Varför sponsrar vår feministiska regering Natopropaganda?

9
1140

En försvarsdebatt har kommit igång, hoppas att den får fortsätta.

Jag har nu glädjen att publicera en artikel i Göteborgsposten av Valter Mutt, tidigare riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet, numera medlem i Vänsterpartiet och Håkan Sundberg, tidigare säkerhetspolitisk rådgivare åt Miljöpartiet och seniorkonsult inom Public Affairs.

Redaktörens ingress: Atlantic Council är en av USA:s mäktigaste tankesmedjor Atlantic Council är nära lierad med personer och instanser i den djupa staten i USA, har goda relationer till Vita huset. Den har som mål att stärka alliansen mellan USA och Europa, samt är en viktig stöttepelare till Nato. Den har varit involverat i alla amerikanska politiska och militära krigsäventyr under de senaste 50 åren och har arbetat i decennier för att täcka CIA-sponsrade underminerande operationer, dödande och politiska manipulationer i alla världens hörn. Den är självklart sponsrat av kraftfulla krafter som vapentillverkare, oljebolag och andra stora affärsintressen, samt får finansiering från mer än 25 USA-vänliga regeringar runt om i världen.

Den får ekonomiskt stöd av 25 regering och alla de stora vapenproducenterna och bankerna. Atlantic Council

Bland 24 bidragsgivare till Atlantic Council från Sverige finns i den näst högsta kategorin (250 000 – 999 999 dollar)
3 från Sverige:
Marianne and Marcus Wallenberg Foundation
Saab North America, Inc.
Swedish Ministry for Foreign Affairs

I mail berättar Håkan Sundberg att Folk och Försvar hyser Atlantic Councils Nordeuropachefs kontor i deras lokaler i Gamla stan. Jag har själv blivit uppmärksammad av Atlantic Council, och berättar litet om det efter Mutts & Sundbergs artikel längre ned:


Varför sponsrar vår feministiska regering Natopropaganda?

Varför sponsrar vår feministiska regering Natopropaganda?

Varför går 500 000 skattekronor från UD:s budget till Carl Bildts årliga deltagande i den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council, som i praktiken fungerar som Natos propagandaorganisation. En feministisk regering i ett alliansfritt land borde ha andra prioriteringar och föra en självständig utrikespolitik, skriver Valter Mutt och Håkan Sundberg.

Ann Linde Foto Kristian Pohl Regeringskansliet.

Atlantic Council (AC) är en resursstark tankesmedja med högkvarter i Washington, grundad under kalla kriget för att främja transatlantiskt samarbete kring säkerhetspolitik och handelsfrågor. AC har i praktiken kommit att fungera som Natos egen tankesmedja och propagandaorganisation, officiellt oberoende men i hög grad finansierad av försvars- och utrikesdepartementen i Natos medlemsländer. Krigsmaterielföretag, oljebolag, storbanker, Facebook, ukrainska oligarker och fossiltunga monarkier i Mellanöstern hör också till AC:s finansiärer.

Undergräver trovärdigheten
2013, när Carl Bildt var utrikesminister, tog UD beslut om att ge årliga bidrag till AC på ett par miljoner kronor. Att medfinansiera en tankesmedja nära knuten till en USA-ledd kärnvapenallians undergräver obönhörligen trovärdigheten i Sveriges militära alliansfrihet, vilket förmodligen var just den signal Bildt ville sända till omvärlden.

Men varför fortsätter vår nuvarande rödgröna regering, med sin uttalade ambition att föra en feministisk utrikespolitik, att ge stöd till en organisation med nära kopplingar till Nato, krigsmaterielföretag och fossilnäringarna?

Hur kan Ann Linde som socialdemokratisk utrikesminister godkänna att 500 000 kronor ur UD:s budget, alltså skattekronor, varje år avsätts för att finansiera Carl Bildts deltagande i AC:s rådgivande kommitté ? Officiellt heter det att bidraget ges till projektet Democratic Order Initiative, men säreget nog finns ingen som helst information på UD:s hemsida om vad det här initiativet går ut på.

Vems mandat?
Att en maktnära tankesmedja i Washington vill stärka USA:s ställning i världen är knappast förvånande. En feministisk utrikespolitik i ett militärt alliansfritt land borde däremot ha helt andra prioriteringar och sträva efter att stärka Förenta Nationerna snarare än Förenta Staterna.

Utöver Bildt sitter två andra svenskar med i AC:s rådgivande kommitté, Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg och Saabs VD Micael Johansson, logiskt nog då krigsmaterielföretaget SAAB tillhör AC:s större bidragsgivare. Men på vems mandat och med vilket uppdrag sitter Carl Bildt med i AC?

Officiellt heter det att Atlantic Council bistår UD med långsiktiga analyser. UD brukar framhålla att Sverige för en självständig utrikespolitik. Visa då det i handling. Avsluta samarbetet med Atlantic Council och återupprätta UD:s kapacitet att göra självständiga säkerhetspolitiska analyser.” (Slut på artikeln).


Egna erfarenheter.

I rapporten Kremls trojanska hästar 3.0

Atlantic Councils nya rapport.

skriver Henrik Sundbom bland annat att Anders Romelsjö, redaktör för Jinge.se, är vice ordförande för en liten och föga känd organisation kallad Svenska Läkare för Mänskliga Rättigheter (Swedish Doctors for Human Rights), vars medlemmar ofta förekommer i ryska statsmedia som uppgivna experter på kemisk krigföring. De förklara Ryssland fri från skuld och skriver ned de Vita hjälmarna i Syrien.127 (“Gasattacker förnekas med hjälp från svensk läkargrupp,” Dagens Nyheter, 21 april 2017, https://www.dn.se/nyheter/sverige/ gasattacker-fornekas-med-Hjälp-fran-svensk-lakargrupp /).

Mäktigaste Nato-siten Atlantic Council uppmärksammar mig och min blogg. Smickrande?

Min kommentar. Bloggen Jinge.se fungerar nu främst som arkiv med flera tusen artiklar. Det är riktigt att denna blogg i flera artiklar med fakta påvisat att de Vita hjälmarna är en av främst regeringarna i USA och Storbritannien sponsrad grupp som nära samarbetar med terroristorganisationer i Syrien. Ordföranden Marcello Ferrada de Noli i SWEDHR har intervjuats några gånger i ryska media. Medier i Väst attackerar kritiken mot de kontroversiella Vita hjälmarna.

Vidare, DN har två gånger osakligt angripit den lilla organisationen “Swedish Doctors for Human Rights”, och i strid med sin skrivna policy förvägrat oss replik. DN – mästare i desinformation – angriper åter oss i SWEDHR.;
Vanställd kritik i DN, Expressen och Aftonbladet av fredsorganisationen SWEDHR om Syrien.

*** Om det finns samband med detta och att jag nyss för första gången har nekats tillträde till alla siter på Facebook utan min egen vet jag inte. ***

Relaterat.
Mäktigaste Nato-siten Atlantic Council uppmärksammar mig och min blogg. Smickrande?

Föregående artikelExpressen: Anklagelsen mot Schyman: ”Nyttig idiot” för Kreml” . Varför?
Nästa artikelGoogle och andra stora skattesmitare försämrar tillvaron för andra
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

  • Kalle Bildt borde redan åtalats för sitt agerande i Estonia-katastrofen och innan dess ljugandet om ryska ubåtar som var fabler från början till slut! Att Bildt dessutom stod på CIA:s lönelista som smygspion och senare kumpan med Soros när han ruinerade Sverige borde ju rendera i livstids fängelse för inkompetens, försumlighet och förräderi mot Sverige! Att han inte åtalas visar ju hur ruttet “rättssystemet” fungerar i Sverige! Bildt ska inte bara förpassas till historiens skräphög han ska även förpassas till fängelset!

   • Jag misstänker det är någon u-båt inblandad i Estonia-katastrofen.
    Svensk eller rysk u-båt.
    Det har framkommit Estonia fraktade krigsmateriel i lastutrymmet på fartygets botten.
    Sovjetiskt krigsmateriel med destination USA för vidare undersökning.
    Vi vet också hur Carl Bildt på den tiden hade ena foten i USA och den andra foten i Sverige.
    Självklart kunde inte Ryssland med överseende blick skåda hur deras egen militärmateriel blev dissekerad av den forne motståndaren som nu dessutom ville invadera Ryssland ekonomiskt med uppköp av landets tillgångar m.m.
    Det är något med Estonia-katastrofen som är förhöljt i dunkel och vänsterkrafterna försöker som vanligt att släta över och dupera folket med förnekande och förvillande m.fl. falska metoder som de är så duktiga på för de vet ju att ändå så många tror på dem eftersom de står som representanter för det välvilliga, generösa och goda som framförallt tilltalar så många kvinnor att man därmed kallar sig “feministisk politik”.

    Självklart kommer de heller aldrig erkänna de från början räknade med en snar “flockimmunitet” och därmed med berått mod kunde utsätta de äldsta i samhället för livsfara.
    Regeringen försökte få Finland med sig i ett samarbete men Finland sade dessbättre ifrån och klarade sig därmed bättre från Covid-19 haveriet.

    “Flockimmunitet” är kollektivistiska idéer om gruppens skyddande verkan som socialister dessvärre verkar ta för givet.
    Verkligheten visade sig dessvärre vara en helt annan och som blottlade den svenska socialistinspirerade ingenjörskonsten inför världens häpna ögon.
    Dom pratar om “flocken” sa Donald Trump därborta i USA….

 1. “Feministisk regering” – från början handlade det om en “feministisk utrikespolitik” lanserad av Margot Wallström. Redan då var det mer snack än verkstad, men numera är talet om “feminism” i regeringssammanhang rent hån mot allt vad feminism står för. Krigsminister Hultqvist vill säkert inte befatta sig med ordet feminism, han är inte dum bara ointelligent. Stefan Löfvén däremot, vill gärna drapera sig i alla positivt laddade egenskaper man kan tänka sig för att vara vanligt folk till lags. Ser att han ska medverka i ett TV-program i kväll tillsammans med sin fru. Tyvärr lär han inte bli mer feministisk för det. Är man politiker så är det sin politik man ska bedömas för. Ordet feminism är förstås inte alldeles okonroversiellt. Helst skulle nog statsministern visa upp sig som nåt mer menlöst. På 1970-talet talade S om “ökad jämlikhet”. Det är väl den nivån som Löfvén befinner sig på.

 2. Är det någon idé att sprida vidare detta via ett media, som själva sponsrar organisationen i fråga? Jag blir rädd, när jag ser vilken övermakt vi har emot oss.

  • Jag sprider via Facebook och Twitter. Hoppas och tror att författarna sprider via sociala medier. Vi borde vara mer aktiva i press, “Ring P1” etc.

 3. Hett eftertraktad allians med östtyskland har numera problem med realisationen. Det finns bara en sida kvar, då är anslutningen inget större problem. När FNL-aktivisterna gått ur tiden kommer ingen att förstå vad de skrek om.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here