USA:s underrättelsetjänst: Israel är inte nära att eliminera Hamas

0
347
Faksimil från Wall Street Journal
Av Dave DeCamp på Antiwar 18 januari https://news.antiwar.com/2024/01/21/us-intelligence-says-israel-nowhere-close-to-its-goal-of-eliminating-hamas/

______________________

En medlem av Israels krigskabinett menade att idén om ett ”absolut nederlag” för Hamas är orealistisk.

Amerikansk underrättelsetjänst uppskattar att Israel inte är i närheten av målet att eliminera Hamas efter mer än tre månader av obevekliga flyganfall och markoperationer i Gaza,  skriver  The Wall Street  Journal.

Amerikansk underrättelsetjänst uppskattar att mellan 20 och 30 procent av Hamas-krigarna har dödats. USA uppskattar att gruppen har omkring 25 000-30 000 militanter och några tusen poliser och andra typer av styrkor. Det finns också andra militanta grupper inne i Gaza, inklusive Palestinian Islamic Jihad.

Rapporten kom efter att en medlem av Israels krigskabinett, Gadi Eisenkot, antydde att målet att utrota Hamas är orealistiskt, i ett beslöjat slag mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. ”Den som talar om det absoluta nederlaget [för Hamas i Gaza] och att de inte längre har viljan eller förmågan [att skada Israel] talar inte sanningen. Det är därför vi inte ska berätta osannolika historier”,  säger Eisenkot , en tidigare chef för den israeliska försvarsstyrkan (IDF), vars son dog under striderna i Gaza i december.

”I dag är läget på Gazaremsan redan så att krigets mål ännu inte har uppnåtts, men kriget pågår redan inte. Det är en minskad utplacering av trupper, ett annat arbetssätt”, tillade Eisenkot.

Journalrapporten  säger att Hamas har återställt sin polisstyrka i vissa områden i norra Gaza, där den israeliska militären har dragit tillbaka trupper, trots den massiva förstörelsen, vilket visar på motståndskraften hos Hamas styrkor.

Israel hävdar att de har dödat 9 000 Hamas-krigare, vilket är i den övre delen av den amerikanska underrättelsetjänstens uppskattning. USA uppskattar också att mellan 10 500 och 11 700 militanter har skadats, medan Israel säger att antalet sårade är 16 000. Uppskattningarna har inte bekräftats eftersom Hamas inte har publicerat offersiffror och förnekar att de lider stora förluster.

Hamas och andra militanta fraktioner kan öka sina led eftersom Israel har slaktat så många civila, vilket gör det mer troligt att överlevande familjemedlemmar kommer att ansluta sig till motståndet mot den israeliska invasionen. Höga amerikanska militärtjänstemän, inklusive ordföranden för de gemensamma stabscheferna general Charles Q Brown, har varnat för att dödande av  så många civila kommer att hjälpa Hamas att rekrytera.

Enligt Gazas hälsoministerium har dödssiffran i Gaza  överstigit 25 000 , inklusive 9 600 barn och 6 750 kvinnor. Åtta tusen människor saknas, antas vara döda eller dör under ruinerna.

Siffran skiljer inte mellan Hamas-krigare och civila, men bara runt 35 procent av de döda är män. Det är också oklart om ministeriet registrerar varje Hamas-död, eftersom många militanter sannolikt kommer att dödas i attacker mot underjordiska anläggningar och lämnar sina kroppar begravda djupt under spillrorna.

Artiklar på Globalpolitics.se av eller med anknytning till Dave Camp https://www.globalpolitics.se/?s=Dave+Camp

Föregående artikelRapport från resa i Ukraina
Nästa artikelPreliminär dom i ICJ om anklagelsen mot Israel för folkmord
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here