Zelenskys tal i München antyder att Ukraina blir alltmer desperat

3
1534

Zelenskys tal i München antyder att Ukraina blir alltmer desperat har översatts av Jan-Erik Gustafsson. Artikeln är skriven av Andrew Korybko och publicerades 20/2. Andrew Korybko  är en amerikansk Moskva-baserad politisk analytiker som specialiserat sig på förhållandet mellan USA:s strategi i Afro-Eurasien, Kinas One Belt One Road globala vision om New Silk Road-anslutning.

__________________________________________________________________

Zelenskys tal i München antyder att Ukraina blir alltmer desperat

Hela den ukrainska statsstrukturen är extremt orolig över att bli övergiven av den USA-ledda västvärlden efter att deras amerikanska beskyddare slagit på krigets trummor, accelererat Ukrainas ekonomiska kollaps och sedan bokstavligen flytt inför deras skräckinjagande ”ryska invasion”.

Bild från Andrew Korybkos artikel.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky talade vid säkerhetskonferensen i München på lördagen i ett dramatiskt tal som antyder hur allt mer desperat hans land har blivit. Att jämföra Ryska federationen med Nazityskland och rädsla om tredje världskriget har blivit standard bland Moskvas många kritiker så det är inte förvånande att Zelenskij tog till detsamma. Han menade att skrämma sin publik så att de överväger att skala upp sin militära och ekonomiska hjälp till sitt land, vilket tyder på att han inte är nöjd med det hjälpmedel som han redan har fått i år bara för hundratals miljoner dollar.

Enligt Zelensky förtjänar Ukraina mer eftersom det fungerar som en så kallad ”sköld” för att skydda Europa. Icke desto mindre är han emot att det anses vara en ”buffert” mellan Ryssland och västvärlden eftersom han insisterar på att hans land ska vara en del av det senare, inklusive genom NATO-medlemskap. Om detta utmanade han alliansen och sa till den att äntligen vara ärlig om Ukrainas utsikter till medlemskap. Även om Ukraina aldrig går med i NATO, sa han att det alltid kommer att försvara sig mot alla hot.

Detta visar att Zelensky är mycket missnöjd med allt som har hänt nyligen, särskilt evakueringen av alla USA-ledda västerländska militära styrkor och de flesta av deras diplomater under de senaste veckorna.

Dessutom är han också väldigt upprörd över att alliansen alltid pratar om det eller det datumet för en så kallad ”rysk invasion”. Rapporter har hävdat att sådan hysteri redan har kostat Ukraina flera miljarder dollar, men verkligheten är förmodligen mycket mer, inklusive när det gäller att minska investerarnas förtroende för landets framtid. Det är förmodligen därför Zelensky föreslog en ”stabilitets- och återuppbyggnadsfond” för Ukraina såväl som ett ”låna-lease” militärtekniskt program. Han förväntar sig sannolikt inte så mycket mer gratis hjälp och vill därför göra det känt att Kiev är redo att minska affärskontrakt i utbyte mot annat. Detta bekräftar ytterligare hur desperat landet nyligen har blivit.

Zelensky beklagade flera gånger under loppet av sitt tal att Ukraina verkar anses vara ett perifert land bland många européer, som tydligen inte har ägnat så mycket uppmärksamhet åt förrän den nyligen av icke tillkännagivna USAprovocerade missilkrisen i Europa . Det förklarar troligen varför han föreslog att Ukraina skulle spela en central roll i att skapa vad han beskrev som en ny europeisk säkerhetsarkitektur. I detta syfte föreslog han att man borde sammankalla ett möte mellan FN:s säkerhetsråd, Ukraina, Tyskland och Turkiet.

Han sa också att hans land kan komma att överge Budapestmemorandumets skyldigheter för Kiev att inte utveckla kärnvapen eftersom han hävdar att dess villkor har brutits.

Den sistnämnda aspekten av hans tal lämnar ingen tvekan om det faktum att Ukraina är oöverträffat desperat efter att få mer USA-ledd västerländskt stöd i alla avseenden, annars skulle Zelenskij inte ha flirtat med kärnvapen, vilket är illusoriskt i alla fall, men ändå var tänkt att generera hysteriska rubriker dagen efter för att omdirigera global uppmärksamhet från Kievs situation (inte för att det inte räckte till redan). Det är osannolikt att den ukrainska ledaren skrev sitt tal själv så observatörer kan tolka hans ord som att de representerar en oro hos hans lands militära, underrättelsetjänst och diplomatiska byråkratier (”deep state”).

Denna insikt tyder på att hela statsstrukturen är extremt orolig över att bli övergiven av den USA-ledda västvärlden efter att deras amerikanska beskyddare slagit på krigets trummor, påskyndat Ukrainas ekonomiska kollaps och sedan bokstavligen flytt inför deras fruktansvärda ”ryska invasion”.

Zelenskys land har hängts på tork utan kostnad för det USA-ledda västvärlden självt, men med oöverträffade kostnader för Ukraina i alla avseenden, särskilt ekonomiska och finansiella. Även om det fortfarande är oklart om USA kommer att ge grönt ljus för Ukraina att inleda en tredje omgång fientliga militära operationer mot utbrytarrepublikerna och därmed troligen föranleda ett ryskt militärt svar i självförsvar, råder det ingen tvekan om att dess förbindelser med Kiev är mycket komplicerade .

 

Föregående artikelBra för freden om Donbass införlivas med Ryssland?
Nästa artikelLugn i Kiev, som inte tror på krig och uppges kontakta Moskva för dialog.
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Den Ukrainska presidenten Zelenskijs framtid hänger nu på en skör tråd…
  Putin förklarade varför Ukraina inte finns med på den ryska listan över ovänliga länder.
  Enligt Putin är ukrainare och ryssar ett folk.
  Putin betonar att han ändå inte vägrar möten med Zelenskij, om det är klart vad man ska prata om.
  Men.. Ukrainas president Volodymyr Zelenskij har placerat sitt land under fullständig extern kontroll.
  Varför träffa Zelenskij om han har gett sitt land under fullständig extern kontroll?
  De viktigaste frågorna i Ukrainas liv löses inte i Kiev, utan i Washington, och delvis i Berlin, München och Paris. Tja, vad ska man prata med Zelenskij om? sa Putin

 2. Ukraina har ärligt talat sej själva att skylla som släppt in djävulen (pentagon maffian)Som självfallet tagit över,vad hade man annars förväntat sej. Man borde varit seriösa med Minsk Avtalet under alla åren. Man borde kört Minsk Avtalet under åren som gick. Ukraina hade ju vunnit på detta. Och varför vore det dåligt att ha bättre relation till den stora grannen,så mycket som man delar ihop. Minsk Avtalet var det bästa för Ukraina,men man tog inte chansen,då dom övriga EU heller ALDRIG satte MINSTA lilla press på Ukraina. Det var synd att man inte genomförde Minsk Avtalet genom åren som gick,för det vore ju bäst för Ukraina. Nu får man dras med pentagon maffian utan någon som helst kontroll

 3. Zelensky är inte politiker, och har ingen relevant sådan erfarenhet. Han är komiker. Att Ryssland skulle invadera Ukraina är nog något av det mest osannolika man kan tänka sig. Glöm inte att nästan 20% av Ukrainas befolkning är etniska ryssar, och majoriteten av resten av befolkningen har mycket starka historiska band till Ryssland, men inte till EU och absolut inte till USA. Folk vill naturligtvis inte ha krig, och USA och EU har öppet hetsat till krig, och att folken i Ukraina skall utföra det smutsiga jobbet åt dom. Som någon sa, Biden är redo att slåss för Ukraina, till den siste ukrainaren. USA tar bytet, Ukraina skulle göra smutsjobbet år USA.

  Antingen kommer Zelensky att byta fot, eller kanske mer troligt kommer han att avsättas och ersättas av en ryssvänlig ledning. Ryssland behöver bara sitta och vänta på att svälta ut honom. En del sockrade erbjudanden från Kina och Ryssland kan hjälpa till. Garantier att stödja Ukrainas oberoende, BRI handel, och stöd att rensa ut korruptionen och organisera och driva landet bättre.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here