Vad säger en expert på krigsbrott och mänskliga rättigheter om Butja?

27
2477
Ukraina. Donetsk förstörelse 220314.
Bild: http://alawata-rebellion.blogspot.com/2022/03/bombardement-ukrainien-au-coeur-de.html

Vivianne Månsson skriver ”När vi fått se bilder från Bucha kan vi se att flera som ligger på marken bär vita bindlar på armarna, som enligt Alexander Alimov f.d. rysk ambassadör säger att det är en signal att man sympatiserar med Ryssland.
På nedan video som han lagt ut, kan man se då de flyttar bort de döda kropparna att flera har en vit armbindel på armen.

Alejandro Kirk på Telesur intervjuar Maxim Grigoriev som är expert på krigsbrott och mänskliga rättigheter.
Han var i Syrien och han drar paralleller med vad ”Vita Hjälmarna” gjorde i Syrien med vad som hänt i Bucha. Han är nu i Donbass.

https://rumble.com/vzwzt6-mutual-accusations-fly-over-bucha-killings.html

Föregående artikelVilken video visar förbjudna RT om Butja?
Nästa artikelOch vad säger Nyhetsbanken om Butja?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

27 KOMMENTARER

 1. Kremls talesman Dmitrij Peskov berättade hur Rysslands president Vladimir Putin beordrade att ryska väpnade styrkor skulle dras tillbaka från Kievregionen.
  ”Det hela offentliggjordes, om du följde uttalandena av (Ryss vice försvarsminister Alexander) Fomin, fanns det en order att gå för en betydande minskning av militär aktivitet runt Kiev och Chernigov för att skapa förutsättningar för dem som fattar viktiga beslut för förhandlingar”. Han betonade att planen var genomtänkt.

  Som svar på journalisternas fråga om huruvida det är känt hur aktivt de ryska trupperna kommer att verka i Donbass, bad Peskov att kontakta försvarsministeriet.
  Tidigare kallade Peskov tillbakadragandet av ryska styrkor från Kievregionen en gest av välvilja.
  https://www.gazeta.ru/army/news/2022/04/06/17530591.shtml

 2. Denne Maxim Grigoriev – har han besökt Butja? Har han undersökt de döda? Har han intervjuat lokalbefolkningen? Vad har han för forensiska kunskaper? Är han fristående från den ryska statsapparaten eller är han ekonomiskt eller administrativt i någon slags beroendeställning till densamma? Är inte källkritik alltid viktig, oavsett vilken sida som uttalar sig?

  Så filmerna, fotografierna och vittnesmålen från Butja och andra städer och byar som återtagits av ukrainska styrkor är fejk? Alla journalister som besökt Butja (CNN, SVT, BBC och representanter för diverse andra bolag, tidningar eller frilansare) är antingen offer för ett enormt bedrägeri eller villiga deltagare i detsamma? Då får man säga att den ukrainska sidan imponerar. Ett enormt projekt att plantera ut ”falska” döda i flera städer och byar, hyra in mängder med skådespelare som ska spela döda eller låtsas vara lokalbefolkning och sedan få en massa journalister att falla för alltihop (eller villigt medverka i det) – trots att allt inte är bättre gjort än att ryska ”experter” bara utifrån filmbilder kan avgöra att det är bluff. Att dessutom organisera och genomföra den sortens projekt mitt under brinnande krig….

  Sedan förstår jag inte vad personer med vänstersympatier ser hos den nuvarande regimen i Kreml. Ett begränsat antal ryssar sitter på enorma rikedomar med enorma båtar, lantställen på olika håll i Europa, egna flygplan av jumbojet-typ. En president som underhåller nära förbindelser med den ortodoxa kyrkan. En president som i sitt stora krigstal gav Lenin & co skulden för imperiets upplösning och som tycks drömma sig tillbaka till det välde som Lenin och hans kamrater bekämpade.Det känns väl inte som ett samhällssystem Marx eller Lenin skulle haft mycket till övers för.

  • Och Bengt tycks ”glömma” att de grymheter och krig som västvärlden gjort sig skyldiga till bara de senaste 20 åren är så otroligt mycket värre än allt som händer i Ukraina idag! Bara i Jemen har ca en halv miljon människor dödats av Saudiarabiens och USA:s angreppskrig utan några sanktioner eller större kritik. Om man som EU och USA satt sig på åklagarbänken ska man nog börja med åtala de egna skurkarna först och skicka dem i fängelse INNAN man börjar peka finger, annars ska man bara hålla käft! Sopa rent framför egen dörr först är det som gäller…Det man ska börja med är att låta oberoende länder föra åtal mot skurkpolitiker runt om i världen och de första som ska åtalas är Bush, Obama, Blair, Clintons, Biden! Man måste börja med storskurkarna först….

   • Precis rätt, vilket också Scott Ritter, före detta vapeninspektör för FN i Irak skrev på sin twitter. Han skrev att man borde arrestera och åtala först Zelensky för krigsbrott innan Putin.
    Då det finns direkta bevis på krigsbrott som ukrainska armen gjort, med överväldigande viktiga bevis på avsikten, som väst media fullständigt ignorerar.
    Vad hände, jo twitter stängde ned honom, men nu är hans konto tillbaka igen.

  • ”Så filmerna, fotografierna och vittnesmålen från Butja och andra städer och byar som återtagits av ukrainska styrkor är fejk? Alla journalister som besökt Butja (CNN, SVT, BBC och representanter för diverse andra bolag, tidningar eller frilansare) är antingen offer för ett enormt bedrägeri eller villiga deltagare i detsamma? Då får man säga att den ukrainska sidan imponerar. Ett enormt projekt att plantera ut ”falska” döda i flera städer och byar, hyra in mängder med skådespelare som ska spela döda eller låtsas vara lokalbefolkning och sedan få en massa journalister att falla för alltihop (eller villigt medverka i det) – trots att allt inte är bättre gjort än att ryska ”experter” bara utifrån filmbilder kan avgöra att det är bluff. Att dessutom organisera och genomföra den sortens projekt mitt under brinnande krig….”

   Om du ser filmen som ligger till grund för hela ”bevisningen” så ser du också det inte är några mängder av människor det handlar om.
   På sin höjd ett femtiotal personer levande eller döda.
   Jag tycker mig också se på kameravinklar, fokusering och liknande det inte handlar om något dokumentärt utan snarare en dramatisering i en dokumentär miljö.
   Det är fullt rimligt att framkalla en sådan film inom en eller ett par dagar.
   Kolla bara fokuset på de kvaddade bilarna längs vägen som de föser åt sidan.
   Det liknar diligenser och cowboyser ur en amerikansk vilda västernfilm.
   Det kanske var en gaffeltruck där och lyfte dit bilvraken strax innan?
   Om det varit en krigssituation så borde åtminstone något av bilvraken varit utbrunna?

   Anledningen till att hela Västvärlden förlitar sig till den här filmen är att de vill tro allt är sanning.
   Det är liksom filmens hela syfte.
   Vilket även visas genom att det är i stort sett tabu att ifrågasätta eller ens göra någon utredning som Ryssland vill.
   Jag tycker Ryssland har skött saken fint.
   Det begär en utredning men inte mer.
   Ryssland vet att sanningen någon gång kryper fram likt Saddam Husseins massförstörelsevapen som senare visade sig bara var en påhittad bluff av USA och Västmakterna.
   Ryssland vet det inte går att lita på Västvärlden som faktiskt numera har svårt att lita på sig själva.
   Västvärlden är numera splittrad och sprickor här och där gör att det blir svårare att hålla ihop och desto enklare för solida nationer som till exempel Ryssland.
   Jag tror inte den USA-dominerade liberala demokratin någonsin kommer erövra världen ty så stark är den inte.
   Kulturstarka nationer som Ryssland, Kina etc. är inte så enkla att besegra ens för Världens Starkaste Land med dollar som valuta samt världens i särklass högsta utlandsskuld.
   USA är en ekonomisk koloss på lerfötter.
   Ryssland å sin sida är en kulturell koloss på stadiga ben.
   Båda är militärt starka.
   Men vem blir starkast?

 3. Här är bilderna som vi aldrig fick se. När vi inte fått se dem, så tror man inte att detta grymma krig pågått under 8 år och att ingen protesterat.
  Eva Bartlett skriver: När jag var i Lugansk i slutet av mars såg jag denna fotoutställning som visar bara en bråkdel av de brott som Ukraina har begått mot civila i Donbass Republikerna. Detta är naturligtvis bara ett mycket begränsat urval av Ukrainas krigsförbrytelser.

  http://www.youtube.com/watch?v=Cd1C1VWQU00

  Hon skriver vidare:
  Ett foto visar nazistisk graffiti kvar på väggar – liknande det jag såg i Gaza i januari 2009, graffiti kvar av israeliska soldater som ockuperade hemmet hos en palestinsk familj, varav hälften dödades av israeliskt avfyrad vit fosfor. Ett av slagorden som skrevs på hebreiska var: ”Nästa gång kommer det att göra mer ont.” Detta till familjen vars spädbarn hade bränts levande på grund av bombningen av vit fosfor och vars överlevande familjemedlemmar var svårt stympade från det förbjudna vapnet.)
  https://ingaza.wordpress.com/2009/02/

  • Jag har med stigande intresse noterat många inlägg och kommentarer som berör dödande av civila i östra Ukraina, både före och under det pågående ryska angreppskriget.
   Inte en enda mening eller bisats där någon visar tvivel på att det är de ukrainska försvararna som skulle vara skyldiga.
   Det verkar som om alla här på bloggen helt tror på alla berättelser och påståenden från Ryssland eller från pro-ryska grupper och terrorister.

   Hur kan detta komma sig? Borde ni inte nagelfara dessa uppgifter med samma frenesi som alla uppgifter om ryska krigsbrott?

    • Belägg eller inte. Den viktiga frågan är varför majoriteten av de som kommenterar här till 100% tror på att alla civila i de östra, av Ryssland temporärt ockuperade, delarna av Ukraina dödats av ukrainska styrkor. Det saknas samma analys och ifrågasättande av uppgifter som finns när det gäller illdåden i t.ex. Butja.

     Eller tycker du själv inte att detta är lite konstigt?

     • I östra Ukraina har pågått inbördeskrig mellan Ukrainas regering och oblasten Donetsk och Luhansk. Drivande är Kiev, som enligt FN-stödda Minsk 2 i februari 2015 skulle ge Donetsk och Luhansk ökad självständighet. I Butja skedde strid mellan Ryssland och Ukrainas militära styrkor. Samarbete med Ryssland kan förstås bestraffas, men jag har nog inga fakta från Butja. Döda personer med vita armbindlar (samarbetsvillig med Ryssland) kan resa frågor.

   • Andersl,
    Vari skulle det ryska intresset finnas att uppträda som barbarer?
    Då är det för mig lättare att förstå barbariet har lättare att framkallas bland fascister och nynazister.
    Vi får inte glömma att västra Ukraina bevisligen har en sådan historia främst genom sina ultranationalister och deras kända ledare Stephan Bandera som idag står som välvårdad staty istället för alla krossade och nedrivna statyer av Lenin andra ledare från Sovjettiden.
    Fascisterna och nynazisterna är inga demokrater heller då de förbjudit alla kommunistiska partier.

    Jag tycker det är minst sagt frånstötande att en sådan fasciststat vårdas ömt av en Västvärld som säger sig stå upp för ”demokrati och mänskliga rättigheter”.
    Men Västvärlden är väl så kåta efter mer land och makt att de i upphetsningen inte förmår att använda sitt förstånd och förnuft?

    Skicka mer vapen till Ukraina låter budskapet från NATO just nu.
    Jag tror faktiskt Ryssland och Putin fattar galoppen och förstörelsen och dödandet kan fortsätta ännu en tid till.
    Efter noga från Kreml modererad styrka.

    Eller har du Andersl någon vision att Ukraina kommer ”vinna” kriget över Ryssland?

    • ”Vari skulle det ryska intresset finnas att uppträda som barbarer?”
     Det finns nog inget ryskt intresse av att uppträda som barbarer, det är nog mer ett resultat av hur den ryska krigsmakten fungerar, hur utbildningen av soldater och chefer sker. Både meniga och chefer på lägre nivå lever i ett system av pennalism, kamratförtryck och där det är viktigare att hitta syndabockar om något går fel, än att lära sig av misstag.
     Det är nog så enkelt som i ramsan ”råttan på repet”, att soldater som sätts i den sortens situation tar ut sin frustration på de som är svagare och då ligger civila illa till.

     • Du verkar vara djupt insatt i hur det står till med den ryska armén. Hur kommer det sig?
      För det kan väl inte vara så att allt du vet om den ryska armén är vad du läst i västmedierna?
      Och vad det gäller dödandet så är det väl snarare så att väst medierna är de som skyller allt på ryssarna, medan vi som ser hur totalt dominerande västpropagandan är, försöker balansera upp den bilden.
      Det pågår ett krig så att det begås krigsbrott kan vi vara säkra på, och sannolikt av båda sidor. Att alla dessa skall ha begåtts av Ryssland är det riktigt korkat att tro.
      Därför finns det all orsak att ifrågasätta medierapporteringen. Det innebär inte att jag eller någon annan måste hålla på Ryssland eller favoritisera Putin.

 4. Former Verkhovna Rada Ilya Kiva skrev: Att han såg när Ukrainska intel intelligence och M16 ordnade hela sceneriet med början på morgonen. (typiskt att M16 är där, de var i Syrien också)

  Ukrainska nationella polisen har publicerat en video en dag innan världen fick veta om massakern i Bucha och de visar hur man städar upp gatorna efter att ryska trupper varit där, och man kan inte på videon se ett enda lik på gatorna.

  Dessutom har nazistledaren för nazistgruppen Botsman, lagt ut dagen efter på sin Telegram att han och hans gäng inspekterade staden och skrev att det var helt tomt.
  Han tog senare bort det meddelandet men flera hade tagit skärmdump, så man kan se meddelandet. Dessutom kan man höra honom och hans gäng på en video där de frågar vilka de kan skjuta och han säger alla som inte har ett blått band på armen.

  Eva Bartlett har lagt ut väldigt otäcka videor där ukrainare misshandlar svårt ryska civila, en fruktansvärd misshandel. Google tar tydligen bort dessa bilder, när det är Ukraina som står för misshandeln.
  Det är därför många gått över till Telegram, även jag, annars får man inte hela bilden av sanningen.
  Fler och fler som blir censurerade på google, twitter och facebook använder numera Telegram snart blir det ett måste om man skall få allsidig information.

 5. ”The truth of the massacre is so clear that we can see why Western leaders such as Boris Johnson are so adamant that there should not be a proper international investigation into the crime.

  Instead, they are using the most blatant fake news to justify imposing another round of sanctions pain on their own people, and to excuse the sending of billions of pounds, dollars and euros worth of high-tech weapons in order to prolong the war. One has to wonder about the scale of the kick-backs these real war criminals are getting from their military-industrial complex cronies!”

  Fejk massakern i Bucha nedmonteras grundligt här:https://www.unz.com/article/msms-bucha-tall-tale/

 6. @L 7 april, 2022 At 17:13
  Ha, ha… Lögnaren Shaun Walker. Tusental lögner sedan 2014!!
  Vittnesmål från Mariupol
  https://southfront.org/civilians-from-mariupol-share-their-testimonies-with-foreign-journalists/
  https://southfront.org/overview-of-shocking-reports-from-mariupol-residents-on-behavior-of-azov-fighters-video-english-subtitles/
  Jag ska berätta för hela världen hur folket i Azov rånade oss! fascister!
  https://www.youtube.com/watch?v=HRf7lmfCV4s
  French journalist: We are forbidden to talk about Nazi atrocities in Ukraine
  https://english.pravda.ru/news/world/151046-atrocities_ukraine/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here