Medier i Väst attackerar kritiken mot de kontroversiella Vita hjälmarna

7
2682

Denna artikel har skrivits av den framstående geopolitiske analytikern Rick Sterling och publicerats på Mint Press Western Media Launch Attack on Critics of Controversial White Helmets Group och på Ron Pauls site Ron Pauls site. Ett stort tack till Bertil Carlman som översatt artikeln. Jag har själv på bloggen Jinge.se alltsedan hösten 2016 publicerat många artiklar om Vita hjälmarna (White Helmets). Båda dess beteckningar används i artikeln.
* Ja, artikeln är ovanligt lång – men faktarik och avslöjande!


Medier i Väst attackerar kritiken mot de kontroversiella Vita hjälmarna

En uniform från ”De vita hjälmarna som hittades vid en eftersökning av ett al-Qaidastyrt högkvarter i östra Ghouta i Syrien. Morad Saeed | Sputnik

New York Review of Books från den 16 oktober har en artikel av Janine di Giovani med titeln ”Varför Assad och Ryssland skjuter in sig på de Vita hjälmarna”. här Artikeln är ett exempel på hur västerländska medier främjar de Vita hjälmarna och attackerar dem som utmanar myten om dessa.

En rå och falsk attack

Giovanis artikel angriper flera journalister med namn. Hon väljer ut Vanessa Beeley och upprepar Guardians karaktärisering av Beeley som ”överprästinna i Syrienpropagandan”. Detta gör hon utan att diskutera en enda artikel eller påstående från journalisten. Hon erkänner i viss mån att Vanessa Beeley har förtrogenhet med Mellanöstern. Hon (Vanessa) är dotter till en av de främsta brittiska arabkännarna och diplomaterna och var brittisk ambassadör i Egypten. Giovanni kunde i stället ha undersökt Beeleys efterforskning av förhållanden om Syrien som avslöjade grundaren av de Vita hjälmarna (den brittiske legomilitären James LeMesurier).

Dessa tilldelades namnet Syrian Civil Defense trots att det finns en verklig syrisk organisation med det namnet sedan 1950-talet. Under de senaste åren har Beeley gjort många undersökningar rapporter på plats i Syrien. Ingen av dessa diskuteras eller ifrågasätts av Giovanni. För några dagar sedan publicerade Beeley en rapport om sitt besök i Vita Hjälmarnas huvudkontor i Daraa. Vanessa Beeley möter Vita hjälmarnas ledare i Daara.

Giovanni avfärdar också en annan journalist, Eva Bartlett. Återigen ignorerar Giovanni att Bartlett har betydande erfarenheter av Mellanöstern, och att hon har bott i Gaza i flera år.

I stället för att objektivt utvärdera det journalistiska arbetet hos dessa oberoende journalister smutskastar Giovanni deras arbete som ”desinformation”. Förmodligen beror det på att deras arbete publiceras på alternativa platser som ”21st Century Wire” och ryska medier som RT (Russia Today) och Sputniknews. Beeley och Bartlett skulle säkert ha varit glada att få sina rapporter publicerade i New York Review of Books, Newsweek eller andra etablerade media. Men det är uppenbart att deras rapportering inte är välkommen där. Även Seymour Hersh var tvungen att vända sig från USA till utlandet för att få publicera sina artiklar om Syrien.

Den nya McCarthyismen

Max Blumenthal är en annan journalist utpekad av Giovanni. Blumenthal är författare till tre böcker, bland annat en bästsäljare i NY Times och den högt hyllade ”Goliath: Liv och Leda i Greater Israel”. Giovanni beskriver hans övergång från ”anti-Assad” till ”Pro-Assad” och antar att hans förändring av perspektiv berodde på ryskt inflytande. Hon skriver:

”Blumenthal åkte till Moskva på en fest för att fira RT:s tioårsdag. Vi vet inte vad som hände under det besöket, men efteråt hade han helt ändrat uppfattning.”

I stället för att undersöka fakta som Blumenthal presenterade i artiklar som ”Inside the Shadowy PR Firm som lobbyn för Regime Change in Syria”, ägnar sig Giovanni åt faktabefriad McCarthyism. Blumenthal förklarade förändringen i sin ståndpunkt i en offentlig intervju. Han beskrev också de hot han upplevde när han började kritisera de Vita hjälmarna och deras PR-företag. Detta ignoreras av Giovanni.

I motsats till Giovannis antaganden avslöjade några västerländska journalister och aktivister de Vita hjälmarna långt innan berättelsen publicerades på ryska medier. Under våren 2015 avslöjades grundläggande fakta om de Vita hjälmarna, inklusive deras ursprung, finansiering och roll i informationskriget om Syrien i min artikel ”Sju steg med mycket effektiva manipulatorer”. Dissidentvoice. Artikeln visade hur de Vita hjälmarna var en nyckelkomponent i en kampanj som kämpade för en ”flygförbudszon” i Syrien. Det bekräftade att de Vita hjälmarna är en politisk lobbygrupp.

Under våren 2016 lanserade Vanessa Beeley ett krav ”ge INTE Nobels fredspris till de Vita hjälmarna”. Det kravet fick mer stöd än ett motsatt som uppmanade Nobelpriskommittén att ge priset till dem. Kanske på grund av detta togs framställningen plötsligt bort utan förklaring från Change.org-webbplatsen. Det var först vid denna tidpunkt (med publicitet kring den starkt positiva nomineringen av de Vita hjälmarna för ett Nobelprispris) som RT och andra ryska medier började publicera och avslöja dem. Det är ett och ett halvt år efter att de först kritiserades i västerländska alternativa medier.

De vita hjälmarna och anklagelser om kemiska vapen

Giovanni ignorerar undersökningarna och slutsatserna från några av de mest respekterade amerikanska journalisterna om de Vita hjälmarna och händelserna med kemiska vapen i Syrien.

Den bortgångne Robert Parry publicerade många artiklar som avslöjade de Vita hjälmarna, till exempel ”The White Helmets Controversy” och ”Syria War Propaganda vid Oscarerna.” Parry skrev och publicerade ett flertal undersökningar av attacken från augusti 2013 (om kemiska vapen) och konstaterade att attackerna utfördes av en liten opposition med målet att pressa USA att ingripa militärt. Parry ifrågasatte också västerländska slutsatser om incidenter som t.ex. den 4 april 2017 vid Khan Shaykhun. Utan att hämta andan öppnar Giovanni sin artikel med den här historien, samtidigt som Parry Lurade al-Qaida Trump att attackera Syrien i april 2017? avslöjade det omöjliga i att det är som han beskriver det senare i artikeln:

”Begravd djupt inuti en ny FN-rapport finns bevis som kan befria den syriska regeringen från saringasattacken den 4 april och få president Trump att se ut som lurad av al-Qaida”.

Den legendariska amerikanska journalisten Seymour Hersh motbevisade antagandena från Giovanni och etablerade media angående attackerna med kemiska vapen i augusti 2013 nära Damaskus. Hershs utredning, med titeln The Red Line and Rat Line, bevisade att grymheten utfördes av en väpnad oppositionsgrupp med aktivt stöd från Turkiet. En turkisk parlamentsledamot gav ytterligare bevis. Det faktum att Hersh var tvungen att resa över Atlanten för att få sin utredning publicerad, visar på amerikansk och inte rysk desinformation och censur.

Förutom att ignorera resultaten från allmänt ansedda journalister med beprövade skriverier, tar Giovanni inte sanningen på allvar. Hennes artikel påstår att en FN-undersökning beskyller den syriska regeringen för angreppet i augusti 2013. Tvärtom sa chefen för FN:s utredningsgrupp, Åke Sellström, att den inte visade vem som var ansvarig. Intervju med Åke Sellström av Carnegie Middle East Center.

En sammansatt bild som visar Mo’ad Baresh i hans dubbla roll som medlem i både White Helmets och i terroristorganisation. Bild från artikeln i Mint Press och från 21 Century Wire.

Förstahandsuppgifter eller propagandister finansierade av väst?

Giovanni skriver:

”Men de vita hjälmarnas ekonomiska stöd är inte den verkliga anledningen till att pro-Assad-lägret är så inställt på att skämma ut dem. Sedan år 2015 började ryssarna kämpa i Syrien, och de Vita hjälmarna har spelat in attacker som de gjort mot oppositionella områden med GoPro-kameror fästade på sina hjälmar.”

I själva verket har White Helmets en sofistikerad medieproduktion och distribution. De har mycket mer än GoPro-kameror. I många av deras filmsegment kan man se ett antal människor med video- och stillbildskameror. Ibland kommer samma incident att visas med ett avsnitt med en al Qaeda-logotyp som kommer in i samma scen med Vita hjälmarnas logotyp.

Giovanni hävdar att:

”Assadregimen och ryssarna försöker neutralisera de Vita hjälmarna, eftersom de är potentiella vittnen till krigsförbrytelser.”

Vita hjälmarnas vittnesmål har dock liten trovärdighet. Deras ”volontärer” betalas tre gånger så mycket som syriska soldater. De utbildas, kommer på plats och främjas av samma västliga stater som har försökt att få till stånd regimskifte i Syrien sedan 2011. Ett exempel på vilseledande och falska påståenden från en vit hjälmledarna visas upp i Gareth Porters undersökning med titeln ”Hur en syrisk vit hjälmledare lurade västs medier”. Gareth Porters artikel. Hans slutsats kunde riktas till Giovanni och N.Y.Review of Books:

”Det okritiska beroendet av de Vita hjälmarnas påståenden, utan några ansträngningar att undersöka dessas trovärdighet, är ytterligare ett exempel på journalistiska fel från medier med en lång historia om konflikt mot en interventionistisk berättelse.”

När oppositionsmilis (mestadels medlemmar av al-Nusra/al-Qaeda) utvisades från östra Aleppo rapporterade civila att de Vita hjälmarna mestadels var inblandade i att rädda sina egna och ägna sig åt publicitetsjippon. Till exempel var bilden av den lilla pojken i östra Aleppo som blivit bedövad och förvirrad i baksätet på en helt ny ”White Helmet”-ambulans väsentligen ett jippo från de vita hjälmarna vilket ivrigt understöddes i väst. Det visade sig senare att pojken inte var skadad, han greps utan sina föräldrars samtycke.

Eva Bartlett intervjuade och fotograferade fadern och familjen för sin berättelse ”MintPress möter fadern i den ikoniska ”pojken från Aleppo, och säger att media ljög om hans son”. MintPress Meets The Father Of Iconic Aleppo Boy, Who Says Media Lied About His Son., Vad hände den stackars terroristutnyttjade pojken i Syrien? och Den blödande pojken i Aleppo – false flag? och tio fakta.

En strålande framgång i marknadsföring

Media och politisk påverkan från de Vita hjälmarna visar vad pengar och marknadsföring kan göra. En organisation som grundades av en militärentreprenör med finansiering från västerländska regeringar erbjöds utmärkelsen Right Livelihood. Organisationen var på verkligt allvar föreslagen som mottagare av Nobels fredspris 2016, bara tre år efter att den bildats. White Helmets – al-Qaidas skyddslingar fick Right Livelihood-priset. Får de Nobels fredspris?

Netflix informationsreklam ”The White Helmets” är ett exempel på propaganda. Det skrivna propagandastycket (ingen av producenterna har satt sin fot i Syrien), vann Oscar-priset för bästa korta dokumentär. Det är uppenbart att massor av pengar och professionell marknadsföring kan lura många människor. Med 30 miljoner dollar per år är ”White Helmets” budget för ett år mer än ett decennium av finansiering för det verkliga syriska civila försvaret. Detta täcker hela Syrien, inte bara isolerade områden som styrs av väpnat uppror.

Inte överraskande har det meddelats att de Vita hjälmarna kommer att få 2019 års ”Elie Wiesel”-pris från det starkt politiserade och proisraeliska ”förintelsens minnesmuseum” i Washington. Detta, samt den senaste ”räddningen” av de Vita hjälmarna som utfördes av den israeliska regeringen, är bevis på vilka de Vita hjälmarna verkligen är. Israel räddar Vita hjälmarna. Vanessa Beeleys senaste intervju med en ledare för de vita hjälmarna i Daraa, avslöjade att ISIS och Nusra-terrorister var en del av gruppen som ”räddades” av Israel.

Margot Wallström träffar Vita hjälmarnas talesperson Raed Saleh hösten 2016 och uttrycker sin stora uppskattning. Hon twittrade ”Honoured to meet Raed Saleh of The White Helmets – @SyriaCivilDef. Heroic humanitarian workers saving lives in Syria’s war.” (https://twitter.com/margotwallstrom)

Kollapsen av de vita hjälmarnas bedrägeri

Giovanni är upprörd över att vissa journalister framgångsrikt har utmanat och punkterat de vita hjälmarnas ”gloria”. Hon klagar att ”Skadan som bloggarna gör är enorm”.

Giovanni och västerländska propagandister är upprörd eftersom luften håller på att gå ur myten. Ett ökande antal människor – från en berömd rockmusiker till en tidigare brittisk ambassadör – ser och erkänner verkligheten.

Som det står i Blumenthals artikel, ”Hur de vita hjälmarna försökte rekrytera Roger Waters med Saudiska pengar”, säger rocklegenden Roger Waters:

”Om vi skulle lyssna på de Vita hjälmarnas och propagandas tal skulle vi uppmuntra våra regeringar att börja släppa bomber på människor i Syrien. Detta skulle vara ett misstag av monumentala proportioner.”

Peter Ford, den tidigare brittiska ambassadören i Syrien, summerar det så här:

”De Vita hjälmarna hjälper jihadister … De är inte, som hävdats av dem själva och av deras anhängare … enkla räddare. De är inte volontärer. De är betalda proffs på disinformation.”

Giovanni menar att hennes artikel är en ”rättsmedicinskt slag mot den ryska vilseledande kampanj som avser att snedvrida sanningen i Syrien.”

I verkligheten är Giovannis artikel ett exempel på västerländsk vilseledande information som använder personliga attacker mot kritiker och kommer med påståenden som inte går att bevisa. Men dessa är i linje med Västs mål att byta ut regeringen (i Syrien).

Föregående artikelSvenska imperialismens ekonomi
Nästa artikelUSA:s politik skapar miljoner flyktingar i Mellanöstern, och flyktingar från Centralamerika hotas av militär
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

7 KOMMENTARER

 1. Det har även på nätet legat en film som visar inspelningen av en vithe helmet insatts. Till 100 % med statister och feikade offer. Prestationerna av Perry, Hersh, Vanessa Beeley och Eva Bartlett är beundransvärda, och borde vara ett föredömme för svenska korrespondenter. Tyvärr är det inte så. Den egna karriären går före ärligheten i, uppenbarligen redan i journalishögskolan. .

 2. Uno Nilsson den 2 november 09:35
  Falsarierna från Syrien överträffas bara av sig själva. Nå, det vore intressant att följa ”den arabiska våren” till källan. Under begreppet störtades Mubarak (och ersattes av en värre idag) och Khadaffi. Assad stod på tur, men ”upproret” gick inte enligt plan.
  Fenomenet IS ingår i samma problematik, fd Saddamfolk med influgna tokar från halva världen.
  Jag har en bild över skeendet med luckor som fylls i med antaganden. Tahrirtorgets svallvågor som orkestreras i politiskt förbestämd riktningar.
  Israels roll känns större än vad som kommit fram, tex.

 3. Så om vi har nazister i svenska regeringen är alla i Sverige nazister? Om en eller två polisanställda eller fmanställda hyser nazistiska åsikter eller stöd är polisen och fm en naziststödjande organisation?

  Du är ett geni Anders

  • En dålig liknelse mfa! För att vara en White Helmet måste du svära islam trohet och gå IS eller al Qaidas ärenden. Detta är alltså ett krav för att bli en WH. Mig veterligen behöver man inte vara nazist för att kunna bli polis men rätta mig om jag har fel på den punkten! Din ”guilt by association” argumentation fungerar inte med en organisation som WH.

 4. […] Min kommentar. Bloggen Jinge.se fungerar nu främst som arkiv med flera tusen artiklar. Det är riktigt att denna blogg i flera artiklar med fakta påvisat att de Vita hjälmarna är en av främst regeringarna i USA och Storbritannien sponsrad grupp som nära samarbetar med terroristorganisationer i Syrien. Ordföranden Marcello Ferrada de Noli i SWEDHR har intervjuats några gånger i ryska media. Medier i Väst attackerar kritiken mot de kontroversiella Vita hjälmarna. […]

 5. […] Min kommentar. Bloggen Jinge.se fungerar nu främst som arkiv med flera tusen artiklar. Det är riktigt att denna blogg i flera artiklar med fakta påvisat att de Vita hjälmarna är en av främst regeringarna i USA och Storbritannien sponsrad grupp som nära samarbetar med terroristorganisationer i Syrien. Ordföranden Marcello Ferrada de Noli i SWEDHR har intervjuats några gånger i ryska media. Medier i Väst attackerar kritiken mot de kontroversiella Vita hjälmarna. […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here