USA tränar krig mot Ryssland i norra Sverige

12
3447
Jokkmokk, Sweden 20140904.
Fra den første skarpkytingen med NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) High Mobility Launcher fra Vidsel Test Range i Sverige, missilene er av typen AMRAAM / From the first Norwegian live fireing with NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) High Mobility Launcher withh AMRAMM missils at Vidsel Test Range in Sweden
Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter / NTB

Agneta Norberg är ordförande Sveriges Fredsråd, med hemsidan www.frednu.se, och är även med i styrelsen för Global Nework Against Weapons and Nuclear Power in Space. Hon rapporterar:


USA tränar krig mot Ryssland i norra Sverige.

USAs stridsflyg F-16, från USAs 480:de Fighter Squadron lyfte från Luleå-Kallax flygplats, den 7 juni kl. 9.00, 2021. Detta inledde träning och samordning med bl.a. det svenska stridsflyget, JAS 39 Gripen. Målet är Ryssland.

Flygstridsövningen, Arctic Challenge Exercise, ACE, pågår till den 18 juni. USAs F-16, har befunnit sig i på F21 i tre veckors tid och rekognoserat hela nordområdet. Denna stridsövning är en vidareutveckling av tidigare års övningar som genomförs vart annat år. Krigsträningen bedrivs från fyra olika flygbaser och från treländer: Norrbottens flygflottilj, Luleå, Bodö och Örlands flygbaser, Norge, Lapplands flygflottilj i Rovaniemi, Finland.
USAs stridsflyg,land och sjöstridskrafter har befunnit sig i norra Norden för krigsförberedelser under flera år.

Detta är ett led i hela militariseringen av nordområdena, som jag 2017  beskrivit i mitt häfte ”The North a Platform for warfare against Russia” 2017. Denna aggressiva, militära utveckling har pågått sedan andra världskrigets slut, då Norge och Danmark drogs in i Nato,1949. Kari Enholm: Bak Fasaden,1988.

Arctic Challenge Exercise, förkortat ACE, genomförs för femte gången , med 115 stridsplan varav 70 i luften samtidigt. Flygflottiljchefen, Claes Isoz,Norrbottens flygflottilj, säjer: ”ACE är en väldigt viktig övning för samtliga deltagande nationer och därför har vi valt att ställa om i stället för att ställa in. ACE stärker inte bara den nationella förmågan, den bidrar även till att vi tillsammans med flera andra nationer skapar en ökad säkerhet på Nordkalotten.”

Alla dessa ofantliga, nordiska stridsövningar, där havs-och landsstridsövningen, Cold Response ingår, är ett led i USAs strategi: att dels stänga inne Ryssland, dels för att exploatera de stora olje-och gasreserverna under den arktiska isen, som mer och mer kommer i dagen. USA antog en plan för detta i ett säkerhetsdirektiv, 2009: The National Security Presidential Directive, no 66: ”Förenta staterna har breda och grundläggande nationella säkerhetsintressen i den arktiska regionen och förbereder sig att operera antingen oberoende eller i samarbete med andra stater för att säkra dessa intressen. Detta inkluderar missilförsvar och tidiga varningar; utplacering av havs och flygsystem för strategiska förflyttningar, samt strategisk avskräckning, marin närvaro och marina säkerhetsoperationer samt att säkra friheten att navigera i och flyga över området.”
Denna stridsövning,Arctic Challenge Exercise,2021, som genomförs för femte gången i ordningen, bör kopplas till USAs nationella krigsplaner, som formulerades i detta direktiv.

Föregående artikelSkall idrotten användas i USA:s nya kalla krig mot Kina – och mot andra länder?
Nästa artikelKinas historiska utveckling senaste 300 åren. Från webbinariet ”Kinas plats i världen”.

12 KOMMENTARER

 1. Tack vare Kievmyndigheternas ansträngningar förvandlas det oberoende Ukraina snabbt till den största träningsplatsen i Östeuropa för utbildning av NATO-ländernas arméer.
  Bara i år kommer sju multinationella övningar med deltagande av 11 000 utländsk militärpersonal att hållas där – en verksamhet enligt fredstidens standard, utan motstycke. Vem drar nytta av det och hur det hela kan sluta?
  ”Utplaceringen av Natos trupper i Ukraina hotar – och detta är kanske det mest fruktansvärda scenariot – med statens kollaps”, förklarar Konstantin Sokolov, en motsvarande medlem av Ryska naturvetenskapliga akademin, i en intervju med RIA Novosti.
  ”Vi vet att grannländerna har territoriella anspråk på Kiev. Både i Polen och i Ungern, vilket säkert kommer att stödja dess etniska minoritet, kompakt bosatt i Transkarpatien. Dessutom diskuterade Israel för flera år sedan på allvar återställningen av Khazaria med fångsten av fem södra regioner i Ukraina.
  Uppenbarligen, om väst vill spela detta kort, kommer territoriet Ukraina att förvandlas till en oförutsägbar källa till kaos som kommer att spridas till angränsande regioner, inklusive Ryssland.
  De gemensamma övningarna är bara en demonstration som de inte har glömt Ukraina ännu,” betonar Sokolov. Det mest som USA är redo att göra är att tillhandahålla en militär närvaro där och överge vapen, ammunition och militär utrustning under påskyndande av manövrer, liksom utbilda militanter från olika icke-statliga strukturer som Azov-bataljonen.
  Parallellt bildar Förenta staterna tillsammans med andra Natoländer ett system med baspunkter i Ukraina, som är lätta att utvecklas till fullvärdiga militärbaser (vilket är olagligt ur juridisk synvinkel, eftersom det direkt strider mot Ukrainsk konstitution). Uppbyggnaden av antirysk militärpotential nära gränserna kan inte annat än oroa Moskva.
  Militära experter som intervjuats av RIA Novosti är överens om att Kiev sannolikt kommer att vara smart nog att inte föra situationen till en direkt väpnad konflikt med Ryssland, vars resultat är uppenbart även för en lekman.
  ”De militära och ekonomiska potentialerna är ojämförliga”, säger Sokolov.
  När det gäller amerikanerna behöver de inte fullskaliga fientligheter mot Ryssland, och ännu mer – Pentagon är väl medveten om att en direkt invasion av en kärnvapemakt, även från en så bekväm fotfäste som Ukraina, kommer att innebära ett tredje världskrig , där det inte längre kommer att finnas vinnare och förlorare.
  ”Biden kommer definitivt inte att gå med på detta, åtminstone inom överskådlig framtid. Men amerikanerna kommer att fortsätta att använda Ukraina i sina egna intressen”.
  https://ria.ru/20210610/ukraina-1736362638.html?

 2. I många länder i den tidigare Warszawapakten, till och med i de baltiska staterna, har befolkningens inställning gentemot USA gradvis förändrats. Människor blir allt mer ovilliga att se Ryssland som det verkliga hotet.
  Tiden går, hysterin avtar och ”fruktansvärda ryska stridsvagnar” har ännu inte haft inte bråttom att bryta igenom gränsen. Den gamla utslitna skivan fungerar inte längre som den brukade.
  Låt det kommande mötet mellan Putin och Biden symbolisera gränsen där västvärldens ledare inser att det är dags att ändra politiken på något sätt, eftersom den av USA hittills förda politiken inte har gett för människorna några goda resultat. Nato-alliansen spricker i sömmarna.
  Om Natos ökade militära aktivitet i Ukraina.. Förenta staterna förbereder traditionellt en stark förhandlingsposition och försöker visa att de är kapabla att väcka en konflikt i Donbass när som helst och därmed lätt kan ändra situationen till sin egen förmån. Det bör noteras att amerikanerna inte saknar erfarenhet av att lösa politiska frågor med sådana metoder.

 3. Under nazitiden var Socialdemokraterna i praktiken allierade med nazisterna. 2 Miljoner tyska nazistsoldater åkte med SJ genom Sverige under WW2, skyddade av svenska soldater. I mars 1941 ville och fick tyskarna transportera tre tåg fyllda med ett jätteartilleri bestående av 28 centimeters kanonen ”Schwere Bruno”, vars kanonrör var 11,93 meter långt och gav en skotträckvidd på 37,8 kilometer. Svenskarna tillät nazisterna att fritt använda det svenska telenätet för kommunikation. Osv.

  I dag upprepas allt, bara att nazisterna har bytts mot deras efterföljare, USA, och svenskarna får betala för det. Det svenska ”försvarets” primära uppgift numera är att skydda USAs anfallsstyrkor när dom transiterar Sverige vid ett anfall mot Ryssland. Sverige är nu USAs avskjutningsramp för USAs missiler och brohuvud för USAs trupper.

 4. Hur kommer Ryska federationen att reagera om USA inte lämnar Ukraina i fred?
  ”President Vladimir Putin kommer att kräva av den amerikanska ledaren Joe Biden att minska Washingtons aktivitet i Ukraina för att förhindra ett militärt hot mot Ryska federationen.
  Kreml kommer att reagera genom att öka militära operationer, inklusive på den nordamerikanska kontinenten, om Vita huset vägrar att minska den militära aktiviteten i Ukraina”, sade biträdande direktör för Institutet för OSS-länder Vladimir Zharikhin i en intervju med Ukraine.ru
  Experten betonade också att det för Ryska federationen inte är så viktigt på vilken grund de amerikanska missilerna kommer att vara stationerade nära Kharkov eller Dnjepr (tidigare Dnipropetrovsk) om Ukraina ansluter sig till Nato. Enligt honom är det viktigaste att de i princip kommer att befinna sig där och vara ett militärt hot mot Ryssland.
  Tidigare gav Rysslands president Vladimir Putin en intervju med journalisten för TV-kanalen ”Ryssland 1” Pavel Zarubin , som ägnas åt det ukrainska temat. Den ryska ledaren kallade lagen om ursprungsbefolkningen i Ukraina ”ett slag mot det ryska folket som helhet”.
  Tillåts Ukraina att gå med i Nato kommer i detta fall flygtiden för missiler från Kharkov eller Dnepropetrovsk till centrala Ryssland vara mindre än tio minuter.
  https://ukraina.ru/news/20210611/1031616227.html

 5. Natos medlemshandlingsplan är ett program för antagning av nya medlemmar i Nordatlantens allians.
  Den presenterades i april 1999 för att hjälpa länder som planerar att bli Nato-medlemmar.
  Huvudkravet är demokrati i västerländsk stil, frånvaron av territoriella problem med grannar, absolut civil och militär fred på dess territorium och landets väpnade styrkor uppfyller Natos standarder.
  Sedan dess har alliansen genomfört fem utvidgningar och medgett 14 länder till sitt medlemskap, som alla tillhör det ”sovjetiska arvet”.
  Det senare accepterades av Nordmakedonien (fd republiken Jugoslavien), innan Albanien och ytterligare två efterjugoslaviska länder. Detta trots att redan 1999, då de tidigare medlemsländerna i sovjetblocket, Ungern, Polen och Tjeckien blev Nato-medlemmar, meddelade alliansen att den inte längre skulle expandera. Det hindrade inte det från att expandera 2004, 2009, 2017 och 2020, inklusive de tidigare sovjetiska och jugoslaviska republikerna. Och varje gång Nato meddelade att det inte längre skulle expandera.

  Vladimir Putin gav en ovanligt seriös intervju där han talade i en populär form, men extremt hårt om de viktigaste frågorna inför mötet med Joe Biden.. Moralen är enkel: Putin markerade hårt de ”röda linjerna” och vägrade att pruta för Ukrainas inträde i Nato. Därav följer, om Kiev blir medlem Nordatlantiska alliansen är en allvarlig internationell kris möjlig. Putins varning och hans nyckelroll i Ukrainas öde bör inte ignoreras.
  https://ukraina.ru/exclusive/20210610/1031614612.html

  • USA:s nuvarande tillstånd väcker uppriktig oro bland många amerikanska experter. Och det beror inte på att den amerikanska militären saknar vapen, pengar eller möjligheten att ”öva” under de många militära konflikter som USA släppt lös runt om i världen eller provocerande ”övningar” arrangerade i närheten av gränserna till Washingtons så kallade ” stora motståndare ”- Ryssland och Kina.
   USA:s nationella försvarsbudget för räkenskapsåret 2021 uppgår till 740,5 miljarder dollar.

   En av de största problemen har varit lämpligheten för nuvarande rekryteringar för militärtjänst, eftersom nästan 75% av pojkarna och 80% av flickorna i USA är fysiskt olämpliga för aktiv tjänst.
   Pentagon vittnar om att cirka 71% av manliga rekryter och 84% av kvinnliga rekryter helt enkelt inte kan klara militärmedicinska inspektioner av tre huvudsakliga skäl: fetma, brist på avslutad gymnasieutbildning och oförlåtna kriminalregister.
   Bristen på militär personal visar tydligt att nedbrytningsprocessen för den yngre generationen i USA idag har nått en milstolpe. Låga levnadsstandarder, otillräcklig näring, dåligt boende, brist på tillgång till så mycket som omfattande gymnasieutbildning och regelbunden medicinsk vård gör att amerikanska pojkar och flickor som har vuxit upp under ibland uppriktigt olämpliga förhållanden är enormt olämpliga för militärtjänstens standarder. Förutom LGBTQ-problem blomstrar nu mer traditionella laster som spel, stöld, alkohol- och drogmissbruk och trafik i USA:s militär.
   Dessutom vill inte alla idag tjäna farbror Sam. Som en ny amerikansk studie visar betraktas militärtjänst inte längre som ett hedersmärke i USA.
   https://journal-neo.org/2021/06/05/the-tragedy-of-the-us-army/

  • Ukraina är intressant för väst endast som en språngbräda för en attack mot Ryska federationen.
   President Volodymyr Zelenskyy har nyligen gjort uttalanden som gränsar till sunt förnuft.
   Han beklagade att när Nord Stream 2 är färdigt och lanserat kommer Ukraina att förlora 3 miljarder dollar, vilket finansierar den ukrainska armén… Samma Ukraina armé som han påstår ha varit i krig med Ryssland i sju år.
   Han sa dessutom att Europeiska unionen och USA borde underteckna avtal om militära garantier, om Ukrainas säkerhet, eftersom den ukrainska armén är Europas beskyddare. Kan något av detta tas på allvar? Hur uppfattar USA och Europa dessa uttalanden?
   Ukraina är en djup periferi av europeisk politik. Ryssland borde faktiskt inte stödja Ukraina med ryska pengar, som Ukraina får för transitering av rysk gas till Europa. Detta gastransportsystem byggdes inte ens av Ukraina, utan av Sovjetunionen.
   En av de viktigaste nyheterna i Ukraina idag är att de bestämde sig för att använda ved för uppvärmning. För detta kommer energi-pilen att odlas, den kommer att växa i 25 år, sedan kommer de att skära ner den, göra biobränsle av det och slutligen kommer lyckan om 25 år.
   Det finns inga möjligheter att förbättra situationen. Naturligtvis kommer det i en sådan situation att vara mycket smärtsamt att beröva Ukraina tre miljarder dollar, som de får årligen för transport av rysk gas till Europa

 6. Utmärkt Agneta!
  ’Arctic Challenge Exercise’ är en del av en större och mycket farlig helhet.
  • Exercise Astral Knight 2021 (maj 2021)
  • Arctic Challenge Exercise 2021 (pågår NU, juni 2021)
  • Exercise Falcon Strike 2021 (pågår NU, 7-15 juni)
  • BALTOP 50 (pågår NU, juni 2021)

  BOMBER TASK FORCE
  Sedan 2018 opererar den så kallade ’Bomber Task Force’ brett över Arktis och Europa för att aggressivt och hotfullt flytta fram USA:s positioner nära Rysslands gränser. NATO-länderna låter sig villigt bli lydstater vad än ’husse’ USA säger eller gör.

  USA opererar främst tre strategiska kärnvapenbombare i Europa;
  • B-2 Spirit – extrem smygeförmåga (totalt tillverkade: 21 st)
  • B1-B Lancer – överljudsfart, snabbast och med störst lastkapacitet, (100 st)
  • B-52H Stratofortress – mångsidig kapacitet. (102 st)
  Planerad ersättare:
  • B-21 Raeder – snabb långdistans smygebombare med enorm lastkapacitet.
  Den 8 juni 2021 meddelades att de första två (av planerade minst 100) är färdigbyggda och redo för testning. Enligt planeringen skall de börja ersätta de övriga omkring 2026.

  B-2
  Övningar med nederländska F-35 i Nordsjön mars 2020
  200319 US Defencestory – Bomber Task Force Europe operations
  https://usdefensestory.com/bomber-task-force-europe-operations/
  210215 Armada Internationel – Defining America’s Strategic Global Strike
  https://armadainternational.com/2021/02/defining-americas-strategic-global-strike/

  B1-B
  Genom avtal med Ryssland har USA efter 2011 avstått ifrån att beväpna B1-B med kärnvapen. Å andra sidan har inte USA gjort sig kända för pålitlighet vad gäller avtal och överenskommelser. Man är hårt inriktad på utveckling av nya små kärnstridsspetsar med jämförelsevis låg sprängverkan t ex W76-2 (8 Kt) och W80-4 (5 kt). Jämför Hiroshimabomben på ca 15 kt. Dessa (och liknande) kommer högst troligt att bestycka även B1-B.
  https://popularresistance.org/us-increases-risk-of-nuclear-war-by-deploying-low-yield-nuclear-weapon/

  För första gången sedan okt 2018 genomfördes två B1-B övningar i Europa med långdistansövningar i Östersjöregionen den 5 maj 2020
  https://www.ellsworth.af.mil/News/Article-Display/Article/2178182/b-1s-conduct-bomber-task-force-mission-in-baltic-region/
  Global Politics har tidigare redovisat deras fortsatta övningar i Norge och med svenska (oncel) samövningar över svenskt territorium:
  https://www.globalpolitics.se/usas-bombflyg-ovade-ater-i-sverige-krigsforberedelse-mot-ryssland-med-hjalp-av-usa-medaljerad-flygvapenchef/#comment-42427

  201207 – kommentarer efter B1-B övningar i Stillahavet (Guam):
  https://www.connectcenter1.tv/b-1b-lancers-from-ellsworth-afb-arrive-at-andersen-afb-for-bomber-task-force-deployment/
  “With the ability to carry the largest conventional payload of Joint Air-to-Surface Missiles and Joint Direct Attack Munitions, B-1s are a show of force when it comes to these missions,”
  “With our bombers’ capabilities, we can deliver massive quantities of precision and non-precision munitions against any adversary, anywhere, at any time.”

  Övningar med B1-B och svenska JAS Gripen över svenskt luftrum:
  https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2021/02/samovning-med-amerikanskt-bombflyg/
  https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2021/03/ovning-med-amerikanskt-bombflyg-starker-forsvarsformagan/

  B-52H
  https://m.youtube.com/watch?v=f1ysIsamhKw&ucbcb=1
  B-52H användes bl a 2018 för bombningen av Syrien.
  https://www.defense.gov/Newsroom/Transcripts/Transcript/Article/1441080/department-of-defense-press-briefing-by-lieutenant-general-harrigian-via-teleco/
  Med övningar i Sverige sedan 2015
  https://www.svd.se/b-52ans-dramatiska-historia

  USA KÄRNVAPENSKRAMLAR FRÅN NORDPOLEN TILL MEDELHAVET
  Dessa strategiska terrorvapen och nyckelkomponenter i kärnvapenskramlandet försöker USA göra salongsfähiga genom allt frekventare närvaro i NATO-länderna och i det INTERNATIONELLA luftrummet:

  2020
  Maj 2020 – USA:s ’Bomber Task Force’ strategiska kärnvapenbombare B-52H och B1-B genomförde samövningar med Ukrainas flygvapen
  https://www.eucom.mil/article/40736/us-air-force-b-52s-integrate-with-ukrainian-f

  200828 The Drive – Six B-52s Are Flying Over All 30 NATO Nations In An Unprecedented Show Of Force – av Thomas Newdick
  https://www.thedrive.com/the-war-zone/36054/six-b-52s-are-flying-over-all-30-nato-nations-in-an-unprecedented-show-of-force

  Maj 2021 – Exercise Astral Knight 2021
  https://www.usafe.af.mil/News/Press-Releases/Article/2551580/exercise-astral-knight-2021/

  Juni 2021 – Arctic Challenge Exercise 2021
  https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2021/06/arctic-challenge-exercise-lyfter-for-femte-gangen/

  Juni 2021 – Exercise Falcon Strike 2021 (7-15 juni)
  Falcon Strike 21 är en multinationell samövning med deltagare från USA, Israel, Italien och Storbritannien. Syftet med övningen är att förbättra integrationen mellan fjärde generationens och femte generationens flygplan, öka samarbetsnivån inom F-35:ornas logistik- och expeditionsområdena samt stärka interoperabiliteten mellan allierade och partnerflygstyrkor under gemensamma operationer.
  https://www.eucom.mil/pressrelease/41324/us-f-35s-join-israeli-italian-and-uk-partners-for-falcon-strike-21-exercise
  https://theaviationist.com/2021/06/10/itaf-raf-f35b-pantelleria/

  Juni 2021 – BALTOP 50
  https://www.forsvarsmakten.se/sv/var-verksamhet/ovningar/baltops-50/
  Juni 2021 – USAF – Bombers support operations in the Baltic Sea
  https://www.eucom.mil/pressrelease/41340/bombers-support-operations-in-the-baltic-sea (med deltagande i denna veckan av Svenska JAS Gripen)
  Med kärnvapenskramel även i det ALLIANSFRIA Svenska luftrummet:
  210610 Försvarsmakten – Samordnad sjömålsstrid med amerikanska bombplan
  https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2021/06/samovning-med-amerikanskt-bombflyg/

  • Huvudartikeln behandlar:
   • Arctic Challenge Exercise 2021 (pågår)
   Jag har beskrivit i tidigare kommentar:
   • Exercise Falcon Strike 2021 (pågår)
   I följande kommentarer beskriver jag två andra snarlika aggressiva övningar med kärnvapenstyrkor:
   • BALTOP 50 (pågår)
   • Exercise Astral Knight 2021 (maj 2021)

   BALTOP 50 – Juni 2021 (pågår)
   https://www.forsvarsmakten.se/sv/var-verksamhet/ovningar/baltops-50/
   Juni 2021 – USAF – Bombers support operations in the Baltic Sea
   https://www.eucom.mil/pressrelease/41340/bombers-support-operations-in-the-baltic-sea
   https://www.eucom.mil/pressrelease/41329/exercise-baltops-50-kicks-off-today

   Med min fria översättning (ändrad till nutid) framställs den nyligen genomförda KÄRNVAPENBOMBFLYGPLANSÖVNINGEN under det pågående BALTOP 50 så här:
   USA:s strategiska kärnvapenbombflygplan B-52H Stratofortress från 2nd Bomb Wing, Barksdale Air Force Base, Louisiana, har slutfört ett uppdrag inom det internationella luftrummet i Östersjöregionen, 7-9 juni 2021.

   Uppdraget omfattade flera etapper under flera dagar med flygplan från tre nordiska nationer och USA:s marina enheter som genomförde BALTOPS-verksamhet i Östersjön.

   B-52H-bombplanen eskorterades in och ut ur det baltiska luftrummet av F-16 Fighting Falcon-flygplan från de nederländska och danska flygvapnen.

   Väl över Östersjön integrerades de strategiska bombplanen med de amerikanska marinstyrkorna i Östersjön till stöd för den årliga multidomänövningen BALTOPS. Flygplanet möjliggjorde kapacitet med flera komponenter vilket ökar Natos styrkekoncentration och säkerhet i regionen.

   Bombflygplanet samverkade även med svenska Saab JAS-39 Gripen stridsflygplan i svenskt luftrum både 7 juni och 9 juni 2021.

   Framskjutna positioner möjliggör kollektiv försvarsförmåga. USA:s europeiska styrkor lever, tränar och kämpar med allierade och partners från baser i Europa som är avgörande för snabbare och mer samordnade insatser vid behov.

   ”Säkerheten för våra baltiska och nordiska allierade är en bestående prioritering för vår styrka”, säger general Jeff Harrigian från det amerikanska flygvapnet i Europa. ”Den här veckans multidomän- och tvärkomponentintegration är avgörande för att säkerställa att vi alltid kan leva upp till högsta standard.”

   ’Bomber Task Force’ – kärnvapenbombuppdrag visar USA:s engagemang för NATO:s kollektiva försvar och bidrar till stabilitet inom den europeiska krigsskådeplatsen. Förmågan att snabbt svara och försäkra allierade och partners vilar på det faktum att amerikanska styrkor är här, i Europa, i framskjutna positioner och redo.

   Mer information kommer att finnas tillgänglig på denna webbplats och på DVIDS-hubben på:
   https://www.dvidshub.net/feature/bombertaskforceeurope.

  • ASTRAL KNIGHT EXERCIS
   (lufttankning av kärnvapenbombare är centralt för övningarna)
   Astral Knight Exercis 2019
   Efter en samövningsträning mellan F-35-piloter från USA och Italien genomfördes en uppföljning kallad Astral Knight Exercis 2019. Där gick man vidare och tränade kombinationen av flygtaktik med flyg från generation 4 och smygegeneration 5. Särskilt tränades de övriga äldre generationens flygplan att ingå i den nya flygtaktiken. F-35-ornas uppgift var att vaka över de eskorterande (äldre) flygplanen (främst F-16) och skydda dem mot missilangrepp under ’försvarsmässiga motattacksuppdrag’, s k ”Defensive Counter Air missions” (DCA). Målet med AKE 19 var att förbereda för utnyttjande av F-35-ornas smygeförmåga för att framgångsrikt genomföra bortträngning av fientligt luftförsvar (SEAD, Suppression of Enemy Air Defenses) för att möjliggöra för de allierades flygstridskrafter att genomföra markattacker med minimala förluster. Övningen avsåg att finslipa en perfekt samordning mellan USA’s och Italiens F-35-or. I slutfasen av övningen (över Adriatiska havet) samövades sedan med övriga NATO-länders flyg som kom från sina baser från Europa.

   Det var sålunda finslipning av en samordnad operation.
   Jag bedömer det som tre huvuddelar:
   1 Skydd av bombflottan
   F-35-orna (italienska och amerikanska) bildar sköld för det strategiska terrorkärnvapensystemet B-52s förflyttning till ”attackavstånd” utan att RYSKA FÖRSVARET hinner skjuta ner dem.

   2 Slå ut Rysslands försvarssköld
   F-35-orna (troligen de amerikanska?) genomför i skydd av sitt smygeövertag ”complete SEAD (Suppression of Enemy Air Defenses) missions” som knäcker Rysslands luftförsvar (S-300, S-400, S-500 och Tor mm)

   3 Fritt fram för Kärnvapenbombning med B-52
   Därefter ligger fältet fritt för B-52-orna att kärnvapenbomba Ryssland m fl. Liksom kryssningsrobotattacker med hangarfartyg och/eller med hjälp av Aegisbaserna i Polen och Rumänien.
   När de nya amerikanska kärnvapenubåtarna av Colombiaklassen blir klara (om ca 10 år) kan förmodligen även de användas för kryssningsrobotattacker.

   Astral Knight 2020
   https://www.usafe.af.mil/News/Press-Releases/Article/2347592/astral-knight-2020-enhancing-regional-security/
   USA-övning i Polen och Baltstaterna med den strategiska kärnvapenbombaren B-52H och med Sveriges deltagande. Särskilt framträdande är deltagandet av båda tankflygplanen KC-135 Stratotanker, KC-10 Extender och spionflygplan E-3 Sentry;
   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Boeing_KC-135_Stratotanker
   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/McDonnell_Douglas_KC-10_Extender
   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Boeing_E-3_Sentry
   E-7, efterföljaren till E-3, är värste konkurrent till SAAB:s motsvarighet. Läs mer om turerna och satsningarna på dessa spionplan här:
   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Boeing_737_AEW%26C

   Astral Knight 2021
   https://www.usafe.af.mil/News/Press-Releases/Article/2551580/exercise-astral-knight-2021/
   Astral Knight 2021, var en övning ledd av USA:s flygvapen som ägde rum i mitten av maj, på Aviano Flygbasen i Italien, samt på andra platser i Kroatien, Grekland och Slovenien. Det var en gemensam, multinationell övning som involverade samarbete mellan flygare, soldater och sjömän från USA och försvarskollegor från Albanien, Kroatien, Grekland, Italien och Slovenien. Den samordnade luft- och missilförsvarsövningen fokuserade på försvar av nyckelterräng. Den schemalagda utbildningen omfattade en kombination av flygoperationer och datorstödda scenarier. Stridsflygplan deltog från USA, Italien, Grekland och Kroatien. USA:s armé tillhandahöll soldater och utrustning för att driva Patriots luftvärnsrobotsystem. Övningen syftade till att förbättra ledning, kontroll, samordningen och samarbetsförmåga hos luft-, land- och sjöstridskrafter med överlappande operationer i det sammanflätade luft- och missilförsvaret.

   AMERIKANSK ROULETTE
   Innan vi får en upprepning av lufttankningsolyckan i Palomares
   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Palomares
   med 4 termonukleära bomber MÅSTE DETTA VANSINNE STOPPAS!
   TV-tips: Kalla krigets försvunna bomber
   https://urplay.se/serie/209558-kalla-krigets-forsvunna-bomber
   Del 1 – Hemligstämplat i USA (Kalla krigets försvunna bomber)
   https://urplay.se/program/209559-kalla-krigets-forsvunna-bomber-hemligstamplat-i-usa
   Del 2 – Skandaler i Europa (Kalla krigets försvunna bomber)
   https://urplay.se/program/209551-kalla-krigets-forsvunna-bomber-skandaler-i-europa
   För den intresserade vill jag särskilt rekommendera:
   https://www.laraforfred.se/fredsrorelsen/kampanj-karnvapenforbud-nu
   http://goodnewsplanet.com/united-states-nuclear-forces-2020/
   https://www.tandfonline.com/doi/citedby/10.1080/00963402.2021.1912198?scroll=top&needAccess=true
   https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_nuclear_weapons

  • STEADFAST DEFENDER 2021 (pågår NU, 12 maj – 22 juni)
   Även om denna NATO:s största övning sedan 2018 saknar den tydliga USA och kärnvapendominans som präglar de tidigare berörda storövningarna i Europa/Arktis är det på sin plats att även nämna den här. Övningen inleddes efter två års planering den 12 maj 2021 med;
   • en portugisisk sjöstridsövning,
   • en logistikövning i södra Tyskland, och
   • en snabbinsatsövning i centrala Rumänien.
   Övningen som är utformad för att förbättra alliansens försvarsförmåga, omfattar över 9 000 luft-, land-, sjöfarts- och specialoperationsstyrkor från mer än 20 allierade och partners som tränar tillsammans. Steadfast Defender 2021 avslutas den 22 juni i Rumänien. Det övergripande fokuset ligger på Natos förmåga att genomföra förstärkningar över hela Alliansen.

   ”Steadfast Defender 2021 är den första i en ny serie av sedan länge planerade Natoövningar för att säkerställa att våra styrkor utbildas, kan arbeta tillsammans och redo att svara på alla hot från alla håll. Denna övning kommer att visa värdet av att Nordamerika och Europa arbetar tillsammans för att hålla våra nationer säkra i en mer utmanande säkerhetsmiljö”, säger kapten Jason Salata, talesperson för övningen.

   Joint Command Norfolk kommer att leda den första fasen av övningen, som inkluderar en reell sjöstridsövning med cirka 5 000 styrkor och 18 fartyg, inklusive Storbritanniens ’UK Carrier Strike Group’ ledd av hangarfartyget HMS Queen Elizabeth. Omkring 300 personer är också planerade att delta i en skrivbordsövning i Ulm för att träna och testa förmågan hos det gemensamma stödet och göra det möjligt för ledningen att samordna de allierade styrkornas och utrustningens snabba rörelse över europeiska gränser. I slutet av månaden kommer cirka 4 000 soldater från 12 länder att delta i NATO:s årliga ’Noble Jump – där den turkiskledda gemensamma insatsstyrkan med mycket hög beredskap kommer att sättas in i Rumänien – underordnad storövningen Steadfast Defender 2021.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here