Varför krävs inte skriftligt avtal mot amerikanska kärnvapen i Sverige?

3
141

Min gamle kurskamrat Gunnar Birgegård, prof emeritus vid medicinska fakulteten vid Uppsala universitet har skrivit en bra insändare i DN. Skriftligt avtal krävs mot amerikanska kärnvapen i Sverige Inledning och utdrag ur artikeln följer:

Gunnar Birgegård

 

Det är naivt i överkant att tro att vi, till skillnad från Norge och Finland, inte behöver skriftliga försäkringar mot nukleära vapen. Skriftligt avtal krävs mot att amerikanska kärnvapen stationeras i Sverige när DCA-avtalet träder i kraft, skriver läkaren Gunnar Birgegård.

Det behövs inget skriftligt avtal med USA om att vi inte tillåter kärnvapen på svensk mark, säger regeringen som menar att det är allmänt känt vad Sverige tycker. Hur naiv får man vara? Hur många gånger har beslutsfattande politiker undgått att se det uppenbara i tron att alla agerar till det svenska samhällets bästa, inte i eget intresse? ”Nej, men så här var det inte meningen.”

Nu gäller det något ännu allvarligare än att staten förlorar pengar. Regeringen vill skriva ett avtal med världens starkaste militärmakt som ger denna tillåtelse att etablera sig på svenska militära baser med enheter undantagna svensk kontroll.

Det är ganska självklart att USA kommer att agera både i Natos intresse och i sitt eget. Det finns hur många exempel som helst på att USA överträder andra länders lagar när det passar dem.

Att mörda sina fiender i andra länder är lika mycket en amerikansk specialitet som en rysk, att störta regimer, att starta krig och att ställa sig utanför internationell rättsordning har USA gjort under lång tid. Vad är det som får den svenska regeringen att tro att Sverige är undantaget från amerikanskt egenintresse?

Hela avtalet med USA är orimligt. Att skapa 17 platser i landet som i praktiken är under en sorts ockupation av främmande makt är något främmande för vår tidigare politik och borde inte ske.

Är det i själva verket så att regeringen Kristersson vill ha kärnvapen i Sverige, men inte vill avslöja det för svenska folket?

Det kanske rent av är så att de inte är naiva, utan beräknande?

Föregående artikelKrig pågår i Stilla havet. Kommer Aukus att göra samma misstag som Nato?
Nästa artikelSverige av idag: Fel att föreslå fred i Ukraina. Rätt att föreslå fortsatt dödande i USA:s och Nato:s tjänst
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Riksdagen och den ekonomiska makten är beräknande ! De är intellektuellt klara på att arbetarklassen ska hållas på mattan , annars upphör profiten/mervärdet som garanterar den höga behagliga levnadsstandarden ..USA:s militär / polis i landet kan ju bli en ytterligare våldskraft mot det arbetande folkets (produktivkrafternas) frigörelse från kapitalismens produktionsform .

  2. DCA är ett missfoster och strider mot svensk lag, brottsbalken (1962:700), 19 kap 1§. Om brott mot Sveriges säkerhet.

  3. Fel att fokusera på att försöka skriva in kärnvapenförbud i avtalet eftersom USA kan och kommer ändå kan göra som de vill eftersom ingen kan inspektera lagren enligt avtalet. Och att Ryssland eller en fiende till USA måste av säkerhetsskäl ändå behöva anta att det finns kärnvapen på baserna. Så baserna oavsett förbud kommer öka risken för angrepp på oss i Sverige.
    Vi skall förståss informera att baserna i sig innebär ökad risk för oss eftersom USA aldrig svarar på var deras kärnvapen finns.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here