Vad satsar Kina egentligen på i Ukraina?

1
915

Av Pepe Escobar:

https://strategic-culture.org/news/2023/04/30/what-china-really-playing-in-ukraine/

Peking är fullt medvetet om att Natos proxykrig mot Ryssland i Ukraina är den oskiljaktiga tvillingen till USA:s krig mot dess Bälte och väg-initiativ.

Föreställ dig att president Xi Jinping uppbådar outspätt taoistiskt tålamod för att lida genom ett telefonsamtal med den krigshetsande skådespelaren i en t-shirt i Kiev när han försöker lära honom några fakta om livet – avslutat med löftet om att skicka en kinesisk delegation på hög till Ukraina för att diskutera ”fred”.

Det finns mycket mer i detta än vad det kräsna ögat ser. Verkligheten snurras ihjäl i media i omnämnandet av denna ”diplomatiska seger”.

Frågan är oundviklig: vad är poängen med detta telefonsamtal? Mycket enkelt: bara affärer.

Ledningen i Peking är fullt medveten om att Natos proxykrig mot Ryssland i Ukraina är den oskiljaktiga tvillingen till USA:s krig mot Silk Road Belt (Belt and Road Initiative – BRI).

Tills nyligen, och sedan 2019, var Peking den främsta handelspartnern för Kiev (14,4 % av importen, 15,3 % av exporten). Kina exporterade främst maskiner, utrustning, bilar och kemiska produkter, samtidigt som landet importerade livsmedel, metaller och även en del maskiner.

Väldigt få i väst vet att Ukraina gick med i BRI redan 2014, och ett BRI handels- och investeringscenter har varit verksamt i Kiev sedan 2018. BRI-projekt inkluderar en plan från 2017 för att bygga den fjärde linjen i Kievs tunnelbanesystem samt 4G installerat av Huawei. Allt har stannat av sedan 2022.

Noble Agri, ett dotterbolag till COFCO (China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation), investerade i ett solrosfröbearbetningskomplex i Mariupol och den nyligen byggda spannmålshamnen i Mykolaiv. Nästa steg kommer med nödvändighet att involvera samarbete mellan Donbass myndigheter och kineserna för att återuppbygga sina tillgångar som har skadats under kriget.

Peking försökte också engagera sig hårt i försvarssektorn i Ukraina och köpte till och med Motor Sich, som blockerades av Kiev.

Leta efter neon
Så vad vi har i Ukraina, från kinesisk synvinkel, är en handels-/investeringscocktail av BRI, järnvägar, militära förnödenheter, 4G och byggjobb. Och så nyckelvektorn: neon.

Ungefär hälften av det neon som används vid tillverkning av halvledare levererades, tills nyligen, av två ukrainska företag, Ingas i Mariupol och Cryoin i Odessa. Ingenting har hänt sedan starten av den särskilda militära operationen (SMO). Det påverkar direkt den kinesiska produktionen av halvledare. Vi kan anta att Hegemon (USA, etc.) inte precis tappar sömn på natten på grund av denna svårighet.

Ukraina representerar ett värde för Kina som ett BRI-korsväg. Kriget stör inte bara affärsverksamheten, utan i det stora hela skadar det också en av handels- och anslutningskorridorerna som förbinder västra Kina med östra Europa. BRI påverkar alla viktiga beslut i Peking – eftersom det är det övergripande konceptet för kinesisk utrikespolitik långt in i mitten av detta århundrade.

Och det förklarar Xis telefonsamtal, som avslöjar alla Natostans nonsens om att Kina äntligen uppmärksammar den krigshetsande aktören.

Lika relevant som BRI är den övergripande bilaterala relationen som dikterar Pekings geopolitik, nämligen det omfattande strategiska partnerskapet mellan Ryssland och Kina.

SCO 2022 i Samarkand

Så låt oss gå vidare till Shanghai Cooperation Organisation (SCO) försvarsministrar som möter denna vecka i Delhi.

Nyckelmötet i Indien var mellan Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu och hans kinesiska motsvarighet Li Shangfu . Li var nyligen i Moskva och togs personligen emot av Putin för ett speciellt samtal. Den här gången bjöd han in Sjoigu att besöka Peking, och det accepterades snabbt.

Onödigt att tillägga att varje enskild spelare i och utanför SCO, inklusive nationer som för närvarande bara är observatörer eller dialogpartner, såväl som andra som längtade efter att bli fullvärdiga medlemmar, såsom Saudiarabien, tittade mycket noga på vänskapssamtalen mellan Sjoigu och Shangfu.

När det kommer till de strategiskt oerhört viktiga centralasiatiska ”-stan”-länderna, som representerar en begravning av Hegemons önsketänkande att använda dem i ett dela och härska system som ställer Ryssland mot Kina.

Sjoigu-Shangfu skickade också ett subtilt meddelande till SCO-medlemmarna Indien och Pakistan – sluta tjafsa, och i Delhis fall, säkra sina insatser – och till fullvärdig medlem (2023) Iran och Saudiarabien: här är det, det här är förhandlingsbordet som betyder något.

Allt ovanstående pekar också på den ökande sammankopplingen mellan BRI och SCO, båda under Ryssland-Kinas ledning.

BRICS är i grunden en ekonomisk klubb – komplett med sin egen bank, NDB – och fokuserad på handel. Det handlar mest om soft power. SCO är fokuserat på säkerhet. Det handlar om hård kraft. Tillsammans är dessa två nyckelorganisationer som kommer att bana väg för multilateralism.

När det gäller det som finns kvar av Ukraina så köps det redan upp av västerländska megaspelare som BlackRock, Cargill och Monsanto. Ändå räknar Peking inte med att spelas över sidlinjen. Konstigare saker har hänt än att ett framtida kvarvarande Ukraina hamnar i position som en fungerande BRI-handels- och uppkopplingspartner.

Föregående artikelRyska flaggor förbjudna i Berlin den 8 och 9 maj
Nästa artikelFramväxten av Europas militära åtstramning och upprustning
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Först, det var inte ”Xis telefonsamtal” utan Zelensky’s telefonsamtal. Zelensky har sedan länge försökt ta kontakt med XiJinping för att övertyga honom att välja sida och arbeta på att stoppa Rysslands militära befrielse operation i Ukraina. Kina vill helt klart ha stopp på den amerikanska militära aggressionen i Ukraina, vilket i verkligheten är ytterligare ett verktyg för USA att försöka isolera och skada Kina. Sedan är det en fråga om tajming. Med USA nu mycket hårt trängt och förlorare i Ukraina ger det ett bra läge för Kina att försöka öppna förhandlingar för att nå ett avslut av USA aggressionen. Det tar tid att komma fram till förhandlingar, och är en stegvis process i små steg. Som veteranen Kissinger säger. Förhandlingar kan komma igång mot slutet av 2023. Troligtvis kommer USA att tvingas acceptera de traditionella statsgränserna som medför att Krim och Donbas nu är del av Ryssland, som dom historiskt varit. Kina har varit spektakulärt framgångsrika i att förhandla fram samverkan mellan traditionella fiender, och vi har fått veta att Kina använder sin mycket avancerade AI för att driva dessa processer. Inte officiellt bekräftat dock.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here