USA ute på djupt vatten (Och man kan inte simma)

21
329
Frihetsstayn sjunker: Bild hos Pål Steigan.

Detta är en artikel av Julian Macfarlane som Rolf Nilsson upphittat och översatt. Tack Rolf!

Julian Macfarlane

https://substack.com/app-link/post?publication_id=837411&post_id=145469631&utm_source=post-email-title&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=false&r=103ae5&token=eyJ1c2VyX2lkIjo2MDYxOTYxMywicG9zdF9pZCI6MTQ1NDY5NjMxLCJpYXQiOjE3MTc5NDgxMzIsImV4cCI6MTcyMDU0MDEzMiwiaXNzIjoicHViLTgzNzQxMSIsInN1YiI6InBvc3QtcmVhY3Rpb24ifQ.SxiD7ryMEb4WhzXwySht19IXZEeRs9FY4saTsF1-Vng

Krig i den långsamma filen

Jag (Julian Macfarlane) har länge hävdat att Ryssland tidigt hade valt ett långtvarigt långsamt krig i Ukraina, en inkrementalistisk strategi (de små stegens förändringsstrategi, ö.a.) eftersom Putin insåg att SMO var något av en sidoshow – och att det verkliga kriget var ekonomiskt och politiskt, en ”civilisationernas kamp” – för att använda en mycket missbrukad fras.

Ryssland har utvecklats, liksom resten av världen, i nästan alla avseenden.

Men USA och dess satelliter i Europa och anglosfären är låsta i det förflutna, ovilliga att anpassa sig – i själva verket oförmögna att anpassa sig eller lära sig av sina misstag – i stället fördubblar de misslyckandet. Man kan se det tydligt i fallet Ukraina – men ännu mer hemma i USA – och i ett alltmer ödelagt Europa.

Opinionsundersökningar visar att allt fler européer och amerikaner inte vill ha kriget. Deras ledare bryr sig inte. De ser bara till att resultaten noggrant tvättas av medierna.

Red: Läs gärna Opinionsundersökning i 30 länder i Europa: En stor majoritet vill ha vapenvila och fredsförhandlingar i Ukraina.

”Skydda demokratin” – genom att undergräva den.

Kontrasten till Ryssland

Kontrasten till Ryssland är slående,

De ryska förlustsiffrorna var högst under de första två veckorna av SMO – sedan föll de dramatiskt, eftersom ryssarna lär sig snabbt av sina misstag.

Medan USA och dess satelliter är ideologiska tänkare är ryssarna pragmatiker och realister – precis som kineserna.

Putin är en av de personer som alltid lär sig – och som inte tar mycket för givet. Han utövar inte bara judo som kampsport – han utövar även politisk judo. Så han är vad man skulle kunna kalla en pragmatisk idealist – och en principfast humanist. Position, hävstångseffekt, timing – allt spelar roll.

Sedan SMO:s första dagar har de ryska förlusterna varit minimala med tanke på operationernas omfattning – omkring 10 procent jämfört med ukrainarna – trots att ukrainarna under större delen av SMO har haft ett numerärt övertag – plus Natos utbildning och utrustning.

Red: Saknar källa till dessa uppgifter.

Ett steg i taget – resan

nn till din riktning; känn till din destination. Ha en karta.

Nyligen har Putin formulerat sin övergripande världsbild, strategi och sitt resonemang i enkla termer – att se bortom konflikten i Ukraina – nu avgjort till Rysslands fördel, med ett slut i sikte – betydande vinster i år och mållinjen 2025.

Ukrainska värnpliktiga. ”Säg inget mer”.

Sedan kommer den verkliga utmaningen! Ukraina är bara en liten del av världen.

I S:t Petersburg sa Putin::

Vi kan se att en verklig kapplöpning börjar mellan länder för att främja deras suveränitet på tre viktiga nivåer: staten, kulturella värden och ekonomin.

Putin definierar ”suveränitet” brett – men exakt – utan den självbetjänade tvetydighet som västerländska politiker använder.

Samtidigt strävar länder som fram till nyligen var ledande i den globala utvecklingen efter att behålla sin svårfångade roll som hegemoner, med alla nödvändiga medel.

Han belyser konflikten mellan länder som försöker definiera sina egna ”suveräna” identiteter och hegemonins och dess bad boys behov av kontroll,

I själva verket finns det inget ovanligt här, när ett land eller en person försöker behålla eller stärka sina positioner i livet, men att tillgripa lögner för detta ändamål är oacceptabelt. Att ärligt stärka sina positioner är lovvärt, men att göra det genom lögner är inte det. 
Red: Putins framträdande på den ekonomiska mässan i St Petersburg https://www.rt.com/russia/598976-russia-putin-spief-recap/

Han fortsätter med att förklara detta i termer som alla skulle förstå – länder – liksom människor – kämpar alltid för att definiera sig själva och kontrollera sitt öde – men problem uppstår när mobbare tar till lögner för att ”stärka” sina positioner.

Du kan inte lita på människor som ljuger för dig. Du kan inte samarbeta eller förhandla. Och du kan inte ge dem den kontroll de så desperat söker. Om du är svagare måste du utnyttja den makt du har. I fallet G7-länderna utövas denna kontroll genom finansiella organ – SWIFT, IMF och så vidare – som håller en stor del av världen i neokoloniala, neofeodala klor.

L’etat c’est moi. Le monde c’est moi!

Ekonomiska alternativ

Nu tar BRICS fram ett digitalt alternativ.

Snabbare, säkrare och mer ekonomiskt. Västerländska banker har redan gått i konkurs.

När Saudiarabien nu ansluter sig till det kinesiska försöket med digitala valutor ser vi hur framtiden utvecklas. Kom ihåg att det var saudiernas avtal från 1973 om att handla olja i dollar som skapade ”petrodollarn” och gav den amerikanska dollarn dess status som världens främsta reservvaluta. Det var vid den här tiden som SWIFT skapades.

Nu kommer dollarn att bli en sekundär reservvaluta. Inte i år – eller nästa år – men tidigare än du förväntar dig. Och Swift? Det finns redan alternativ.

Putin klargör att målet för världen utanför G7-kartellen är full suveränitet.

…. handlar inte bara om att skala upp exporten i ton, kubikmeter eller enheter av färdiga produkter, utan om varor med högt mervärde. Det handlar om större föndringar än ryska företags expansion till nya regionala marknader och större geografiskt samarbete. Allt detta är viktigt, men idag är det inte tillräckligt.

Rysslands mål är med andra ord inte att tjäna pengar på export (som USA säger).

När det gäller andra länder är vi beredda att komma med ett erbjudande om att skapa fullfjädrade tekniska eller industriella partnerskap som omfattar tillhandahållande av en fullständig livscykel för varor och tjänster, med utbildning av nationell personal, lokalisering av produktion och tillhandahållande av tekniskt stöd, liksom teknisk service, försäkringar och så vidare.

Rysslands mål är att främja utveckling.

En sådan samarbetsstrategi som bygger på jämlika partnerskap och teknik- och kompetensöverföring snarare än marknadskontroll gör det möjligt att skapa starkare band mellan länderna, förbättrar våra företags hållbara positioner på den globala marknaden och gör det möjligt för dem att etablera varaktiga partnerskap med sina utländska partners.

Målet är partnerskap. Inte exploatering. Win-win.

Det är precis så en av våra ledare, Rosatom, den obestridda ledaren för den globala kärnkraftsindustrin med vida horisonter och planer för framtiden, arbetar.

Bevis?

Ryssland har också skrivit av skulder till fattigare länder, som i Afrika (23 miljarder dollar). Liksom i Ryssland självt, genom att efterskänka lån till regioner och lokala myndigheter. Som Michael Hudson påpekar har skuldavskrivningar historiskt sett stimulerat tillväxt och utveckling.

USA tycker att alla – utom de själva – ska betala sina skulder! Arrogans eller bara narcissism – du väljer.

PRETORIA (Reuters) – Afrikanska länder som har skulder som de inte kommer att kunna betala tillbaka, inklusive till Kina, bör inte förvänta sig att bli räddade av västsponsrad skuldlättnad, varnade USA: s toppdiplomat i Afrika.

OKEJ… Det var 2019. Men har tankesättet förändrats?

USA talar om att efterskänka studielån – kanske 10 % – efter 20-25 år!

I Ryssland är utbildning gratis. Ingen behöver ett lån.

USA kommer ändå att drunkna i skulder. Och lever nu på lånad tid.

 

Föregående artikelUSA & Sverige skulle svälta ihjäl Syrien med falsk ”Caesar-rapport” – stor skandal. DEL 1.
Nästa artikelNär de mäktiga kontrollerar den allmänna opinionen är valen (i USA och i andra länder) inte verkliga
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

21 KOMMENTARER

 1. ”Nyligen har Putin formulerat sin övergripande världsbild”.

  Det är svårt att inte tro mig/sig i sammanhanget, dvs egna projektioner, vars referensramar är föreställningen om alltomfattande New World Order, skapad av grådiga naturresursjagare vars vision är kontroll över dessa.
  En amerikansk ”Julian”?
  En ”Bellingcat broiler”!

 2. Detta låter ungefär som berättelsen om och av det sovjetiska kommunistpartiet.

  Fast 33 år senare – med världens kanske rikaste politiska härskarklass vid makten i Kreml, som inte vill eller kan avgå. Skulle de mista makten, av oförutsedd orsak, kommer de att hamna i fängelse eller möta annat dystert öde. Det vet varje normalt tänkande ryss, och de vet den härskande oavsättbara maktklassen själv.

  För i dagens ryska rike är faktiskt politiken död; ingen debatt, ingen opinionsbildning, ingen oppositionsverksamhet, en avdödad press och media och en lika avdödad rättsstat.

  Ryssland av idag liknar snarast tsar Nikolaj I:s (”Europas gendarm”, som tog på sig att slå ned alla progressiva idéer) eller Aleksander III:s genomreaktionära autokrati.

  Men något medborgarpolitiskt system är det då rakt inte. Politiken, i dess grekiska ursprungliga betydelse, finns då inte.

  Det är Rysslands pre-1917 års män, de vita reaktionära ryska imperialisterna som styr i dagens ryska rike. Men det är en modell utan framtid.

  I undersökningar gjorda under flera år av ryska Levadainstitutet brukar visa att bara var sjätte eller sjunde person under 29 år är positivt inställd till dagens putinsystem. I kort och gott säger säkert många ja till herr Putin som ledare (många alternativ är långt värre), men dagens ryska anti-politiska system (ett av världens mest korrupta enligt Transparency där det ligger på närmast afrikanska nivåer, på plats 140 (av 180) mellan Uganda och Guinea.

  Så kan inte en stat som borde vara modern, diskuterande, debatterande och ha en fri press, anständigt och ärligt rättsväsen men där 40% av statens resurser nu går till ett krig för att den ryska urspårade kapitalismen att få vara kvar vid makten en tid till.

  För det är det detta krig handlar om. En härskarklass som inte vill avgå.

  • Bara så du vet de Nuclear, Ryssland är numera FJÄRDE STÖRSTA EKONOMIN I VÄRLDEN (senaste rapport från världsbankiren).

   1. Kina
   2. usa
   3. Indien
   4 Ryssland

   Alltså imponerar inte dina påståenden om pre-1917, gendarm mm.
   Politiken i Ryssland är död? Var du på dess begravning kanske, de Nuclear?

  • Kapitalisternas värsta skräck är stadsledningar/politiska företrädare som ombesörjer att deras naturresurser är i allmänhetens ägo. Skällsordet kommunism är bekant och används utan förbehåll för länder som ”nationaliserar” sina naturresurser.
   Enligt John McCain var Ryssland en ”gasstation” Självklart måste det vara sk härskare som har motsatt åsikt, dvs ser till sitt folks väl framför billiga statliga utförsäljningar till korporationer och finansiärer, vilket Sverige är ett mycket gott exempel på.

  • Ingen debatt? Hur är det med den livliga bloggosfären exempelvis? Eller TV-kanalernas snackshower som bl.a Gilbert Doctorow brukar referera? Bara för att svenska normalmedia inte diskuterar dessa fenomen betyder ju inte att de inte existerar. Enda fallet jag kan komma på där det omnämnts var när myndigheterna faktiskt tröttnade på bloggaren ”Strelkov”(Igor Girkin) och satte honom i buren. Vad jag minns talade man inte om vad för sorts bloggare han var. Visserligen skällde han på Putin och krigsmakten, men kriget gillade han och ville klippa till mycket hårdare än den ”mediokre fegisen” som han kallade Putin. Men det passade inte i våra medias berättelse. Är man oppositionell i Ryssland är man en snäll fredsvän – jag antar att det är så man vill framställa det. Att en stor del av oppositionen mot Putin består av blodtörstiga krigsivrare passar inte, för då kan ju Putin börja framstå som vettig.

  • Som vanligt gör Naucler en mängd påståenden utan substans.
   Citat:
   ”För i dagens ryska rike är faktiskt politiken död; ingen debatt, ingen opinionsbildning, ingen oppositionsverksamhet, en avdödad press och media och en lika avdödad rättsstat”,påstår ”N”. fast det vet han inte mycket om.
   Men ”citatet” liknar mycket tillståndet i Sverige. För här hemma är ju pressen köpt av industrin och storfinansen sedan länge, som tillsatt borgerliga politiska redaktörer. 96% av svensk press är köpt och finansierad av ”välbärgade propaganda banditer” och institut från allsköns håll med utländska intressenter med helt annan agenda än folkets åsikter, behov och intressen. Därför har efterfrågan på borgerliga skitmedia nära nog kollapsat.De har prostituerat sig för kapitalet. De har nog de flesta redan insett.
   I Sverige förs ju heller ingen riktig debatt i MSM, som våra makthavare inte kan kontrollera eller tillåta. DCA-avtalet och NATO-anslutningen fick aldrig debatteras i offentligheten på ett seriöst sätt i medierna. Bara maktkontroll och kölhalning. Vart tog opinionsbildningen och oppositionsverksamheten där vägen? (Naucler)?
   De flesta som vill ge uttryck något politiskt avvikande eller illegitimt i MSM refuseras nästan alltid eller censurskadas på all logik som man vill framföra.
   Det är den svenska borgar- fascismen i de politiska redaktionerna i ett nötskal. Där har oppositionen INGENTING att hämta. Den har nog inte det nödvändiga ”kapitalet” som KRÄVS.
   I svenska MSM år också den efterfrågade och saknade debatten likväl död! (Naucler).
   Det är väl därför Naucler föredrar debattera på Global Politics, även om han har fria och vilda fantasier om Ryssland så tillåts han debattera fritt. GP är fantastiskt.

   • Erik, du citerar Naucler :”För i dagens ryska rike är faktiskt politiken död; ingen debatt, ingen opinionsbildning, ingen oppositionsverksamhet, en avdödad press och media och en lika avdödad rättsstat”,
    och du fortsätter: ” påstår ”N”. fast det vet han inte mycket om.Men ”citatet” liknar mycket tillståndet i Sverige……”
    Du tar Naucler på kornet, det han i alla sina kommentarer ger uttryck för är ingenting annat än PROJEKTION, dvs ”en term som används inom psykologin för att beskriva en försvarsmekanism som en person använder sig av då den inte vill eller kan kännas vid sina egna svagheter, utan tillskriver andra personer eller sin omgivning dessa egenskaper för att försvara sin självbild.” Wikipedia.
    Med andra ord, Naucler-tankesmedjan påstår saker om Ryssland, fast det han egentligen gör är att berättar sanningen om den politik som drivs i Sverige, i EU och USA.

 3. USA älskar kaos och döden, envåldshärskar-strategin är ”Chock Awe”… skapa kaos, skrämma till tystnad, terrorisera och döda brutalt, förinta folk och njuta av det. Den imperialistiska ådran.
  Jag gillar Larry Wilkerson, pensionerad överste från US Army, han är klok, erfaren och ärlig i sina ord om USA:s vansinnespolitik. Om ni lyssnar noga till vad han har att säga i länken jag delar, så förstår ni som kan engelska hur bra han är…dessutom pacifist.

  https://youtu.be/MA2WADW7fNY?si=MQfwRclJWBk9zGmf

 4. ”För i dagens ryska rike är faktiskt politiken död; ingen debatt, ingen opinionsbildning, ingen oppositionsverksamhet, en avdödad press och media och en lika avdödad rättsstat.”
  Påminner rätt mycket av hur en beskrivning av US skulle låta.

 5. Om det är något som avspeglar USAs tillstånd i miniatyr är det väl dess senile president. Imperier kan också bli senila verkar det som. En senil president med tummen på kärnvapenavtryckaren – gud bevara oss alla! Därför är det väldigt viktigt att senile presidenten avlägsnas från ämbetet skyndsamt.

  • Senil presidenten påstår att han är stolt att vara den första svarta kvinnan att han tjänstgjort under en svart president

   ”President Biden goes on incredibly confusing rant, calls himself the first black woman to serve with a black president.

   He also called himself the “first president that got elected statewide in the state of Delaware, when I was a kid.”

   “By the way, I’m proud to be the, as I said, the first vice president, first black woman, served with a black president, proud of the first black woman in the Supreme Court.”

   “There’s just so much that we can do because together we, there’s nothing, look, this is the United States America.”

 6. Johan de Naucler 5 juli, 2024 At 10:26

  Putin makts är under ”slippery slope”.

  Sedan han blev omvald har Rysslands president Vladimir Putin tillsatt flera viktiga statliga poster tillsammans med släktingar och vänner, och de som under åren opponerat sig mot Putin har antingen mördats, kastats i fängelse eller flytt landet.

  https://www.unisg.ch/en/universitaet/schools/humanities-and-social-sciences/newsoverview/detail/news/why-vladimir-putin-makes-relatives-and-friends-top-officials-an-interview-with-hsg-corruption-expert-elena-denisova-schmidt/

  • Något är allvarligt fel med ens språk kunskaper eller matten färdigheter när man hävdar att ”Putins makts är under ”slippery slope”” trots att Rysslands President Vladimir Vladimirovich Putin valdes/stöds av 80% av folket i Ryssland.

   Jämför detta med vad Scholz, Macaroni får för siffror för att inte tala om nyss avsatte Sunak. Förresten Liz Truss – hon som inte heller var bra på geografi – blev utkastat ur parlamentet i valet igår. Folk vill inte ha med en dum🐓 att göra

   • Svenska skolan har problem 5 juli, 2024 At 15:17

    Inte ens med Navalnyj ur vägen tog Putin några risker. Under de två första dagarna av omröstningen tvingades tusentals offentliganställda, studenter och arbetare från ryska företag att rösta. Valdeltagandet övervakades av ledningen, offentliganställda var skyldiga att rapportera tillbaka när de hade röstat.

    https://t.me/doxajournal/38272
    https://t.me/novaya_europe/31554

 7. Johan;
  ”Men något medborgarpolitiskt system är det då rakt inte. Politiken, i dess grekiska ursprungliga betydelse, finns då inte.”
  Var hittar man den??
  ”dagens ryska anti-politiska system (ett av världens mest korrupta enligt Transparency där det ligger på närmast afrikanska nivåer, på plats 140 (av 180) mellan Uganda och Guinea.”
  Ukraina ligger på plats 104 trots att all opposition är förbjuden och den ekonomiska korruptionen är omvittnad.
  USA ligger på plats 24, trots att i stort sett alla politiker är köpta och presidenten dement. Den djupa staten styr båda partierna och det finns i stort sett ingen opposition alls.
  Transparency känns faktiskt inte som en trovärdig källa! Och de talar inte om på sin hemsida vem som finansierar dem.
  Om Georgiens nya, s.k. ”agentlag”, skrev TI såhär:
  François Valérian, Chair of Transparency International, said:

  ”The adoption of the Putin-style foreign agents’ law by the Georgian ruling party amid mass protests and international criticism is deplorable. The brutal crackdowns on protestors, including our chapter and its representatives, exemplify the fate of critical voices if the law becomes a reality. Corruption will thrive unchecked in such an environment.”
  Jag ser på nätet att betr. Georgien ”There are around 26 000 registered NGOs..”. och vad är deras uppgift om inte att påverka, liksom alla lobbyister i Bryssel.

 8. Låter ganska bra och logiskt och rimmar ganska bra ihop med Putins 80% populäritet.
  Detta skulle t o m SVTs journalister, Paasikivi och andra med gigantiska skygglappar kunna begripa…

 9. Noterade det här av Putin sagda med intresse:
  ”När det gäller andra länder är vi beredda att komma med ett erbjudande om att skapa fullfjädrade tekniska eller industriella partnerskap som omfattar tillhandahållande av en fullständig livscykel för varor och tjänster, med utbildning av nationell personal, lokalisering av produktion och tillhandahållande av tekniskt stöd, liksom teknisk service, försäkringar och så vidare.”
  Påminner lite om vad folk berättade på L M Ericsson för länge sedan. LME hade en fördel på olika håll eftersom bolaget inte, till skillnad mot andra konkurrenter, lassade av sålda telefonstationer i något u-land, tog betalt och drog så fort det gick. Man stannade kvar och ställde upp med assistans och ”en fullständig livscykel för varor och tjänster”, och kunde därmed bygga upp bra relationer. Det kan ha varit lite förskönande historier det där, men det är ju på det här sättet som bra och varaktiga förbindelser byggs upp.

  • Det Putin säger är ju livsfarligt för de globala storföretagen och oligarkerna som gärna vill ha snabba cash och lämna efter sig miljöförstöring och ruinerade länder. Inte konstigt att oligarkernas media bara skriver illa om Putin, hans politik kommer att leda till minskad makt för oligarkerna och att de också får betala skatt vilket de ryska oligarkerna snabbt fick erfara när Putin blev president. Putin vill alltså sprida denna framgångsrika politik till resten av världen vilket måste vara en fasa för Wallenberg, Soros, Gates etc…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here