Vad sa man i natt i FN:s säkerhetsråd om Rysslands erkännande av folkrepublikerna?

5
1697
United Nations (FN) i New York. Foto: Tadekk. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com
United Nations (FN) i New York. Foto: Tadekk. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com

Johan de Nauclér, en trogen läsare och kommentator bloggen skrev i natt i en kommentar som jag lyfter upp som artikel.

Undertecknad presenterar som vaktande nattuggla som i natt (21-22.2) följde det snabbinsatta mötet i Förenta nationernas säkerhetsråd angående de ryska erkännandena av Lugansk och Donets Folkrepubliker som självständiga politiska subjekt, i brist på ukrainska åtaganden i Minsk-överenskommelserna, vars krav man de facto vägrat uppfylla eller sagt sig vilja uppfylla, men dragit ut på det i många år sedan de beslutades år 2014 och 2015.

Jag ger en kort recension av FN:s säkerhetsråds session: USA ansåg att Moskva nu ”en gång för alla rivit sönder Minsk-överenskommelserna i bitar” och förstört Normandie-formatet (kanske passar man nu på att betona det nu från amerikansk sida, så man slipper syssla med detta). Men den ryske ordföranden Nebenzia ansåg däremot att Minsk-överenskommelserna nu är vid liv, liksom de allra flesta ambassadörerna från tredje världens länder.

Mycket intressant nog för de klassiska ryska allierade i FN:s säkerhetsråd inte fram ETT ENDA ORD av fördömande eller ens inlindad direktkritik mot Ryska federationen: Indien, Folkrepubliken Kina och Brasilien (vars president Bolsonaro häromdagen hade långa överläggningar med president Putin i Moskva), valde en neutral linje och ställde sig avgjort inte på USA:s och Ukrainas sida i FN:s Säkerhetsråd.

Märkligt är det, då häromdagen ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba helt enkelt uttalade att Ukraina både sade sig vägra och uttalade att man aldrig skulle samla sig och någonsin uppfylla Minsk-II-överenskommelserna, som beslutats av FN:s säkerhetsråds resolution No. 2202. Medan nu så sköter Ukrainas herrar i form av Storbritannien och Förenta staterna i FN huvudkritiken att ”det är Rysslands fel” att (som de tycker) att Minsk-överenskommelserna är avdödade, vilket inte majoriteten i FN:s säkerhetsråd, inklusive Ryska federationen, anser är fallet. Någon omröstning avslutade inte dagens session.

Så långt Förenta nationernas sena session i säkerhetsrådet.

Föregående artikelUppkomsten av Luhansk och Donetsk – en liten påminnelse från en vän
Nästa artikelBra för freden om Donbass införlivas med Ryssland?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Fortsättning på ALLA misslyckanden av Usa ledda korsningståget med dess lillasyster Lill-brittanien. Det var bedrövligt här,när man hörde dessa tala SKITSNACK. Usa ledda korsningståget är inte över. Tunga vapen fortsätter att pumpas in av dessa utan stopp. Usa,Nato längtar efter krig över hela EU sedan förra året,så KORKAT som man agerar och agerat

 2. Men tex Jugoslavien delades ju i jag vet inte hur många bitar och det ansågs bara vara trevligt. Tjeckoslovakien delades väl i Tjeckien och Slovakien utan problem. Varför är det då så farligt med detta? Om de ryska trupperna försvarar utbrytarrepublikerna är det väl inte så farligt om de anfaller Ukraina är det oförlåtligt. Men hur kan USA kritisera Ryssland så våldsamt som själv lär ha 750 militärbaser i 80 länder?

 3. Fn är en skitorganisation (precis eu) som paradoxalt nog inte ska ha med utrikespolitik att göra. Bra dock det finns ngt ställe länderna kan sitta ned o prata. Ryssland har inte gjort något som inte de fyra kaoszonerna (london city, whashington, paris, telaviv) redan gjort med förstörelse av mellöstern, bombningen av Gaza, stölden av Golan o Kosovo, bombningen av Serbien, förstörelsen av ett av norra afrikas socioekonomiskt mest utvecklade länder Libyen (med stölden av libyska folkets guldreserv på 150ton som fraktades till washington på order av marionetterna obama o killary) osvosvosv

 4. Detta är DEMOKRATIN SOM VÄST SKALL FÖRSVARA, Eva Bartlett skriver nedanstående i artikeln som finns på länken.
  Jag är på en ”träfflista” Kiev tillåter att tysta oliktänkande och journalistik
  … det är allt du behöver veta om ukrainsk ”demokrati”

  Ta itu med frågor som Ukraina, västvärldens klientstat, inte gillar och du kan hamna på en ”träfflista”. För det är tydligen så blomstrande demokratier rullar…

  Förra veckan deltog fotojournalisten Dean O’Brien i ett FN- möte för att ge sitt perspektiv på kriget i Donbass, Ukrainas utbrytarregion i öst. Kort efter diskussionen hamnade O’Brien under beskjutning från den ukrainska ambassaden i Storbritannien.

  Men utstryk från ukrainska tjänstemän är ingenting jämfört med vad den kontroversiella databasen ”Ukrainas fiender”, webbplatsen Mirotvorets (Fredsbevarare), skulle kunna ge.

  I maj diskuterade O’Brien och jag den här träfflistan och noterade att vi båda fanns på den , med bilder på oss publicerade på häxjaktswebbplatsen.

  https://nexusnewsfeed.com/article/human-rights/i-m-on-a-hit-list-kiev-allows-to-silence-dissent-journalism/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here