USA:s och OAS roll i statskuppen i Bolivia.

6
1449

Inga fakta har presenterats som motsäger att Evo Morales vann presidentvalet nyligen. Han fick 47,1% av rösterna mot oppositionens 36,5%. Centrum för ekonomisk och politisk forskning (CEPR) i USA har analyserat valet och kommit fram till att ”det finns inte några bevis för att det fanns oegentligheter eller fusk”.

I rapporten ”What Happened in Bolivia’s 2019 Vote Count? The Role of the OAS Electoral Observation Mission” 8 november presenteras en stegvis analys av valet (både av den inofficiella snabbräkningen och den långsammare officiella räkningen). Rapporten innehåller resultaten från 500 simuleringar som visar att Morales första seger i första omgången inte bara var möjlig, utan trolig, baserat på resultaten från de de första 83,85 procent av rösterna i snabbtäkningen. Mark Weisbrot, meddirektör för CEPR, konstaterade att det var mycket tveksamt att OAS lämnade ett pressmeddelande som ifrågasätter valresultat utan att presentera några bevis för att göra det. Han noterade att OAS: s preliminära rapport om valet inte heller gav några bevis på att något var fel med omröstningen.”OAS: s pressmeddelande 21 oktober och dess preliminära rapport om det bolivianska valet väcker oroande frågor om organisationen bedrev opartisk, professionell valobservation,” sade Weisbrot. ”OAS bör undersöka hur sådana uttalanden, som kan ha bidragit till politisk konflikt i Bolivia, skedde utan någon som helst bevisning.”

Föregående artikelFörhören i riksrättsprocessen mot Trump
Nästa artikelEU:s uttalande om statskuppen i Bolivia. Vad tycker EU?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

  1. Det börjar bli tjatigt… Är det inte uppenbart vad för slags makt USA är? Vad är det egentligen för politiker vi valt in i Riksdagen? Hur kan de vilja ha normala, ja t.o.m. vänskapliga förbindelser med denna översittarstat? Att inte reagera är ju samma sak som att godta deras fasoner. Är alla som Bill och Bull?

  2. Vill poängtera att det som OAS påstått skulle vara en anmärkningsvärd skillnad i resultat från den preliminära snabbräkningen baserat på 83 procent av rösterna är enbart en uppgång på ca 1 procentenhet för Morales och en nedgång på ca 1 procentenhet för extremhögern.
    Inte ett dugg anmärkningsvärt. Sker ofta i våra val i Sverige att det diffar så från att man räknat 80 procent av rösterna till det slutgiltiga resultatet.

    En annan intressant sak i artikeln är att Morales sa att OAS fick räkna om rösterna men oppositionen vägrade gå med på en omräkning.

    • Oj nu såg jag att det inte var det parti som Jeanine tillhör som kom tvåa utan ett parti som heter CC. Så extremhögern (Jeanines parti) fick bara 4 procent totalt. Nu fattar jag inte alls hur detta extrema parti kan accepteras styra landet? Läste att Jaenina har beslutat strafffrihet för polisen så om de dödar nån riskerar de inte straff.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here