USA:s nya hårda sanktioner mot Ryssland? Trump eller ”djupa staten?”

0
909

Demokratins stöttepelare USA (där presidenten valdes med aktivt stöd av 26 % av alla potentiella väljare), garanten för Sveriges säkerhet genom försarsminister Hultqvists briljanta avtal har åter visat musklerna inom ett av sina specialområden.

Anders Romelsjö, 2018, privat foto
Anders Romelsjö, 2018, privat foto

Nej, jag menar inte stöd och krig via terrorister, ej heller stöd till/genomförande av statskupper mot demokratiska länder. Utan illegala sanktioner, vilket i internationell rätt ses om ekonomiska krigföring. Nu inför man åter illegala sanktioner mot Iran, men denna artikel handlar om de illegala sanktionerna mot Ryssland, de hårdaste någonsin.

Som skäl anges ”Skripfal-fallet”. Alla vet ju att Ryssland låg bakom. Minsta bevis finns inte men det behövs ju inte – köp det eller bli kalla ”Putin-troll”! Eller sök vidare efter fakta och brist på fakta och förmedla efter förmåga.

Tecken på styrka? Ja, på sätt och vis. Att inte FN och hela världen står upp och protesterar, att ”Världssamfundet” håller tyst visar på styrka i USA:s politik eller är det president Trump som går i bräschen för detta, eller ”Den djupa staten”, eller både-och? Jag återger uppgifter från Ryska Posten, en artikel jag hittat på Svenskt Världspolitiskt Forum, samt synpunkter i en artikel av Pål Steigan och därtill någon egen kommentar.

Stefan Lindgren skriver i Ryska Posten nr 27:

”Sanktionskriget trappas upp Washington har nyligen infört en ny omgång sanktioner mot Ryssland med hänvisning till fallet Skrypal, försöket att förgifta dubbelagenten Sergej Skripal och dennes dotter Julia, trots all avsaknad av bevis.

Från 22 augusti blir det förbjudet att leverera amerikanska varor till Ryssland som kan användas i försvarsindustrin. I en andra etapp ska – om Ryssland vägrar tillåta ”oberoende inspektörer” övervaka sin icke-existerande kemvapentillverkning (OPCW förklarade i fjol Ryssland, till skillnad från USA, för fritt från kemvapen) – de diplomatiska förbindelserna nedgraderas, det ryska flygbolaget Aeroflot förbjudas flyga till USA och nästan all export och import mellan länderna upphöra. Som om inte dessa sanktioner vore nog tornar ett större hot upp sig vid horisonten.

En grupp kongressmän, tre republikaner och tre demokrater, ledd av republikanen Lindsey Graham, har lagt fram ett lagförslag (Defending American Security from Kremlin Aggression Act of 2018, förkortat DASKAA) som på grundval av ett rikt urval mediala påståenden om rysk inblandning i USA-valet, statssponsrade ryska hackaraktiviteter etc. dels samlar alla hittills beslutade sanktioner i en lag, dels förslår en rad nya drakoniska sanktioner som effektivt kommer att minska alla ekonomiska relationer till ett minimum och dessutom ålägga andra Nato-länder att göra detsamma”.

Text och kommentar: Anders Romelsjö

Föregående artikelPål Steigan: USA:s nya sanktioner mot Ryssland är det samma som ekonomiskt krig
Nästa artikelSD stödjer apartheid och globalismens övergrepp mot nationellt oberoende
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here