Vad är Azov-bataljonen i Ukraina?

12
5476
Azovbataljonen

 

    • __________________________________________________________
    • Vad är Azov-bataljonen?

     Detta kom i en kommentar från läsaren Vivianne Månsson, som nu

     Nazisterna i Ukraina är ett mycket större problem, än de små nazistgrupper som finns ex. i Sverige som nordiska motståndsrörelsen. Nordiska motståndsrörelsen skulle knappast tillåtas att först skapa en egen privat arme och sedan att Sverige skulle låta dem bli en del av Sveriges reguljära arme.
     Ingen vågar sätta sig upp mot dem, de härjar mot människor i omgivningen, trakasserar och misshandlar människor och vanlig ukrainsk myndighet tittar på.
     Har sett hur de misshandlar och slår romer, jagar dem från deras lägerplats och sedan tänder eld och ropar åt dem: Stick från Ukraina, gå dit ni hör hemma, vi vill inte ha er här.

     Så många stora internationella aktörer anser att de är enormt farliga, du kan lyssna på f.d. överste Wilkenson och även varit en toppfigur i Bushadministrationen på länken nedan. Han talar just om nazismen i Ukraina att man får inte stödja den.

     Ali Soufan, en säkerhetskonsult och före detta FBI-agent som har studerat Azov, han har uppmanat lagstiftare att ta hotet på större allvar. Han anser det är extremt farligt att låta azovbataljonen växa.

     Andriy Biletsky. Bild: Wikipedia.

     Andriy Biletsky som bildade Azovbataljonen har suttit i ukrainskt parlament med sitt parti åren 2014-2019, kom in då USA gjorde kuppen i Ukraina.

     . Informationen nedan är hämtad från en artikel i tidskriften ”TIME” januari 2021

     Azovrörelsen, den ukrainska militanta gruppen som har utbildat och inspirerat vita supremacister från hela världen

     Men Azov är mycket mer än en milis. Det har ett eget politiskt parti; två förlag; sommarläger för barn; och en vigilantestyrka känd som National Militia
     Till skillnad från sina ideologiska kamrater i USA och Europa har den också en militär gren med minst två träningsbaser och en stor arsenal av vapen, från drönare och pansarfordon till artilleripjäser.
     Utanför Ukraina intar Azov en central roll i ett nätverk av extremistgrupper som sträcker sig från Kalifornien över Europa till Nya Zeeland,

     Ali Soufan, en säkerhetskonsult och före detta FBI-agent som har studerat Azov, uppskattar att mer än 17 000 utländska krigare har kommit till Ukraina under de senaste sex åren från 50 länder. Vid en utfrågning av parlamentets kommitté för hemsäkerhet i september 2019 uppmanade Soufan lagstiftare att ta hotet på större allvar.

     Följande månad undertecknade 40 kongressledamöter ett brev där de – utan framgång – uppmanade det amerikanska utrikesdepartementet att utse Azov till en utländsk terroristorganisation. ”Azov har rekryterat, radikaliserat och utbildat amerikanska medborgare i flera år”, stod det i brevet. Christopher Wray, chefen för FBI, bekräftade senare i vittnesmål till den amerikanska senaten att amerikanska vita supremacister ”faktiskt reser utomlands för att träna.”

     Förutom att erbjuda en plats för utländska radikaler att studera krigets knep och verktyg, har Azovrörelsen, genom sin onlinepropaganda, underblåst en global hatideologi som nu inspirerar till fler terrorattacker i USA än vad islamisk extremism gör och är en växande hot i hela västvärlden.

     Efter den värsta sådana attacken på senare år – massakern på 51 personer i Christchurch, Nya Zeeland, 2019 – hjälpte en arm av Azovrörelsen till att distribuera terroristens häpnadsväckande manifest, i tryckt och online, i syfte att glorifiera hans brott och inspirera andra att Följa

     I sitt brev till utrikesdepartementet 2019 noterade amerikanska lagstiftare att ”kopplingen mellan Azov och terrordåd i Amerika är tydlig

     Azovs främsta rekryteringscenter , känt som kosackhuset, ligger i centrum av Kiev, en fyra våningar hög tegelbyggnad som lånats ut från Ukrainas försvarsministerium. På innergården finns en biograf och en boxningsklubb. På översta våningen finns en föreläsningssal och ett bibliotek, fullt av böcker av författare som stödde tysk fascism, som Ezra Pound och Martin Heidegger, eller vars verk var adjungerade av nazistisk propaganda, som Friedrich Nietzsche och Ernst Jünger. På bottenvåningen finns en butik som heter Militant Zone, som säljer kläder och nyckelringar med stiliserade hakkors och andra nynazistiska varor.

     Olena Semenyaka berättar för ”TIME” att Azovs uppdrag var att bilda en koalition av högerextrema grupper över hela västvärlden, med det yttersta målet att ta makten i hela Europa.

     Biletsky som bildade azovbataljonen, hans milis blev officiellt i nationalgardet och blev ett regemente inom Ukrainas väpnade styrkor.

     Den statusen kom med en arsenal som ingen annan högerextrema milis i världen kunde göra anspråk på, inklusive lådor med sprängämnen och stridsutrustning för upp till 1 000 soldater. På talkshower på bästa sändningstid i Ukraina behandlades Biletsky och hans löjtnanter som krigarkändisar, och de använde sin berömmelse som en språngbräda in i politiken.

     Biletsky vann en plats i parlamentet i slutet av 2014

     _________________________________________________________

Föregående artikelUkraina: Krigets vinnare och förlorare. Vad bör göras?
Nästa artikelUkraina: Vad anser Kina idag?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. En ännu mer rimligare fråga till titeln är, måhända än mer skrämmande: VAR är Azov-bataljonen i Ukraina (just i dessa dagar) ?

  Ämnet censureras självklart och avgjort i all internationell västlig media, saken får inte tas upp och gör det inte heller.

  Sist jag hörde om ämnet häromdagen, härjar man i trakten kring hamnstaden Mariupol, och vi kan bara föreställa oss vad de sysslar med där. De deltar då inte i något humanistiskt hjälparbete.

 2. Utmärkt bra.

  Tre minst sagt tvivelaktiga rörelser i Ukraina som även är milis och paramilitärer bör nu belysas.

  Det är Azovbataljonen som smygbeskjutit Rysslands ”urhem” Donbass nu i åtta års tid.
  Det är också partiet Svoboda som är ungefär som namnet låter.
  Samt inte minst hardcore ”Högra Sektorn” som får NMR Svenska Motståndsrörelsen att likna ett barndagis.

 3. Svaret på den frågan är givet: Azov-bataljonen i Ukraina är något som ska och måste förintas för gott.
  Och nu närmar vi just det slutgiltiga begravningen🤗🤗🤗

  Det som håller på https://sputniknews.com/20220301/mod-plans-strikes-on-ukrainian-intel-military-relay-facilities-in-kiev-1093486001.html

  Vi ska inte glömma vad Ukraina frågan handlar egentligen om – att begrava den neokonservativa och sionistiska världsorningen. Att begrava Azov-bataljonen är ett första steg i det hela
  https://thealtworld.com/thierry_meyssan/russia-declares-war-on-the-straussians

 4. Hela artikeln ovan googleöversatt från Time om Azov.
  https://time-com.translate.goog/5926750/azov-far-right-movement-facebook/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=sv&_x_tr_hl=sv&_x_tr_pto=sc

  Det är dessa som ryssarna bekämpar nu och får skäll för.
  Visst är det konstigt att västmakterna inkl Sverige inte på något sätt nämner dessa nazister i sina kommentarer om kriget. ??? Och alla vanliga ryska idrottsmän o kvinnor som inte längre får deltaga i internationella tävlingar, de ska bestraffas bara för att de är ryssar. Och Sverige ska skicka vapen till Azov bataljonerna. Detta är galet!

 5. Ända sedan militära insatsen påbörjades, med ett helt dygn pausat också,så har INGET från Ryssland fått komma ut. Lita på att Ryssland jagar dessa nazister. Dessa nazister spelat stor roll,till varför Ryssland påbörjat militära operationer mot Ukraina, där man jagar dessa livsfarliga nazister som är tungt beväpnade av västvärldens tunga vapen. Men den dagliga propagandan och desinformationen är ständigt bara vad EU, Usa,Nato säger. Deras ledare ständigt med nya uttalanden,och med bara propagandan och lögner. Varför inte visa korrekta båda sidor åtminstone bara lite. Det är samma tjat samma SKITSNACK och lögner. Ryssland genomfört militära operationer och INGET annat. Man har skonat och unvikit civila liv vid varje operation. Det är endast EU, Usa, Nato som ständigt kommer till tals ihop med deras lögner dagligen. Tycker att man borde visa riktiga sidan,ur ryska synvinkeln också lite grann. Men förstår att detta ju självfallet har att göra med att västvärlden på direkten velat vinna propaganda kriget. Där var det avgjort sedan tidigare. Samtidigt vill man inte skämma ut sej,för sanningen är att varje militära operation som Ryssland genomfört varit noggrant och med försiktighet,där man undviker civila också jämt. Man vägrat visa detta jämt dessa 6dygn nu. Sett 50tal klipp sedan förra veckan,och det är som att se två helt skilda världar. Det är uppenbart att Ryssland inte gått hårt fram ännu, samtidigt är det så viktigt för väst att överdriva,ljuga om varenda sak man säger också och pucha den ukrainska nazi armén att inte ge upp. Är imponerad av allt jag sett från ryska sidan med återhållsamhet,och man värnar dom civila,på alla videoklipp jag sett. Man har inte någon dag bombat urskillningslöst,och ENDAST genomfört försiktiga noggranna operationer. Sett hur Ukrainas Zelenski också jämt spelar med, för att inte få sin armé att ge upp eller kollapsa. Men det var klart ju före att propaganda kriget hade Ryssland ingen chans att vinna. Men senast igår märktes en desperat Zelenski säga,att kommande dygnet blir helt avgörande. Att säga detta, säger mycket. Tunga vapen har fortsatt rulla in till Ukraina sedan förra året,men nu sistone eskalerat över ALLA gränser. Så man även delade ut automatvapen till den civila befolkningen,hur och vart är detta smart att göra? Det är direkt livsfarligt och KORKAT att bara dela ut livsfarliga dödliga skjutvapen till vanliga civilbefolkningen som man gjort. Men är otroligt trött på att höra av bara samma medier,och samma ledare från EU,Usa, Nato utan att nånsin få helhets bild av sanningen. Lill-brittaniens Johnson dagliga uttalanden finns på SVT live. Senast nyss faktiskt igen. Det är för mycket desinformation timme efter timme med bara samma propaganda. ALLT jag sett sedan militära insatsen påbörjades,så har Ryssland skött detta med noggrannhet och med försiktighet,men det känns nu som att Usa, Nato ju vill se ett blodbad genom sina alla fortsatta handlingar och agerande. Men propagandan och desinformationen blivit så jobbigt tjatigt nu måste jag säga

  • EU har en stor skuld till att dessa vapen som nu sprids vind för våg i Ukraina. Svårt att förstå hur man kan skicka iväg dödliga vapen utan att veta vem som kommer att ta emot dem, och hur de skall distribueras.

   EU bär också en stor skuld till att nazister just nu vit tvättas i EU, på nätet förekommer hyllningar här i Sverige till Azovbataljonen och här i Sverige pågår insamlingar till Azovbataljonen.

   Dessutom hörde jag nyss att Amazon som har en näthandel i Sverige, har börjat sälja nazist tröjor med Azovbataljonen symbol.

   EU har mottagit en ansökan från Ukraina att bli medlem i EU, vad skall de göra av alla nazisterna, eller har de räknat ut att Ryssland kommer att göra det åt dem, medan Ryssland får ta emot sanktioner och övriga straff från Världen och ändå är det dom som skall rädda EU från nazister.

   • Det är nu bara Ryssland som kan hindra att allt utvecklar sig till ett nytt Jugoslavien. Tyvärr.

 6. Ja, det börjar bli en rejäl mess alltihop. Oavsett vart det leder kan man ju inte låta bli att hoppas att den ryska armén verkligen lyckas decimera dem ordentligt. Och då är jag i grunden pacifist.

 7. Att ge till er åtminstone någon uppfattning av vad Azovbataljonen/ukrainska nazi är.
  Länken är längst ner. Det finns en video där tagen den 26 Feb i år.
  VARNING- Video är MYCKET brutal !!!

  Google Översättning.

  Azov-militanter skjuter civila precis på motorvägen nära Mariupol.

  Mariupol är praktiskt taget omringad. Ledningen för Ukrainas väpnade styrkor gav order om att inte släppa ut någon från staden.
  Videofilmer från händelsen har blivit virala på internet. Författaren till videon ville lämna staden, men kom över en avspärrning av Azov-krigare. Inför ögonen på ett ögonvittne drogs människor våldsamt ut ur bilen och riktade vapen mot dem. Ett slagsmål uppstod.
  Författaren till videon, fruktade för sitt liv, trampade på gasen och lyfte. Den ukrainska militären svarade omedelbart med eld. Bilen lyckades mirakulöst ta sig igenom checkpointen.

  Rysslands president Vladimir Putin tillkännagav starten av en militär specialoperation för att demilitarisera och denazifiera Ukraina på morgonen den 24 februari. Efter hans uttalande började västländer införa antiryska sanktioner.

  https://politros.com/233613-boeviki-ukrainskogo-batalona-azov-rasstrelivayut-mirnyh-zhitelei-na-doroge-pod-mariupolem

  • ”Azov-militanter skjuter civila precis på vägen nära Mariupol.” – ska det vara.
   Google har översättat ”дорога” som ”motorvägen” men det ska bli ”vägen” eller kanske även ”landsvägen”.
   Det finns också fler misstag i automatisk översättningen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here