Och vad säger Nyhetsbanken om Butja?

8
1677
Resterna av ett hem i Zaitsevo som beskyddades av ukrainska styrkor. Foto: Eva Bartlett.

Nedan ett utdrag från en artikel av Stefan Lindgren på Nyhetsbanken, vilken kritiserar folkrättsprofessorn Ove Bring?

”Efter att ha sett ett timslångt ryskt tv-program med tre experter som granskat en mängd filmmaterial i sociala media kan man påpeka följande motsägelser:

1) Varför finns inga meddelanden om lik på gatorna 30/3, 31/3, 1/4 eller 2/4? De ukrainska cyberkrigarna hade gott om tid att arrangera alltsammans, vilket naturligtvis inte bevisar att de gjorde det.

2) Varför finns det bilder där man ser hur ukrainska soldater flyttar på lik, som sedan filmas med viss regelbundenhet utlagda längs en väg, där omgivande hus inte uppvisar skador?

3) Varför har en del lik vita armbindlar, som användes för att signalera till ryska trupper att bäraren inte var kombattant?

4) Varför syns nästan inget blod? Varför är ansiktena på de flesta döda osynliga, vända bort, nedåt? Uppenbarligen i syfte att undvika igenkänning?

5) Hur man man tala om en massgrav som innehåller 300 eller 600 offer när man visar upp en sandgrop med ett huvud, en arm, ett ben som sticker upp?

Enligt FN:s observatörer av mänskliga rättigheter hade till 5 april 1 480 civilpersoner dödats i kriget i Ukraina, varav 474 i Donetsk och Lugansk. Den ryska militären har själv förlorat fler.

Kriget i Jemen har skördat hundratusentals liv och det i Libyen, som Sverige medverkade i, upp till
15 000 civila döda enligt FN. Kriget i Irak kanske en miljon. Kriget i Syrien (enligt oppositionen) drygt 600 000 civila liv.

Hur vore det med lite sinne för proportioner, Ove Bring? Ett fall av kallblodigt mord på en civil är naturligtvis ett för mycket, men en svensk folkrättsprofessor som länge varit kopplad till UD borde väga sina ord.

Eller kan den enkla sanningen vara den att han liksom en lång rad begråtare av ”folkmordet” i just Ukraina (och ingen annanstans) i själva verket kampanjar hektiskt på vad de tror är slutsträckan in i Nato? Är det kanske därför det finns mångfaldigt fler modererande röster i USA än i Sverige som nu är kompakt rysshatande och inte tillåter några avvikande röster? USA behöver ju inte gå in i Nato, men kanske tänker deras elit just därför mer på risken av direkt krig Nato-Ryssland och risken för kärnvapenkrig.

Föregående artikelVad säger en expert på krigsbrott och mänskliga rättigheter om Butja?
Nästa artikelRyssland erkänner Zelensky som Ukrainas president – liksom tidigare
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. https://t.me/RVvoenkor/6684

  Här massakeras ryska soldater. Detta händer om och om igen. Totalt ignoreras av alla medier och värre än så kan användas i urklippt version mot Ryssland precis som Butja.
  Nazister går ej att förhandla med!

 2. Tycker att Stefan L ställer relevanta frågor, som bland andra borde ställas i en utredning på plats.
  Apropå Ove B; i inslaget på Svtnyheter avslutar han med att säga om de begravda:
  ”…och det indikerar ju att om det är ryssar som är ansvariga, så är det ukrainare som ligger i massgravarna.”
  Enligt Ove B skulle inte ukrainare kunna vara ansvariga eftersom de inte skjuter sina egna. Men det har man ju gjort i östra Ukraina i åtta år.

 3. Lite komiskt blir det när man läser en del kommentarer i alternativmedia…Samma personer som på goda grunder avfärdar Covid och CO2 som rena skojeriet från MSM tror plötsligt att allt som MSM rapporterar från Ukraina är sant? I sanning märklig inställning men visar väl hur lättpåverkade människor är när man vill tro att något är sanning till den grad att man åsidosätter sin egen objektivitet och kritiska granskning. Ja, krig är brutalt och grymt och övergrepp sker hela tiden från alla håll det är helt ofrånkomligt…Rysslands invasion av Ukraina är feltänk men visar på hur prekärt man uppfattade läget för Ryssland i Moskva med kärnvapen inpå knutarna och visst hade USA i samma situation agerat mycket mer brutalt! USA behöver inte ens vara hotat för att agera med en brutalism det visar alla deras olagliga krig sedan andra världskriget.

  • De flesta jag känner via SwebbTube är högervridna socialpolitiskt och avfärdar inte existensen av Covid-19 eller existensen av CO2. De lyssnar på kompetenta forskare och vetenskapsmän som aldrig får komma med i svenska fulmedier, samt förstår precis vad vi talar om på denna blogg. De känner till Maidan och massmordet i östra Ukraina av nazistiska Azovbataljonen.

   Vårt folk må vara splittrat i höger och vänster, på ett mycket obalanserat sätt, men vi har ändå gemensamma intressen av sanningen i alla dessa frågor. Fulmedia ger oss inte detta, så vi bör samarbeta! Vi tillhör samma folk och vi är medborgare i samma land. I familjer och släkter finns oenighet om höger och vänster. Ändå kan vi vara hövliga. Varför låta fåtalet schizoida ideologer och psykopatisk politikeradel splittra oss?

   Korruptionen och lögnarna finns överallt, både på högersidan och på vänstersidan. Vi behöver nya partier som valsamverkar brett och genomför folkviljan!

   • Hur menar du nu? Att CO2 och Covid-19 inte existerar?

    Är det nått som ditt parti går till val på? Att CO2 som gas plötsligt och helt magiskt skulle försvinna? Fy fan, det skulle innebära att fredags-ölen skulle smaka något avslagen 😀

    /Al

 4. Svaret på samtliga frågor är att detta rör sig inte om någon rapportering, utan systematisk planerad propaganda. USA är lika desperat som Hitler att ta kontrollen av just Ukraina för att använda territoriet som en bas för att invadera och erövra Ryssland och tas kontrollen över Rysslands naturrikedomar för att plundra dom. Nästa steg blir Kina. USAs imperialism är ett stegvis projekt av USA att förslava världen. Själv tycker jag att det är tid för envar, speciellt dessa ”experter” och ”journalister” att begrunda vad som hände med nazisternas kollaboratörer i Nürnberg rättegången förra seklet. En ny Nürnberg rättegång mot de som stöder och deltager i dagens propaganda är inte utesluten.

  • Be gärna kineserna att inte vara alltför humana mot psykopaterna, eftersom snabb hängning i Nürnbergrättegång knappast avskräcker dem! Det värsta de kan tänka sig vore nog arbetsläger i Sibirien med ryska fångvaktare, tror jag.

   … å andra sidan, bör inte de kineser som misshandlar sin egen befolkning med ovetenskapliga masker, tester, nedstängningar och vaccinationer också få rättegång?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here