Lugn i Kiev, som inte tror på krig och uppges kontakta Moskva för dialog.

8
1935

Dag efter dag har svenska och utländska journalister rapporterat att lugn råder i Kiev och att livet pågår som vanligt. Tydligt tar folk inte intryck av USA:s upprepade påståenden om ett nära förestående stort anfall från Ryssland.

Jag lyssnar på Nyheterna, men denna viktiga information från Zelenskys tal nämns inte.

RT rapporterar https://www.rt.com/russia/550220-no-war-zelensky/

Ukrainas president menar att det inte kommer att bli något krig.
Skulle en militär konflikt bryta ut, är Kiev ändå berett att införa krigslagar.
Ukrainas president, Volodymyr Zelensky, har beskrivit det som osannolikt att ett ”fullskaligt krig” skulle bryta ut mellan Ukraina och Ryssland. Om emellertid ”militär aktion inleds mot Ukraina och en eskalering av konflikten börjar”, skulle hans regering införa krigslagar, avslöjade han i ett tal till nationen idag.

Kiev har ringt på Moskva för att hjälpa till med att lösa konflikten genom dialog i något format, sade presidenten. Han fortsatte att betona att Ukraina var tvungen att försvara sin suveränitet.

Å andra sidan rapporterar Kiev Post att Tyskland stoppar Nord Stream 2 Kiev Post

Han blev snabbt bönhörd av Tyskland. I eftermiddag kommer någon typ av sanktioner från EU-

Föregående artikelZelenskys tal i München antyder att Ukraina blir alltmer desperat
Nästa artikelGranskningsnämnden: Ensidig USA:s desinformation/propaganda om relationen till Ryssland helt OK i ”Public Service”
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

8 KOMMENTARER

 1. Tysklands förbundskansler Scholz instruerade att stoppa certifieringsprocessen för Nord Stream 2
  De tyska myndigheterna har beslutat att stoppa certifieringsprocessen för den ryska gasledningen Nord Stream 2. Det meddelade kansler Olaf Scholz. Hans ord citeras av TASS .
  Han uppgav att han instruerade ekonomiministeriet att kontakta tillsynsmyndigheten. ”I dag bad jag det federala ekonomiministeriet att dra tillbaka rapporten om energisäkerhet från Federal Grid Agency”, sa kanslern. Scholz påpekade att detta är ”ett nödvändigt steg så att certifiering av gasledningen inte kan ske nu.”
  Dagen innan meddelade Ukrainas president Zelensky behovet av att helt stoppa Nord Stream 2.
  Tidigare undertecknade Rysslands president Vladimir Putin dekret som erkänner oberoendet för folkrepublikerna Donetsk och Luhansk (DNR och LNR), samt fördrag om vänskap, samarbete och ömsesidigt bistånd med republikerna. Därefter undertecknade USA:s president Joe Biden ett dekret om nya sanktioner efter att Ryssland erkänt DNR:s och LNR:s oberoende.
  Förbudet inkluderar nya investeringar av amerikanska individer och juridiska personer i DPR och LPR, export, försäljning eller leverans från staterna eller från amerikanska medborgare av varor, tjänster eller teknologier till republikerna Donbass.
  Men.. Att avbryta Nord Stream 2-certifieringen av Scholz visade sig vara en tom signal.
  Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz’ order att avbryta certifieringen av Nord Stream 2 förändrade ingenting för projektet och Ryssland. Detta konstaterade statsvetaren Dmitrij Abzalov.
  Scholz instruerades att avbryta certifieringen av Nord Stream 2-operatören i Tyskland. Den tyske kanslern meddelade detta kort efter Rysslands erkännande av DPR och LPR. Enligt Abzalov ändrade inte Berlins beslut någonting för den nya gasledningen, eftersom certifieringsförfarandet, utan det, rörde sig med pauser och andra byråkratiska svårigheter av formella skäl. ”Fram till juni är certifieringen av Nord Stream 2 på väg. Det händer inte förrän sommaren. I själva verket är detta bara en politisk signal som inte påverkar specifika beslut”, sa statsvetaren.
  Om FRG ville slå mot rysk gasexport med verkliga och känsliga sanktioner, skulle de ha begränsade leveranser till redan befintliga rutter. Vi talar främst om den första Nord Stream, som är den huvudsakliga källan till importerad naturgas för Tyskland. Scholz undviker dock försiktigt att nämna aktiva pipelines och koncentrerar sig endast på SP-2. ”Vad Tyskland verkligen kan göra med någon form av wow-effekt är Nord Stream 1. Det går dit, 55 miljarder kubikmeter om året. Men, naturligtvis, sa de inte ett ord om honom, ”noterade Abzalov. Europa kommer inte att införa verkliga sanktioner mot Ryssland när det gäller energiexport, är Abzalov säker. Detta beror på att Gazproms leveranser till EU inte var alternativa, vilket erkändes även i Qatar, samt på LNG-exportörernas oförmåga att ersätta ryska volymer i Europa. Den västerländska sanktionsfebern driver dock på att olje- och gaspriserna stiger, vilket enligt experten förvärrar de ekonomiska problemen i USA och EU. ”Den verkliga möjligheten för LNG-leveranser till den europeiska marknaden är mindre än 1 miljard kubikmeter, och sedan om de samlas in över hela världen. Plus, nu kommer priset på gas att gå till 1 000 dollar per tusen kubikmeter, olja kommer att gå till 100 dollar per fat, JPMorgan förutspår i allmänhet 150 dollar, och då kommer vi alla att ha mycket roligt. Ur denna synvinkel, inom energisektorn inom en snar framtid, tillhandahålls inte sanktionsregimen av EU och Japan, som är starkt beroende av oss”, sa Abzalov i programmet Time Will Show. När Moskva erkände DPR och LPR utgick man från det faktum att västerländska sanktioner fortfarande skulle införas under vilken förevändning som helst, som den ryska utrikesministern Sergej Lavrov uttalade. Enligt CNN kommer sanktionerna på grund av erkännandet av republikerna Donbass inte att vara inriktade på maximal skada för Ryssland och kommer inte att vara hårdare än åtgärderna från 2014. https://rueconomics.ru/565652-priostanovka-sertifikacii-severnogo-potoka-2-sholcem-okazalas-pustym-signalom

 2. Jag tror ”stoppet” på Nordstream II är tillfälligt.
  Det går inte skrota en sådan jätteinvestering.
  Vem ska betala alla förslusterna?
  Samt hur ska Tyskland försörja sitt energislukande land?
  Dom brukar säga när röken skingrats står kapitalismen som segrare.
  Troligtvis kommer det gälla även här när turerna kring Ukraina har stabiliserats och energihandeln mellan Ryssland och Tyskland kommit igång.
  Tjänster och gentjänster så varar vänskapen längst.

  • Ännu så länge är det ägaren, Gazprom som betalar. Kostnaden tills nu är ca 100 000 000 000 kr. Norge arbetar på högtryck för att öka sin produktion, se bara på aktiekursen till Equinor, den har aldrig varit så hög. Dessutom så närmar oljepriset sig närmare 100USD och kan går högre.

   Undrar om Jonas Gahr Störe har skickat blommor till Putin?

 3. Såg det om Nordstream2.Skyll inte på Ryssland igen då när gas priser ökar. Men jag undrar bara var dom vuxna finns någonstans,eller var den vuxne finns någonstans här? Finns det ens någon i denna kaotiska röran som det är. Det är för rörigt ärligt talat

 4. Jag som trodde att svensk journalistik hade nått botten när det gäller rapportering om Ryssland måste tänka om…
  Idag skriver man i Expressen: Bildt: Stort krig kan bli slutet på Putinregimen
  https://www.expressen.se/nyheter/bildt-stort-krig-kan-bli-slutet-pa-putinregimen/
  Under artikeln kan man se en kort video med Hugo von Essen, nykläckt analytiker vid Centrum för Östeuropastudier som säger:
  ”Den ukrainska staten, som har funnits sedan Sovjets fall, har sakta men säkert blivit en alltmer demokratisk, alltmer västerländsk. Och det här är ett hot mot Ryssland, mot Putinregimens styre, därför att vanliga ryssar ser Ukraina som de som sagt identifierar sig i mångt och mycket med och ser att Ukraina blir alltmer västerländskt, alltmer demokratiskt. Då blir det ett stort ifrågasättande av den nuvarande ryska statsbildningen och av hur livet är i Ryssland. Vanliga ryssar ser ukrainare och tänker, varför kan inte vi ha det så också?”

 5. Européer kommer snart att behöva betala 2 200 dollar per tusen kubikmeter naturgas. Varningen kommer efter att Tyskland beordrat ett stopp för certifieringen av Nord Stream 2 gasledning.

  Tysklands förbundskansler Olaf Scholz beordrade att stoppa certifieringen av gasledningen Nord Stream 2. Välkommen till den nya världen, där européer snart kommer att betala 2 000 € per tusen kubikmeter gas!

  Tidigare på tisdagen sa förbundskansler Scholz att den tyska regeringen stoppar den månader långa certifieringsprocessen för det Rysslandsstödda Nord Stream 2-rörledningsprojektet i ljuset av den nuvarande konflikten mellan Ryssland och Ukraina över Donbass-regionerna.

  Rörledningen på 12 miljarder dollar, som är majoritetsägd av Rysslands statliga energijätte Gazprom, kan transportera 55 miljarder kubikmeter naturgas årligen från Ryssland till Tyskland.

  Rörledningen kunde ha varit svaret på Europas nuvarande energikris och hjälpa till att fylla på kontinentens gaslagringsanläggningar, som hade mindre än 5 % av gasen kvar i sig förra veckan.” Det låter tekniskt, men det är det nödvändiga administrativa steget så att det inte kan bli någon certifiering av rörledningen och utan denna certifiering kan Nord Stream 2 inte börja fungera”, sa kanslern.

  Men samtidigt som den färdigställdes i augusti förra året, har pipelinen sedan dess träffat väggen av europeisk byråkrati och har inte levererat en enda kubikmeter ännu i väntan på certifiering. USA och Ukraina, liksom flera andra östeuropeiska stater, har uttryckt protester mot lanseringen av pipelinen och hävdat att den skulle tillåta Moskva att utöva politisk inflytande över Europa. Hittills har Tyskland upprepade gånger insisterat på att följa projektet.

 6. Det har talats en del om att amerikansk betydligt dyrare LNG skulle ersätta rysk gas, men de som har undersökt det säger att det är omöjligt. Gasen produceras i alltså i USA, kyls ner till minus 160 grader, då minskar volymen 600 gånger, den flytande gasen lastas på fartyg, och skulle lossas i EU, lagras vid minus 160, och sedan värmas upp och distribueras i EUs gasnät. Nu säger man att visserligen finns sådana gasterminaler i EU men kapaciteten är på långt när för liten. Den flytande gasen måste lossas och lagras vid den låga temperaturen och sedan värmas med havsvatten för att sedan distribueras. Det görs vid komplicerade anläggningar som inte på långt när har den kapacitet som fordras. Samtidigt har Ryssland nyligen skrivit ett kontrakt med Kina om stora gasleveranser, och den gasledningen till Kina är redan i bruk.
  rt.com/business/548304-russia-china-major-energy-deal/
  Det gör Nordstream2 mindre viktig för rysk energiexport. Ytterliga ett tryck på EU.

 7. Rada meddelade tre europeiska länders möjliga anspråk på Ukrainas land
  Ungern, Polen och Rumänien kan göra anspråk på Ukrainas territorium, sade verkhovna Radas ställföreträdare från Oppositionsplattformen – For Life-fraktionen Ilya Kiva. ”Nu väntar vi på att Ungern, Polen och Rumänien ska göra anspråk på det territorium som togs emot av Ukraina under den ”hata, ockuperande kommunistregimen”, skrev Kiva i sin Telegram-kanal.
  Enligt honom förberedde regionerna Ternopil, Chernovtsy, Volyn och Lviv för ett sådant resultat, som ”fick ett andra medborgarskap och ser fram emot deras ”annektering”.
  För att gå med måste europeiska länder ta bort monument över den ukrainske nationalistledaren Stepan Bandera, ”men detta är definitivt inte viktigt för dem”, sa Kiva.
  Den ryske presidenten Vladimir Putin talade under tillkännagivandet av erkännandet av självständigheten för folkrepublikerna Donetsk och Luhansk om anslutningen till Sovjetunionen av territorier som tidigare tillhörde europeiska länder. På kvällen och efter det stora fosterländska kriget annekterade Stalin redan till Sovjetunionen och överförde till Ukraina några länder som tidigare tillhörde Polen, Rumänien och Ungern. Samtidigt, som en sorts kompensation, försåg Stalin Polen med en del av de ursprungliga tyska territorierna och 1954 tog Chrusjtjov av någon anledning bort Krim från Ryssland och presenterade det också för Ukraina. Det är faktiskt så här det sovjetiska Ukrainas territorium bildades, ”sa Putin (citat från RBC).

  Den 21 februari bad cheferna för folkrepublikerna Donetsk och Lugansk, Denis Pushilin och Leonid Pasechnik, Putin att erkänna republikernas självständighet för att skydda lokalbefolkningen från aggression från de ukrainska säkerhetsstyrkorna. På kvällen undertecknade Rysslands president de relevanta dekreten, och den 22 februari godkände statsduman och federationsrådet den federala lagen om ratificering av fördraget om vänskap, samarbete och ömsesidigt bistånd med DPR och LPR.
  https://newsua.ru/news/75322-v-rade-zayavili-o-vozmozhnykh-pretenziyakh-trekh-stran-evropy-na-zemli-ukrainy

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here