Vad visar videor om Butja?

30
1975

Det ukrainskspråklige teater i Folkerepublikken Lugansk. Sammen med en tysk valgobservatør ble jeg vist teateret og fikk snakke med ledelsen. Ifølge direktøren er teateret fullt av tilskuere på alle forestillingene.

SvT rapporterar att Ryska styrkor begått flera krigsbrott.
Ryssland dementerar detta och vill att frågan tas upp i FN:s säkerhetsråd, vars ordförande Storbritannien vägrar detta. Uppgifter står mot uppgifter minst sagt.

Hindrar inte att media och politiker tämligen tvärsäkert menar att Ryssland är skyldigt. Man har sett och hört president Zelensky säga att tusentals torterats och våldtagits. Samt att New York Times (detta oberoende sanningsvittne) förklarat att Rysslands argument inte håller. Med hjälp av satellitbilder, som väl också kan förvrängas? Skjutna bakbundna människor finns. Sköts de först eller bakbands de först? I en nödvändig, kritisk granskning finns flera frågor, som media inte tycks ställa.
Vilken kollosal skillnad det är i ”krav” på bevisföring i detta mycket viktiga ärende eller en mer rutinartad stöld eller misshandel. Kan det var så (enkelt) att det både förekommit sådana övergrepp och att det även rör sig om planerade ”false flag”-operationer. 

Nedan har jag samlat några kommentarer från några läsare.

I. Kommentar av en läsare ”Handen som rör sig kan man även se på SVT:s sajt vid 49 sekunder in i klippet. Vårt skattefinansierade TV-bolag lägger alltså upp en videosnutt med statister som gör ett dåligt jobb och kallar det krigsförbrytelser.”

II. Kommentar till annan video av annan läsare
”Här – https://www.youtube.com/watch?v=Mx9JlNu_H1Y – är den ukrainska videon från Buchi – vid 0:16 till höger ser man en ”död” man som rör armen för att inte bli påkörd av fordonen, vid 0:28 ser man en ”död” man som ligger på gatan men vid 0:30, när bilen passerar platsen ser man i backspegeln hur den ”döde” rör sig och sätter sig. Man kan se den ukrainska ”trovärdigheten” bäst på 0,25 uppspelningshastighet och inte på helskärm.
Inte en enda droppe blod kan man se på alla bilder som kablades ut från Buchi…

III. Kommentar till  tredje video av tredje läsare: Tyvärr, det är bara de som spelar med kan vakna upp. De andra, som hade vita förband på armarna blev mördade av ukronazisterna som kolaboratörer, trots att de visste att vitt förband bar bara civila.
Här – https://www.youtube.com/watch?v=uoMCbi5BzAg – kan man se när ukrainsk militär går på gatorna i Bucha, och på gatorna finns bara förstörda bilar, inga döda kroppar, inget blod i de övergivna bilarna….

IV. Kommentar av en fjärde läsare. Aftonblaskan kommer idag med ny ”avslöjande” – ”Satellitbilder på döda veckor före ryska reträtten” med 2 bilder. En bild före och en med skylt ”Kroppar”. Klickar man på bilden med kropparna för att förstora den ser man bättre hur uselt fejket är gjort. Runt alla kroppar i rutorna utom den sista till vänster ser man att det är suddigt. Uppenbarligen Photoshop-operatören har använt fel verktyg för att redigera rutorna. Öppnar man bilden i Photoshop ser man fejket ännu bättre.
Det syns inte något spår av fordonsdäck eller andra spår av trafik mellan kropparna som har legat där i 11 dagar innan ryssarna lämnade Bucha.
 
V. Kommentar från en femte läsare. Jag har samlat bilderna från Butja. Går man ner på pixelnivå i bilderna är det inget tvivel om det, bilderna är manipulerade. Kvaliteten är så dålig, förmodligen avsiktligt, att det är omöjligt att med någon säkerhet säga hur manipulationen har gjorts, men klart är att övergångarna i pixlar mellan olika delar i bilden är inte naturliga. Sedan kan man fråga sig varför det tog flera dygn innan bilderna släpptes från USA. Med andra ord, vi vet ingenting om vad som har hänt, men den amerikanska propagandaapparaten går redan på fullvolym
VI. Kommentar från en sjätte läsare: Förklaring till att det ser ut som om den döda mannen reser sig.
– Spegelglas längst ut på backspegeln är inte helt plant. Detta för att öka synfältet så att man som förare skall kunna se mer av den i annat fall döda vinkeln.
– När ett objekt passerar och speglas från ytteränden av spegeln, in mot den plana delen sker en optiskt förvrängning. Först ser objektet tillplattat ut för att sedan bli bredare.
Studerar man filmen så ser man exakt samma förändring av byggnaden som ligger rakt ovanför den döda.
Att det ser ut som att en annan död man rör på handen är också en optisk synvilla.

VII. Kommentar från en sjunde läsare: Väldigt bra översikt.

Gonzalo Lira plockar sönder Butchafilmen utifrån sina kunskaper om filmproduktion.

Föregående artikelHåller USA på att förlora det militära övertaget?
Nästa artikelKan Ukrainas armé ha begått krigsbrott?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

30 KOMMENTARER

 1. 3 april 2022 anklagade ukrainska myndigheter och västerlänningar Ryssland för att ha begått en massaker på civila i Bucha, en stad i utkanten av Kiev. Men flera inkonsekvenser tyder på att massakern i Bucha är en episod värdig Timisoaras massgravsfall (ett läroboksfall av desinformation).
  För att förstå vad som verkligen hände måste vi gå tillbaka till händelsernas kronologi.
  Den 30 mars 2022 drog den ryska armén sig tillbaka från Bucha, som en del av omplaceringen av trupperna till den huvudsakliga operationsplatsen, nämligen Donbass. Alexander Kots, en journalist som var med de ryska trupperna i Bucha, säger till och med att den ryska armén hade börjat dra sig tillbaka från detta område redan flera dagar innan, och att den 30 mars bara är datumet då de sista soldaterna lämnade. Den ukrainska armén insåg inte direkt att den ryska armén hade lämnat och fortsatte att beskjuta området i flera dagar, vilket kan ha orsakat civila offer.
  Den 31 mars 2022 spelade borgmästaren i Bucha, Anatoli Fedorouk, in en video där han uttryckte sin glädje över de ryska väpnade styrkornas avgång från sin stad. Inte vid något tillfälle i videon nämner han massakern på civila. Borgmästaren ler brett och talar om seger etc. Inte ett ord om en eventuell massaker i Bucha, inte ett ord om civila offer. Inte ett ord om civila offer. Ingenting. Vilket är minst sagt konstigt.
  https://www.donbass-insider.com/2022/04/04/ukraine-the-massacre-of-bucha-a-ukrainian-timisoara/

  • Jag försökte finna någon som kan ryska, men är osäker på om du är en av dem.
   För nedanstående video, fanns på en Azov militärs sida, som kallar sig Bucha, enligt vad någon översatte så skulle de gått omkring och skjutit alla som inte hade ett blått armband, själva videon är nu borttagen på Azov militärens sida, men finns på denna person sida. Kan du förstå vad de säger till varandra? De kanske talar ukrainska,

   The work of the territorial defense and the #Botsman personal unit in #Bucha on April 2. It was these people who killed a bunch of civilians. But how? Quite simply, they shot at everyone without #BlueArmbands. The video has already been deleted by #Botsman
   -Intel Slava

   https://twitter.com/BittenBySin/status/1511023783167016966

   • Eva Bartlett har lagt ut på sin twitter, en video där Alejandro Kirk på Telesur intervjuar Maxim Grigoriev som är expert på krigsbrott och mänskliga rättigheter.
    Han var i Syrien och han drar paralleller med vad ”Vita Hjälmarna” gjorde i Syrien med vad som hänt i Bucha. Han är nu i Donbass.

    https://www.youtube.com/watch?v=z207WkNftgE

    Alexander Alimov f.d. rysk ambassadör på hans twitter finns en video, som är på länken jag skickat med, där flyttar man bort döda, då kan man se att många har en vit armbindel på armen, vilken han säger betyder att de sympatiserar med Ryssland. En signal möjligtvis att de ryska trupperna inte skall skjuta dem med vit armbindel.

    Videon i min förra kommentar, där säger man att man skall skjuta alla som inte har en blå armbindel. Den videon fanns på många olika ställen, och någon sa att det var en del av Azov som man kunde se på videon. De som har telegram kan gå in och söka på Botsman, och där ser man hans tydliga koppling till Azov eller liknande som C-14, men han har tagit bort videon, som flera hann kopiera innan han tog bort den.

    https://twitter.com/A__Alimov/status/1511069611969630218

 2. Några funderingar kring kriget i Ukraina. Vilket stöd har den nuvarande regimen hos det ukrainska folket egentligen? På senare tid har flera politiska partier förbjudits och flera generaler har fått avsked på grått papper om jag nu förstått det hela rätt. Efter kuppen 2014, som stöddes av USA och EU, misshandlades och mördades medlemmar av dåvarande regeringen och deras partier kastades ut från det ukrainska parlamentet. Är det rätt uppfattat av mig? Sammantaget bör det i så fall finnas en stor opposition mot den nuvarande regimen och dess politik. I våra svenska medier spekuleras det vilt kring det ryska folkets acceptans för Putin och hans politik. Någon motsvarande debatt om det ukrainska folkets inställning till Zelenskij och hans politik förekommer inte i svensk MSM. Kan det bero på att Zelenskij, av ukrainarna själva, uppfattas som ett implantat för USA globala maktambitioner?

 3. Hade Anders Romelsjö funnits år 1939, skulle han ha vederlagt bilderna på de sovjetiska bombningarna av Helsingfors på samma övertygande sätt. Alltid finns det ”opartiska” bedömare som förmår genomskåda de ”arrangerade” bilderna, och stå till tjänst med sina ”iakttagelser”.

   • Ördög, det är nog han på Flashback med samma nick, han skriver om samma ämne år ut och år in, fanatisk krighetsare från Finland bara att blocka.

 4. Ryssland intog Butja den 12 mars och Aftonbladet säger:
  ”Minst elva kroppar ska ha legat där sedan den 11 mars”. Kropparna kan i så fall härröra från stridigheterna i staden och kan ha dött pga såväl rysk som ukrainsk beskjutning och inte pga avancerad tortyr, våldtäkt etc. Tvivlar starkt på att man låter kroppar ligga kvar under 3 veckor i en stad.

 5. Jag läser globalpolitics av ett viktigt skäl; att få en motbild. Den kan vara bra ibland när mediadrevet drar iväg utan skyddspapper. De sista dagarnas obegripliga tvivel på att det vi ser i Butja verkligen hänt och alla obskyra argument för att så inte är fallet är absurt. Putin och knähunden Lavrov ljuger, deras trovärdighet är noll.

  • Ja något har verkligen hänt i Butja men det är oklart vad. Man skulle väl aldrig dra slutsatser och fälla en dom på så lösa boliner i ett enklaste brottmål?
   Det kan vera som Ukriaina uppger. Det kan också till stor del vara som Ryssland uppger.
   Vet vi hur länge olika kroppar legat på olika ställen?
   När anbringades ståltråd på de dödas handleder? Av vem? Ryska soldater? Ukrainare på de som ville samarbeta med ryssarna? Är det omöjligt att anbringa ståltråd genast efter dödsfall eller sedan rigor mortis uppträtt?
   Vet vi vilka kropparna tillhör i bilder på sandtäckta avlidna?
   Varför hindrar Storbritannien att frågan tas upp i FN:s säkerhetsråd av Ryssland?
   Jag är ingen kriminalare men detta är väl mycket basala frågor i en dödsfallsutredning. Har inte sett dem bli besvarade.

   • Du skriver:”Det kan också vara till stor det som Ryssland uppger”. Obegripligt tänkande! 1. Ryssland är aggressorn.2. Ryssland har ljugit från dag ett.3. Nämn en enda rimlig förklaring att Ukraina skulle ligga bakom massakern.
    Självklart kommer sakernas tillstånd att utredas grundligt. Utredningen pågår redan i regi av bl.a. ICC. Förhoppningsvis blir de skyldiga, precis som löjtnant Kelly pga Song My, fällda

    • Fortfarande osäker vad orsaken närmast är till de döda människorna på bilderna. Men hade inte Ryssland inte angripit hade detta inte hänt. Men hade Nato och USA varit förstående för Rysslands krav på säkerhet och dess oro över Natos utvidgning österut etc hade Ryssland inte angripit med stor annolikhet.
     2. Svepande uttalande om Rysslands påstådda lögner vinner applåder för den faktainriktade kritiske granskaren.
     3. Väldigt tydligt vad Ukraina och dess dominant USA vinner. Ryssland demoniseras än mer. Ökat stöd för sanktioner. Försvagning av Ryssland och därmed Kina.

     Inte alls säkert att det kommer att utredas grundligt. Så skedde inte med de påstådda gasattackerna i Syrien, förrän visselblåsare i OPCW avslöjade. Inte hellar har USA:s många krigsbrott detta millenium utretts grundlig, men något undantag.

    • Vadå obegripligt? Inte ens Pentagon kan oberoende bekräfta vad som egentligen hände i Bucha.

     ”April 4 (Reuters) – The U.S. military is not in a position to independently confirm Ukrainian accounts of atrocities by Russian forces against civilians in the town of Bucha,

     ”The Pentagon can’t independently and single handedly confirm that, but we’re also not in any position to refute those claims.”
     https://www.reuters.com/world/pentagon-cant-independently-confirm-atrocities-ukraines-bucha-official-says-2022-04-04/?taid=624b43bd3225ef0001288ec4

   • Såg satellit bilder från Butja med inringade döds kroppar, men ingen frågar efter bilder var Ryska eller Ukrainska styrkor fans under den aktuella tiden. Dom som levererade bilder borde kunna uppvisa exakta tidsintervall och skeende, eller har jag fel?

  • Kan detta vara kroppar på personer som dödats vid olika tidpunkter? Om en arm inte rör sig bevisar knappast något. Rigor mortis finns vanligen 24-84 timmar
   Easing Distress When Death is Near
   Joanne Wolfe MD, MPH, in Textbook of Interdisciplinary Pediatric Palliative Care, 2011

   Rigor mortis
   Rigor mortis is a chemical change resulting in a stiffening of the body’s muscles following death, resulting from changes in the myofribrils of the muscle tissues. Immediately following death, the body becomes limp and is easily flexed.38 As ATP is converted to ADP and lactic acid is produced lowering the cellular pH, locking chemical bridges are formed between actin and myosin resulting in formation of rigor. Typically, the onset of rigor is first observed 2 to 6 hours following death and develops over the first 12 hours. The onset begins with the muscles of the face and then spreads to all of the muscles during the next 4 to 6 hours. Rigor typically lasts from 24 to 84 hours, after which the muscles begin once again to relax. (https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/rigor-mortis)

  • Ser att även BBC tagit upp samma förklaring som jag har till ”den döde som reser sig upp”. Ett optiskt fenomen som alla som kört bil med den typen av backspegel känner igen. Då objektet blir optiskt förvrängt / smalare så ser det ut som att det förflyttar sig.
   Tog min 10 sekunder att upptäcka, tack vare att en rysk kanal lagt ut en video på YouTube där man kör sekvensen fram och tillbaka så att man kan se fenomenet. Vad nog inte deras avsikt att göra det tydligare att se hur det förhåller sig men inte desto sämre!

    • Är säker på att vid en total analys av ”helheten” kommer man att få liknande resultat, att de ”upptäckter” som diverse obskyra personer och organisationer gjort, för att ”bevisa” att det är fake egentligen har naturliga förklaringar

 6. ”Klickar man på bilden med kropparna för att förstora den ser man bättre hur uselt fejket är gjort. Runt alla kroppar i rutorna utom den sista till vänster ser man att det är suddigt. ”

  Har du tillgång till originalen? Samtliga bilder jag sett, inklusive den stora bilden på Aftonbladet, är i JPEG-format, dvs. ett komprimerat format som tappar information när de sparas . De artefakter du ser när du förstorar bilden är typiska för JPEG-bilder.

  • Det kan även bli den sortens artefakter när man klipper in något i en bild, t.ex en ram som på bilden.

 7. Det är ju upplagt för false-flag,óps just nu. Många i Västeuropa tvivlar på Ukrainas version, genom erfarenhet av fake. En källa (SR) menar att det är ukrainare som på något sätt har haft kontakt med ryska trupper, och man har bytt färska matvaror, ex.vis, dessa personer har senare angivits när de ukrainska polistrupperna anlänt, och som sen arkebuserat dem, det verkar ju mest äldre personer, som kanske har levt i gamla SSSR.

  Kvarlevorna ger ett något riggat intryck,stiliserat, skjuten på cykeln, en patrullbil som kör slalom mellan kvarlevorna höjer effekten, de har vita remsor som ryska förband hade, tror de flesta kan tänka sig att paramilitära ukrainare är skyldiga, att de har hämnats på förmenta ”kollaboratörer”. Och de 400 offren var är de ?, liksom de 300 under teatern ?

  Slarvigt av ryssarna att inte bussa ut de boende som de haft kontakt med, innan de lämnar, säjer en kommentator isf, de borde ha vetat vad som kunde hända. Vi vet ju hur det fungerade i Afghanistan i somras, när Biden lade ner….

  Det finns inga blodsamlingar i Bucha, runt dem som skjutits, som om de blödit på någon annan plats och flyttats för att få en dramatisk effekt. En sista chans att få upprättat en ”no-fly-zon”,
  som den granaten på Sarajevos torg ? Kanske både en varning till lokala ukrainare, och en false-flag, eller kommer någon forensisk kommission att finna ut sanningen.

  • Intressant Lennart, har du någon länk till SR där det sa detta?

   Ja det kan mycket väl varit ukrainska trupper som dödat dessa för att de påstått ”hjälpt” Ryssland.
   Men det kommer vi aldrig få veta, ukraina kommer städa bort alla bevis och kommer istället lägga fram alla bevis att de skulle peka på Ryssland som boven men vår media kommer fortsätta med sin propaganda och disinformation trots att de inte har några bevis!

 8. Att England två gånger stoppat Rysslands försök att få till stånd möten i säkerhetsrådet om Butja är ett bevis för att väst har något att dölja här. Det räcker långt i bedömningen av vem som är skyldig.

 9. Den 30 mars gick ryska trupper ur Bucha, den 31 mars meddelade borgmästaren i Bucha att dom ryska trupperna lämnat Bucha, utan att påstå att det funnits nån massaker. Den 2-3 april påstod dom ukrainska medierna att ryssarna dödat civila i Bucha, borgmästaren sa inget om det 3 dar innan. Samtidigt när ryssarna lämnade Bucha den 30 mars så inkom azovbataljonen till bucha och tog livet av vad dom kallade till ”förrädare” som hade ett vitt tyg om armen som menade att dom var ryssvänliga. Att inte fn velat utreda utan med englands orförandeskap vägrat så betyder det att fn vill gömma något.

 10. Aldrig tidigare har väl SVT och TV4 varit värre enkelriktade Natolojala ”propagandasvin” än för närvarande.
  De har helt förlorat sin trovärdighet i mina ögon. De är helt enkelt omyndigförklarat sig själva i realitet och saklighets-hänseende.
  Censur-skadad, utväljande, enkelriktad stolle-propaganda.
  Man släpar fram den ene efter den andre med den ”rättrogna” EU och Nato attityden (oftast officerare eller politiker), i Ukraina-konflikten, bara för att bekräfta vad vi alla redan vet dvs (Putin hatet) gäller på alla Statsfinansierade medienivåer, dvs hur den politiska slipstenen ska dras i massmedia i vår underkastelse till ”EU:s gemensamma utrikes och säkerhetspolitik”. Någon egen uppfattning och politisk oberoende agenda, får inte Sverige ge uttryck för i Riksmedierna. Räkna aldrig med något annat. Därför måste vi lämna denna vansinnes-union som EU är, styrt av dårar på uppdrag av USA och Washington.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here