Vad säger en ung man vid mötet ”Kampanjen Nej till NATO” 14 maj på Medborgarplatsen?

1
1150

Detta tal hölls av Marcus McBay, RKU vid ”Kampanjen Nej till NATO” vid appellmötet 14 maj på Medborgarplatsen i Stockholm.

Marcus McBay

_______________________________________________________________

Fredsvänner och mötesdeltagare!

För inte ens ett sekel sedan härjade det största kriget mänskligheten någonsin beskådat där tiotals miljoner av söner, döttrar, fäder och mödrar fick lida offer.

Samtidigt vid en karg bergsknalle långt upp i vårt avlånga land satt en ung menig och spanade efter en fiende som aldrig kom. Det var min morfar.

Hade vi inte då varit neutrala i krigstid och alliansfria i fredstid hade nog mitt liv och tiotusentals andras varit över innan det ens hunnit börja. Det är denna säkerhetspolitiska doktrin som vi samlats här idag för att försvara, inte för att vi vill, men för att vi måste.

Denna princip har vi redan tummat på under de senaste åren. Socialdemokratin som länge hyllat och värnat denna alliansfrihet har bakom låsta dörrar försökt ansluta Sverige till NATO men nu vågar man vara öppen med det. Det heter att vi ”deltagit i fredsbevarande insatser” i NATO:s regi.

Sanningen är att NATO inte är en kraft för fred och samlevnad. Det var inte fred man bombade fram i Jugoslavien den 24:de mars 1999. Det var inte fred man bombade fram i Afghanistan den 7:de oktober 2001. Det var inte fred man bombade fram i Libyen den 19:de mars 2011.

Vi vet att vapen och krig inte är någon garant för en långvarig fred. Vi vet att vapen och krig aldrig byggt upp ett land. Vi vet att krig är mänsklighetens fiende! För vilka barn har bomber någonsin mättat? Vilken sjukling har dem någonsin läkt? Vilken fabrik har de någonsin byggt? Senast i  november förra året sa Peter Hultqvist att “Så länge han sitter kvar på posten som försvarsminister kommer Sverige inte att söka medlemskap i Nato.” Det tycks vara snabba puckar som gäller i den svenska socialdemokratins ideologiska verkstad.

Man menar även att vi, det svenska folket, inte är insatta nog för att kunna besluta om säkerhetspolitiska frågor. Valfriheten sträcker sig tydligen endast till vilken vårdcentral man ska ha eller vilket gymnasium man ska gå på men inte om medlemskap i en krigsallians! Det heter att vi kan bli utsatta för ryska påverkansoperationer, i motsats till dem vi kontinuerligt blir utsatta för från Washington? Makten är uppenbarligen rädd för folkets vilja! Vilken demokrati vi lever i!

Istället för att stå upp för människovärde så låter socialdemokratin Wallenberg bedriva vår utrikespolitik. Hellre ett svenskt NATO-medlemskap och döda barn i världens alla hörn så SAAB:s aktiepris går upp än att stå på fredens sida. Vapenindustrin ska gödas fet på våra slantar istället för att dessa verktyg av förstörelse avskaffas.

Vi som samlats här idag vet att alternativet inte står mellan en herre i Moskva eller en annan i Washington. Vi vet att internationell solidaritet är vårt bästa vapen, inte exporten av förödelse. Vi vet att ett liv förlorat i USA:s krig är ett liv för mycket.

Och nu med den återinförda värnplikten riskerar just vi unga att bli kanonmat och legoknektar i Natos invasionskrig. Vi riskerar att bli skeppade till världens alla hörn för att göda fickorna på dem som redan lever gott. Det är vi, och allas våra barn som kommer bli mördare, inte Jacob Wallenbergs.

Inte ett vapen, inte en soldat, inte ett öre till NATO:s krig!

Föregående artikelGör inte Sverige till ett bombmål för kärnvapen!
Nästa artikelManifestation till stöd för Julian Assange och yttrandefriheten idag torsdag kl 16.30 på Odenplan. Kom!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Nej! inget NATO och inga kärnvapen! Jag förstår inte vad ledande socialdemokrater med statsminister Magdalena Andersson menar när hon påstår att vi måste gå med i NATO bara för att Finland gör det. Finland har tyvärr drabbas av fler krig än vad vi har gjort. Det är hemskt med Rysslands agression på Ukrania , men Finland ligger närmast denna fientliga granne och demokrati är det som tjänar freden bäst. Det har jag alltid förstått och det har flera ledande politiker från höger till vänster förstått, därför har vi demokrati och fred sedan mer än 200 år. Jag hoppas vi får behålla det och det är lättare utan ett NATO medlemsskap. Det tror jag i alla fall. Jag tror att jag är ganska klok eller. Hälsningar Gun Inger Gärdsell! En av alla människor som resornerar tvärtemot min statminister.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here