Var är Ukrainas motoffensiv?

32
1670
Ukraina motoffensiv. Bild Bhadrakumar

 

Detta är en nu artikel av M.K. Bhadrakumar som reser en fråga som många av oss ställer.

https://www.indianpunchline.com/whither-ukraines-counteroffensive/

M.K Bhadrakumar

Maj månad har kommit, men utan den sedan länge aviserade ukrainska ”motoffensiven”. Västerländska medier spekulerar i att det kan komma i slutet av maj. Det talas också om att det är vettigt att Kiev ”köper tid”.

 

 

Chanserna att Ukraina får något slags ”genombrott” på den 95 mil långa ryska frontlinjen går inte att utesluta, men en rysk motoffensiv kommer nästan säkert att följa efter ett sådant genombrott. Ett krig utan slut kommer inte att passa västmakter.

Förra veckan uttalade Natos högsta befälhavare, USA:s armégeneral Christopher Cavoli, att den ryska armén som verkar i Ukraina är större än när Kreml inledde sin speciella militära operation, och ukrainarna ”måste vara bättre än den ryska styrka de vill möta ” och bestämma när och var de ska slå till.

General Lloyd Austtin. Bild från artikel av Caitline Johnstone..

Cavoli sa att Ryssland har strategiskt djup i militär bemanning och utrustning och att de har bara förlorat ett krigsfartyg och cirka 80 jaktplan och taktiska bombplan i en flygflotta som hittills omfattar mer än 1 000 flygplan. Generalen motsatte sig försiktigt försvarsminister Lloyd Austin och generalstabschefen Mark Milley som har propagerat för att Ryssland är på randen till nederlag.

Christopher Cavoli.

General Cavoli talade vid en panel i representanthuset på onsdagen: ” Det här kriget är långt ifrån över.” På torsdagen fortsatte han med att berätta för senaten: ”Jag tror att [ryssarna] kan slåss ett år till.”  Under utfrågningen i parlamentet sa Cavoli också att den ryska ubåtsaktiviteten bara har tagit fart i Nordatlanten sedan krigets början, och att ingen av Kremls strategiska kärnvapenstyrkor har påverkats av operationer i Ukraina.

Han sa vid ett tillfälle i sitt skriftliga vittnesmål : ”Ryska luft-, sjöfarts-, rymd-, cyber- och strategiska styrkor har inte drabbats av betydande försämring i det pågående kriget. Dessutom kommer Ryssland sannolikt att bygga om sin framtida armé till en betydande och mer kapabel landstyrka… Ryssland har ett stort lager av utplacerade och icke-utplacerade kärnvapen, som utgör ett existentiellt hot mot USA.” 

Hela berättelsen om lögner och förvirring som skapats av neocons i Biden-administrationen under det senaste året har uppenbarligen kommit upp. En nykter bedömning visar att det inte finns något som motiverar den enorma mängden bistånd till Ukraina under den senaste ettårsperioden – ett bistånd på över 100 miljarder dollar, vilket är pro rata mycket mer än vad USA hade spenderat under de tjugo åren av kriget i Afghanistan.

General Cavolis vittnesmål kom i hälarna på de nyligen läckta Pentagon Papers, som har presenterat en dyster bild av tillståndet i Kievs militära beredskap och Biden-administrationens bristande förtroende för Zelensky-regimen.

Pentagon Papers upprepade faktiskt en studie från januari i år med titeln Avoiding a Long War av RAND Corporation, som rekommenderade att ”det överordnade amerikanska intresset av att minimera risken för eskalering bör öka USA:s intresse av att undvika ett långt krig ( i Ukraina). Kort sagt, konsekvenserna av ett långt krig – allt från ihållande förhöjd risk till ekonomisk skada – överväger vida de möjliga fördelarna.”

Det verkar faktiskt finnas en betydande ström av oliktänkande inom det amerikanska säkerhets- och försvarsetablissemanget, som uppskattar att president Biden har tagit USA in på en katastrofal politisk väg som är avsedd att få ett katastrofalt resultat – ett förödmjukande nederlag i Ukraina som kan skada Nato. alliansen, försvaga det transatlantiska systemet och undergräva USA:s trovärdighet som en global makt.

Välinformerade veteraner från den amerikanska underrättelsetjänsten ser själva läckan av Pentagon-dokument som ett minimyteri. Den tidigare CIA-analytikern Ray McGovern sa till Kinas CGTN:

”Jag tror att det kan vara så att några seniora politiker i Pentagon på de högsta nivåerna av försvarsdepartementet har beslutat:” Du vet att det är ett dumt uppdrag i Ukraina. Kanske måste vi få fram sanningen. Kanske måste vi avslöja personer som den gemensamma stabschefen Milley och försvarsminister Austin för de lögner de har berättat om ukrainska framsteg och att ryssar bara pulveriserats. Och kanske kommer det att stoppa denna expansion av kriget.’ 

Den välkände före detta CIA-analytikern Larry Johnson delar samma uppfattning. Han skrev : ”Detta ser ut som en kontrollerad, riktad läcka … det läckta materialet är inte slumpmässigt underrättelsematerial. Den är utformad för att berätta flera historier. Mest framträdande är försämringen av ukrainsk kapacitet och de stora hindren som USA och resten av Nato står inför när det gäller att leverera välbehövligt luftförsvar, artillerigranater, artilleripjäser och stridsvagnar. Med andra ord, Ukraina kommer att krascha och brinna.”

Johnson tillade : ”Låt mig föreslå ett alternativ för denna läcka – skapa en grund för att tvinga Joe Biden från presidentskapet. Avslöjandena i de hemligstämplade dokumenten är inte påhitt avsedda att lura ryssarna. Inte heller är de typen av material för att få mer amerikanskt stöd för att hälla mer resurser i det svarta hålet i Ukraina. Dessa läckor ger upphov till ett meme att Biden-teamet är inkompetent och äventyrar amerikanska intressen utomlands.” 

Sådana kuppförsök från Deep State är inget nytt i USA:s presidenthistoria – Eisenhower undergrävdes när han sökte avspänning med Sovjetunionen; ett betydande antal dokument som finns tillgängliga idag tyder på att CIA inramade Nixon i Watergate-affären. Idag sker allt detta mot bakgrund av att president Biden söker en ny mandatperiod i valet 2024.

När det gäller Zelenskij själv är han ytterst medveten om att framgången eller misslyckandet med hans ”motoffensiv” kommer att vara avgörande för fortsatt västerländskt stöd. Sammantaget har vi ett rörigt diplomatiskt scenario framför oss, ett som också kommer att öppna upp splittringar mellan västländer och där Kina kan spela en viktigare roll.

Det finns ingen garanti för att det offentliga stödet för Bidens proxykrig kommer att bestå genom valet 2024. Det räcker med att säga att det blir allt mer tveksamt om Biden kommer att offra sitt presidentskap för Ukrainakriget. Det är förstås fortfarande tidiga dagar. Ett stort skepp behöver en stor sväng för att vända.

Ryssarna fattar sina beslut utifrån sina egna bedömningar. Det har skett en märkbar upptrappning av ryska attacker mot ukrainska militäranläggningar. Massiva attacker djupt in i de bakre delarna av den ukrainska militären har rapporterats .

En attack i söndags mot järnvägsinfrastruktur och ammunition och bränsledepåer i Pavlograd, ett viktigt kommunikationsnav nära Ukrainas fjärde största stad Dnepropetrovsk, var särskilt förödande. De ukrainska trupperna hade samlats i Pavlograd för en offensiv mot Zaporozhye. Två S-300 missildivisioner förstördes.

Under helgen skrev förre presidenten Dmitrij Medvedev på Telegram-kanalen att Ryssland bör sikta på ”massförstörelse” av ukrainsk personal och militär utrustning och tillfoga Ukrainas väpnade styrkor ett ”maximalt militärt nederlag”, sikta på ”det fullständiga nederlaget för fienden och den slutliga kollapsen för nazistregimen i Kiev med en fullständig demilitarisering av hela det forna Ukrainas territorium”. Och sedan bör man gå vidare med repressalier mot nyckelpersoner i Zelenskij-regeringen, ”oavsett var de är, och utan gränser”.

Medvedev tillade: ”Annars kommer de inte att lugna ner sig … och kriget kommer att dra ut på tiden under lång tid. Vårt land behöver inte det.” Stämningen har blivit ful och konflikten är på väg att ta en ond vändning, eftersom diplomatin helt har stannat av.

Föregående artikelLäs senaste numret av tidskriften Förr och Nu! Gratis!!!
Nästa artikelSka vi lita på dollarn? (”In $ (God) We Trust”)
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

32 KOMMENTARER

 1. Att dela Ukraina mellan Ryssland och Polen skulle vara en rimlig lösning på konflikten, där västra Ukraina ska ”skänkas bort” till Polen, sade den pensionerade amerikanska marinkårens underrättelseofficer Scott Ritter.

  Scott Ritter uppmanade i en intervju med den amerikanska YouTube-kanalen Tour of Duty att ”ge upp” västra Ukraina till Polen för att ta denna region ur ekvationen, för att göra den till ett ”problem för Polen och Europa.
  ”Han uttryckte åsikten att detta påstås vara det mest rimliga som kan göras, eftersom detta ”inte är ett problem för Ryssland”, rapporterar TASS .

  Han uttryckte förtroende för att om västra Ukraina tas bort kommer fred att komma mellan Ryssland och Ukraina, eftersom de är ett folk med samma kultur och historia.
  Ritter påminde om att Odessa, Kiev, Kharkov och Dnepropetrovsk alltid har varit en del av den ryska civilisationen, som sträcker sig långt utanför själva Rysslands gränser. Han uttryckte förtroende för att befolkningen i dessa regioner kommer att leva i harmoni med det ryska folket efter konfliktens slut.

  Kom ihåg att vice ordförande för Rysslands säkerhetsråd Dmitrij Medvedev i slutet av april uttryckte åsikten att en ”tyst uppdelning” av Ukrainas västra territorier av Polen och andra länder är att föredra framför ett världskrig.
  https://vz.ru/news/2023/5/3/1210211.html

 2. Den så hypade ukrozionazi ”offensiven” sitter fast i chernozem leran på Donbas slätten. Fastlimmad är ordet. 🤭 Historisk har kölden varit Rysslands vän. Nu får vi även lägga till leran till Rysslands goda vänner 😂😂😂

  Ryssland har lyckats stoppa ukrozionazi terrorattentatet mot Kreml och därmed mot Rysslands President Vladimir Vladimirovich Putin.

  • Nu tror jag inte att Ukraina ligger bakom det hela, två drönare och Putin var inte ens i byggnaden kom igen nu.
   Men du verkar övertygad och kallar det hela ett terrorattentat. Om det nu var Ukraina varför är det ett terrordåd? Ryssland får försöka döda Ukrainska politiker men Ukraina får inte göra samma sak?

   • Voldemort Z-sky is free game.

    ”After today’s terrorist act, there are no options left but the physical removal of Zelensky and his clique,” Medvedev wrote on Telegram.

    “We don’t need him to sign [their] unconditional surrender. Hitler, as it is known, didn’t sign his either. There will always be someone like Admiral Doenitz to sit in as president,” he added, in reference to the Nazi officer who officially replaced Hitler after he committed suicide in April 1945 and presided over Germany’s capitulation.”

    https://www.rt.com/russia/575730-medvedev-zelensky-kremlin-drone/

    Världen inväntar verkställandet 🤗🤗🤗

 3. Uppenbarelseboken 2:9-10 ..
  9.. Jag känner dina gärningar, vedermöda och fattigdom (men du är rik; och jag vet hädelsen hos dem som säger att de är judar och inte är det, utan är en Satans synagoga.
  10.. Frukta inte något av det som du kommer att lida. Ja, djävulen är på väg att kasta några av er i fängelse, så att ni kan bli prövade, och ni kommer att ha vedermöda i tio dagar. Var trogen till döden, så ska jag ge dig livets krona.”

  Herr Medvedev talar sanning när han säger att efter den olagliga statskupp i februari 2014 , dödandet av 15 000 ryssar i Donbass av Zio-regimen från 2014-2022, skräcken för branden i Odessa Trade Union., Nord Stream-terrorstrejken, morden på Dugina och Tatarskij, den erkända västerländska dubbelsamheten som förkroppsligas i Minsköverenskommelserna och omstörtningen av Istanbulförhandlingarna i mars 2022, installationen av amerikanska biolaboratorier i Ukraina, de förnyade försöken från en CIA Färgrevolutionen i Georgien, och den pågående leveransen av vapen till Zelensky and the Boys, är bara en omfattande och total rysk seger acceptabel.

  Den förre ryske presidenten Dmitrij Medvedev har krävt en ”fullständig nedmontering” av ”Kiev-regimen”, såväl som att ”massförstörelse” utsätts för landets militära personal och hårdvara. . . .
  För att framgångsrikt omintetgöra Kievs planer, måste Ryssland tillfoga ”massförstörelse av personal och militär utrustning” under den mycket hajpade ukrainska motoffensiven och tillfoga Kievs militär ett ”maximalt militärt nederlag”, sade Medvedev. I slutändan måste ”nazistregimen i Kiev” ”helt avvecklas” och demilitariseras över hela territoriet i ”fd Ukraina”, tillade han.
  Bortsett från det måste Ryssland förfölja dem som lyckas fly och söka ”vedergällning” mot ”nyckelfigurerna i den nazistiska regimen, oavsett var de befinner sig och utan preskription”, betonade Medvedev. Allt mindre än det skulle inte räcka, anser expresidenten.
  ”Annars kommer de inte att lugna ner sig, och det drogpåfyllda nonsenset kan förvandlas till verklighet och kriget kommer att dra ut på tiden. Vårt land behöver inte det”, sa Medvedev.
  Ex-presidenten har upprepade gånger varnat Kiev för alla försök att erövra Krimhalvön, som bröt sig loss från Ukraina i efterdyningarna av Maidan-kuppen 2014 och anslöt sig till Ryssland efter att lokalbefolkningen överväldigande stött ett sådant drag under en folkomröstning.
  Förra månaden utfärdade Medvedev en kärnvapenvarning till Kiev och varnade för att varje försök till en ”allvarlig offensiv” riktad mot halvön skulle vara ”grunden för användningen av alla skyddsmedel, inklusive de som tillhandahålls av kärnkraftsdoktrinens grunder. Avskräckning.”

 4. Verkar inte som Natos vapen är speciellt fältmässiga utan behäftade med stora problem. Tyska självgående artillerisystem väger för mycket och kommer ingenstans i leran och sörjan men det värsta är det ständiga underhållet som gör att de mest står inaktiva. Samma gäller för deras stridsvagnar som ständigt fastnar och är törstiga på bränsle.

 5. Intressant utveckling.

  —”märkbar upptrappning av ryska attacker mot ukrainska militäranläggningar”
  —”Massiva attacker djupt in i de bakre delarna av den ukrainska militären har rapporterats”
  —Kennedy: USA offrar Ukrainas unga i en ”slakt av död och förstörelse” (SWEBBTV)
  —Näst i tur till slakt av USA står svenskarna genom NATO som idag ’marscherar taktfast som kalvar till USAs slakt till propagandans dånande krigstrummor på DN, Bonniers, SVD Schibsted och SVT’s Public Service’.
  —Nu kommer det rapporter att Ryssland har sprängt hundratals ton av Ukraina ammunition avsett för Ukraina/USAs våroffensiv, att hundratals amerikanska och europeiska stridsfordon förstörts, att flera hundra av USAs legotrupper har eliminerats, att ett flertal av USAs ledningscentraler har eliminerats och att hundratals USA stridslednings officerare har eliminerats.

  Det har inte kunnat verifieras, men kan vara sant. USA självt går mot ekonomisk kollaps. Enligt ett flertal rapporter ger 85% av mänskligheten inte längre stöd till USAs krigshärjningar. USA börjar bli alltmer isolerat.
  —Top economist frets that US is getting ‘lonely’
  https://www.rt.com/news/574769-larry-summers-sees-us-losing-influence/

  Ryssland har gjort uttalanden som pekar på att Zelensky kommer att sluta på samma sätt som Adolf Hitler i bunkern, och Zelensky hantlangare och goons kommer att behandlas på samma sätt som nazisterna efter Nürnberg rättegången.

  Stämmer detta har mänskligheten lyckats avsluta USAs krigsepok fredligare än vi lyckades avsluta Nazityskland krigsepok.

  USA propaganda i svenska media har kraftigt reducerats vilket tycks styrka dessa oberoende rapporter.

  • Vad är Ukraina? Det här är en svår fråga.
   Ryssland föddes i Kiev. Det första historiska ryska imperiet var Kievan-Rus, som grundades av vikingarna och kungen Rurik, som seglade från Östersjön genom floderna Daugava och Dnepr ner till Svarta havet och Konstantinopel.

   År 882 gjorde de Kiev till huvudstad i det första ryska kungadömet. Mongolerna satte ett slutgiltigt stopp för Kievan-Rus på 1200-talet, men Rurikdynastin styrde då från längre norrut, i det som på 1400-talet fortfarande var ett litet furstendöme runt en annan flodstad som hette Moskva. Först 1598 dog de styrande Ruriks ut i Moskva där de efterträddes av Romanovs. Ukraina existerade inte som ett land på hundratals år och skapades först efter den ryska revolutionen 1917, för bara 105 år sedan.

   Under hundratals år drevs Ukraina av Litauen, Polen, Sverige, mongolerna, turkarna Österrike-Ungern och Ryssland. Det finns få geografiska gränser på de vidsträckta slätterna i de flesta östra delarna av Europa, så arméer och härjande horder har alltid kunnat ströva fritt i tusentals år. Först på hästar. Senare i tankar. De flesta av Carl Gustavs, Peter den stores, Napoleons och till och med Hitlers och Stalins arméer korsade dessa enorma avstånd till fots. Under bara de senaste 105 åren har Ukrainas gränser, språk och identifiering förändrats flera gånger. Mer-ofta-än-inte med markanta variationer i kultur, språk och samvete mellan de olika delarna av det som vid varje given tidpunkt i historien identifierades som Ukraina.

   Krim var en del av Ryssland under sovjettiden, och endast ”överförts” till Ukraina som autonom republik i en symbolisk gest så sent som 1954. Det gula området på kartan fig. 1 i Ukrainas västligaste del är viktig även idag. Området markerat med gult styrdes fram till första världskriget av Österrike-Ungern, och dess regionala huvudstad Lviv hade då det tyska namnet Lemberg. De stora gröna delarna av Ukraina i fig. 1 var en del av Ryssland. I stort sett var det gula området i fig. 1 influerat av tysk och centraleuropeisk kultur och idéer. Det stora grönområdet i fig.1 var influerat av ryskt språk, kultur och idéer i Moskva och St. Petersburg. Det var i den västra delen av Ukraina (gul på fig.1), som den ukrainska nationalismen föddes. Detta berodde på influenserna när nationalismen uppfanns som ideologi så sent som på 1800-talet.

   Ultrafascistiska ukrainare influerade av nazismen i Tyskland i väst dödade polacker, litauer, judar och ryssar som sågs som ”oukrainska”. Det var också i denna västra del av Ukraina där Hitler rekryterade ukrainska nazister till SS-divisionen Galizien under andra världskriget. SS-ledaren Himmler var mycket noga med att se till att de ukrainare han rekryterade till SS var extremt fanatiska och lojala mot Hitler i sin nazistiska övertygelse. Även när Tyskland förlorade andra världskriget fortsatte de ukrainska SS-nazisterna att kämpa lojalt för Hitler, även på reträtt hela vägen tillbaka till Berlin. Bara några veckor innan Hitler sköt sig själv i maj 1945 förklarade plötsligt de ukrainska SS-nazistiska soldaterna (på papper med SS-symboler!) att de nu var antikommunistiska ”frihetskämpar” för Ukraina. USA upptäckte förmodligen mycket snart sin potential mot Ryssland.

   Missbruket av Ukraina: Efter (åter)skapandet av Ukraina 1991 återuppstod Ukrainas nazistiska element som nynazistiska och extrema högerextrema politiska rörelser, återigen i västra Ukraina. Jag har sett massor av forskning om detta, och jag syftar här främst på den vetenskapliga forskningen av prof. Per Anders Rudling från Lunds universitet i Sverige.

   Eftersom Ukrainas existens idag delvis är en slump, och Ukraina aldrig haft en enad nationalistisk rörelse eller identitet, har dessa högerextrema krafter under de senaste decennierna varit aktiva i ansträngningarna att ”skriva”, ”designa” och uppfinna ett nytt ” Ukrainas gamla” historia, för att skapa en ”gemensam” känsla av ”nation” för hela Ukraina.
   Denna uppfinning av en ukrainsk ”nationalitet” har innefattat undertryckandet och utplånandet av rysk kultur och språk i östra Ukraina. Det har också inkluderat att frånta det politiska inflytandet från folket i östra Ukraina till förmån för västra Ukraina inom maktkretsarna i Kiev.

   Nazister och högerextrema grupper med stöd av USA och dåvarande vicepresident Biden och Victoria Nuland var aktiva som våldsamma stormtrupper under Maidan-kuppen i Kiev som 2014 störtade Ukrainas demokratiskt valda president Janukovitj. I efterföljande ”fria” val förbjöds eller kriminaliserades de politiska partierna som representerade östra Ukrainas huvudsakligen rysktalande befolkning.
   Nazister och högerextrema grupper med stöd av USA och dåvarande vicepresident Biden och Victoria Nuland var aktiva som våldsamma stormtrupper under Maidan-kuppen i Kiev som 2014 störtade Ukrainas demokratiskt valda president Janukovitj. I efterföljande ”fria” val förbjöds eller kriminaliserades de politiska partierna som representerade östra Ukrainas huvudsakligen rysktalande befolkning.
   Nazister och högerextrema grupper med stöd av USA och dåvarande vicepresident Biden och Victoria Nuland var aktiva som våldsamma stormtrupper under Maidan-kuppen i Kiev som 2014 störtade Ukrainas demokratiskt valda president Janukovitj. I efterföljande ”fria” val förbjöds eller kriminaliserades de politiska partierna som representerade östra Ukrainas huvudsakligen rysktalande befolkning.

   Missbruket av Ryssland: 1991, samtidigt som Leonid Kutjma förklarade Ukrainas självständighet från Sovjetunionen, förklarade Boris Jeltsin i Ryssland också Rysslands självständighet från Sovjetunionen. Motivationen för båda personerna handlade inte om ideologi, liberalism, demokrati eller något annat. Det handlade om personlig makt. Bättre vara nummer ett i ett självständigt land, än nummer två i en union av länder. Ekonomin kollapsade i Ryssland. Med hjälp av Maddison Data beräknade jag 2016 att Rysslands levnadsstandard under perioden under Jeltsin sjönk med 5,3 % varje år från 1991 till 1999.
   Jämfört med tiden i Sovjetunionen sjönk den ryska levnadsstandarden med ungefär en tredjedel. Förmodligen dog miljontals människor i förtid av undernäring, brist på sjukvård och alkoholism.

   För Ryssland blev 1990-talet ett decennium med en av de värsta nedgångarna i levnadsstandard för ett utvecklat land någonsin i fredstid. USA:s ultraliberala ekonomer och CIA styrde Ryssland. Ryska nazister dök upp.
   Ryska nazister turades om med gamla tiders kommunister, när de demonstrerade på Röda torget och över hela Ryssland. Samtidigt tog oligarker över Rysslands största företag på grund av USA:s privatiseringspolitik. Den ryska flottan rostade och arméofficerare fick inte betalt. Samtidigt uppvaktade USA Boris Jeltsin i Vita huset. Som Gorbatjov en gång sa: Först när Ryssland är svagt, älskar USA Ryssland.

   För att göra saken värre för Ryssland startade jihadister och andra rebeller ett krig i Rysslands Kaukasusregion. Detta krig kostade Ryssland 60 000 människoliv. Ryssland utsattes också för flera dödliga incidenter av terrorism, inklusive i en skola och på en teater, och förstörelsen av den regionala huvudstaden Groznyj. Terroristaktiviteter i Ryssland är lätta att stödja från styrkor som verkar i grannländer som Ukraina och Georgien.

   Efter Berlinmurens fall fick Ryssland en förståelse från USA att NATO inte skulle expandera österut och i alla fall inte in i delar av det forna Sovjetunionen. Snart glömde USA det och utökade NATO med de tre tidigare sovjetiska baltiska republikerna, med Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Bulgarien och så vidare. Efter Jugoslaviens upplösning fick Ryssland av väst att delta i fredsbevarandet, men redan från början var Ryssland marginaliserat.

   Spänningarna ökade. 2003 omvaldes Edvard Shevardnadze, som var på arbetsvillkor med Ryssland, demokratiskt omvald som ledare i Georgien. I en USA-finansierad och organiserad ”färgrevolution” störtades Shevardnadze i en kupp och ersattes av den USA-vänliga men djupt korrupta Sakashvili.

   Detta var en ytterligare försämring för Ryssland. Vändpunkten kom för Ryssland, när Sakashvili startade ett krig mot de ryska befolkningsgrupperna i Georgien medan Rysslands president behandlades med champagne av USA:s president vid de olympiska spelen i Peking 2008. Den slutliga desillusionen av Ryssland med Väst kom 2014 med den USA-konstruerade Maidan-kuppen som störtade den demokratiskt valda men Rysslandsvänliga presidenten Janukovitj i Ukraina.

   Omedelbart efter detta, Rysktalande ukrainare var måltavlor av den nya regeringen i Kiev, och rysktalande rebeller reste sig i Ukrainas östra Donbass-region. Ryssland reagerade med att ta över Krim med en efterföljande folkomröstning. Ukrainska högerextrema rörelser och nynazister organiserade privata oligarkfinansierade arméer för att bekämpa de rysktalande rebellerna i Donbass, och Ryssland svarade med att militärt stödja de rysktalande rebellerna.

   Geopolitiskt är Ukraina mycket känsligt för Ryssland. Från Ukraina är det bara 440 kilometer till Moskva. Om Krim inte hade röstat för att bli rysk, skulle Rysslands flotta ha tappat fotfästet i Svarta havet. Från Ukraina är det väldigt lätt att arbeta i Ryssland. Som nämnts ovan drabbades Ryssland efter 1991 av interna krig och terroristattacker – och terroristaktiviteter i Ryssland är lätta att stödja från styrkor som verkar i grannländer som Ukraina och Georgien.

   Därför var det droppen för Ryssland, när Nato 2008 beslutade att Ukraina och Georgien skulle bli medlemmar i Nato med en NATO Membership Action Plan (MAP). Natos beslut att ge medlemskap till Ukraina och Georgien upprepades vid NATO-toppmötet 2021 . Ryssland är därför under hård press att agera.

   • @Ivan 4 maj, 2023 At 09:55 Intressant, men det var ingen ”symbolisk gest” 1954. På initiativ av Nikita Khrushchev flyttades delstaternas gränser inom Sovjet för att få en enda enad ledning för att genomföra och sköta ett stort infrastruktur projekt, bevattning. Jag har skrivit mer i detalj om detta på en annan plats.

    Problemet idag är att man bara försökt göra stater av de gamla sovjetiska provinserna, utan att ta hänsyn till de förändringar som skedde under sovjettiden. Områden som Krim och Donbas har alltså hamnat i fel land. Dom borde tillhöra Ryssland, som traditionellt. Det är mycket tveksamt om dessa stater, som Ukraina, ens är lagliga under internationell lag och FN stadgan. Det var det Kinas ambassadör till Frankrike påpekade.

    Förlängningen av problemet är att USA har byggt sin aggressions strategi med NATO på att Ukraina skulle vara ett laglig tillkommen stat, vilket alltså det inte klart är. Befolkningen på Krim och Donbas är inte ukrainsk, utan rysk. Grunden för folkrätten är att alla folk skall ha rätt att sköta sina egna affärer, men när det gäller det ryska folket på Krim och Donbass är det USA via sin marionettregim i Kiev som sköter det ryska folkets angelägenheter på plats. Att Krim och Donbas har återförenats med sitt eget land Ryssland, på folkets begäran, är alltså helt i enlighet med folkrätten. USA av militära, politiska, ekonomiska och andra orsaker håller förstås inte med. USA vill skriva om den ”regelbaserade ordningen” till sin egen fördel, vilket inte längre fungerar.

 6. Det är mycket dyrt att gå till offensiv, det behövs tre anfallande soldater på varje försvarare för att erövra territorium. Detta är anledningen till det ryska misslyckandet, den ryska invasionsarmen 2022 var inte tillräckligt stor. Att Ukraina (43 milj invånare) skulle göra samma misstag mot Ryssland (142mil invånare) verkar mindre troligt. Bägge länderna utarmas av det ryska angreppet. Detta är sovjetunionens två största ingående delstater, och kriget är en fortsättning på sovjetstatens sammanbrott.

  Här finns bara en lösning. Moskva måste erkänna att Ukraina är ett självstyrande land. Sen förhandlar man som grannar gör. Putin har enväldigt valt att se ett moskvastyrt satellit-ukraina som enda lösningen. Som synes går inte det att få på plats. Gick det inte förra året så går det inte i år eller nästa år heller. Under tiden försvagas imperieryssland relativt alla grannar, och alla grannar drar slutsatsen att man måste vara beredd på det värsta från Moskva.

  Ryssland under Putin är ett nordkorea på stereoider. Var finns de civiliserade ryssarna? Och när ska Putin falla ifrån? Det ser ut att vara både bästa möjligheten och ett villkor för framsteg.

  • Vad jag förstår erkänner Ryssland Ukrainas suveränitet. Och har i åratal sökt förhandlingslösningar, först i Minsk 2 i flera år och sedan i direkt förhandlingar förra våren. De senare saboterades av Väst enligt Israels premiärminister.https://www.globalpolitics.se/fredsinitiativ-av-turkiets-president-erdogan-och-av-israels-premiarminister-bennet/

   Tror du inte att Ryssland vet att man behöver vara tre gånger fler vid angrepp? Att man satte in en styrka mot Kiev som sannolikt var mindre än Ukrainas kan bero på att detta var en avledningsmanöver för att fokusera på Donbass.

   • ”Ryssland” är inget subjekt med enad vilja, utan en åldrig imperialistisk statsbildning under en kgb-despoti. Jag tror att Putin är omgiven av jasägare och startade kriget i tron att det skulle bli promenadseger. Jag tror inte vi får se någon ukrainsk offensiv. De har inte råd.

   • Jeltsin var en alkoholiserad lakej till liberalerna i väst. Jag vet inte om civiliserad är det rätta ordet på honom. Den ideologi som är förhärskande i väst, med sin individualism, kapitalism, feminism och ett vurmande för invandring och ”mångkultur”, vill jag inte heller påtala som i första hand civiliserad. Den är snarare civilisationsdödande.

    • Ja, precis så Erik
     Ryssarna vill inte döda sin civilisation samt att ingen annan gör det heller för dem.
     Kan man förstå det förstår man samtidigt varför de är så noga med att hålla Västerlandets liberala demokrati utom sina gränser.

     Snart tror jag Nya Ryssland är räddat.
     ”Nya Ryssland” det vill säga det område där kriget i Ukraina pågår just nu.
     Östra, samt Sydöstra delarna av nuvarande Ukraina utgör det historiska området Nya Ryssland där fortfarande huvuddelar av befolkningen är rysk eller orienterad till Ryssland.

     När ska ”civiliserat” folk här i Sverige fatta att Kreml aldrig kan acceptera att någon annan erövrar Ryssland eller ens delar av Ryssland?

  • Vinnare i kategorin overblow är påståendet ”Ryssland under Putin är ett Nordkorea på steroider.”

  • Vad snackar du om? Förhandla med nazisterna i Kiev som inte gjort annat än mördat folk i östra Ukraina sedan 2014 och vägrat följa avtal man skrivit på typ Minsk 1 och 2? Vilken värld lever du i? Det är bättre att inte skriva sådana inlägg ”Gerhard”. Merkel har ju erkänt att de lurade ryssarna och de går knappast på den finten en gång till! Ukraina är slut, det är bara en tidsfråga? Finns inget att förhandla om alltså och uppför man sig så illa som Ukrainas regim gjort får man ta konsekvenserna.

   • Benny när får vi källorna på
    ”De har enligt uppgift tusentals legoknektar på plats i Ukraina som i stort bär upp krigsinsatsen för Ukrainas räkning! Polen har även lidit stora förluster vilket kyrkogårdar i Polen visar där tusentals krigsoffer begravts.”
    Det är väl inte så att du hittade på? Jag menar tusentals begravningar sånt smiter inte förbi obemärkt.

    • Moon of Alabama är en utmärkt site för att läsa vad som verkligen sker! Ja, polacker har skrivit där om alla krigsgravar på polska kyrkogårdar!

     • Oj oj har polacker skrivit där då vet vi alla att det är sant för det är så det fungerar skrivs det om det på moon of Alabama är det sant.
      Seriöst är det så här du tar till dig information?
      Om det hade varit tusentals begravningar med döda ifrån kriget skulle vi höra om det på fler ställen, bland annat från polacker eller polsk press men dom är väl alla styrda av hmmm vad ska vi ta den här veckan CIA eller sionister/judar.

   • Nja Benny enligt dig så var ju Ukraina redan slut när kriget började och de enda som enligt dig gjorde motstånd var en liten grupp nazister då alla andra Ukrainare tydligen gav upp. Tycker du inte det är konstigt att nu snart 1.5 år senare så har tydligen en liten grupp nazister lyckats hålla tillbaka hela den fantastiska ryska armen?

  • @Gerhard Pfeiff 4 maj, 2023 At 14:42
   Det var aldrig fråga om någon invasion, vilket språkligt betyder att totalt erövra ett annat land för att annektera det. (Källa Merriam-Webster). Ryssland avsikt var uttalat och demonstrerat att stoppa en planerad förintelse och folkmord, samt att befria traditionella ryska områden. Ryssland sate aldrig in resurser för en invasion.

   Moskva har erkänt att Ukraina är ett självstyrande land, men de ryska områdena Krim och Donbas ingår inte i staten Ukraina. Så ser även Kina på det.

 7. Thousands of foreigners serving in the ranks of the Ukrainian Army have been killed, with thousands more fleeing the conflict zone after realizing that fighting a conventional army with artillery and air support is not the same as taking on shoeless militias in a developing nation. Many have gone on to offer words of warning to comrades in arms.

  Det säger en tysk legosoldat som deltog i kriget med ukrozionazi armén men som flydde därifrån med blotta förskräckelse. Denne var en del av Kievs ökända Internationella Legosoldat Legion.

  Och så den delen om den berömda gravplatsen för legosoldater från Europas hyena

  ”Nearly 2,000 foreign mercs died in Ukraine by last June, according to the Russian military. The MoD has reported on additional losses among foreign volunteers since then. Polish media partially confirmed the extent of its volunteers’ losses last November, with one report estimating that about 1,200 Polish mercenaries had died in fighting, and that the government has created a special, 1,700-space ”American-style cemetery” in a town in northeastern Poland for the dead.”

  https://sputnikglobe.com/20230504/this-was-s-german-merc-warns-about-chilling-reality-of-fighting-in-ukraine-1110096447.html

  Kunskap är makt – tralla la tralla li tralla lei👌

  • Sputnik – Ett exempel på unik, oberoende och opartisk källa. Som att på våren 1945 fråga Dr Goebbels om hur det går i kriget och hoppas på ett ärligt och med sanningen överensstämmande svar.

    • Just Sputnik är väl inte kända för att göra någon annan analys eller presentera annan ”fakta” än den som stödjer den ryska regimen. Eller har du någon annan åsikt?

     • Jag har knappast läst Sputniknews sedan februari 2022. Hur många artiklar har du läst? Däremot läser jag RT dagligen (liksom DN). RT rapporterar i saklig ton kritik mot Ryssland, har rapporterat om protester i Ryssland mot kriget. Sakligheten i rapporteringen är klart bättre än DNs ofta propagandistiska utrikespolitiska artiklar med gravt nedsättande ord om t.ex. Ryssland och Putin.

      Aktuella artiklar på RT

      China to work with Russia on Ukraine crisis – FM

      Almost half of Americans think money unsafe in banks – poll

      Ukraine admits shooting down own drone over Kiev

      EU state vows to block sanctions against Russian nuclear energy industry

      Most Germans negative on immigration – state TV poll

      JPMorgan on the hook for Epstein’s trafficking – judge

      KANSKE NÅGON LÄSARE KAN TIPSA HUR MAN NÅR SPUTNIKNEWS? HITTAR https://sputnikglobe.com/ som verkar vara likartad som jag minns Sputniknews.

      RT når jag genom att ställa in mottagarland på VPN på t.ex. Mexiko eller Argentina.

      EU nation pledges to transfer seized Russian assets to Ukraine

      Second mass shooting in Serbia in a week

     • Sputnik är känd för att presentera FAKTA som självutnämnda ”fria medier” i väst (som egentligen är privat/statliga organ fö att hjärntvätt västerländska medborgares hjärnor – fördummande medier helt enkelt) INTE skriver om. T ex följande

      https://sputnikglobe.com/20230504/how-much-money-has-us-sent-to-ukraine-and-where-has-it-all-gone-1110092269.html

      Eller följande

      ”MOSCOW (Sputnik) – Russian forces have inflicted fire damage on more than 170 enemy targets in the past 24 hours, including over 150 locations with accumulations of manpower and firepower of Ukrainian troops. In the Krasny Liman direction, units of the ’Tsentr’ Group of Forces inflicted fire damage on more than 170 targets within one day, including with the use of over 150 artillery units in areas where enemy manpower and firepower were concentrated,” the spokesperson said.”

      https://sputnikglobe.com/20230506/over-170-enemy-targets-hit-in-krasny-liman-direction—russian-defense-ministry-1110135497.html

      GARANTERAT är Sputnik INTE en ISW (Institute for Studies of War) – mera känd som Nuland-Kagan piss tank.

      GARANTERAT är Sputnik INTE en NYT (the newspaper of record lies) – mera känd som CIAs allehanda media.

      GARANTERAT är Sputnik INTE en WaPo, Nr 2 i kategorin CIA allehanda media.

      GARANTERAT är Sputnik INTE en statsfinansierade BBC, mera känd som Brutish Brainwashing Corporation (BBC) som också toppar lögnimperiets propaganda organ

      Vi vet alla dessa tre ljög om WMD, Irak,, Libyen, Syrien, Nord Stream 2, mm, mm.

      Nu senast var dessa sparsamma att rapportera om protesterna som skedde i hela Europa på 1:a maj.

      https://www.presstv.ir/Detail/2023/05/04/702775/May-Day-protests-turn-violent-as-hundreds-of-thousands-of-people-marched-in-cities-around-France

      GARANTERAT är Sputnik allt annat än privatägda medie och statsfinansierade medier i Sverige men som egentligen är också imperiepropaganda organ på svenska.

      Slutsats: hellre Sputnik än ovannämnda blaskor

   • Du fördrar Aftonljug eller Lügenpresse, antar ja. Anser du dig vara lite sofistikerat så går du på Dagens Nonsens (DN). Jämfört med dessa är Goebbles en dilettant. Alla dessa tillhör kategorin WMD. Men smaken är som baken säger ett svenskt ordspråk. Så det så…

 8. Thousands of foreigners serving in the ranks of the Ukrainian Army have been killed, with thousands more fleeing the conflict zone after realizing that fighting a conventional army with artillery and air support is not the same as taking on shoeless militias in a developing nation. Many have gone on to offer words of warning to comrades in arms.

  Det säger en tysk legosoldat som deltog i kriget med ukrozionazi armén men som flydde därifrån med blotta förskräckelse. Denne var en del av Kievs ökända Internationella Legosoldat Legion.

  Och så den delen om den berömda gravplatsen för legosoldater från Europas hyena

  ”Nearly 2,000 foreign mercs died in Ukraine by last June, according to the Russian military. The MoD has reported on additional losses among foreign volunteers since then. Polish media partially confirmed the extent of its volunteers’ losses last November, with one report estimating that about 1,200 Polish mercenaries had died in fighting, and that the government has created a special, 1,700-space ”American-style cemetery” in a town in northeastern Poland for the dead.”

  https://sputnikglobe.com/20230504/this-was-s-german-merc-warns-about-chilling-reality-of-fighting-in-ukraine-1110096447.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here