Skall idrotten användas i USA:s nya kalla krig mot Kina – och mot andra länder?

4
1892
Bild: Shutterstock, lånad av Pål Steigan. https://steigan.no/wp-content/uploads/2021/06/kina-sport-696×389.jpg

Denna artikel av förre idrottsledaren Terje Valen har först publicerats på Terje Valens blogg. Terje Valen har varit ledare för ett idrottslag i 15 år och ett idrottsråd i 10 år.

Han skriver om Norge, men ”utvecklingen” är densamma i Sverige. Senaste tiden har Sebastian Samuelsson och Nils van der Poel – två av Sveriges största vinteridrottare – starkt ifrågasatt vinter-OS i Peking 2022. Sveriges olympiska kommitté (SOK) ställer sig bakom kritiken.”…”SOK samarbetar med utrikesdepartementet, Kinas ambassad och människorättsorganisationen Civil Rights Defenders för att informera de aktiva om situationen i landet.” SOK står bakom stjärnornas Kina-kritik. Jag har i många artiklar belyst att kritiken mot Kinas behandling av invånarna i Xinjiang inte baseras på fakta, och det är väl känt att USA samarbetar och stödjer så kallade demokratiaktivister i Hongkong. Antag nu att en grupp politiska aktivister i Sverige eller USA öppet stöddes av Kina – hur skulle reaktionen bli?

Och idrott politiseras åter i dessa dagar, inte bara då det gäller Kina. Den kände sportkommentatorn Johan Esk skriver i DN ”På samma kongress belönades Belarus – Europas värsta diktaturstat – av Ceferins Uefa med ett mästerskap trots att landets polisstyrkor bland mycket annat gripit och torterat fotbollsspelare och andra idrottare under fredliga demonstrationer.” Han ondgör sig över att ”Uefa:s ledning beslutade under sin kongress i april i Montreux att damernas U19-EM 2025 ska gå i Belarus.” Johan Esk: Att kritisera Uefa är som att försöka skämta om Trump.
(Uefa är europeiska fotbollsfederationen).

 


Skall idrotten användas i USA:s nya kalla krig mot Kina?

USA och de länder som kontrolleras av USA, har inlett ett nytt kallt krig och en våldsam upprustning mot Kina och Ryssland. De försöker få alla samhällsmedlemmar att delta i detta kalla krig, som tyvärr kan bli hett innan vi vet ordet av det.

I NRK TV1-nyheterna lär vi oss idag att vintersport nu kommer att användas som USA:s vapen i detta kalla krig. De flesta intervjuade var kloka och lät sig inte lockas med, men en av dem föll i fällan eller deltog medvetet i planen. Idrotten avvisar verkligen dessa framstötar. Idrott bör förhålla sig till värdlandet, söka information från dem också och få en glimt av detta land. Den bör inte låta sig dras med av den ensidiga USA-ledda politiska, anti-kinesiska kampanj som nu planeras.

Redaktör Romelsjö: Sverige vill inte vara sämre.

Vi bör hellre lägga vikt vid att Kina har utfört århundradets största framsteg för de mänskliga rättigheterna, genom att under loppet av en generation, föra 800 miljoner av sina medborgare ur fattigdom. Detta borde hela världen, inklusive norsk vintersport, ha deltagit i firandet av. Men nu skall alltså detta vara den stat, som norsk vintersport skall vara med om att attackera på grund av, milt sagt, omstridda upplysningar.

För historielösa människor dras uigurerna och Hong Kong fram som skräckexempel.

Men alla som har följt med vet också att det finns en ganska stor kontingent av uigurer bland jihadisterna, och som erbjuder sina krigstjänster överallt där dessa för sina blodiga strider och där USA och andra betalar dem för det. Det är helt legitima nationella intressen som kräver skarp kontroll av dessa och deras anhängare på kinesiskt territorium. Vi kan själva föreställa oss vad den norska staten skulle ha gjort om en relativt stor grupp av samerna hade varit jihadistiska utländska krigare i andra länder och sedan återvänt till vad de uppfattar som sameland, för att samarbeta med Ryssland i det som de norska myndigheterna uppfattade som början av en avskiljningsprocess från Norge.

Hongkong har en lång och grym historia under den engelska imperialismens blodiga härjningen i Kina, från och med 1800-talet, och dess invånare fick inte rösträtt förrän Englands imperialistiska brohuvud där avskaffades mot slutet av 1900-talet och det blev Kinesiskt territorium. Nu försöker England och USA använda detta område i sitt arbete för att skapa problem för kineserna, använda det som en hävstång för regimförändring och för att återfå sin hegemoni i landet. England har aldrig velat acceptera att de förlorade detta område.

Om någon ska bojkottas borde det vara USA självt. Det systematiska förtrycket av den färgade befolkningen där, med det enorma antalet svarta i fängelse på grund av mycket små, icke-våldsamma brott, har gjort att USA har den största fängelsepopulationen av alla länder.

Förenta staterna har också, genom hela sin historia, begått ett stort antal folkrättsliga förbrytelser. Det finns en stor mängd obestridlig dokumentation för detta. För tiden efter andra världskriget har den nu avlidne Leon Blum sammanfattat denna historia i boken America’s Deadliest Export, Democracy, The Truth about US Foreign Policy and Everything Else, som publicerades 2013. Här sammanfattar han i inledningen följande, vilket bygger på grundlig källforskning:

«… Sedan slutet av andra världskriget har USA

  • Försökt störta mer än 50 regeringar i andra länder, varav de flesta demokratiskt valda.
  • Grovt lagt sig i demokratiska val i mer än 30 länder:
  • Försökt döda mer än 50 ledare i andra länder;
  • Försökt undertrycka populistiska eller nationalistiska rörelser i 20 länder. ”

Sedan andra världskriget har USA dessutom byggt upp 800 militärbaser runt om i världen, de flesta runt Ryssland och Kina, och startat eller stöttat otaliga krig mot och i andra länder, för att upprätthålla sin världshegemoni, vilket har medfört ett oändligt lidande över stora delar av världen. Vi kan nämna ett antal sådana – till exempel Koreakriget, där över 20% av befolkningen i Nordkorea bombades till döds, Vietnamkriget, med den enorma bombningen av Laos och Kambodja, som ledde till miljontals döda och förgiftade med agent orange, många krig i Latinamerika, två Irak-krig, det jugoslaviska kriget, det libyska kriget, där Norge gjorde en del av skitjobbet, och Syrien-kriget, liksom kuppen i Ukraina, för att nämna några. Idag är stöd för Israels krigsförbrytelser mot palestinierna det mest aktuella.

Naturligtvis betyder inte det att Kina, som de flesta länder i världen, är ett perfekt samhälle. Det är däremot ett samhälle som fortfarande kämpar för att komma ur den underutveckling, som påfördes dem på 1800-talet, genom grymma attacker från imperialisterna i England, USA, Tyskland, Frankrike och andra länder. Kina är ett gammalt kulturland, med ett högt utvecklat stats-styre som grundades för 4000 år sedan, dvs. 3000 år före vikingatiden här. De har en helt annan, fyratusen år gammal, tradition  av styrande än vi i ”väst” har haft. Den styrelseform de nu har, har lett till nästan ofattbara framsteg för det kinesiska folket. Vi borde känna en viss ödmjukhet inför detta.

Och så skall norska idrottare mobiliseras till angrepp för att försvara mänskliga rättigheter för en folkgrupp i Kina?! Vi, som för inte så länge sedan behandlade samerna på liknande sätt, med ett enormt ”förnorsknings-arbete”, inklusive internatskolor, där samernas barn inte fick tala sitt modersmål, vilket Kina nu anklagas för när det gäller uigurerna. Så sent som på 1980-talet inledde de norska myndigheterna den största polisoperationen i landet efter kriget, för att rensa bort samer och naturvårdare så att ”storsamhället” kunde bygga en damm i deras renbetesland, plus att idag vindkraftverk och gruvdrift planeras, vilket kommer att omöjliggöra ännu mer av rennäringen.

Vi vet också att amerikanerna internerade 110 000 japansk-amerikaner under andra världskriget, utan rättegång och dom, och endast på grundval av etnicitet, som det nu kallas. Vissa kastar sten i glashus.

Och sedan vill vissa att idrotten ska sätta sig till doms över kineserna med sina snart en och en halv miljard människor, som kämpar för att komma ur underutveckling och fattigdom som orsakats av det ”vita” väst, trots också stora ekonomiska framsteg. Det är synd och skam. Ett bättre förslag vore att idrotten demonstrerar mot att samernas ekonomiska grundval (och vår gemensamma natur) nu ödeläggs av storsamhället här i vårt eget land. Enligt en strikt tolkning kan detta också beskrivas som folkmord. Ska vi då uppmana vinteridrotten i världen att bojkotta arrangemang i Norge på grundval av detta?

Till idrottsvänner över hela landet – sprid detta till hela idrottsvärlden så att den kan avgöra om vi ska bli en del i det nya kalla kriget i världen eller vara en rörelse för vänskaplig konkurrens mellan alla nationer och en fredsrörelse, så som den Olympiska stadgan uppmanar till. Kräv i alla fall att beslut fattas på ett extrainkallat storting innan eventuella åtgärder kan inledas.

Relaterat
Utförlig rapport: Folkmord i Xinjiang som agenda.
Lönsam kampanj i Xinjiang: USA:s anti-Kina lobby tjänade på kampanj om ”tvångsarbete”, vilken kostade uiguriska arbetare deras jobb.
Xinjiang och mycket mer: Lita inte på mainstream-medier under stark påverkan av USA.
Tankarnas Trädgård: Rapport från besök i Xinjiang.
Gör västs upprepade påståenden om att Kina begår folkmord i Xinjiang det till en sanning?
Kritik mot Kinas behandling av uighurerna i Xinjiang samt Nya Sidenvägen.
Vilka är Uighurerna i Kina?
Hur behandlar Kina uighurer – hur behandlas USA:s indianer?
Desinformerar New York Times om uighurerna i Xinjiang?
USA är världsmästare i propaganda: Fransk författare hos uighurerna.

Föregående artikelHistorisk vänsterframgång i Peru!
Nästa artikelUSA tränar krig mot Ryssland i norra Sverige
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. På Strategic Culture skrev Ron Ridenour, med anledning av att Danmark på f.d. Hegemonens vägnar spionerade på ett antal allierade, att Danmark är en bananrepublik. (Artikeln finns återgiven hos steigan.no)
    Det förfall som vi nu ser inom EU, där medlemsländerna har allt svårare att se till det egna landets intressen, gör att vi framöver kommer att få se åtskilliga ställningstaganden som får epitetet bananrepublik att bli mycket passande. Ett utmärkande drag hos bananrepubliker är också att de har svårt att inse att de är det. Personer som Sebastian Samuelsson och Nils van der Poel är naturligtvis helt enkelt okunniga om vad som sker ute i världen. De får förmodligen all sin information från MSM, inklusive Public Service, och då blir man lätt ett verktyg för den egna bananrepublikens servila inställning till den före detta Hegemonen.

    Banana Kingdom Denmark Exposed Naked in Bed with U.S. Spy Agency: Europe’s Neighboring Leaders Break Silence — Strategic Culture (strategic-culture.org)

  2. Innevånarna i Xinjiang behandlas mycket väl, är mycket nöjda med utvecklingen, och både deras leverne och deras mänskliga rättigheter skyddas effektivt, främst genom att avlägsna element och gatumobbar som terroristen Rakhmat Akilov från gatorna. Det är inte konstigare att ta reda på genom att ta kontakt med vanligt folk på nätet än att logga in på en diskussionsgrupp i Sverige. USA tar nu varenda tillfälle att hård-dreva sin propaganda mot Kina. När det gäller Hong Kong välkomnade 80% av Hong Kong borna förändringarna som satte stopp för de av USA sponsrade gatuupproren, och 70 FN nationer likaså. 72% av yngre på Taiwan vill se ett närmande till Kina, men bara 10% vill se en formell återanslutning just nu. Jag ser att vi på bloggosfären faktiskt har mer makt än vi som regel erkänner. Vi kan påverka, det gäller att inte nicka till och bli självbelåten. När media och journalister smutskastar Kina, ger er på dom, sila inte snacket eller skräd orden, men hota ingen, det gäller att få dom att skämmas, känna sig obehagliga, ovälkomna, mindre trovärdiga och meningslösa. Som bosatt i Kina och samtidigt historiker har jag en viss fördel, men ge inte upp. För min del är det ”raka rör” utan att blinka. En reporter på Public Service använde en gång ett visst uttryck. Jag mejlade honom, med kopia till hans högsta chef, med ett fall av exakt och identiskt samma uttryck, med referenser, under Nazityskland. Han använde aldrig det uttrycket igen. Skriv till deras chefer, skriv till deras styrelser och ägare. Inkludera rubrik och några rader av deras artikel på era bloggar, för då kommer er blogg upp samtidigt som deras artikel.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here