Vad händer i Idlib?

30
2567

Information om den här videon har jag fått av läsare Vivianne Månsson, som skriver:

”Den här artikeln kom ut i dag på you tube en av de bättre om situationen i Idlib. Grayzone intervjuar Scott Ritter f.d. vapenisnpektör för Irak, intressant person som har ifrågasatt USA:s politik i Irak och Iran. Han ser väldigt positivt på situationen i Syrien, det är svårt att känna samma som honom, men hoppas han får rätt.
Han ger största skulden till Erdogan och Turkiet för den situationen som är i Idlib, och anser att Erdogan måste ta ansvar för den och släppa in alla anhängare till terroristerna och terroristerna i Turkiet. (man får tänka på att många i Syrien vill ha en islamistisk stat, på 70-talet då Assad familjen beslöt att även kristna skulle få plats i högsta ledningen i Syrien, gick 100000-tals ut på gatorna och demonstrerade mot det beslutet. Den första i regeringen som blev mördad var en kristen försvarsminister när kriget startade) Han tror dessutom att Syrien genom den nya Silk-road som Kina bygger kommer klara sig bra trots sanktionerna från USA.
Han säger också om man vill ändra den politiska situationen i Syrien så var ändå krig helt fel lösning.
Intressant att lyssna till honom pedagogisk och klar i det han säger.”

Instämmer, men vad tycker Du?

Relaterat.
Syrien öppnar två humanitära korridorer för civila i Idlib, medan förhandlingar pågår om avtal och sannolikt vapenvila.
Oscarsnominerad film som stödjer terroristerna i Syrien finansieras till mer än 50 % av svenska skattepengar…

Föregående artikelJean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir och deras tid – intresset idag?
Nästa artikelHur är det egentligen för uighurer? Sanning eller fake eller?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

30 KOMMENTARER

 1. Jag kommenterade just under ”Ifrågasätt” en artikel av Erik Ohlsson i DN Erik Ohlsson: Hur blev ett område litet som Stockholms län plats för en historiskt stor massflykt?

  Jag skrev ”Erik Ohlsson skriver aldrig om det mycket väl belagda stödet av USA och allierade till terrorister i angreppskriget mot Syrien. Många gånger har jag skrivit till honom om det, och angivit källor. Uttalanden av bl.a. Biden, förre Nato-chefen och presidentkandidaten Wesley Clark, kongressledamoten Tulsi Gabbard anger att terroristorganisationer, även IS, fått stora mängder vapen från USA och dess allierade . BBC, Reuters och Newsweek har rapporterat att USA och kurdiska SDF transporterat bort 3 500 IS-krigare från Raqqa för strid på annat håll innan staden föll. (http://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/raqqas_dirty_secret)
  Sûddeutsche Zeitung, rapporterade hösten 2018 att vapen för en kostnad motsvarande 4 miljarder SEK transporteras från den stora USA-basen i Ramstein (en av USA:s 700 utländska militärbaser) till terrorister i Syrien. ( http://www.sueddeutsche.de/politik/us-waffenlieferungen-millionen-schuss-munition-fuer-kalaschnikows-1.3673430.)
  Svenska media tiger om detta. Jag har upprepade gånger informerat DN om detta med angivande av många källor, utan resultat.
  Trump talar om kamp mot IS och USA bedriver ett lågfrekvent krig mot IS för att motivera sin närvaro i bl.a. militärbaser på kurdkontrollerat område i Syrien. Men IS har drivits tillbaka främst av andra, som Syriens armé, Ryssland, SDF, Iran och Irak, vars närvaro är folkrättsligt korrekt då den godkänts av Syrien.”

 2. https://hitchensblog.mailonsunday.co.uk/2020/02/someone-has-been-telling-lies-about-a-and-b-kafka-comes-to-the-hague.html

  Tagen på bar gärning: OPCW i Syrien. Grejen med mediepropagandan är att den är svår att avslöja i detalj, eftersom tillgången till ursprungliga observationer är begränsad. Därför är denna historia om den påhittade gasattacken i Douma så viktig. Peter Hitchens kan i detalj redogöra för hur organ som OPCW korrumperats och styrs av USA. Det är ordningen för dagen inom stora delar av hela FN. Det ovanliga är att så många av experterna inom OPCW gjort gemensam sak och beslutat att avslöja korruptionen.

  Erdogan om Idlib-regionen: ”Misrata, Aleppo, Homs, Hasaka är belägna utanför vår aktuella gräns men de befinner sig inom våra emotionella och fysiska gränser. Vi skall gå emot dem som begränsar vår historia till 90 år”. Erdogan gör således anspråk på att bli den nye sultanen med rätt till syrisk mark. Den är hans, liksom den var den siste ottomansultanens. Det förklarar Erdogans till synes oförklarliga aggression mot Syrien. Det anmärkningsvärda, även om föga överraskande, är att EU fördömer Erdogans aktion i nordöstra Syrien men stöder den i nordvästra Syrien.

  Scott Ritter är en kunnig person med hedern i behåll. När Bush förberedde kriget mot Irak 2003 kom han ut med sin lilla bok som avslöjade lögnen om massförstörelsevapen.
  Idlib var förmodligen den syriska provins där den lokala jihadismen hade flest anhängare. Aleppo däremot var så lugnt vid krigets början att Syriens regering troligen där begick sitt största stratetiska misstag. Man betraktade risken för oroligheter som så låg att man inte försåg staden med tillräckligt försvar. Och det återigen berodde på att man underskattat faran från Erdogan som fritt kunde slussa krigare och materiel i riktning Aleppo.

   • 28 februari. / TASS /. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har begärt en omedelbar vapenvila i Syriens Idlib, sa talesman Stephane Dujarric på torsdagen.
    ”Generalsekreteraren följer med allvarlig oro på upptrappningen i nordvästra Syrien och rapporterar att dussintals turkiska soldater har dödats av en flygattack”, sa Dujarric. ”Generalsekreteraren upprepar sin begäran om en omedelbar vapenvila och uttrycker särskild oro över de civila riskerna för att eskalera militära åtgärder,” tillade han.
    ”Utan brådskande åtgärder ökar risken för ännu större upptrappning per timme”, konstaterade han.
    Situationen i Idlib har eskalerat i början av februari. Förra veckan sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Ankara är redo att använda sin fulla stridsmakt om en operation i Idlib behövs. Erdogan sade att inledningen av en militär kampanj i Idlib bara är en fråga om tid och att alla förberedelser har gjorts.
    Idlib är den enda regionen i Syrien som fortfarande mestadels kontrolleras av olagliga beväpnade grupper.

    • Kontrolleras främst av terroristorganisationen av HTS, en organisation med ungefär samma ideologi som IS. Kan förskönande kallas för ”olagliga beväpnade grupper”.

     • 33 turkiska soldater var tillsammans med ”terroristgrupper”
      (jihadistiska militanter) i Idlib-provinsen när de träffades av den syriska militären den 27 februari, nära staden Behun.
      Försvarsministeriet sa att det ryska försoningscentret för Syrien var i ständig kontakt med Ankara, ”regelbundet” och begärde och fick information om de turkiska truppernas plats. Och enligt de uppgifter som lämnats av Turkiet fanns det inga turkiska soldater nära Behun när den syriska armén kämpade terrorister där.
      Turkiska tjänstemän har anklagat Damaskus för flygattacken. Vice president Fuat Oktay varnade för att de syriska ”regimens element kommer att betala ett tungt pris för denna förrädiska attack.”
      Det är inte första gången som Ryssland anklagar Ankara för att inte ha anmält den och den syriska regeringen om den turkiska militärens rörelse i Idlibs ” avtrappningszon”. Tidigare denna månad dödades sex turkiska soldater när deras konvojer kom under eld väster om Saraqib efter att de flyttade dit ”utan att informera den ryska sidan”, sade Moskva vid den tiden.
      Syrias nordvästra Idlib-provins är den sista återstående fästningen av anti-regeringsmilitanter, av vilka några är jihadistgrupper och andra är turkiskstödda militanter. En upptrappningszon inrättades där av Turkiet och Ryssland 2018.
      Sedan dess har Ankara anklagat den syriska armén för att kränka vapenvilan och attackera civila. Moskva har under tiden sagt att Turkiet har misslyckats med sitt löfte om att rensa området för jihadistkämpar.
      https://www.rt.com/news/481873-syrian-troops-conduct-attacks-on/

 3. Jag har också skickat in en kommentar till Erik Ohlssons reportage och skildring av Syrienkriget och upptäckte då att Anders inlägg (se ovan) hade tsgits bort av Ifrågasätts administratör. Tydligen ”fake news” enligt det officiella Sveriges åsiktsramar, trots alla källhänvisingar. Synd. Våra två inlägg skulle ha kompletterat varann.
  Undrar hur det går med mitt?

  • Dina två kommentarer finns med.

   Vanligen medtas mina kommentarer. Ska prova igen och ta bort min kritik av Erik Ohlsson.

 4. Enligt Farhad Abdi (som skrivit boken Madhhab och Taqlid) har alla terrordåd med ”muslimska förtecken utförts av wahhabiter, med det menar han att alla terrorister (som identifierar sig som muslimer) är wahhabiter.
  För att få mer puzzelbitar att bilda ett sammanhang, är det viktigt att söka upp så många bitar som möjligt.
  Saudiarabien har ju sett som sin stora uppgift att sprida wahhabismen i världen.
  General Wesley Clark har sagt i en intervju, att Saudiarabien har under lång tid/ decennier skickat ut terrorister i ett flertal länder i mellan-östern med uppdrag att leta upp sunnimuslimer som vill ha en islamistisk stat och sharialagar, påverka dem och starta en större rörelse för den som de anser vara den rätta tron wahhabism, skaffa fler följare.
  Det är väl det som även skett i Syrien, man har försökt lockat islamisterna att slåss för en islamisk stat i Syrien med sharialagar och stöd av Saudiarabien, Qatar, Turkiet och Västländer.
  Men som konstnär Issa Touma som gjort den prisbelönade filmen ”9 days from my window in Aleppo”
  har sagt: Visst ville vi ha mer demokrati, men vi vet att demokrati kan aldrig komma från oljestaterna.

 5. Hur kommer det sig att ett område litet som Stockholms län plötsligt är hela västmedias, sionisternas, halshugga-terrorist vännernas, och imperielakejernas älsklingsämne och plats? Varför ojar hela västmedier, sionister, halshugga-terrorist vänner över ”civila på flykt” i Idlib? I över 70 år har det skett och det sker fortfarande på daglig basis värre saker i Gaza Palestina, men man hör inte så mycket ojande över det från de självutnämnda mänskliga rättigheters förkämpar på västmediers redaktioner. Varför inte undrar många. Ja, det berör på att här gäller det brott som begås av några som anser sig vara en fastighetsmäklar gud som lovar bort andras egendom och mark med sägner om ”utvalda”.

  https://www.globalresearch.ca/lawyers-worldwide-urge-international-court-investigate-israeli-crimes/5673234

 6. MOSKVA, 23 februari. / TASS /. Ankara har ännu inte uppfyllt villkoren i Syrienavtalen som uppnåddes för mer än ett år sedan i Sochi, sade den ryska presidentens talesman Dmitry Peskov i en intervju med TV-kanalen Rossiya-1.
  ”I det här fallet kan vi tydligt säga att villkoren i Sochi-avtalen som uttalade att Turkiet skulle behöva säkerställa avgränsning, tillbakadragande av tunga vapen och så vidare, som undertecknades av de två presidenterna för mer än ett år sedan, ännu inte har gjort har uppfyllts, sade han.
  ”Mycket farliga prov av militär utrustning faller i deras händer (terrorister i Idlib). Och allt detta bidrar tyvärr inte till normaliseringen av situationen,” sade Peskov.
  Situationen i Idlib försämrades dramatiskt efter att de ryska och turkiska arbetsgrupperna hade gjort ett nytt försök att verkställa en vapenvila. Terrorister förstärkte bara sina attacker istället och dödade ryska och turkiska militärspecialister. Den syriska regeringsarmén vidtog repressiva åtgärder mot extremister och fick kontroll över staden Saraqib nära Idlib den 5 februari.
  På morgonen den 11 februari inledde den turkiska stödda syriska oppositionen massattacker på den syriska regeringsarmén på två fronter – staden Saraqib och gemenskapen Nayrab som ligger norr om Saraqib i Idlib. Oppositionens offensiv genomfördes med eldstöd från det turkiska artilleriet. Jabhat al-Nusra (en terroristorganisation som är förbjuden i Ryssland) deltog aktivt i striderna. De syriska styrkorna avvisade dessa attacker, medan militanter drabbades av stora förluster, med många av de dödade och sårade.

  Den 17 september 2018 enades den ryska presidenten Vladimir Putin och den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan vid deras möte i Sochi om att skapa en 15-20 kilometer bred demilitariserad zon längs kontaktlinjen i Idlib-provinsen senast den 15 oktober 2018. vid den tiden Ankara bad att ha extra tid och att skjuta upp inledningen av gemensam patrullering i Idlib på grund av oförmågan att garantera säkerhet från deras sida.

  • Turkisk diplomati..
   https://sputniknews.com/world/202002161078329855-well-make-skyscrapers-of-skulls-out-of-russian-army-envoy-to-turkey-divulges-threats-hes-gotten/

   ”Vi kommer att bygga skyskrapor ur din armés skallar”, och ”Du betalar priset för varje bloddråp du har utgjutit”, och så vidare”, sade Yerkhov och talade med Zvezda på söndagen.
   ”Någon kan säga att det här handlar om att folk släpper lite ånga och går vidare, någon annan kan säga att detta är demokratiskt. Det är svårt att hålla med om dessa synpunkter. Men samtidigt är sådana åtgärder oacceptabla, för vi talar inte om ambassaden eller ambassadören, utan om Ryssland och alla dess företrädare, ”betonade Yerkhov.
   ”Varför är hoten oacceptabla? De som skriver dem kanske inte är helt medvetna om det, men de börjar en kedjereaktion av främlingsfientlighet, ilska och hat som kan hitta en verklig manifestation.
   Många experter har erinrat om att informations- och propagandasituationen som uppstod under de senaste dagarna påminner om den som regerade för fem år sedan, och vi kommer alla ihåg hur det slutade, ”varnade ambassadören och hänvisade till mordet 2015 på den ryska ambassadören Andrei Karlov i Ankara i slutet av 2016 i kölvattnet av krisen i rysk-turkiska förbindelserna efter det turkiska nedläggningen 2015 av ett ryskt flygplan över Syrien.
   På lördagen sade det ryska utrikesministeriet att det förväntade Turkiet att göra allt som står i sin makt för att säkerställa säkerheten för ryska diplomater och turister i landet. Tidigare rapporterade turkiska medier att en grupp tonåriga vandaler hade avskrattat tjugo kristna gravar på Ortakoy-kyrkogården i Ankara, inklusive ryska invandrares gravar.
   Förhållandet mellan Ryssland och Turkiet kyldes den här veckan efter att ett halvt dussin turkiska trupper dödade i en syrisk artilleristrejka i Idlib, Syrien. Attacken eskalerade till ett skyttekrig mellan syriska och turkiska styrkor, med Ankara som hotade en fullskalig offensiv om syriska trupper inte drar sig ur avskalningsområdet.
   Moskva har anklagat Ankara för att inte ha levt upp till sina åtaganden att separera måttliga oppositionsfigurer från terrormilitanter och har varnat mot ytterligare upptrappningar. Syrien, som inledde sin Idlib-operation i december efter upprepade attacker mot sina styrkor, har sagt att det kommer att fortsätta genomföra antiterroroperationer i Idlib och på andra håll i syriskt territorium oavsett turkiska hot att ingripa.

  • Som vanligt gör du ingen faktakontroll innan du postar dina kommentarer.
   Den döda personen vars kropp körs iväg med en bulldozer upptäcktes nu på söndagen av IDF när han var på gång att installera en sprängladdning vid gränsen mellan Gaza och Israel. Han träffades av eld från den israeliska vaktposten och avled på platsen. Då man inte var säker på om han hade flera sprängmedel som riskerade att explodera om man flyttade kroppen valde man för säkerhets skull att använda en bulldozer.

   Detta står att läsa i de flesta tidningar på nätet men då de flesta som läser den här bloggen anser att dessa ”msm” endast sprider fake news kan jag meddela att även er älsklingstidning Russia Today rapporterar samma historia.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here