Vad sysslar Litauen med?

3
1456
Demonstration i Litauen. Tema: Befria Belarus

Litauen, med knappt 3 miljoner invånare, figurerar ofta i svenska media, ofta med tanke på landet storlek. Men inte tidigare på denna blogg. Här ett litet försök till aktuell orientering: DN: Litauen bygger stängsel mot Belarus. DN skriver exempelvis 10/8 ”Lettland utlyser krisläge och Litauen tänker bygga ett stängsel vid gränsen mot Belarus. Beslutet är avsedda att avskräcka de migranter som försöker ta sig över gränsen och in i EU.
Det har skett en kraftig minskning av antalet migranter som försöker korsa gränsen från Belarus till Litauen sedan Irak pausat alla flyg till Minsk, enligt EU-uppgifter. Trots det beslöt parlamentet i Litauen på tisdagen att ett fyra meter högt metallstängsel ska byggas längs drygt 500 kilometer av den 670 kilometer långa gränsen mot Belarus.”

Senare rapporteras RT ”Nyligen rapporterar de polska myndigheterna regelbundet om internering av dussintals flyktingar som passerar gränsen från Vitryssland och tror att Minsk medvetet bidrar till en ökning av tillströmningen av illegala invandrare. Liknande anklagelser görs i grannlandet Litauen.”
I början av augusti avgav regeringscheferna i Polen och Litauen ett gemensamt uttalande där de kallade illegal migration ”ett vapen av politiskt tryck från Lukashenka -regimen mot EU och dess enskilda medlemsländer”. I detta avseende uppmanade premiärministrarna i de två republikerna Bryssel att skärpa sanktionerna mot Minsk.

Enligt Margulis, universitetslektor vid Institutionen för internationell politik och utländska regionala studier vid Institute of Social Sciences, RANEPA strävar Warszawa och Vilnius efter samma mål i migrationsfrågan och försöker samordna sina handlingar.
”Båda länderna har aldrig mött en sådan tillströmning av migranter tidigare. Helst vill de få från EU minimikvoter för att bevilja asyl till illegala invandrare. Samtidigt förvandlade Polen och Litauen denna situation till en ytterligare anledning till påtryckningar på det officiella Minsk och hävdade att de skickade flyktingar till dem med uppsåt ”, förklarade Margulis.

Litauen är en samlingsplats för den ledande oppositionen mot president Lukashenko i Belarus, vilket flitigt uppmärksammats i svenska media. DN 9/8 (dagen före den ovan citerade artikeln): DN: Ledare: Belarus frihetskämpar måste ges omvärldens stöd

Denna artikel baseras på två översatta artiklar som jag fått som kommentarer av läsaren Ivan, som jag fogat ihop till en artikel.


Den litauiska staten spricker i alla sömmar – folket kom ut för att försvara sig från juntan

https://eadaily.com/ru/news/2021/08/10/litovskoe-gosudarstvo-treshchit-po-vsem-shvam-narod-vyshel-zashchishchatsya-ot-hunty (Den litauiska staten spricker i alla sömmar – folket kom ut för att försvara sig från juntan)

Den litauiska staten spricker i alla sömmar. Biträdande Petras Grazhulis registrerade i Seimas kansleri ett lagförslag om att hålla tidiga riksdagsval den 7 november. Man föreslår att upplösa och förnya, parlamentet annars kommer vågen av folklig ilska att skölja bort den nuvarande lagstiftande och verkställande makten.
Högerns makt har skapat politisk korruption och strider mot majoriteten av medborgarnas intressen.

För första gången har den parlamentariska majoriteten (representerad av de konservativa som vann valet i oktober 2020) och koalitionsregeringen (bildad i november 2020 av de konservativa, liberalerna och nyliberalisterna) tappat sina regeringstrådar i sådan utsträckning att de driver landet in i en djupare kris än krisen 2008. -2009. Enligt Grazhulis, ”Riksdage och kabinettet klarar inte av att hantera interna problem och yttre utmaningar, som de själva har skapat. Högerns makt har fött upp politisk korruption och strider mot majoriteten av medborgarnas intressen. ”

I en telefonkommentar till EADaily förklarade parlamentarikern följande: civilsamhället är upprört över beredskapen att ratificera Istanbulkonventionen och att genomföra antikonstitutionella reformer. Kabinettet planerar att förbjuda fredliga protester och demonstrationer, offentligt uttrycka en alternativ synvinkel och använda lagen om folkomröstning i statens och folkets intresse. “Genom de konservativa insatserna har Litauen förvandlats till ett totalitärt land, där det inte finns någon fri press, men det finns nyfascism, politiska repressalier mot oönskade människor, segregation och laglöshet.”


Global Times i Kina skriver att

Litauen förklarade sin självständighet 1990 och var den första av sovjetrepublikerna som gjorde det. Den blev sedan en fullvärdig medlem av Nato 2004, och dess säkerhet har mest vilat på den USA-ledda alliansen sedan dess. När USA ber Litauen att göra saker av Washingtons strategiska intressen, Kan Litauen inte säga Nej. Detta förklarar varför Litauen som ett litet land har tagit initiativ till att provocera stora länder, vilket är oförenligt med logiken i internationella förbindelser.

Och när det gäller det interna kaoset i Litauen har Washington inga intressen av att ge stöd för det. ”USA kan inte ge Litauen något annat än en” blank check ”. Eftersom Litauen förlitar sig på Washington för säkerhet har USA fortsatt att skapa spänningar i regionen för att ge Litauen illusionen att Washington kan skydda det. Till viss del är detta har också bidragit till Litauens förtroende för att provocera andra länder, säger Cui Hongjian, chef för institutionen för europeiska studier vid China Institute of International Studies, till Global Times.

Den litauiska regeringen har följt USA i politiska frågor och ideologi, vilket har lett till dubbelmoral som svar på sina egna inhemska utmaningar. I januari kritiserade Litauens president Gitanas Nausėda Rysslands ”våldsamma undertryckande av protester”. Litauisk polis har dock använt tårgas mot demonstranter utanför det nationella parlamentet i de senaste protesterna.

Ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova frågade på tisdagen: ”Varför försvinner plötsligt all den demokratiska parfymen och den liberala smaken hos våra västerländska partner och deras satelliter när det gäller att hantera den inre situationen och undertrycka protester hemma?”
Den nuvarande situationen är ett allvarligt test för Litauen. Med tanke på att Washington kanske inte erbjuder någon betydande hjälp, beror utvecklingen av den röriga situationen på den litauiska regeringens förmåga att hantera det.

Litauen måste inse att om landet blint följer USA kommer detta varken att hjälpa till att lugna de kaotiska demonstrationerna i landet eller hjälpa det att ge Litauen en ordentlig position i det internationella samfundet. Det stöd USA kan ge är mycket begränsat. Ännu värre kan Washingtons politik kasta Litauen in i ett tillstånd av inhemska och utländska svårigheter.

Istället för att provocera stora länder i utbyte mot stöd från USA vore det bättre för Litauen att fokusera på att förbättra sin egen styrningskapacitet och stabilisera den inhemska politiska situationen.

Föregående artikelTalibanerna gick in i Kabul, mycket fredligt och erbjuder amnesti
Nästa artikelMaktövertagandet i Kabul smidigare än i USA?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. https://www.pravda.ru/world/1631737-uakabul/
  Nu är de är rädda även i Ukraina att USA kan komma att överge dem, lika enkelt som med Afghanistan. Problemet är att alla har bevittnat den febriga flykten i USA, dess västerländska partner och medborgarna i Afghanistan som varit lojala mot dem.
  Tidigare sa Joe Biden att de afghanska väpnade styrkorna skulle kunna dämpa talibanangreppet. Nu höll han ett tal där han sa ”vi är ingenting skyldiga något till någon och i allmänhet var vårt mål att försvara USA:s territorium”.
  Ukrainare borde nu förstå att det är naivt att hoppas lösa frågan om Donbass och Krim med amerikansk hjälp – med militära medel (detta har begärts av officiella Kiev!) De lämnar alla som var lojala mot dem. Amerikanerna går inte att lita på. Detta diskuteras nu i Ukraina.
  Särskilt noggrant bevakas dessa tragiska episoder av amerikanskt tillbakadragande från Afghanistan av ukrainare, tagna under USA:s vinge och bett om status som den viktigaste amerikanska partnern utanför NATO (som Afghanistan hade).
  Efter att talibanerna intog Kabul rusade tusentals människor till flygplatsen, varifrån västerländska diplomater och militär personal, liksom den tidigare afghanska ledningen, flög hastigt. De som arbetade för amerikanerna förstod alla risker och försökte lämna landet.
  Eftersom alla kommersiella flyg avbröts började folk få panik och försökte ta planen med storm – några dog och föll av dem under start. Samtidigt publicerar media foton och videor. På några av dem försöker tidigare lokala ”assistenter för civiliserade amerikaner” att komma på flygplan.
  Det sköts i Kabul av den amerikanska militären mot människor som varit lojala mot dem, men som plötsligt upphörde att behövas, när medlöparna som var galna av rädsla för avrättningar försökte springa ut på flygfältet. Enligt Al Arabiya var det dödsoffer i går.
  Dessutom dog minst tre (enligt vissa rapporter, mer än tio) afghaner så illa och offentligt som möjligt – de försökte komma ikapp amerikanska flygplan, men under start föll de av och dog.

  Efterhand blev det klart att evakueringen skulle fortsätta, eftersom europeiska länder skickade sina flygplan. Men de kommer bara att ta ”sina egna”. Förresten förblev hela den ryska ambassaden på plats. Som, förresten, och Kinas representationskontor. Men evakueringen av amerikanerna var så brådskande att den inte hade någon antydan till patos och teatralitet som fanns i amerikanerna.
  Minns att den ukrainska ambassaden i Afghanistan fysiskt ligger inte i Kabul, utan i staden Tadzjikien Dushanbe, så det finns nästan ingen för ukrainare att evakuera. Men det ukrainska planet har redan tagit 79 personer ur landet – åtta av dem är ukrainare. Enligt vissa rapporter ”glömde de att varna dem” och kostnaden för att evakuera hem med ett ukrainskt plan översteg 15 tusen dollar.

 2. Kanske är det en testballong från NATO:s sida att låta just Litauen ta upp diplomatiska relationer med Taiwan via ett ”representationskontor”. Detta hände tidigare i augusti, Skulle Beijing ignorera det, då kunde man ju fortsätta med andra länder och därmed undergräva ”ett-Kina” politiken. Men: Beijing reagerade skarpt och begärde att Litauens ambassadör i Kina skulle resa hem, samtidigt som Kinas ambassadör i Litauen gjorde detsamma. Litauen trampade på en kinesisk tå, och kineserna trampade tillbaka. Skulle det inte fungera bra med provokationen så är väl Litauen en småstat som cheferna i NATO utan vidare kan förvandla till ett bondeoffer i kampen mot Ryssland och Kina.

 3. USA har basen, Siauliai, i Litauen. Det land som är med i Nato och hyser en USA-bas på sin mark måste alltid åtlyda bossen-USA. Litauen är viktigt för USA eftersom landet gränsar till Vitryssland eller Belarus- som är föremål för USAs destabilisering …detta land i sin tur är extremt viktigt för USA att dominera för det gränsar till det land som står på tur…Ryssland.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here