USA:s sanktioner mot Iran stoppar viktig medicin och dödar

4
781

Detta är en artikel av Dave DeCamp på https://news.antiwar.com/2023/02/16/un-experts-iranians-with-blood-disorder-are-dying-due-to-us-sanctions/

Dave DeCamp.

FN-experter sa denna vecka att  amerikanska sanktioner mot Iran  orsakar fler dödsfall bland iranier med talassemi, en medfödd blodsjukdom som kräver speciell medicin.

”Bristen på tillgång till mediciner har resulterat i många fler dödsfall”, säger två FN-experter, Alena Douhan och Obiora C. Okafor, enligt ett  pressmeddelande från FN på tisdagen.

”Sedan USA återinförde sanktioner mot Iran 2018 har efterlevnaden av sanktionerna eskalerat, vilket påverkar importen av livräddande, järnreglerande läkemedel för iranska talassemipatienter. Detta kränker inte bara deras rätt till hälsa, utan resulterar också i ökade komplikationer och dödlighet”, säger Douhan och Okafor.

USA insisterar på att sanktionerna mot Iran tekniskt sett har undantag för humanitära varor. Men historien visar att internationella banker och företag i allmänhet undviker att göra affärer med strängt sanktionerade nationer av rädsla för att gå i konflikt med restriktionerna.

”De humanitära undantagen för medicinska varor i amerikanska sanktionsregler är komplexa och oklara. Dessutom ålägger den senaste tidens amerikansk praxis höga böter på läkemedelsföretag som säljer medicin till Iran, vilket utlöser rädsla inom medicin-, leverans- och försäkringsbranschen”, säger experterna.

De sa att ett nyckelläkemedel mot talassemi, producerat av den schweiziska läkemedelsgruppen Novartis och ingredienser för dessa läkemedel tillverkade av det franska företaget Roquette Frères, nekades Iran på grund av sanktioner. Enligt FN:s pressmeddelande har Iran ett ”särskilt högt” antal talassemipatienter som behöver specialiserad medicinering under blodtransfusioner.

Douhan och Okafor sa att lagligheten av amerikanska sanktioner och deras verkställighet är ”tvivelaktiga enligt internationell lag” . De uppmanade USA att ”se till att humanitära undantag för läkemedel genomförs effektivt, att alla hinder för finansiella transaktioner för medicinska ändamål upphävs och att inga sekundära sanktioner utdöms mot individer eller enheter som samarbetar med Iran och iranska enheter i detta avseende .”

Douhan är FN:s särskilda rapportör om effekterna av ensidiga tvångsåtgärder och har  tidigare krävt att alla sanktioner mot Iran ska hävas  på grund av deras inverkan på civila. På senare tid har hon uppmanat USA och andra västländer att häva sanktionerna mot Syrien i kölvattnet av en förödande jordbävning som  har dödat omkring 6 000 syrier.

USA utfärdade ett  180-dagars undantag från sina sanktioner mot Syrien  som gäller ”alla transaktioner relaterade till jordbävningshjälp” . Men Douhan och andra FN-experter säger att det inte räcker och kräver att alla sanktioner, som är specifikt  utformade för att förhindra återuppbyggnaden av Syrien, ska hävas.

Föregående artikelNato-blocket har varken moralisk auktoritet eller trovärdighet att döma Ryssland, säger före detta FN-expert
Nästa artikelAlla dessa – värdelösa och farliga – löften från Nato
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Hög alkoholkonsumtion är tyvärr ett problem i Ryssland.
  Nu läste jag i en kommentar på Youtube att alkoholreklam är förbjuden i Ryssland.
  Det är bra. Jag vet inte hur det är hos oss men jag tror det är samma.
  En gedigen alkoholpolitik är viktig för folkhälsan.

  Flera gånger har jag hört folk här säga kommunisterna i Ryssland dränkte folket i Vodka för de lättare skulle stå ut diktaturen.
  Svårt att bedöma sanningshalten men klart är ett antikommunistiskt budskap som ofta uppstod hos oss under Kalla kriget.

  Men å andra sidan enligt en annan kommentar jag läste på Youtube så dränkte Européerna indianerna i alkohol för att enklare ta ifrån dem deras landområden och göra det stora landet till Européernas istället.
  Det är väldigt fula, hjärtlösa och elaka tricks tycker jag.
  Diverse olika fula tricks användes också för att ta ifrån palestinierna deras land när Israel skulle byggas.

  Så i jämförelsen tycker jag att den sort som anklagat kommunisterna i Sovjetunionen istället själva är de grymmaste.
  Förmodligen ligger det i själva ideologin.
  Kapitalism är i själva verket en väldigt grym ideologi och jag tror det också är allmänt erkänt och vedertaget.
  För var det inte så att kommunismen var tänkt att bli någonting bättre?

 2. Jag läser vidare bland kommentarer på Youtube.
  Det är en Ekaterina där som har mycket intressant att säga.
  Hon debatterade bl.a. med en svensk, ungefär lika hjärntvättad i Ukrainafrågan som de flesta andra här.
  Ekaterina gav honom ett långt faktaspäckat svar som jag läste intresserat.
  Svensken gav ett kortfattat svar att den bästa propagandan är den som har sanningsenliga och trovärdiga inslag.
  Ekaterinas långa svar var därför inget annat än propaganda.
  Rysspropaganda.
  Tycker det är en typisk svensk hållning i den här tiden.
  Sverige tillhör Västerlandet och USA.
  Det verkar inpräntat i svenskar.
  I varje fall etniska svenskar.

  Ekaterina kom med en annan intressant info.
  Hon menade att den ukrainska nazismen också är nazism men riktad mot ryssar.
  Tredje Rikets nazister riktade också sin nazism mot ryssar men som jag blivit upplärd så har istället fokus lagts på judar vilket så klart är riktigt i sig.
  Men vad som präglar nazismen tycker jag verkar vara någon slags egen ”renhet” som försvaras med aggression och hat mot dem som kan tänka hota dess ställning eller planer.

  Man kan då undra hur samarbetet blir mellan ukronazister/ukronationalister med nazisterna i den Svenska Motståndsrörelsen som verkar vara en partner och solidaritetsrörelse?

  Av alla ideologier torde nazismen vara en av de allra mest grymmaste och vidrigaste.
  Var finns där samvetet? Var finns där mänskligheten?

  Nazism eller inte så är i varje fall rysshatet det mest framträdande hos Ukrainas ultrakonservativa och ukronatzister.

  Så därför tror jag avnazifieringen av Ukraina är nödvändig om det ska kunna uppstå normala fredliga förbindelser mellan de två östslaviska länderna igen.

  För USA och EU är ukronazisterna ingenting annat än en murbräcka mot Ryssland.
  Det är alltså murbräckan som är det viktigaste och inte ukrainarna.
  EU är dock inte enigt i Rysslandsfrågan. Här finns motkrafter och en inre splittring.
  Dock ej i Sverige där folk verkar 99% enat mot Ryssland.
  Inte särskilt trivsamt tycker jag.
  Varför tillhöra en grupp rysshatare?
  Jag finner ingen anledning.

 3. Usa är självfallet världens mest effektivaste dödsmaskin. De därför ärligt talat ofta går in här och försöker påminna folk om det, även att massmedia seriöst tar upp detta ämne. Usa är vidriga fifflare fuskare och utan MINSTA lilla moraliska kompass. Usa begår vidrigaste övergreppen DAGLIGEN klockan runt sedan deccenier nu. Syrien är också ett bra exempel men även Venezuela, Cuba, med många fler. Här gäller Iran som var värst drabbade i hela Mellanöstern, utan att man från lögnmedia ägnade MINSTA lilla tanke åt detta,så många tusentals dog när dessa hade kunnat överleva med medicin. Man tittade på och vet detta. Det är ren ondska. Finns MASSOR med såna exempel på Syrien också hur Usa oligarkerna plundrar fifflar ljuger och är ren ondska utan att ens bli synade MINSTA lilla. Varför hur kan de vara såhär brutalt, jo de handlar om ekonomiska systemet vi har där Nato Europa är renodlade nollor och älskar att gå i hundkoppel, MEN viktigaste också här är att dom Usa även äger lögnmedia och bemästrar propagandan vi ser DAGLIGEN som springer deras ärenden dygnet runt och även hetsar och eldar på. Samtidigt som man skyddar dom. Våra politiker runt om i Nato Europa tillåter detta,då flesta av deras befolkningar tyvärr inte har aning om något. Men på senare tid nu,med sociala medier har fler och fler av dessa folk börjat se sanningen och man protesterar och demonstrerar hela tiden. Deras CIA jobbar dygnet runt med detta och är effektiva,då vi Nato Europa som jag nämnde ovanför EJ vågar ställa dom MINSTA lilla mot väggen med någon som helst fråga,vi är renodlade nollor sedan länge nu,och vant oss att gå i detta förnedrande hundkoppeln. Usa är största fifflare fuskare och vidrigaste på denna planet utan någon MINSTA lilla moraliska kompass heller

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here