USA undersöker rysk inblandning i EU

6
1139

Apropå yttrandefrihetsdebatten och kritiken mot Ryssland om hybridkrigföring och påverkan på andra länder – utan belägg – läs detta inlägg. Det postades första gången På Jinge.se för tre år sedan nästan på dagen, och senast där för ett år sedan! Jag kommer ibland att återpublicera artiklar ett år efter tidigare publicering, om de fortfarande är aktuella och intressanta.

Notera att nyligen har Atlantic Council publicerat en mycket svag rapport med avseende på fakta och kvalitet. Lika litet som i USA:s uppblåsta Russiagate finner man belägg för rysk påverkan.

Mäktigaste Nato-siten Atlantic Council uppmärksammar mig och min blogg. Smickrande?
Svenska svar till Integrity Initiative och Atlantic Council (Swedish responses to Integrity Initiative and Atlantic Council)

Däremot har forskare i USA visat att USA är ledande i illegala valpåverkan i andra länder med intervention i 80-tal val i 45 länder efter Andra Världskriget, bortsett från statskupper.
MSB: Ryssland försökte inte påverka det svenska valet

Los Angeles Times: US interventions in foreign elections USA- Forskare: USA världsbäst i manipulering av andra – 45 -länders val och USA har olagligt och odemokratiskt påverkat valen i många länder
usa-inbladning-i-valen-i-45-landerLA Times


USA undersöker rysk inblandning i EU

Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN) publicerade igår en viktig artikel som visar att USA tar krafttag för att starta ett nytt kallt krig och ifrågasätta och underminera den nationella självständigheten för länder också i Europa. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/01/21/usa-leiten-untersuchung-gegen-nato-kritische-parteien-in-europa-ein/

Artikelns titeln är ”USA leiten Untersuchung gegen Nato-kritische Parteien in Europa ein.” Jag har översatt artikeln, som hänvisar till en artikel i brittiska Telegraph, varifrån vissa tillägg skett till DWN:s artikel.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/12103602/America-to-investigate-Russian-meddling-in-EU.html
Kreml

Den amerikanska kongressen har givit underrättelsetjänsten uppdrag att genomföra långtgående utredningar av EU- och Nato-kritiska partier i Europa. Amerikanerna misstänker att dessa partier är infiltrerade av Ryssland. Om underrättelsetjänsten finner detta hotar långtgående konsekvenser. Brittiska Telegraph rapporterade att James Clepper, chef för USA:s underrättelsetjänst fått kongressens uppdrag att undersöka eventuell ryskt infiltration av EU-kritiska partier i Europa. Amerikanerna ser i misstänkt hemligt ryskt inflytande försök ”att underminera Nato, att blockera utplaceringen av amerikanska missiler och att upphäva sanktioner mot Ryssland, som infördes efter annekteringen av Krim”, skriver tidningen.
!Clapper
EU skall ha godkänt undersökningen som är en nyhet för de europeiska demokratierna enligt Telegraph.
Berörda är euroskeptiska partier i Frankrike, Nederländerna, Ungern, Österrike och Tjeckien. Undersökningen ska ta reda på om den ”politiska sammanhållningen” i Europa håller på att undermineras av ryssarna. The Telegraph förutsätter att andra länder berörs, som Lega Nord i Italien, Jobbik i Ungern, Front National i Frankrike och FPÖ i Österrike. The Telegraph skriver att amerikanerna tycker sig ha sett ryskt inflytandet på folkomröstningen i Nederländerna, då landet kommer att rösta i april om associeringsavtalet mellan EU och Ukraina. Front National finns i blickpunkten, eftersom partiet tagit ett lån på nio miljoner euro i en rysk bank. FPÖ ska studeras eftersom vissa medlemmar besökt Krim och därmed på något sätt gjort ”annekteringen” godkänd.

En anonym senior tjänsteman i Storbritanniens utrikesdepartement berättade för Telegraph: ”Det handlar verkligen om ett kallt krig. Vi ser alarmerande bevis för ryska ansträngningar att förstöra strukturen i enigheten i Europa som bygger på några viktiga strategiska frågor.” Igor Sutyagin Royal United Services Institute (RUSI) berättade för tidningen att ”den ryska propagandamaskinen var mycket aktiv i ”hybridkrigföring”. Den utsår bl.a. tvivel om NATO, EU och ekonomiska sanktioner sa han. DWN skriver att undersökningen kan bli extremt farlig (brandgefährlich) då den amerikanska underrättelsetjänsten anser att det finns förbindelser för partier med Ryssland och att detta är skadligt för NATO. I så fall kan USA under hänvisning till sin nationella säkerhet införa sanktioner mot dessa partier och deras representanter.
Michael Maier har beskrivit konsekvenserna av sådana sanktioner i detalj i sin nya bok: Sanktionerna är en del av ett globalt krig där USA drar nytta av att dollarn är en världsvaluta. Bankerna kan förbjudas från att göra transaktioner med sådana partier. Inreseförbud i USA kan införas. Tillgångarna för partierna (eller organisationerna) och för aktiva i dessa kan frysas.

Kongressbyggnanden untitledVia det internationella betalningssystemet SWIFT kan sådana sanktioner snabbt verkställas. Betalningar av skulle blockeras och de som samarbetar med partierna blir föremål för åtal enligt amerikansk lag och kan spåras via en internationell arresteringsorder överallt i världen.
Vad som ska ske med de som kritiserar NATO och EU utan att vara anslutna till part (organisation) är oklart. Undersökningarna kommer naturligtvis att ske i hemlighet, och de berörda personerna hörs inte och blir inte informerade.
Intressant är att EU motståndare Nigel Farages parti UKIP bör skonas. Även om Telegraph skriver att man anklagar Farage för att han hade talat positivt om den ryske presidenten Vladimir Putin. Men bevis för att UKIP finansieras av Kreml, har amerikanerna inte funnit. Det är tänkbart att det finns en överenskommelse mellan London och Washington att amerikanerna inte ska blanda sig i den brittiska inrikespolitiken. Förmodligen vill amerikanerna också ta hänsyn till den brittiska EU-folkomröstningen och vill inte ge argument åt EU:s motståndare. För andra EU-länder gäller inte detta privilegium. Om den tyska AFD undersöks framgår inte.
Obama hök untitled
Telegraph riktar också skarp kritik mot Rysslands ambassadör i Storbritannien Alexander Yakovenko, för att denne yttrat sig alltför positivt om att Corbyn blev ledare för Labour. Ambassadören har tydligen haft fräckheten att uttala att valet har givit ett demokratiskt mandat för Corbyns “opposition to military interventions of the West, support for the UK’s nuclear disarmament, conviction that NATO has outstayed its raison d’etre with the end of the Cold War, just to name a few”.
Andrew Foxall, director of the Russian centre at the Henry Jackson Society think-tank säger
“Wherever the opportunity presents itself, Russia wants to undermine the West – to present the argument that the West is no better than they are.”

Kommentar: Detta är mycket skrämmande. USA tar sig öppet rätten att lägga sig i europeiska länders och partiers verksamhet. EU uppges ha godkänt undersökningen. Observera att man presenterar inga bevis eller tydliga konkreta exempel på överträdelse av Ryssland. Man vill närmaste kriminalisera en positiv uppfattning av någon del av Rysslands politik, eller kritik av USA:s brutala, folkrättsvidriga politik med brutala krig, sanktioner och en utrikespolitik som gynnat framväxten av terroristorganisationer i Mellanöstern enligt president Obama, vicepresident Biden och t.ex. generalerna Clark och Flynn. Bli inte överraskad om deras uttalanden får skarp kritik inom något år. Världen går mot ökade konflikter och krig, med NATO som USA:s knutna näve. Ytterliga skäl för Sverige att stanna utanför. Läs gärna åter min artikel om ”hybridkrigföring.”
* Läs gärna detta inlägg om hybridkrigföring

DN och SvD är banerförare för USA – hybridkrigföringens mästare

Några artiklar om inskränkning i yttrandefrihet.

Tyskland stryker yttrandefriheten ur grundlagen?
Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
* Hur USA ska censurera internet
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Censurerat om massakern i Odessa
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Facebook censurerar Jill Steins kritik av Hillary Clinton

i Andra om: spioneri, USA, Politik, media, massmedia makthybridkrigföring, folkrätt imperialism, desinformation, krig, utrikespolitik opposition, debatter, demokrati,fred

DWNTelegraph DN 10/2 2013 Dagens Arena 16/2 Croneman NY Times

Föregående artikelHillary Clinton och Syrienkriget
Nästa artikelVenezuela: För demokrati mot socialistisk dystopi?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Intressant i sammanhanget vore att undersöka hur mycket Amerikanskt propaganda- kapital som sponsrar svenska och andra länders MSM-medier, journalister och redaktioner. Eftesom de är så anpassningsbara till USA:s utrikespolitik i alla avseenden, liksom även lojalt förmedlar deras propaganda från alla installerade USA-styrda tankesmedjor i och utanför EU.

  • Erik Du har så rätt,
   Vi ser tydligt nu hur svenska politiker/media sprider amerikansk psyops och propaganda mot Venezuela.

  • Föreställ er rubriken ”Ryssland undersöker USA:s inblandning i EU”. 🙂

   Fy fanken vad kul det skulle vara om ex. RT skrev detta.

   På Bilderberggruppens möten sitter många av USA:s girigbukar och lögnmedie-moguler i hemligt möte med förväntade svenska statsministrar och Europeeiska storbolagschefer, MEN DET är INGEN skandal, men hör och häpna ”konspirationsteoretiskt” att spekulera om vilken typ av samtal och korruption som det smusslas med där inne.

   Vidare. Föreställ er en lika hemlig ”Ryskerbergsgrupp” med ryska bankirer och ryska mediemoguler i hemliga möten med Europas toppolitiker! Finns inte, men Bilderberggruppen finns och svenska topppolitiker åker dit.. DET är skandal. Varken mer eller mindre.

  • Föreställ er rubriken ”Ryssland undersöker USA:s inblandning i EU”!

   På Bilderberggruppens möten sitter många av USA:s girigbukar och lögnmedie-moguler i hemligt möte med förväntade svenska statsministrar och Europeeiska storbolagschefer, MEN DET är INGEN skandal, men hör och häpna ”konspirationsteoretiskt” att spekulera om vilken typ av samtal och korruption som det smusslas med där inne. Man behöver naturligtvis inte direkt vara raketingenjör för att räkna ut det.

   Vidare. Föreställ er en lika hemlig ”Ryskerbergsgrupp” med ryska bankirer och ryska mediemoguler i hemliga möten med Europas toppolitiker! Finns inte, men Bilderberggruppen finns och svenska topppolitiker åker dit. DET är skandal. Varken mer eller mindre.

 2. Bankiren är desperat. bankiren ser makten rinna ur händerna. Det har inte hänt de senaste 200-åren. Så det gäller att skjuta hej vilt från Palestina, Venezuela och Ryssland till Kina Syrien Iran Sudan Afghanistan och Ukraina – med eller utan bulle. Det är många som flinar åt de desperata och rabiata bankirupptågen som inte kommer att lyckas rädda imperiet- tvärtom

  https://www.moonofalabama.org

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here