på ett sätt som gör att kravet går hem och uppfylls: Nato ska dra sig tillbaka till 1997 års linjen. Som bekant är Ryssland bra på läxa upp olika dryga och dumma och exceptionellt skrytsamma eliter (Khazar, Napoleon, lill-Britannia, Tyskland för att nämna några). Den här gången lär det bli det kollektiva västs exceptionella kretiners tur att läxas upp. Och världen säger så gärna, så gärna det. Vi är alldeles trötta på lögnimperiets dryga fasoner!😜

   Det finns några tecken på att några har börjat svänga – t ex italienarna har svängt 180 och sagt att de ska minsann köpa ännu mer olja från Ryssland – så kan det gå när Ryssland höjer trycket s a s (kolla länken nedan)
   https://tfiglobalnews.com/2022/05/22/now-italy-begins-backtracking-on-its-promises-and-extending-an-olive-branch-toward-russia/

   • Zelensky har en ”plan B”, i händelse av hans död.
    https://www.gazeta.ru/politics/news/2022/05/24/17794478.shtml
    Ukrainas president Volodymyr Zelensky sade att Kiev har en ”plan B” i händelse av döden av någon av landets ledarskap, i synnerhet statschefen, rapporterar RBC .
    Enligt honom är de ukrainska myndigheterna redo att vidta åtgärder i händelse av en sådan utveckling av händelser.
    ”Enligt vår lagstiftning finns det någon som styr staten. Vi var förberedda och splittrade – jag, premiärministern och parlamentschefen”, sa Zelensky.
    Han uppgav också att Ukraina är en parlamentarisk-presidentiell republik.
    ”Vi förstod att om det blev den eller den förlusten så skulle vi vara redo för den här processen”, sa politikern.
    Tidigare har Zelensky sagt att han hade bestämt sig för att stanna i Ukraina, trots råd från underrättelsetjänsten och utländska partner att lämna landet efter starten av den ryska specialoperationen.
    Dessförinnan skrev The Washington Post att USA övervägde olika alternativ för utvecklingen av händelser i Ukraina, inklusive att Zelenskij kunde skapa en ”exilregering” i Polen och leda motståndsstyrkor som skulle förses av västländer med vapen att bekämpa den ryska militären.

    • Världen vet jo att skojaren Ze fick en gård i Florida av CIA. Det skojaren menar är att han ska leda en ”exil regering”, alltså en turnerande zionazi Ukrainsk regering, från ”sin” gård i Florida. Måhända att han också har ytterligare en gård i apartheid israel, på någon stulen mark. Då styr han därifrån.

     Fast saken är den att det lär inte finnas ett ”Ukraina” vid det laget. Skojaren Ze kan få styra landet 404 (landet som inte finns därmed går inte att hitta) tillsammans med hans boss och egentliga arbetsgivare sionisten Ihor Kolomojskyj. Skojaren Ze kan döpa sitt icke existerande land till Jokkerraina – helt passande för skojaren kukpiano färdigheter

     Skojaren Ze blir då den förste presidenten som styr ett land som inte finns – något Guinness Book of Records kommer att uppmärksamma stort. Skojaren Ze blir då en Joan Guaido, fast utan ett land att göra anspråk på.

     Skojaren Ze blir då formellt tilltalat av västledare och media som: Herr Ze, den legitime, vandrande Presidenten av Landet 404, d v s förna Jokeraina för att vara exakt.

  • ”Democratic Underground, also known as DU, is an online community for U.S. Democrats. Its membership is restricted by policy to those who are supportive of the Democratic Party and Democratic candidates for political office. DU was established on January 20, 2001, the day Republican George W. Bush was inaugurated president.” –
   https://www.loc.gov/item/lcwaN0001907/

 2. ” Bondarev skickade på måndagsmorgonen från sin privata mejladress. Där beskriver han hur han mått psykiskt dåligt under tre månader, samt hur han borde ha hoppat av tidigare men hade familjeangelägenheter att avsluta. Han behövde också ”samla mod” till sitt beslut att hoppa av.
  ”Det aggressiva krig som Putin har utlöst mot Ukraina, och i själva verket mot hela västvärlden, är inte bara ett brott mot det ukrainska folket, utan också, kanske det allvarligaste brottet mot Rysslands folk”, skriver Bondarev i sitt brev.
  Han säger sig inte längre se några utsikter till att Ryssland kan vara ett välmående fritt samhälle. De som har planerat kriget i Ukraina vill bara en sak – att stanna kvar vid makten för evigt, skriver han.
  ”De vill bo i pompösa och smaklösa palats, segla på yachter som är jämförbara med lastfartyg och kostnader som motsvarar hela den ryska flottan, och njuta av obegränsad makt och fullständig straffrihet.”
  Boris Bondarev går i sitt brev också hårt åt det ryska utrikesministeriet. ”Jag måste tyvärr erkänna att under alla dessa 20 år har nivån på lögnerna och bristen på professionalism ökat alltmer. Under de senaste åren har detta dock blivit helt enkelt katastrofalt.”
  Han anser att det i stället för opartisk information, opartisk analys och nyktra prognoser nu finns ”propagandaklyschor i 1930-talets sovjetiska tidningars anda – ett system har byggts upp som lurar sig självt”.
  Som exempel på systemets förfall tar han den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.
  ”I 18 år gick han från en professionell och utbildad intellektuell, som många av mina kollegor uppskattade, till en person som ständigt sänder motstridiga uttalanden och hotar världen (det vill säga även Ryssland) med kärnvapen.”
  Bondarev anser att det ryska utrikesministeriet inte längre handlar om diplomati. Det handlar helt och hållet om krigshets, lögner och hat, anser han. Det tjänar ett fåtal, ”ett mycket fåtal människors intressen – och bidrar till ytterligare isolering och förnedring av mitt land.”
  ”Ryssland har inte längre några allierade, och det finns ingen att skylla detta skoningslösa agerande på.”

  • Direkt från CIAs huvudkontor i Langley, Virginia – ett propaganda nummer som tyvärr faller pladask redan vid första stycket. Boris Bondarev – dagens (eller kanske t o m veckans( stora skämt, utom förstås det ständiga skämtet Ze🤪🤪🤪

   Under tiden so skojare får obegränsade med medietid uppdagas det datt Covid-19 är ett biovapen tillverkad av USA https://thealtworld.com/thealtworld/us-biowarfare-act-author-studies-confirm-coronavirus-weaponized

  • Tja, Ryssland har Kina, Indien, Vietnam, Malaysia de flesta länder i Afrika och Sydamerika på sin sida så den här Bondarev snackar bara skit! Det ”skoningslösa” agerandet har räddat massor av liv i östra Ukraina och kommer att rädda många liv till i resten av Ukraina då de kommer att slippa den brutala nazi-regimen. Det enda land som ständigt hotar världsfreden är USA och dess svans av vasaller och hur man kan vara så desinformerad som Bondarev är en gåta, men femtekolonnare är som Quslingar, beredda att sälja ut sitt land för mutpengar! Så ”Bengt” ta din desinformation någon annanstans här lurar du bara USA-nissarna och de andra desinformatörerna!

  • Var var du 1999?
   Var var du 2003?
   Var var du 2011?
   Var var du 2012?
   Var var du 2015?
   Var var du 2021?

   Alla dessa var de illegala invasionernas och krigens år – regisserade och utförda av USA. Var var du Gun då? Vad sa Gun då? Det är förresten ockupationskrig i Palestina sedan 1948. Var är du Gun?
   INTE ETT ENDA PIP hörs och hördes från ”Gun Gärdell” – som ropar för fred nu. Nu när Operation Z är i rullningen med avnazifiering och avväpning av ukro-nazister så hörs det inte bara ett pip utan närmast ett skri från ”madam” Gun. Hyckleriet är bedövande!!!

  • Jag vill uppmana alla Putin hatare, att lyssna på denna f.d. CIA-agenten James Howard Kunstler, som arbetat under många år i CIA, kan organisationen, och som berättar att Nato lärde ukrainare att gå till attack istället för att försvara sig.
   I denna intervju gå fram 21 minuter, där berättar Kunstler om att då Jeltsin hade makten i Ryssland, 1991-92, så skapades lokala oligarker som blev väldigt rika och även utländska. Pengar flödade ut ur Ryssland, folket levde i en enorm fattigdom. Jeltsin lät utländska bolag, komma in och råna landet, och USA var förstås väldigt nöjda.
   När Putin tog över makten i Ryssland, var det ett ”skithål” säger Kunstler. Putin förvandlade detta ”skithål” dramatiskt, vilket blev ett enormt uppsving för Ryssland. Därför hatar Väst Putin menar Kunstler, för han gjorde slut på deras stöldraider i Ryssland.
   Detta vet äldre personer i Ryssland och stöder därför Putin.

   En italiensk professor i sociologi har skrivit en utförlig artikel om hur Putin satte stopp för de värsta kriminella oligarkerna och utländska bolag som rånade Ryssland.

   De yngre fick födas i en tid då Putin hade förvandlat Ryssland till ett mer effektivt land, som han inte lät utländska krafter råna, därför förstår de inte att det är tack vare Putin de haft ett välstånd, utan har lättare till kritik. De förstår inte om man släpper in dessa rånare igen i Ryssland, så kommer folket åter bli fattiga.

   https://podcastaddict.com/episode/139933674

  • Gun och Bengt
   Om det är verklig fred ni talar om och inte det vanliga sinnesslöa Rysslandshatet, som det ser ut som, så finns det bara ett sätt vi kan påverka det. Vi måste göra oss fria från USA:s strypgrepp på våra politiker. Slänga NATO på soptippen, säga upp värdlandsavtalet och jaga ut alla galna amerikanska krigshetsare från vårt land.

   Kriget i Ukraina är USA:s krig emot Ryssland, med Ukrainas folk som kanonmat. USA/NATO har provocerat fram kriget och dom har gett order till Svenska media och politiker att gråta över Ukraina. När USA mördar miljoner i Arabvärlden så får vi order att hålla käften istället och vi lyder. Föraktet för mänskliga liv är bottenlöst och den moraliska indignationen är rent skådespeleri.

   Putin kan vi inte göra något åt, men våra egna politiker och våra egna media, som alla jobbar för främmande makt, kan vi kanske göra något åt. Tänker ni hjälpa till med det eller nöjer ni er med att sitta och rapa upp krigspropagandans skrattretande floskler?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here