Bra för freden om Donbass införlivas med Ryssland?

2
2389

Rysslandsexperten Björn Nistad publicerade på morgonen 21/2 artikeln Kan ledare för republikerna Donetsk och Lugansk tvinga Putin att skjuta tillbaka? Alltså innan Ryssland erkände folkrepublikerna Luhansk och Donetsk. Jag hade då också redan översatt artikeln och publicerar den nu som ett diskussionsinlägg av författaren.

En något avkortad översättning nedan som utmynnar i ett intressant ”förslag.”

_________________________________________________________________

Kan ledare för republikerna Donetsk och Lugansk tvinga Putin att skjuta tillbaka?

Under de senaste dagarna har det varit dramatiska meddelanden från östra Ukraina: Ukrainska styrkor har genomfört en omfattande beskjutning av mål i Donbass. I den här situationen mobiliserades förvaltningen av befolkningen Donetsk och Lugansk alla män mellan 18 och 55 år, medan en omfattande evakuering av den civila befolkningen i Ryssland har inletts.

Det rapporteras att Putin och Macron har gått med på att sträva efter att skapa  eldupphör. Situationen är ändå svår och kommer att kunna komma ur kontrollen.

Tydligen tar västkommentarer för givet att Putin i den nuvarande spända situationen har full kontroll även över de ryskvänliga rebellrepublikerna i östra Ukraina, så att man tror att Putin ligger bakom evakueringen av den civila befolkningen i Donbass till Ryssland.

Det är förmodligen en felberäkning. Rebelrepublikerna i Donbass är beroende av ryskt stöd för att hävda sig militärt mot den ukrainska centrala makten. Det ger naturligtvis ett betydande inflytande, men det är inte på något sätt så att ledningen för rebelrepublikerna inte kan agera på egen hand.

Vidare ignoreras betydelsen av den allmänna opinionen i Ryssland, som utan tvekan har stor inverkan på hur Putin och hans administration handlar. Faktum är att Putin och den ryska ledningen är mer försiktiga med att komma i tvister med den allmänna opinionen än västerländska ledare. Putin och de ryska myndigheterna vill undvika prisökningar för mat, medicin, bränsle och andra basprodukter.

Beslutet om allmän mobilisering och evakuering av den civila befolkningen i Ryssland har sannolikt tagits av förvaltningen i folkrepublikerna Donetsk och Lugansk, och det är långt ifrån att Putin uppskattar beslutet.

Genom att mobilisera 150 000 ryska soldater på gränsen till Ukraina vill Putin och den ryska ledningen utan tvekan påverka Ukraina och väststater att uppfylla de ryska kraven på säkerhetsgarantier, främst i form av en garanti för att Ukraina inte kommer att bli medlem i Nato. Men Putin vill inte ha en kaotisk situation som tvinger Ryssland att ingripa militärt.

Om beslutet att evakuera den civila befolkningen i Donbass kommit från den ryska ledningen så skulle man ha förväntat en kampanj på rysk statlig tv om ukrainska fientligheter mot Donbass och det lidande detta drabbat befolkningen. En sådan kampanj har det inte varit.

För ledningen i östra Ukraina är den allmänna mobiliseringen och evakueringen av den civila befolkningen till Ryssland ett sätt att sätta press på Putin och den ryska ledningen. Målet kan vara att tvinga Putin och den ryska ledningen att erkänna Donetsk och Lugansk som oberoende stater, så de kan eventuellt tas emot i Ryska federationen i linje med Krim. Eller det kan också tvinga Putin att reagera militärt på ukrainska styrkor

Ledara i Donbass vet förstås att tv-bilder av skrämda rysktalande människor som har flytt från en krigszon, gör ett starkt intryck på nästan alla i Ryssland och att detta ökar trycket på Putin och den ryska ledningen.

Vi befinner oss idag i en situation där lokala aktörer kan utlösa ett stort krig i Europa. På ukrainska sidan finns Högra sektorn som förmodligen är bakom den nuvarande beskjutningen av Donbass, eventuellt i samarbete med amerikanska intelligens och specialtjänster.

Ur ett europeiskt perspektiv är det en ohållbar situation. Över Högra sektorn och amerikanska specialtjänster som verkar i Ukraina, har europeiska aktörer som Tyskland och Frankrike – eller för den delen ukrainska myndigheterna – knappast någon kontroll. Man borde från den europeiska sidan uttrycka förståelse för en införlivande av Donbass i Ryska federationen.

Efter åtta år av krig och 14 000 dödade, varav 4000 civila, är det otänkbart att Donbass kan komma under Kiev kontroll igen. Befolkningen anser sig som ryssar och vill att Donbass ska vara upptagen i Ryska federationen. Ekonomiskt är Donbass sedan länge integrerad med Ryssland.

Ett europeiskt Ja till ett införlivande av Donbass i Ryska federationen skulle inte vara något annat än en acceptans av dagens situation som knappast någon tror kommer att förändras.

Men risken för ett krig i Europa i samband med upplösningen av Ukraina skulle minskas. Högra sektorn och andra extrema ukrainska element skulle knappast våga skydda ett Donbass som hade införlivats i Ryssland.

Jämför Donbass med Krim. Efter Krim förening med Ryssland 2014 har inte ett skott avlossats mellan Krim och Ukraina, och Krim är idag det enda området av det som en gång var Ukraina, där det är lugnt och normalt. Donbass har, å andra sidan, efter statskuppen i Ukraina 2014, omvandlats till en krigszon med tusentals dödade. Och Donbass är det område i Europa där det finns stor fara att ett stort krig utbryter.

Förutom en allmän garanti att Ukraina aldrig kommer att bli medlem i Nato – som inte skulle vara något annat än en bekräftelse på dagens situation, där inte ens USA är villigt att föra krig för Ukraina – skulle ett europeiskt svar på dagens upphetsade situation vara att ge stöd för en införlivande av Donbass i Ryska federationen i linje med Krim.

Tyvärr finns det inget som tyder på att Berlin eller Paris kommer att ge en sådan signal.

Föregående artikelVad sa man i natt i FN:s säkerhetsråd om Rysslands erkännande av folkrepublikerna?
Nästa artikelZelenskys tal i München antyder att Ukraina blir alltmer desperat

2 KOMMENTARER

  1. Bra upplysande artikel. Väst propagandan har ALDRIG haft en seriös artikel som detta. Man måste våga NÅGON GÅNG vara ärliga om situationen på marken och befolkningen, även när det är Ryssland. Hur kan EU vara nöjda dessa 8åren,med ALLA misslyckanden som varit här framför egna gården

  2. Sorgligt att man inte begriper att det är den enda lösningen att Donbass återgår till Ryssland. Tror dock att det är möjligt att man fått ett informellt Ok från Europa eftersom man erkänt Donbass autonomi. Sanktionerna bör man tänka över, det skulle inte vara bra för Europas ekonomi. Så jag är försiktigt optimistisk i dagsläget! Ukraina krävde ju nyligen att få tillstånd för kärnvapen , om inte detta avskräcker Europa från att fortsätta trappa upp konflikten , så vet jag ej vad som kan hjälpa de Europeiska ledarna att sansa sig!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here