Talibanerna gick in i Kabul, mycket fredligt och erbjuder amnesti

18
2838
Taliban co-founder Mullah Abdul Ghani Baradar (C) and other members of the Taliban delegation arrive to attend an international conference on Afghanistan over the peaceful solution to the conflict in Moscow on March 18, 2021. (Photo by Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP)

Media domineras av rapporter från Afghanistan och om oro för talibanerna. Inget nämns om att USA/Nato med svensk hjälp under närmare 20 år bedrivit ett brutalt krig som kan ha dödat upp emot 250 000 människor, skadat fler och drivit miljoner på flykt. ”About 241,000 people have been killed in the Afghanistan and Pakistan war zone since 2001. More than 71,000 of those killed have been civilians.” Watson Institute, Brown University.

Syftet med USA:s angrepp var inte att införa demokrati eller att förbättra kvinnornas situation. Fast kvinnor har fått det bättre. Och oron för en försämring av kvinnors situation är förståelig.

Denna artikel av professor Zamir Awan i Pakistan 15/8 har publicerats hos The Saker: http://thesaker.is/taliban-entered-into-kabul/ och förmedlar en annan bild än vad etablerade media förmedlar.

Författare: Prof. Engr. Zamir Ahmed Awan, sinolog (tidigare diplomat), redaktör, analytiker, icke-bosatt stipendiat vid CCG (Center for China and Globalization), National University of Sciences and Technology (NUST), Islamabad, Pakistan.


Talibanerna gick in i Kabul

Livet är väldigt normalt, internettjänster och mobiltjänster fungerar rutinmässigt. Butiker är öppna, trafiken är i normal rutin, skolor öppnas, allt verkar väldigt normalt. Regeringen fungerar, byråkratin fungerar, polisen fungerar, bara ex-presidenten Ashraf Ghani är inte i Afghanistan.

För bara några dagar sedan meddelade USA att det kommer att ta tre månader för talibanerna att komma in i Kabul, men faktiskt tog det bara timmar att erövra Kabul. Ingen enda kula avlossades, ingen enda person dödades eller skadades, inget krig, talibanernas inträde i Kabul var en av de mest fredliga händelserna i mänsklighetens historia.

Rapporter från andra storstäder i Afghanistan, som har tagits över av talibanerna under de senaste dagarna, vittnar om ett mycket normalt liv, dagliga rutiner är som vanligt, bankomater fungerar regelbundet. Kvinnor arbetar på restauranger, flickor går i skolor, ingenting förändras på marken, förutom att den amerikanskt stöttade marionettregeringen under Ashraf Ghani ersatts av talibanerna.

Asram Ghani

Allmänheten har välkomnat talibanerna och det förekom nästan inget motstånd. I själva verket är talibanerna sanna afghaner och kämpade mot den utländska ockupationen i Afghanistan. Ashraf Ghani var bara en marionettliknande Dr. Najib (se här, ö.a.), med stöd av Sovjetunionen på 1980-talet.

Några få länder sprider medvetet falska nyheter och snedvrider bilden av talibanerna, men på marken har världen bevittnat mirakel och smidig överföring av makt. En allmän amnesti har beviljats ​​allmänheten, bara de som tar till vapen mot regeringen kommer att behandlas med järnhand.

Oheliga medier lanserade en kampanj för att snedvrida bilden av talibanerna och främja en negativ berättelse om dem. Men världen har bevittnat en helt annan bild. Faktum är att talibanernas ledarskap är välutbildat och några av dem har tagit examen från ansedda universitet i Amerika och Europa. De är välutrustade med all slags modern kunskap, inklusive vetenskap, teknologi, ingenjörsvetenskap, ekonomi, politik, etc. De är inte bara religiöst utbildade. De flyger helikoptrar och använder avancerade krigsmaskiner.

Talibanerna är inte som för två decennier sedan, de har lärt sig bittra läxor och förädlat sig. Idag är talibanerna moderata, välutbildade, måttfulla och utrustade med alla möjliga färdigheter för att styra ett land. De har redan diplomatisk kontakt med många länder, inklusive Kina, Ryssland, Iran, Pakistan, EU och OIC -länder (organisation av islamiska länder, se här, ö.a.) . De led mycket för tjugo år sedan när bara tre länder erkände deras styre 1996-2001. Men den här gången kommer det att bli mycket bättre och de har bevisat det när de erövrade Kabul.

I själva verket är det USA som har brutit mot det överenskomna fredsavtalet, försenade tillbakadragandet och har genomfört luftangrepp mot talibanerna, medan talibanerna följde fredsavtalet strikt till punkt och pricka. De har inte attackerat utländska trupper under tillbakadragandet. Den ryska utrikesministern kallade Talibanerna för ”resonabla (förnuftiga) människor”. Världen har sett dem som mycket bättre människor än amerikanerna.

Alla FN-organisationer och diplomatiska beskickningar är säkra och fungerar korrekt. Ryssland har meddelat att det inte kommer att stänga sin ambassad i Kabul. Många andra länder har samtyckt till att behålla sina ambassader i Kabul och arbeta nära med den nya regeringen. Det beräknas att mer än hundra länder kommer att erkänna den nya regeringen i Kabul. Det är möjligt att det kan ta lite tid för USA, Indien, Israel och Storbritannien att bekanta sig med den nya regeringen.

USA:s uppfattning att de inte kommer att acceptera någon regering som tar makten med våld är helt oacceptabel. Talibanerna är afghanska människors val och välkomnas av allmänheten. De åtnjuter popularitet. Medan Ashraf Ghani eller Hamid Karzai var marionettregeringar och inte var representanter för det afghanska folket. De var inte populära i Afghanistan, och de såg inte heller till de afghanska intressena. Istället tjänade de sina utländska herrar och tjänade pengar i gengäld. Ashraf Ghanis regering var en av de mest korrupta regeringarna.

USA spenderade två decennier, spenderade biljoner dollar, byggde upp den afghanska nationella armén med 400 000 man, men kunde inte stå emot Talibanerna. Det är inte bara marionetternas förnedring och nederlag, utan också herrarnas. En besegrad armé har inga moraliska skäl för att kommentera så här. Talibanerna är vinnare och har en stark position. De förtjänar att ställa upp villkor. Det är precis som fallet för Tyskland och Japan, som inte hade något annat val än att lyda villkoren efter att ha förlorat i andra världskriget.

Kina har redan investeringsplaner i Afghanistan inom BRI-initiativet. Kina har åtagit sig att återuppbygga det krigshärjade landet och utveckla infrastruktur. Kina har pengar, teknik och politik under BRI för att räcka ut hjälpande händer till Afghanistan. Afghanistan är beläget på mycket viktiga forntida silkesvägar och förbindelser mellan Östasien, Sydasien, Centralasien, Kina, Ryssland, Eurasien, genom Gwadar (Pakistan) vidare destinationer i Afrika, Europa och Mellanöstern.

Hela regionen led mycket på grund av oroligheter och krig i Afghanistan. Det förväntas, med freden i Afghanistan under talibanstyret, att hela regionen kommer att stärka den ekonomiska verksamheten och skapa välstånd för den vanliga människan. Hela regionen kommer att gynnas av fred och stabilitet i Afghanistan. Alla grannar till Afghanistan och regionala makter måste stå upp för att skydda afghansk fred och stabilitet.

Det befaras att sabotörer som USA, Indien, Israel kan försöka destabilisera afghanen och sabotera fred i Afghanistan. Särskilt USA:s vitala intressen för att begränsa Kina och motverka Ryssland kan skapa oroligheter i Afghanistan.

Faktum är att USA förstörde infrastrukturen i Afghanistan och skadade ekonomin och har drivit hela landet in i stenåldern. Det har lagts fram en uppmaning till Internationella gemenskapen och FN att inleda ett åtal mot USA för krigsförbrytelser och kränkning av mänskligheten i Afghanistan (jag hittar ingen sådan länk, däremot ett nedlagt mål i ICC, ö.a.). En krigsskadestånd måste åläggas Amerika för att återuppbygga det krigshärjade landet.

Relaterat.
Afghanistan: Seger mot imperialismen. Vad gjorde USA/Sverige? Vad vill talibanerna?
Afghanistan står inför en ny framtid med ett antal positiva tecken
Hälsa Diplomat-Talibanerna välkomna!
CIA, mujahedin och afghanskt opium.
Avslöjar det politiska spelet kring Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan.
Krigade Sverige för fred och rättvisa i Afghanistan?
Biden avslutar inte Afghanistan-kriget, han privatiserar det: Specialstyrkor, Pentagon-entreprenörer, underrättelsetjänsten ska finnas kvar.
Vad gör Sverige i Afghanistan? Efter 19 års USA-krig och ockupation lider 85 % av befolkningen.
Washington Post: USA ljuger med Afghanistan-statistik.
Utrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast vi dödat miljoner människor och förstört flera länder).
Kriget i Afghanistan: Koalition av ovilliga stater, med Sverige som undantag.
Svensk militär har inget i Afghanistan och Irak att göra.
Afghanistan står inför en ny framtid med ett antal positiva tecken.
Hälsa Diplomat-Talibanerna välkomna!

Föregående artikelMetaforerna vi tänker med – avgörande för psykologisk krigföring
Nästa artikelVad sysslar Litauen med?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. Jag imponeras oxå av det fredliga maktövertagandet. Artikeln iö saknar dock trovärdighet, som att samhället skulle fungera normalt

  • Det är för tidigt att bedöma hur samhällena i Afghanistan kommer att fungera. I åratal har funnit utpräglat korrumperat styre -”normalt”, tydligen utan folkligt stöd.

 2. Björn Ö:s förmåga, liksom även min får jag erkänna, att döma ut artikeln som icke trovärdig, är naturligtvis liten. Björn Ö visar på inget sätt att han äger med professor Zamir Awan likvärdiga, eller överlägsna kunskaper.
  Självklart är professorns artikel präglad av den glädje som alla antiimperialister känner över att USA-imperialismen med sina vasaller (Sverige bl.a.) åter visat sig vara en papperstiger. Självklart kommer det nya Afghanistan, som nu kan växa fram, att också präglas av inre motsättningar. Självklart finns dessa inre motsättningar även inom talibanrörelsen.
  Under många decennier har Afghanistan inte kunnat fungera ”normalt”, det vet nog både professorn och Björn Ö. En annan sak som visserligen är av långt mindre vikt, men ändå lika självklar är att t.ex. SvD idag skriver att talibanerna finansierar sin verksamhet genom opiumförsäljning, men inte nämner att den flyende presidentens bror var en storfräsare inom opiumhandeln, eller USA:s egen inblandning i denna handel. SvD, liksom utrikesminister Linde, är även fortsatt imperialismens försvarare, det ser vi nu åter och det är självklart. För hur skulle det se ut om de bestämde sig för att ”Det här går inte längre. Sverige måste bryta med den destruktiva politik som USA bedriver. Vi blir ju till åtlöje inför jordens alla folk, om vi fortsätter att följa denna ”Loser”. Sverige måste åter bli alliansfritt”. För Sverige som nation skulle det se mycket bra ut, men vi har under lång tid sett att det inte är det SvD eller svenska regeringar kämpar för.

 3. Talibanerna har meddelat amnesti för afghanska regeringstjänstemän och uppmanat dem att återgå till arbetet, rapporterar RT .
  ”Allmän amnesti förklarades för alla. så du kan tryggt återgå till det normala livet”, – sades i ett uttalande.
  Talibanerna tog kontroll över hela Afghanistans territorium och gick också in i presidentpalatset i Kabul. Efter det Afghanistans president Ashraf Ghani lämnade landet.
  Talsmannen för Qatari Taliban -kontoret, Mohammad Naim, sa att rörelsen snart kommer att utse en ny regeringsform i landet.
  https://www.m24.ru/news/politika/17082021/178322

 4. Nu krävs en stormobilisering av återuppbyggnad för att stabilisera Afghanistan så att landet olika grupper inte splittras i vad som skulle kunna jämföras med gängkrig om narkotika. Redan i februari samlades grannländerna i Uzbekistan för att med konkreta åtgärder aktivt främja en fredslösning mellan de stridande parterna i Afghanistan. Lösningen går ut på att erbjuda möjligheterna knyta ihop landet från alla håll med utvecklingskorridorer av järnvägar, vägar och pipelines, som gör landet till en brygga mellan Centralasien och Sydasien och inte en geopolitisk motiverad konflikthärd som spärrar vägen.
  I en debattartikel i SvD den 6.8 skrev utrikesminister Linde och biståndsminister Olsson Fridh att Sverige satsar på att fortsätta med ett omfattande bistånd till Afghanistan och pekar särskilt på att ”Covidpandemin och torkan pressar den afghanska befolkningen”. Det är en riktig inriktning som överensstämmer med både Svenska Afghanistanskommitténs och Caritas Internationals beslut att stanna i Afghanistan. En stor internationell satsning på pandemibekämpning med vaccin och kraftig utbyggnad av hälsovården, tillsammans med omfattande infrastrukturprojekt som kraftigt stimulerar ekonomin, skulle kunna kraftfullt bidra till en överenskommelse mellan alla landets olika etniska och politiska grupper och en snabb stabilisering av situationen. Även USA har anslagit stora summor till utveckling av landet vilket ändå bara är bråkdelar av kostnaderna för krigsinsatserna. Andra länder som deltagit i kriget, som Sverige, har anledning att stöda denna inriktning och öppna dialogen med de talibaner som nu bildar regeringen och alla grannländer för att diskutera vår fortsatta utvecklingshjälp för hela regionen.
  Faktum är att USA, Ryssland, Kina, Indien och grannländerna redan samverkar i gemensamma uttalanden som i kontaktgruppen och även i grannländernas planering av stödet till infrastrukturutbyggnaden. I detta sammanhang har även amerikanske utrikesministern Blinken positivt kommenterat betydelsen för regionen av det stora utvecklingssamarbetet BeltandRoad. Detta gör en fredslösning i högsta grad möjlig, i synnerhet om denna samverkan kraftfullt stöttas av omvärlden. Stormakternas samverkan just nu utgör ett hopp för Afghanistan att sluta ligga i mer än två århundranden av korseld för geopolitisk delning av världen.

  Faktum är att en internationell samverkan för fredlig utveckling av Afghanistan är en unik möjlighet att få slut på geopolitiken och de eskalerande spänningarna mellan USA och Kina/Ryssland även för andra delar av världen.
  —-

  Länkar för att läsa mer om detaljerna i fredsplaneringen här:
  Hussein Askary från Schillerinstitutet i Sverige har flera gånger de senaste månaderna gjort sammandrag om den omfattande pågående och tidigare planeringen för infrastrukturutveckling i Afghanistan. Se Schillerinstitutets internationella webinarium med medverkan från USA, Ryssland, Kina, Pakistan: https://schillerinstitute.com/blog/2021/07/29/afghanistan-a-turning-point-in-history-after-the-failed-regime-change-era/

  The Belt and Road and The future that Afghanis Want, by Hussein Askary, Sid 15: https://larouchepub.com/eiw/public/2021/eirv48n29-20210723/eirv48n29-20210723_afghanistan-offprint.pdf

  En övergripande intervju med Hussein Askary om Afghanistans och grannländernas utvecklingsmöjligheter i samarbete för bygget av nya Sidenvägen finns på: https://www.youtube.com/watch?v=ZATPm874bqE

 5. Jag skulle inte låta mig imponeras av talibanernas civiliserade uppträdande. Kommer att tänka på sagan om Rödluvan och vargen. Eller förstås Sverigedemokraternas uppdatering till prydliga folkrörelsepolitiker med nystruken skjorta och slips.

  • Talibanernas seger symboliserar slutet på västs hegemoni. Det är kanske den viktigaste slutsatsen som man kan dra. Taliban segern slår hål på myten om att USA är den ”exceptionella, oumbärliga” nationen på jorden. Tvärtom bekräftar taliban segern att USAs elit är en samling exceptionella skitstövlar. Ridån är nere för USA – den står där naken inför hela världen. Kolla på hur politikerna ”sliter” varandra nu och anklagar varandra för fiaskot😂😂😂

   https://sputniknews.com/analysis/202108171083631926-taliban-victory-shows-world-power-centres-moving-east-ex-pentagon-aide-says/

  • Men snälla Britta Ring, alla sverigedemokrater bär inte skjorta och slips.
   Det finns faktiskt sverigedemokrater i blus, kjol och klänning också.
   Dick Erixon på Riks Youtubekanal, har under sommaruppehållet intervjuat ett antal sverigedemokrater och jag har lyssnat på de flesta. Det är både män och kvinnor och dessutom helt vanliga människor med vad man kanske skulle kunna kalla ”folklig” bakgrund.
   Dick Erixon verkar kämpat på hela sommaren med Samtiden och Riks och inte tagit någon semester alls.
   Jag gissar den mannen lever med politiken.
   Själv har jag varit lite ”off line” sista tiden med politiken.
   Jag råkade fastna i det ryska kulturlivet som faktiskt verkar förankrad på folklig nivå.
   Det finns naturligtvis kommersiell kultur där också men i Ryssland ser det ut som kulturlivet och traditioner lever och frodas bland folket på ett helt annat sätt än hos oss i Sverige.
   Det existerar en fosterlandskänsla i Ryssland som hos oss idag skulle kännas tabu eller förbjuden.
   Just det är mycket tråkigt tycker jag.
   Har jprecis lyssnat till en konsert som varade i en och en halv timme. Kunde inte slita mig ifrån den.
   Det är tre tjejer och dom är helt fantastiska. I år firar de tio års jubileum med sin sångtrio.
   Sångerskorna kan du se på bild i länken närmast nedan.
   Under den finns länken till konserten som släpptes på Youtube i går kväll.
   Har du snabb uppkoppling så ändra i videons inställningar (vid kugghjulet) till HD för bättre bild.

   https://sun9-10.userapi.com/c834100/v834100621/133dff/6fk3xnzmHac.jpg

   https://www.youtube.com/watch?v=4_ZoEn0TgS8

   • Till arbetarklass. som råkat fastna i det ryska kulturlivet som faktiskt verkar förankrad på folklig nivå.
    Här ett en till tjejgrupp.. All-girl-sånggruppen ”Beloe Zlato” (bokstavligen ”Vitt guld”) som startades av misstag av några tjejer med kärlek till gammal, traditionell rysk musik. De studerade sedan musik i staden Norilsk, som ligger ovanför polcirkeln.
    Det tog som en löpeld. De har nu en stor följare och är ofta inbjudna att uppträda, särskilt vid kristna, patriotiska och familjeevenemang.
    De sjunger gamla sånger i mer moderna arrangemang och behåller den ryska kvaliteten på folkrysk musik. De är också kända för att sjunga på slumpmässiga platser, som parkbänkar och tåg.
    https://russia-insider.com/en/culture/more-russian-girls-singing-beautiful-old-love-songs/ri23680

 6. Nya Taliban lagar:
  Talibanerna inför en lag enligt vilken medborgare kommer att dömas till dödsstraff för att odla, sälja eller underlätta försäljning av droger.
  All blod relaterade konflikter har avbrutits. Från och med nu kommer alla tvister att gå genom den islamiska sharia domstol, det finns inte längre ett legitimt sätt att lösa tvister, förutom sharia domstol.
  Vi bjuder in ingenjörer, läkare och andra yrkespersoner från hela världen att återuppbygga Afghanistan. Vi garanterar dem höga löner ”
  Hädanefter kommer ockulta ritualer- spådom, kärleks spådom, polyteism på gravarna att straffas hårt.
  Våldföring mot unga killar kommer att straffas med döden. Islamiska emiratet i Afghanistan kommer att straffas hårt för sexuellt våld.
  Kvinnor är fria att lämna huset ensamma och utan burka.
  Islamiska Emiratet i Afghanistan förbjuder all verksamhet som är relaterad till ränta, alla skulder och räntor har stoppats.

  • Texten i Googles översättning:

   aliban * utfärdade nya afghanska lagar
   Margarita Korovina
   Margarita Korovina
   08/16/2021
   Heta nyheter
   0
   3043

   Nya livsregler i Afghanistan från talibanerna (en organisation förbjuden i Ryssland) har publicerats online, sade den militära korrespondenten Alexander Kots i sin telegramkanal.
   Talibanerna (förbjudet i Ryska federationen) inför en lag enligt vilken dödsstraff väntar medborgare för att odla, sälja eller främja försäljning av droger.

   All blodkonflikt har avbrutits. Från och med nu kommer alla tvister att gå genom den islamiska sharia -domstolen, det finns inte längre ett legitimt sätt att lösa tvister, förutom sharialätten.

   ”Vi bjuder in ingenjörer, läkare och andra yrkespersoner från hela världen att återuppbygga Afghanistan. Vi garanterar dem höga löner, säger talibanerna (en organisation som är förbjuden i Ryska federationen).

   Hädanefter kommer spådom, kärlek, spådom, polyteism på gravarna att straffas hårt.

   Bachas förfalskning, våld mot unga killar, kommer att straffas med döden. Islamiska emiratet i Afghanistan kommer att straffas hårt för förfalskning.

   Kvinnor är fria att lämna huset ensam, medan hijab blir obligatoriskt.

   Islamiska Emiratet i Afghanistan förbjuder all verksamhet som rör ränta, alla skulder och räntor har avbrutits.

   * en organisation förbjuden i Ryska federationen.

 7. En av orsakerna till talibanernas snabba övertagande av landet beror sannolikt på att dessa har ett stöd från befolkningen. Oavsett vad vi andra tycker o tänker är talibanerna afghaner och ses som befriare och det är detta vi bör förhålla oss till. Det är genom respektfulla förhandlingar som framgång kan nås. Det är så som Afghanistankommittén har arbetat inom Afghanistan när de startat skolor och bedrivit sjukvård.
  Tyvärr är nog den goodwillen naggad i kanterna efter Sveriges militära medverkan på usa:s sida.

 8. Nato:s generalsekreterare och sommarprataren Jens Stoltenberg beklagar att det inte blev mer krig och dödande i Afghanistan, då regeringstrupperna gav upp så lätt. här.

 9. Talibanerna, gjorde en helt laglig symbolisk 9/11 rakt in i det blodiga Nato-högkvar-teret, som nu sjunker ihop, och kraschar sakta till marken, en helt föråldrad tanke, nästa år får Nato en kvinnlig gen.sek.,efter den trevliga fan, Stoltenberg, som utnyttjar
  och utnyttjats av Nato, de små freds-älskande,skitländerna Norge och Danmark, som säkert bombat i Afghanistan, som i Libyen.

  Vi måste omvärdera gullandet med dessa skandinaviska imperialistskurkarna, som Sverige som misshandlat, Afghanistan, i 20 år och nu försöker att fly från katastrofen, de orsakat, de lever på tyska ockupationen,
  1940, offer- och småstatsrollen, som de
  utnyttjar för att begå egna illdåd. Vi vill inte
  se det bara, som vanligt i Norden, ondskan
  som trängs bort, av våra lögnare till politi-ker. Men nu finns chansen att nita fast dem, vid Kabul, 2021.

 10. Detta är början på slutet av ondskans imperium. Och när slutet knackar på dörren kommer USAs eliter att fly till Tel Aviv menar Angli. Vad kommer att hända då, då?

  ”I just want to say to all of those people leading the Oath Keepers, TRS, Proud Boys, Atomwaffen, TWP, and the rest – you’re not getting on the planes with the American elite when they flee for Israel. You’re going to be left at the airport, and your pitiful bags of cash will be torn open. And I promise each and every one of you: we are not going to be as forgiving as the Taliban.

  When these chickens finally come home to roost, you fat motherfuckers are at the top of my list. There will be no white flags and no peace talks.

  You’d be better off taking your chances holding onto the wings of that flight to Tel Aviv than dealing with the Truth and Reconciliation Commission that King Nick is going to appoint me as the head of. I can tell you that much. Just remember that.”

  https://www.unz.com/aanglin/china-warns-taiwan-that-the-fate-of-the-fake-afghan-government-will-soon-come-to-their-fake-government/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here