Varför sponsrade vår feministiska regering Natopropaganda?

20
3336

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som en påminnelse om läget för 3,2 och 1 år. Den socialdemokratiska och den tidigare koalitionsregeringens politik har lagt grunden för ansökan om medlemskap i Nato, vilket ökar risken för krig i Sverige. Oerhört tragiskt,

En försvarsdebatt har kommit igång, hoppas att den får fortsätta.

Jag har nu glädjen att publicera en artikel i Göteborgsposten av Valter Mutt, tidigare riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet, numera medlem i Vänsterpartiet och Håkan Sundberg, tidigare säkerhetspolitisk rådgivare åt Miljöpartiet och seniorkonsult inom Public Affairs.

Redaktörens ingress: Atlantic Council är en av USA:s mäktigaste tankesmedjor Atlantic Council är nära lierad med personer och instanser i den djupa staten i USA, har goda relationer till Vita huset. Den har som mål att stärka alliansen mellan USA och Europa, samt är en viktig stöttepelare till Nato. Den har varit involverat i alla amerikanska politiska och militära krigsäventyr under de senaste 50 åren och har arbetat i decennier för att täcka CIA-sponsrade underminerande operationer, dödande och politiska manipulationer i alla världens hörn. Den är självklart sponsrat av kraftfulla krafter som vapentillverkare, oljebolag och andra stora affärsintressen, samt får finansiering från mer än 25 USA-vänliga regeringar runt om i världen.

Den får ekonomiskt stöd av 25 regering och alla de stora vapenproducenterna och bankerna. Atlantic Council

Bland 24 bidragsgivare till Atlantic Council från Sverige finns i den näst högsta kategorin (250 000 – 999 999 dollar)
3 från Sverige:
Marianne and Marcus Wallenberg Foundation
Saab North America, Inc.
Swedish Ministry for Foreign Affairs

I mail berättar Håkan Sundberg att Folk och Försvar hyser Atlantic Councils Nordeuropachefs kontor i deras lokaler i Gamla stan. Jag har själv blivit uppmärksammad av Atlantic Council, och berättar litet om det efter Mutts & Sundbergs artikel längre ned:


Varför sponsrar vår feministiska regering Natopropaganda?

Varför sponsrar vår feministiska regering Natopropaganda?

Varför går 500 000 skattekronor från UD:s budget till Carl Bildts årliga deltagande i den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council, som i praktiken fungerar som Natos propagandaorganisation. En feministisk regering i ett alliansfritt land borde ha andra prioriteringar och föra en självständig utrikespolitik, skriver Valter Mutt och Håkan Sundberg.

Ann Linde Foto Kristian Pohl Regeringskansliet.

Atlantic Council (AC) är en resursstark tankesmedja med högkvarter i Washington, grundad under kalla kriget för att främja transatlantiskt samarbete kring säkerhetspolitik och handelsfrågor. AC har i praktiken kommit att fungera som Natos egen tankesmedja och propagandaorganisation, officiellt oberoende men i hög grad finansierad av försvars- och utrikesdepartementen i Natos medlemsländer. Krigsmaterielföretag, oljebolag, storbanker, Facebook, ukrainska oligarker och fossiltunga monarkier i Mellanöstern hör också till AC:s finansiärer.

Undergräver trovärdigheten
2013, när Carl Bildt var utrikesminister, tog UD beslut om att ge årliga bidrag till AC på ett par miljoner kronor. Att medfinansiera en tankesmedja nära knuten till en USA-ledd kärnvapenallians undergräver obönhörligen trovärdigheten i Sveriges militära alliansfrihet, vilket förmodligen var just den signal Bildt ville sända till omvärlden.

Men varför fortsätter vår nuvarande rödgröna regering, med sin uttalade ambition att föra en feministisk utrikespolitik, att ge stöd till en organisation med nära kopplingar till Nato, krigsmaterielföretag och fossilnäringarna?

Hur kan Ann Linde som socialdemokratisk utrikesminister godkänna att 500 000 kronor ur UD:s budget, alltså skattekronor, varje år avsätts för att finansiera Carl Bildts deltagande i AC:s rådgivande kommitté ? Officiellt heter det att bidraget ges till projektet Democratic Order Initiative, men säreget nog finns ingen som helst information på UD:s hemsida om vad det här initiativet går ut på.

Vems mandat?
Att en maktnära tankesmedja i Washington vill stärka USA:s ställning i världen är knappast förvånande. En feministisk utrikespolitik i ett militärt alliansfritt land borde däremot ha helt andra prioriteringar och sträva efter att stärka Förenta Nationerna snarare än Förenta Staterna.

Utöver Bildt sitter två andra svenskar med i AC:s rådgivande kommitté, Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg och Saabs VD Micael Johansson, logiskt nog då krigsmaterielföretaget SAAB tillhör AC:s större bidragsgivare. Men på vems mandat och med vilket uppdrag sitter Carl Bildt med i AC?

Officiellt heter det att Atlantic Council bistår UD med långsiktiga analyser. UD brukar framhålla att Sverige för en självständig utrikespolitik. Visa då det i handling. Avsluta samarbetet med Atlantic Council och återupprätta UD:s kapacitet att göra självständiga säkerhetspolitiska analyser.” (Slut på artikeln).


Egna erfarenheter.

I rapporten Kremls trojanska hästar 3.0

Atlantic Councils nya rapport.

skriver Henrik Sundbom bland annat att Anders Romelsjö, redaktör för Jinge.se, är vice ordförande för en liten och föga känd organisation kallad Svenska Läkare för Mänskliga Rättigheter (Swedish Doctors for Human Rights), vars medlemmar ofta förekommer i ryska statsmedia som uppgivna experter på kemisk krigföring. De förklara Ryssland fri från skuld och skriver ned de Vita hjälmarna i Syrien.127 (“Gasattacker förnekas med hjälp från svensk läkargrupp,” Dagens Nyheter, 21 april 2017, https://www.dn.se/nyheter/sverige/ gasattacker-fornekas-med-Hjälp-fran-svensk-lakargrupp /).

Mäktigaste Nato-siten Atlantic Council uppmärksammar mig och min blogg. Smickrande?

Min kommentar. Bloggen Jinge.se fungerar nu främst som arkiv med flera tusen artiklar. Det är riktigt att denna blogg i flera artiklar med fakta påvisat att de Vita hjälmarna är en av främst regeringarna i USA och Storbritannien sponsrad grupp som nära samarbetar med terroristorganisationer i Syrien. Ordföranden Marcello Ferrada de Noli i SWEDHR har intervjuats några gånger i ryska media. Medier i Väst attackerar kritiken mot de kontroversiella Vita hjälmarna.

Vidare, DN har två gånger osakligt angripit den lilla organisationen ”Swedish Doctors for Human Rights”, och i strid med sin skrivna policy förvägrat oss replik. DN – mästare i desinformation – angriper åter oss i SWEDHR.;
Vanställd kritik i DN, Expressen och Aftonbladet av fredsorganisationen SWEDHR om Syrien.

*** Om det finns samband med detta och att jag nyss för första gången har nekats tillträde till alla siter på Facebook utan min egen vet jag inte. ***

Relaterat.
Mäktigaste Nato-siten Atlantic Council uppmärksammar mig och min blogg. Smickrande?

Föregående artikelBra att offra tusentals Ukraina för att rädda Bakhmut?
Nästa artikelSöks det någon fred i Ukraina?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

20 KOMMENTARER

  • Kalle Bildt borde redan åtalats för sitt agerande i Estonia-katastrofen och innan dess ljugandet om ryska ubåtar som var fabler från början till slut! Att Bildt dessutom stod på CIA:s lönelista som smygspion och senare kumpan med Soros när han ruinerade Sverige borde ju rendera i livstids fängelse för inkompetens, försumlighet och förräderi mot Sverige! Att han inte åtalas visar ju hur ruttet ”rättssystemet” fungerar i Sverige! Bildt ska inte bara förpassas till historiens skräphög han ska även förpassas till fängelset!

   • Jag misstänker det är någon u-båt inblandad i Estonia-katastrofen.
    Svensk eller rysk u-båt.
    Det har framkommit Estonia fraktade krigsmateriel i lastutrymmet på fartygets botten.
    Sovjetiskt krigsmateriel med destination USA för vidare undersökning.
    Vi vet också hur Carl Bildt på den tiden hade ena foten i USA och den andra foten i Sverige.
    Självklart kunde inte Ryssland med överseende blick skåda hur deras egen militärmateriel blev dissekerad av den forne motståndaren som nu dessutom ville invadera Ryssland ekonomiskt med uppköp av landets tillgångar m.m.
    Det är något med Estonia-katastrofen som är förhöljt i dunkel och vänsterkrafterna försöker som vanligt att släta över och dupera folket med förnekande och förvillande m.fl. falska metoder som de är så duktiga på för de vet ju att ändå så många tror på dem eftersom de står som representanter för det välvilliga, generösa och goda som framförallt tilltalar så många kvinnor att man därmed kallar sig ”feministisk politik”.

    Självklart kommer de heller aldrig erkänna de från början räknade med en snar ”flockimmunitet” och därmed med berått mod kunde utsätta de äldsta i samhället för livsfara.
    Regeringen försökte få Finland med sig i ett samarbete men Finland sade dessbättre ifrån och klarade sig därmed bättre från Covid-19 haveriet.

    ”Flockimmunitet” är kollektivistiska idéer om gruppens skyddande verkan som socialister dessvärre verkar ta för givet.
    Verkligheten visade sig dessvärre vara en helt annan och som blottlade den svenska socialistinspirerade ingenjörskonsten inför världens häpna ögon.
    Dom pratar om ”flocken” sa Donald Trump därborta i USA….

 1. ”Feministisk regering” – från början handlade det om en ”feministisk utrikespolitik” lanserad av Margot Wallström. Redan då var det mer snack än verkstad, men numera är talet om ”feminism” i regeringssammanhang rent hån mot allt vad feminism står för. Krigsminister Hultqvist vill säkert inte befatta sig med ordet feminism, han är inte dum bara ointelligent. Stefan Löfvén däremot, vill gärna drapera sig i alla positivt laddade egenskaper man kan tänka sig för att vara vanligt folk till lags. Ser att han ska medverka i ett TV-program i kväll tillsammans med sin fru. Tyvärr lär han inte bli mer feministisk för det. Är man politiker så är det sin politik man ska bedömas för. Ordet feminism är förstås inte alldeles okonroversiellt. Helst skulle nog statsministern visa upp sig som nåt mer menlöst. På 1970-talet talade S om ”ökad jämlikhet”. Det är väl den nivån som Löfvén befinner sig på.

 2. Är det någon idé att sprida vidare detta via ett media, som själva sponsrar organisationen i fråga? Jag blir rädd, när jag ser vilken övermakt vi har emot oss.

  • Jag sprider via Facebook och Twitter. Hoppas och tror att författarna sprider via sociala medier. Vi borde vara mer aktiva i press, ”Ring P1” etc.

 3. Hett eftertraktad allians med östtyskland har numera problem med realisationen. Det finns bara en sida kvar, då är anslutningen inget större problem. När FNL-aktivisterna gått ur tiden kommer ingen att förstå vad de skrek om.

 4. ”Feministisk regering” har inte avhörts sen Maggan tillträdde och mp avträdde. Det kan vara en signal, Anne Linde i burka hos ayatollorna var ett bottenrekord utan motsvarighet.

 5. Varför ger vi dom pengarna. Vi ger vilka idioter vem som helst pengar. Man förstår att MASSOR är fel när Hultkvist IGEN igår sa att vi inte kan utesluta rysk attack mot Sverige. Därför i detta nu har Försvarsmakten helt förstärkt Gotland. Men kan Gotland bli attackerat? Svaret var,ja det kan inte uteslutas! Vi ska inte vara naiva och bli tagna på sängen. Detta sa Hultkvist. Varför skulle Ryssland ens attackera Sverige och Gotland? Nu har vi riktiga”förstärkningar”över hela Gotland. Skulle ryska björnen vilja attackera oss,så som man sagt över 7år nu,så hade det redan hänt. Och då kommer Gotland bokstavligt talat att sväljas,utan att tuggas av den ryska björnen. Men vet inte,det verkar som att man gillar dessa onödiga spänningarna hela tiden år efter år av Hultkvist. Kanske tycker han att det är spännande att fortsätta ge media något att”hänga kvar vid” Än att göra det riktigt rätta, och på allvar medverka till att på riktigt få ned dessa helt onödiga och korkade spänningarna som varit för länge nu. Men det känns inte som att Hultkvist vill detta inom snar framtid. Han har umgåtts för mycket med dom amerikanska krigshökarna senaste åren också. Jag är också helt emot Nato på ALLA sätt. Tycker att Nato är det mest farliga och korkade i modern tid,är snabba förklaringen

  • Det sorgliga är att Gotland visst kan attackeras av ryssarna, om man placerar missiler där. För ca två månader sedan flög som demonstration ett amerikanskt flygplan in ett batteri som heter HIMARS med 300km räckvidd vilket om det placeras på södra Gotland räcker ganska precis till Kaliningrad som ligger 280km bort, en signal som ryssarna knappast missar även om få svenskar reagerar eller ens kan göra sig en föreställning. Så vitt jag vet finns inte batteriet kvar men ny ”hemlig” utrustning har landat på Gotland nu och mer kan flygas in i containers med mycket kort varsel, bl.a ballistiskt missilförsvar som trots sitt namn är ett offensivt vapen direkt kopplat till en amerikansk nukleär förstaslagsförmåga. Gotland är som Kuba och jag har full förståelse för rimligheten av ett ryskt angrepp om det finns hot utplacerade där. Ansvaret för att rita en måltavla på Gotland ligger helt och fullt på Hultqvist och hans armé.

 6. Tog och listade de svenska propagandister (sk journalister) som finns listade som Transatlantic Media Fellows hos Atlantic Council för åren 2008-2018. Observera vad de arbetar som och hos vem de arbetar. Det finns alltså inget som hindrar att man är USA-korre på SVT och låter sig bjudas på resor och uppehälle av Atlantic Council, samt bli listad som vän till organisationen.

  Transatlantic Media Fellows 2008-2018 (listade från 2018 till 2008).
  https://www.atlanticcouncil.org/content-series/transatlantic-media-network/transatlantic-media-fellows/

  Albin Aghamn: Reporter and editor at Sveriges Television

  Stephanie Zakrisson: Producer and reporter at Sveriges Radio

  Carina Bergfeldt: US correspondent for Swedish Television

  Thomas Frostberg: Senior business columnist for the major regional newspapers Sydsvenskan Dagbladet and Helsingborgs Dagblad, and 8till5.se (a B2B news site)

  Nivette Dawod: Foreign news reporter at the Swedish daily newspaper Aftonbladet

  Erika Bjerström: Widely-travelled, award-winning Swedish journalist and author; U.S. Correspondent in Washington DC for Swedish National Television

  Daniel Persson: Investigative journalist for the local newspaper Kristianstadsbladet

  Therese Larsson Hultin: Chief foreign analyst at Svenska Dagbladet

  Matilda E. Hanson: News editor at Svenska Dagbladet

  Malin Olofsson: Reporter for Sveriges Radio

  Annika Berge: Reporter for Sweden’s largest consumer magazine, Råd&Rön

  Marianne Björklund: Economic correspondent for Dagens Nyheter

  Hans L. Olofsson: Reporter for Norrländska Socialdemokraten and Expressen

  Susanna Baltscheffsky: Environmental editor at Svenska Dagbladet

  Josef el Mahdi: Staff reporter for Svenska Dagbladet

  Michael Winiarski: Foreign correspondent for Sweden’s Dagens Nyheter

  Detta är alltså vad det innebär att vara oberoende och opartisk…

 7. Omdispositionen inom den obildade men maktkrävande medelklass som ständigt utgör kärnan i vänstern skedde efter sovjetkollapsen. Vänstern har gått från socialism till klimatgenus. Det finns inga Lagercrantz et al som propagerar planekonomi och diktatur från liberalismens högborgar, och kommer undan med det, hela gänget uppåtsträvande medelklass använder klimat och genuspåhitten som hävert. Även standardiserade dyngspridare som Anders Lindberg i aftonblaskan har ett vått finger i luften och förstår att inte ställa sig på den ryssvänliga landsförrädarsidan, han har inget att vinna på det. Den lilla gruppen Överläkare för Planekonomi är betydligt färre än trotskisterna.

  Vänstern försöker häva sig upp till makten genom att gå till angrepp på det egna folket, det sker effektivast genom högre skatt på livets nödtorft. I Sverige minns många vem som är arvsfienden, vem som erövrade Finland, vem som brände Sundsvall, vem som hotar oss, nu som då. Dagens antiindustriella feministiska vänster är inte på rysk sida mot väst, den hatar svenska män och vill importera fler invandrare. Skiljelinjerna har hamnat på nya ställen. Gudrun Schymann, av genuin borgarstam och med permanent tolkningsföreträde, var vänsterpartiets mest framgångsrika partiledare. Det blev hon med klimat och genus, inte genom att försöka sprida ljus över socialismens grift.

  Mossiga män från förra vänsternederlaget har inget att hämta längre. Vare sig feministerna eller skogsmullorna förstår ett ord av Maos lilla röda, den slängdes för flera generationer sen.

  • Kan hålla med om en del av iakttagelserna om vänstern men när det gäller de sentimentala utrikespolitiska synpunkterna låter det som att tiden gått ifrån dig och lämnat dig ensam och närsynt.

   > den ryssvänliga landsförrädarsidan
   Landsförrädarna är de som samarbetar med främmande makt, idet här fallet i ett krig där vi saknar intressen, inget har att vinna och allt att förlora.

 8. Läste nyss Lars Drake artikel. Mycket intressant var den. Den stämmer också in här på utomordentligt sätt. Men det finns ALDRIG något seriöst Usa ifrågasättande. Jag förstår bara inte hur detta är möjligt,och hur det kunnat vara på denna BRUTALA nivån i flera långa år nu. Det borde ju vara hur MYCKET som helst. Inte ens under Trumps år kunde man se detta. (Där gjorde man totalt bort sej dom 4åren.)Våra medier vare sej det är publik service,MSM eller DN så har man gått till papperskorgen

 9. Enligt en bekant som är journalist filtreras newsfeeden till varje svensk redaktion av censorer kontrakterade av atlantic council via ett realtidssytem uppbyggt och koordinerat av mediernas beredskapsråd.

  https://www.msb.se/sv/amnesomraden/krisberedskap–civilt-forsvar/samverkansforum/medieberedskap/

  Bellingcat var en av de kontraktorer som nämndes då men nu i samband med pandemin finns fler, tex Trusted News Initiative som drivs av Reuters/Pfizer och folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson, tidigare på svt, försvarsmaktens avdelning för psykologiska operationer och psyOp producent i natos operation Unified Protector (kriget mot Libyen).

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here