Sverige av idag: Fel att föreslå fred i Ukraina. Rätt att föreslå fortsatt dödande i USA:s och Nato:s tjänst

11
383

;

Fredsuppropet i mars 2023

Aftonbladet skriver ”Tisdagens EU-debatt på Kulturhuset i Stockholm bjöd på oväntade besked från Vänsterpartiets kandidat Marta Aguirre.

SVT fick inte sända tisdagens EU-debatt eftersom Vänsterpartiet inte gav sitt medgivande. Efter frågor från Aftonbladet ändrar sig partiet.

V:s EU-kandidat sa i debatten att hon vill ha fredsförhandlingar med Ryssland, något som väckt stark kritik.

– Vi har nu meddelat arrangören att vi inte har någon invändning mot sändning i fler kanaler, meddelar partiets presschef.

Vänsterpartisten argumenterade för att man bör inleda förhandlingar med Ryssland för att stoppa kriget i Ukraina.

– Vi måste stoppa kriget på alla sätt. Vi måste få Ryssland att sätta sig ner och förhandla om hur det ska bli efter kriget, sa hon i debatten.

Uttalandet väckte stark kritik från många av de övriga riksdagspartierna som var med i debatten.

När Aftonbladet sökte Marta Aguirre för en kommentar efter debatten återkom hon via sms där hon förklarade att hennes inställning är att det är ”Ukraina själva som ska avgöra när, om och hur de vill fredsförhandla”…”SVT meddelar Aftonbladet att bolaget nu fått godkänt av kommissionen, efter V:s vändning, och kommer att sända debatten.”

Fria tider kommenterar också Panik när V-kvinna öppnar för fred i UkrainaMarta Aguirre, som är fjärdenamn på Vänsterpartiets lista, meddelade plötsligt och oväntat att fred skulle kunna vara ett alternativ i Ukraina.

– Vi måste stoppa kriget på alla sätt. Vi måste få Ryssland att sätta sig ner och förhandla om hur det ska bli efter kriget, sade hon.

– Det är oerhört tragiskt att fredstanken är död i den här panelen.

Hon fortsätter:

– Jag tycker att man ska se till att alla vägar till freden och ett slut på dödandet ska bedömas.

Utspelet avbröts av förfärade utrop från andra politiker.

– Herregud! hörs en person utbrista.

Den moderata EU-parlamentarikern Tomas Tobé sade att han hoppades att det hela var ”ett misstag”.

– Det är extremt allvarligt om vi nu har ett svenskt parti i Sverige som säger att vi ska ha fredsförhandlingar med Putin, dundrade han.

Liberalernas Karin Karlsbro reagerar starkt på uttalandet.

– Det är ofattbart, det som sägs. Jag är chockad över vad du står och säger från Vänsterpartiet. Att vi ska förhandla med Putin, säger hon till Aftonbladet.”

Kort kommentar: Var finns omtanken om Ukraina? Var finns realismen?

De som motsätter sig fredsförhandlingar bäddar för fortsatta förluster för Ukraina, för sämre förhandlingsläge längre fram och sannolikt för större territoriella förluster än om fredsförhandlingar skedde idag. Kriget går ju dåligt för Ukraina. Ryssland angrep Ukraina efter det att USA och Nato avvisat Rysslands krav på säkerhetsgarantier med hänvisning till internationella avtal.

Bakgrunden till kriget – som helt förbises av ledande politiker och media beskrivs i artikeln Varför angrep Ryssland Ukraina? med följande underrubriker:

  • Natos utvidgning österut.
  • USA och EU stödde statskuppen i Kiev mot folkvalde presidenten 22/2 2014.
  • Väst och Ukraina nonchalerades Minsk II som skulle ge Donbass ökad självständighet, stött av FN och mycket av Ryssland.
  • Minsk II ersattes av inbördeskrig av Kiev mot Donbass.
  • Läget i Ukraina i början av 2022.
  • USA:s mål officiellt är att försvaga Ryssland
  • Ukrainas nazisttolerans. 
  • Nato/USA avvisade Rysslands krav på säkerhet

Artikeln inleds så här ”Man bör granska bakgrunden till kriget i Ukraina. Kan ge förståelse för att det kan uppfattas som ett proxykrig mellan Ryssland och Nato/USA, som förser Ukraina med vapen och som förhindrat fredsavtal våren 2022 enligt medlare som Israels dåvarande premiärminister Naftali Bennet, och Tysklands förre rikskansler Gerhard Schröder. (Berliner Zeitung 21/10 2023; https://www.berliner-zeitung.de/politik-gesellschaft/gerhard-schroeder-im-exklusiv-interview-was-merkel-2015-gemacht-hat-war-politisch-falsch-li.2151196). En granskning ger kunskap, men innebär i sig nog inte att man kommer att vara för eller emot kriget.

Föregående artikelVarför krävs inte skriftligt avtal mot amerikanska kärnvapen i Sverige?
Nästa artikelForskare i USA och Sverige: Dubbelmoralen om krig får mig att tappa andan
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Då Ukrainakriget är ett ställningskrig, precis som Första världskriget, och att varken Ukraina eller Ryssland vinner på detta är det faktiskt förhandlingsbordet som gäller. Den enda som vinner är vapenindustrin med fortsatt förstörelse och lidande som följd.
  Man ska komma ihåg att tidigare krig i världshistorien faktiskt har avlutats genom förhandlingar, t ex 30:åriga kriget under 1600-talet.

  • Rysslands SMO (Speciella Militära Operation) har mer eller mindre förstört det som en gång var Europas andra största armé. Försvarslinjerna har brutit samman – återstår för Ryssland att köra ända till Kiev, när det behagar.

   Förhandlingar är överflödiga. Endast FULLSTÄNDIG KAPITULATION är det som gäller för ukrozionazi. Endera genocide Biden eller the collie Sunak kan skriva under kapitulationen – som alla vet är Voldemort Zelensky efterlyst och Ryssland ingår inte avtal med kriminella. Biden lär vara upptagen med sin ”iron clad diapers” politik gentemot folkmördar regimen israel. Så sannolikt blir det Sunak som bär på den tunga lasten ✍🏿

 2. Hur har vi kunnat hamna på detta sandlådenivå har jag undrat dessa två åren ärligt talat. Våra partier och medierna agerar på sandlådenivå dessa två åren så det saknar motstycke senaste decenniet. Vad gäller Vänsterpartiet och många av dess ledamöter också, så tycker jag att man vikit sej som fan vad gäller denna frågan tyvärr. Det finns egentligen andra saker också som bevisar detta dessa två åren men nu handlar de om Ukraina och fredsförhandligar som artikeln hänvisar till. Så jag ska EJ gå in på mycket annat. Men Vänsterpartiet har ju vikit sej totalt under Nosshi Dadgostar dessa två åren. Jag tvivlar inte sekund att Vänsterpartiet har några fredsälskande eldsjälar kvar men helheten har ju varit åt skogen dessa två åren. Ibland tror man inte ens att det är Vänsterpartiet man lyssnar på under debatter/frågor från medierna. Håll fast vid tron. Vik inte ned er. Även Nosshi Dadgostar gäller samma sak upprepade gånger. Gå på offensiven och kör på det ni tycker, tror, vill, tänker och borde. Övriga skruvade partier och medierna kommer ju fortsätta som dom gör. Detta har fan utvecklats åt rena jippot som saknar motstycke vad gäller Ukraina-Ryssland dessa över två åren

 3. Bra av Marta Aguirre att uppmana till fredsförhandlingar!

  Pinsamt att björnjägare i V:s tvingar henne till en pudel. Hon borde ha vägrat och hängt ut björnjägarna i V!

  Man kan likna det vid att västs politiker har beskjutit den ryska björnen utan att träffa den, men istället blivit våldtagna av den.

  V beslutar sig, genom sin underkastelse, att bli medskyldiga till situationen och bli våldtagna ihop med den imperialistiska sionistiska borgerligheten.

  Roger Richthoff – Humor – Björnjägaren
  https://swebbtube.se/w/xoSbg5EUtoYqYswtPxGM3v;threadId=362938

  Kommer björnjägarna någonsin erkänna slöseriet med ukrainska liv och slöseriet med våra skattepengar? – Knappast.

  Likväl så ska de ha lite beröm också! De har lyckats få in fokuset på den ryska björnen, vilket tagit bort fokuset från democidet genom injektionerna.

  Politikeradeln föredrar nog att bli våldtagna av den ryska björnen, framför erkännandet av democid genom falska PCR-tester, felbehandlingar och GMO-injektioner, eller vad tror ni?

 4. Jag lyssnade nu till SVT Liverapportering om konflikten i Ukraina och hur viktig den är för Västvärlden.
  Tyvärr kan jag inte länka till det eftersom det var korta videofilmer istället för texter.

  SVT-reportern säger det rakt ut:
  – Det är dem (vi) på yttersta högerkanten som vill stoppa det militära stödet till Ukraina och istället återuppta handeln med Ryssland och slopa alla sanktioner.

  Det är de Demokratiska partierna, där vänstern ingår men även högerpartier som Sverigedemokraterna som vill FORTSÄTTA KRIGET mot Ryssland i Ukraina.

  SVT använder begreppet ”yttersta högerkanten” och det är förstås för att misstänkliggöra men jag vill istället använda begreppet ”de nationella rörelserna”
  Men för Demokratin är det ett ytterst farligt begrepp eftersom de nationella idéerna är början till upproret mot den Liberala Demokratin och då Borgarens Välde riskerar krossas.

 5. Jag läser nu på SVT hemsida att den nyligen valda premiärministern i Slovakien, Robert Fico har blivit utsatt för mordförsök i samband med ett regeringsmöte.
  SVT kallar det för att premiärministern blivit ”skjuten” precis om vid mordet på Olof Palme.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/slovakiens-premiarminister-skadad-i-skjutning

  Robert Fico var vänligt inställd till Ryssland och ville inte skicka vapen till Ukraina.
  Ska man anta att vänligheten till Ryssland var det ”kriminella brottet” som gjorde att Fico dömdes till döden?

  Är Demokrati en fredlig ideologi?

 6. Jag lyssnade på en video från SVT hemsida nu om tänkbara motiv bakom mordförsöket på Slovakiens premiärminister Robert Fico.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/wendick-om-reaktionerna-i-slovakien-stora-fragetecken

  En 71-årig pensionär är gripen och ett av motiven sägs vara att mannen är prorysk och mordförsöket är politiskt motiverat.
  En prorysk slovak som försöker mörda en Ryskvänlig premiärminister i Europa låter för min del inte särskilt logiskt.
  Det är ungefär lika logiskt som Ryssland skulle spränga sönder sin egna gasledning vilket jag läste på SVT Public Service för ett par år sedan då sabotaget mot Nordstream II skedde.

  Men på SVT Public Service kan man läsa vilka häpnadsväckande påståenden som helst.
  Särskilt när det gäller skuldbeläggning av Ryssland.
  Liberal Demokrati är en falsk ideologi.

  Vad är skillnaden mellan Upplysning och Sprida Dimridåer?

  Svar:
  Den skattefinansierade 11 miljarders slukaren SVT Public Service.

  • Nu skulle jag väl tro att SVT rapporterar det som nyheterna och myndigheterna i Slovakien säger och skriver.

   Istället för att börja skrika att det är ologiskt kanske vänta ett tag, kan ju vara så att mannen ifråga inte var helt frisk eller andra faktorer så lugna ner dig lite.

   ”Särskilt när det gäller skuldbeläggning av Ryssland. Liberal Demokrati är en falsk ideologi.” Som sagt lugna ner dig, inte allt handlar om Ryssland Ryssland låt oss se vad det är som hänt. Undrar också på vilket sätt liberal demokrati är en falsk ideologi? Falsk på vilket sätt?

   • ”Falsk på vilket sätt?”

    Liberal Demokrati är spegelbild av Västeuropeiskt ”sätt att leva”.
    En narcissistisk och självgod Utsugare.
    Ett område som tröttnat på Västeuropéns ”sätt att leva” är Mellan Afrika.
    Frankrike äger där stora urangruvor som försörjer egna landets omfattande atomenergiprogram.
    Men nu har afrikanerna börjat lita mer på Ryssland och Kina vilket sätter skräck och väcker ilska hos Frankrikes regering som helst i tysthet vill fortsätta suga ut Afrika på deras naturresurser och förstöra för det afrikanska folket i de områden där urangruvorna finns.
    Jag tror det är därför Emanuel Macron vill skicka trupper till Ukraina.
    Ett sätt att hämnas på Ryssland.
    Men jag tror Frankrike misslyckas.
    För vi vet i varje fall att det inte gick särskilt bra för Frankrike under Andra Världskriget. Frankrikes militär höll helt enkelt inte måttet.
    Men Rysk militär fungerar. Det är något Ryssland är bra på.

    Ta exempelvis kriget i Afghanistan (som dock även Ryssland var tvungen att dra sig ur tidigare).
    Där beordrade svensk regering svenska militären att gå in med militära insatser under förespeglingen ”kvinnors rättigheter”.
    När det i själva verket handlade om att krossa deras urgamla kultur och istället göra landet mer europeiskt/Västerländskt.
    Av ”kvinnors rättigheter” blev istället krig och kaos men till slut lyckade afghanerna själva med våld och motstånd kasta ut Europén, Västerlandet och USA från sin egen Jord.
    Lika ska ske Ukraina.
    Det är en rysk plikt att kasta ut den erövrande Europén och hans Liberala Demokrati.

    Drömmer ”förtryckta” ryska kvinnor om ett liv i den Liberala Frihetens USA?
    Se den precis nyligen gjorda filmen nedan och döm själv.

    Do Russian Women Want To Live In America? Russian Street Interviews
    https://www.youtube.com/watch?v=v7JgRv6qVGo

    Jag förstår om du vill jag ska lugna mig men samtidigt är det så att revolution kan endast göras när just när rätt tid är inne.
    Sådan tid är när samhället blir instabilt.
    Då uppstår chansen för folket att kunna uppnå en förändring.
    Ett samhälle i upplösningstillstånd är därför den mäktige Borgarens allra största skräck som då riskera tappa kontrollen.
    Borgaren bryr sig egentligen inte så mycket om ifall samhället är höger eller vänster så länge det bara är stabilt och kan säkra Borgarens makt.
    Det är denna politik vi lever i och inte kan förändra så länge vi tvingas leva under Borgarens välde.
    Det är det som är Liberal Demokrati och ett bättre samhällssystem kräver revolution.

    Om sedan den revolutionen kommer från höger eller vänster det är väl kanske egentligen en ren smaksak?

 7. Fria Tider har idag en artikel om mordförsöket på Robert Fico och skriver så här:

  ”Robert Fico kom till makten i höstas efter att ha förespråkat vapenvila och fredsuppgörelse i Ukraina, och han har intagit en liknande linje i frågan som Viktor Orban i grannlandet Ungern.

  I ett videomeddelande på tvåårsdagen av den Rysslands invasion av Ukraina 2022 uppgav Fico att kriget startade redan 2014 i och med statskuppen mot den folkvalde presidenten Viktor Janukovytj. Statskuppen genomfördes i praktiken av militanta nynazistiska rörelser med stöd av USA och utländska liberaler.

  – Det här kriget började redan 2014 med den skenande spridningen av ukrainska nynazister. Summan av kardemumman är att Ryssland blev lurade att tro att Nato inte skulle expandera längre österut, och i dag går det så långt som att man öppnar för att Ukraina ska bli medlem i Nato, sade Fico.

  Viktor Orban kommenterar attentatet på X:

  ”Jag är djupt chockad över den vidriga attacken mot min vän premiärminister Robert Fico. Vi ber för hans hälsa”, skriver han på X.”

  https://www.friatider.se/slovakiens-ledare-skjuten

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here