USA:s toppmöte för Afrikas ledare lovar mer exploatering för Afrika, rekordvinster för amerikanska gruvföretag

1
1500

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. 

Denna artikel av Jeremy Loffredo har publicerats på https://thegrayzone.com/2023/01/23/us-africa-summit-profits-mining/

Jeremy Loffredo är journalist i Washington DC. Han har arbetat med olika oberoende dokumentärer i New York och har tidigare producerat nyhetsprogram på RT America. Han producerar för närvarande en oberoende dokumentärfilm om Green New Deal.

USA:s toppmöte för Afrikas ledare lovar mer exploatering för Afrika, rekordvinster för amerikanska gruvföretag

Nyligen ingångna avtal mellan USA:s utrikesminister Tony Blinken och afrikanska statschefer utlovar ögonblickliga vinster för amerikanska multinationella gruvföretag och sämre skydd för afrikanska arbetare som ”sliter under omänskliga förhållanden” för att driva den digitala revolutionen.

Toppmötet The US Africa Leaders Summit, som hölls i december i Washington DC, var en plattform för Biden-administrationen för att föra fram sin agenda på den afrikanska kontinenten. Med ämnen som sträcker sig från COVID-19 till klimatförändringar, till att ”överbrygga den digitala klyftan” och till att ”stärka demokratin”, förenades Washingtons agenda kring övertygelsen att afrikanskt samarbete med amerikanska multinationella företag skulle vara till ömsesidig nytta och främja långsiktiga ”framsteg”.

Helgens diskussioner genomfördes i Davos-stil, med chefer från den amerikanska industrin sittande direkt bredvid afrikanska statschefer och medlemmar av Bidens administration. Högst upp på företagstitanernas dagordning stod en lättnad de rättsliga kraven, vilket de hävdade skulle göra kontinenten mer ”inbjudande” för investeringar utifrån.

En uppsättning bestämmelser som USA särskilt skulle vilja luckra upp är de som rör gruvsektorn. Detta omfattar gruvarbetarnas rättigheter, lagar om barnarbete, lagar om slaveri, miljöbestämmelser och mineraltullar.

Deloitte, en amerikansk företagsjätte och strategisk partner till World Economic Forum, publicerade 2018 ett dokument med titeln ”The Future of Mining in Africa”, där man redogör för den agenda som Washington driver på kontinenten.

I dokumentet hävdades att underlättandet av den digitala omvandling som kallas den fjärde industriella revolutionen skulle kräva att de afrikanska länderna luckrar upp gruvreglerna som är avsedda att skydda mänskliga rättigheter och miljön. I dokumentet beklagades att gruvsektorn ”fortsätter att granskas av tillsynsmyndigheter i Afrika”, vilket antas ”skapa osäkerhet, fördröja investeringar i gruvexpansion och stoppa utvecklingen av nya gruvor”.

Deloitte fortsatte med att hävda att Afrika måste ”gå bort från att upprätthålla efterlevnad av lagstiftningen för efterlevnadens skull och gå mot att leverera värde”. Det antyddes tydligt att detta ”värde” skulle bestämmas av amerikanska företag och inte nödvändigtvis av det afrikanska folket.

Deloittes manuskript bidrog till att skapa förutsättningar för USA:s toppmöte för Afrikas ledare i december. Där presenterade USA:s utrikesminister Antony Blinken ett samförståndsavtal för DRC:s utrikesminister Christophe Lutundula och Zambias utrikesminister Stanley Kakubo. Enligt Blinken öppnade avtalet ”dörren för amerikanska och likasinnade investeringar” i de respektive ländernas enorma ”gröna” mineralrikedomar, med hänvisning till massiva fyndigheter av nickel, kobolt och koppar.

USA:s utrikesminister undertecknar ett samförståndsavtal med Demokratiska republiken Kongos president Félix Tshisekedi.

”Demokratiska republiken Kongo producerar mer än 70 procent av världens kobolt. Zambia är världens sjätte största kopparproducent och Afrikas näst största koboltproducent”, sade Blinken.

”Den globala efterfrågan på kritiska mineraler kommer att skjuta i höjden under de kommande decennierna … Elbilar bidrar till att minska koldioxidutsläppen och stöder det globala svaret på klimatkrisen”, fortsatte utrikesministern och draperade plundringen av Afrikas rikedomar i vänligt grönt språk.

Siddhartha Kara, akademiker och författare till fyra mycket uppmärksammade böcker som avslöjar människohandel och slaveri i Afrika, har tillbringat flera år på landsbygden i Kongo och dokumenterat de mest avskyvärda – och till stor del dolda – övergreppen i de amerikanska multinationella leverantörskedjorna och gruvverksamheterna.

Kara påpekade för The Grayzone att de avtal som utarbetades vid det amerikanska toppmötet om Afrika ”kommer att innebära ökad efterfrågan på mineraler som används i elbilar, vilket leder till mer exploatering, missbruk och elände för de kvinnor, barn och män som skrapar fram världens kobolt ur jorden i Demokratiska republiken Kongo”.

Josh Goldman från den Bill Gates-stödda startup-företaget KoBold i ”Deal Room”.

Transnationella miljardärer vill kontrollera ”alla världens reserver” av viktiga mineraler.

USA:s Afrikatoppmöte kulminerade med ett evenemang som kallades ”The Deal Room” där industriledare tillkännagav och firade framgångsrika avtal med afrikanska länder. Bland de företagsledare som framträdde i ”Deal Room” fanns Josh Goldman från KoBold Metals.

Jeff Bezos. Bild Wikipedia.
https://www.flickr.com/photos/seattlecitycouncil/39074799225/

KoBold Metals är ett nytt tekniskt gruvföretag som grundades av Microsofts Bill Gates och stöds av Amazons Jeff Bezos och Virgin Richard Branson. Företaget förlitar sig på AI och avancerade bildsystem för att hitta och bryta fyndigheter av sällsynta jordartsmineraler som andra gruvjättar har missat.

”Vårt jobb på KoBold är att uppfinna bättre sätt att hitta de metaller som ska elektrifiera världsekonomin. Koppar, kobolt, nickel och litium. Vi arbetar för att upptäcka de fyndigheter som kommer att bli nästa generations gruvor och producera de material som vi behöver för att undvika katastrofala klimatförändringar”, sade Goldman vid evenemanget.

Hur många sällsynta jordartsmetaller vill detta företag, ägt av Gates, Bezos och Branson, utvinna och äga? Alla, faktiskt.

På KoBolds webbplats står det öppet att företaget vill säkra kontrollen över ”alla världens reserver av [nickel, kobolt, litium och koppar]”.

 

I ”Deal Room” tillkännagav KoBolds Goldman ett nytt gruvprojekt i Zambia:

”Jag är här för att tillkännage den största investeringen hittills i vårt företags historia. En investering för att äga, utveckla och utforska. Zambia är en plats där lagarna stöder investeringar och där regeringen stöder våra investeringar med åtgärder som är transparenta, rättvisa och snabba”, sade Goldman.

Enligt World Economic Forum kommer amerikanska multinationella företag som Microsoft, Amazon, Tesla och Google år 2030 att behöva 17 gånger mer sällsynta jordartsmetaller för att driva västerländska konsumenters smarta apparater och elbilar för den kommande gröna revolutionen.

År 2021 förklarade det amerikanska försvarsdepartementet att Afrika ”har en uppsjö av strategiska material” och beskrev dessa resurser som ”kritiska för 2000-talets framsteg”.

Och enligt New York Times är den senaste raden av elbilar ”beroende av en mängd mineraler och metaller som ofta inte finns i överflöd i det oljerika Mellanöstern, som upprätthöll den senaste energitiden”. Dessa mineraler finns i ett annat historiskt mål för den rovgiriga kolonialismen: Afrika.

Siddhartha Kara anser att den ökande efterfrågan på ”gröna batterier” ”driver en kamp för att utvinna viktiga metaller ur marken så snabbt som möjligt”. Mineralrushen har lämnat tusentals arbetare utan skydd, medan de ”sliter under omänskliga förhållanden för några dollar om dagen för att leverera vitala batterimineraler uppåt i kedjan till konsumentinriktade teknik- och elbilsföretag som är värda biljoner”.

Zambiska aktivister och miljöaktivister protesterar mot föroreningar från det brittiskägda gruvföretaget Vedanta Limited.

Att drapera exploatering i hållbarhetens språk

Branschdeltagarna vid World Economic Forum i Davos, Schweiz, omfamnar stolt vad de anser vara en vänligare och mildare ekonomisk modell som kallas ”intressentkapitalism” (“stakeholder capitalism.”). Dessa företagsjättar kommer inte längre att lyda aktieägarnas vilja på bekostnad av mänskliga rättigheter och jämlikhet. I stället rör de sig kollektivt framåt mot en till synes progressiv vision där hela mänskligheten ses som en ”intressent” och arbetar i dess intresse.

Denna mentalitet av intressentkapitalism återspeglas tydligt i teknik- och elbilsindustrins PR-kampanj kring sina förment ”hållbara” leveranskedjor.

En grupptalan från 2019 som inlämnats på uppdrag av skadade kongolesiska gruvarbetare slår sönder branschens retorik om etisk verksamhet. I stämningen hävdades att Alphabet (Google), Apple, Dell, Microsoft och Tesla ”hjälper och uppmuntrar den grymma och brutala användningen av unga barn … för att bryta kobolt”.

Den komplexa karaktären hos teknikindustrins råvaruförsörjningskedjor, som byter ägare dussintals gånger mellan ett stort antal inofficiella och officiella grupper, har dock gjort det praktiskt taget omöjligt att fastställa koboltmineralernas ursprung. Det var denna avsiktligt ogenomskinliga process som gjorde det möjligt för teknikjättarna att undvika de kongolesiska gruvarbetarnas stämning.

Apple har å sin sida släppt ett officiellt dokument på 20 sidor där man lovar att företagets leveranskedjor har certifierats som ”etiska” av en ”tredje part som undersöker leveranskedjan”.

Kara, forskaren om slaveri i den afrikanska gruvindustrin, avfärdade påståenden som de från Apple som ”lite mer än fagert tal, ägnat att lura konsumenterna, och marknadsföringskampanjer som sällan, om ens någonsin, rör grunden av företagens leveranskedjor. Antagandet är att om vi säger att vi garanterar värdighet och hållbarhet hela vägen ner i våra leveranskedjor kommer folk att tro oss och verksamheten kan fortsätta som vanligt.”

”Sanningen”, förklarade Kara, ”är att det finns en global underklass av mänskligheten som lever under fruktansvärda förhållanden i botten av vår globala ekonomiska ordning [i gruvsektorn].”

Eftersom efterfrågan på material för batterier till elfordon kommer att öka med 87 000 procent enligt en studie från Sussex University från 2020 kommer gruvindustrin att tvingas att ständigt exploatera nya områden i utvecklingsländerna – och nya befolkningsgrupper – för att hålla jämna steg.

Och precis som USA förde regimskifteskrig och genomförde långvariga militära ockupationer i hela Mellanöstern för att säkra kontrollen över de energikällor med fossila bränslen som västliga konsumenter efterfrågade, skulle liknande tvångstaktik kunna komplettera memorandum som det som USA undertecknade vid sitt senaste toppmöte med Zambia och Demokratiska republiken Kongo.

 

Föregående artikelViktig kompletterande analys av Putins tal
Nästa artikelFOLKOMRÖSTNING om DCA!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. USA är sig likt. USAs affärsplan bygger helt på att härska, plundra och stjäla. Det gäller råmaterial och arbetskraft och teknologi. Det gäller att hålla offren fattiga och ovetande, förtryckta, det är därför USA är så angelägen att stoppa Kinas utveckling, vilket bevisligen inte fungerar. Om världen skall Kina utvecklas måste USA stoppas och USAs makt krossas, förhoppningsvis inte på samma sätt som USAs föregångare, Tredje Riket och Nazityskland.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here