Var syftet att statskuppsförsöket i Venezuela skulle misslyckas?

2
1434
Venezuela Lopez och Guaidó. Bild av Carlos Latuff.

Ja, det menar professor Michel Chossudovsky. Han skriver bland annat

Vem som helst som har bott i Caracas vet att man inte kan inleda militärkupp som börjar i Chacaito, ett övre medelklassområde med syfte att så småningom marschera mot presidentpalatset i Miraflores, beläget i Caracas historiska centrum, utan att bli hejdad i tät trafik. Det finns viktiga historiska prejudikat för misslyckade kupper som är upptagna i trafiken.Kuppen 11 september 1973 i Chile föregicks av en misslyckad kupp den 29 juni 1973, som i efterhand verkar ha varit avsedd att misslyckas.1973 var jag professor vid det katolska universitetet i Chile. Följande text är ett utdrag ur en artikel som jag skrev direkt efter militärkuppen den 11 september 1973 mot den demokratiskt valda regeringen ledd president Salvador Allende.

Den 29 juni 1973 ledde överste Roberto Souper sin tankdelning i en isolerad attack på La Moneda, presidentpalatset i Chiles huvudstad Santiago, i hopp om att andra enheter i väpnade styrkor skulle gå med. Juni-kuppen hade ursprungligen planerats till morgonen av 27 juni men upptäcktes av militär underrättelsetjänst klockan 6 på den 26 juni. Konfronterad med kunskap om hans överhängande arrestering, bestämde sig överste Souper i samråd med officerarna under hans befäl för att agera mest improviserat. Klockan 9 i rusningstrafiken körden en tankdivison på en stor aveny mot presidentpalatset. Medan den avbrutna junikuppen utgjorde ett isolerat och okoordinerat initiativ, fanns det tecken på betydande stöd inom olika sektorer av marinen och från flygvapnet. Enligt välinformerade källor hade flera högt rankade officerare vid Quintero-flygplatsen nära Valparaiso föreslagit bombningen av statliga företag liksom inrättandet av en luftkorridor för att transportera marinstyrkor.

Den senare skulle ansluta sig till överste Soupers styrkor i Santiago. ”Försökskuppen” i juni var ”användbar” som indikator på stämningsläget inom den chilenska väpnade styrkor. Efter den 29 juni var höga officerare i marinen och flygvapnet inblandade i en konsolideringsprocess som syftade till att få politiskt stöd bland officerare och underofficer. Armén var dock fortfarande under kontroll av generalstabschefen Carols Prats, som stödde Allende och som var en fast supporter till konstitutionell regering.

”Försökskuppen” gav alltså viktig information inför den hårdföra lyckade kuppen 11 september 1973. Globalresearch

Kuppförsöket 30 april i Venezuela ger också viktig information inför kommande ”riktiga” kuppförsök. Eller hur?

Föregående artikelHur ser Jan Myrdal på rasism och fascism?
Nästa artikelBloggare kräver ändrad svensk Syrien-politik i ”Ring P1”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Senast nytt om ”ledarna” för kuppförsöket i Venezuela är följande:

  1: Juan Guiado – gömmer sig i Brasiliens ambassad i Caracas. Alternativt är Quislingen i Colombias ambassad i Caracas

  2. Leopoldo López – gömmer sig i Spaniens ambassad i Caracas

  Vartenda imperielakejs våtdröm om att skapa kaos i Venezuela har gått om intet. Varför? Ju bland annat för att ”some 60 UN member nations, including Russia and China, have formed a solid shield against Washington’s aggressions. The group was created especially in defense of Venezuela, but is also there for Iran and other countries being aggressed and threatened by the US. Hence, the blatant blackmailing and manipulation of weaker UN member countries becomes more difficult.

  To be sure, the Russian Foreign Ministry has immediately condemned the coup as illegal and warned the US of any military intervention. This is of course not the first time, but just to be sure – Russia is there, standing by her partner and friend, Venezuela. ”

  http://thesaker.is/venezuela-another-failed-coup-attempt-whats-next/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here