USA:s politik skapar miljoner flyktingar i Mellanöstern, och flyktingar från Centralamerika hotas av militär

9
1567

USA:s krig i Mellanöstern har sannolikt medfört lågt räknat 3 miljoner dödsfall, fler skadade och skapat miljontals flyktingar till grannländer samt till Sverige och andra länder i Europa. Medan USA knappast tar emot några av de flyktingar som dess krigspolitik orsakat. USA:s krigspolitik är ett förfärligt brott mot folkrätt och humanitet. Lika förfärligt är att etablerade politiker och media i Väst knappast kritiserar denna krigspolitik. Och Sverige sluter i stället separata försvarsavtal med USA och söker sig så nära Nato, USA:s krigsorganisation, som möjligt.

Först tre exempel på underskattning av dödlighet i krig

. Från 200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen!.
I. Vanligen räknas endast dödsfall som direkt orsakas av våld i uppskattningarna av konfliktens inverkan på dödlighet. Indirekt tillskrivna dödsfall från sjukdom och förskjutning ökad sårbarhet hos befolkningen på grund av brister i säkerhet, mat och skydd eller störningar i tjänster i sådana konfliktzoner är alltför ofta osynliga och förekommer mestadels hos barn. Enligt uppskattningar publicerade 2017 kan denna indirekta effekt beräknas som fem till en, dvs för varje dödsfall som uppkommer genom direkt deltagande i konflikten, finns ytterligare fem andra dödsfall.
Mycket större barnadödlighet vid krig än man trott.

 

II. Nicolas J.S Davies fann efter en noggrann genomgång av olika rapporter att 2,4 miljoner dött till följd av kriget i Irak, vilket är mycket högre än vissa andra beräkningar. Robert Parry i Consortium News och Irak – ett krig byggd på lögner, med 2,4 miljoner döda. Enligt opinionsundersökningar tror folk i allmänhet att omkring 10 000 civila dött. Parry skriver ”U.K.-based Iraq Body Count (IBC) has compiled passive reports of civilian deaths in Iraq since the invasion, but it had only counted 43,394 deaths by June 2006 when the Lancet study found an estimated 601,000 violent deaths, a ratio of almost 14:1.”

III. Media har länge skrivit att ungefär 10 000 människor dött till följd av kriget i Jemen. Nu visar nya beräkningar att 200 000 människor kan ha dött. Mitt intryck är att ju mer ingående beräkningarna, ju bättre metodiken är och ju längre tidsperiod som studeras – desto fler krigsrelaterade dödsfall finner man.


USA vill sätta in militär mot flyktingar – fattiga på grund av USA:s stöd till höger och statskupper i Latinamerika

DN skriver: ”Retoriken hårdnar. USA:s president hotar migranter med våld. Donald Trump säger nu att amerikansk militär vid den mexikanska gränsen kan komma att använda vapen om de möts av stenkastning.” Trump: Stenkastare vid gränsen kan skjutas.

”Donald Trump hotade tidigare under veckan med indraget bistånd till Honduras, motsvarande runt 588 miljoner kronor under 2019, om de 4000 migranterna når den amerikanska gränsen” – DN: Honduranska migranter rusade in mot Mexiko – Pompeo talar om ”ögonblick av kris

Migranter mot USA. Proletären.

Vad beror denna unika marsch på?

En viktig förklaring är den utbredda fattigdomen. Honduras är Latinamerikas farligaste land, med 68 % fattiga, och andelen är på ungefär samma nivå i Guatemala. Dessa länder har under decennier dominerats av USA-stödda regeringar och diktaturer. Tusentals oppositionella har dödats och våldet är omfattande. I september publicerade jag en rapport från Latinamerikaexperten Dick Emanuelsson som bor i Honduras huvudstad Tegucigalpa sedan många år.

Fler än 21 000 studerande och ungdomar har mördats i Honduras sedan 2011!:

”Uppgifterna kom från en rapport som utarbetats av det erkända Observatoriet för Kartläggning av Våldet på Honduras största universitet UNAH. Den 28 juni 2009 genomförde den Faktiska Makten i Honduras, alltid underordnad USA:s State Departement och USA-ambassaden, en militär statskupp. Den folkvalde presidenten Zelaya störtades. Från det året inleddes en militarisering av det honduranska samhället samtidigt som ekonomin försämrades kraftigt.”

”De olika högerregeringar som tillträdde, med USA-ambassadens erkännande av valresultaten trots oppositionens och människorättsorganisationerna anklagelser om flagrant valfusk, inledde en politik som gjorde det fattiga Honduras och honduranerna än fattigare.”

Honduras. I en av huvudstadens fattiga bostadsområden mördades sex ungdomar av ett kommando 2012 Bevakningskameror filmade.

”Arbetsrättsreformer och arbetsmarknadslagar, ett resultat av den två månader långa och legendariska generalstrejken 1954, då arbetarna på United Fruits bananplantager inledde sin generalstrejk som snart omfattade hela den honduranska arbetsmarknaden och medförde stora reformer, har avskaffats under åren sedan militärkuppen.”

Även Guatemala har en historia full av våld från USA-stödd höger.

”Kan rättvisans kvarnar äntligen mala i Guatemala?”

År 2013 frikändes ex-diktatorn Efrain Rios Montt i Guatemala från anklagelser om folkmord i utrotningen av 600 Mayabyar på 1980-talet. Folkmordsrättegången innehöll skrämmande vittnesmål från överlevande Mayaindianer som i unga år sett sina familjer slaktas av en högerorienterad militär som stöddes av USA:s dåvarande president Ronald Reagan.

Guatemala exdiktator Montt och USA:s ex-president Reagan.

Henrik Brandao Jönsson skriver i DN:

”Honduras president, den före detta affärsmannen Juan Orlando Hernández, har inte gjort något åt de växande klyftorna. I stället har det visat sig att han  använde pengar från Försäkringskassan till sin första valkampanj 2014 i Honduras. Han erkände brottet, men menar att han betalt tillbaka pengarna. Förra året återvaldes han med en ytterst knapp marginal och Amerikanska staternas organisation, OAS, misstänker att han vann på grund av valfusk. Vad som stärker misstankarna är att servern, som sammanställde rösterna, kraschade tre gånger under rösträkningen och varje gång den startade igen så hade antalet röster för Juan Orlando Hernández ökat.”


Jag fortsätter med utdrag ur utförliga rapporter som då och då publiceras på Dick Emanuelssons Facebooks-sida alltsedan migrantmarschen började.

15/10 skriver Brandao Jönsson: 

”Karavanen är en oerhörd politisk örfil om inte ett rent knytnävslag i mellangärdet på Trumps vicepresident Mike Pence och Mike Pompeo, den före detta CIA-chefen som utnämndes av Trump till utrikesminister.”

Pence underströk att Honduras, Guatemala och El Salvador med alla medel måste stoppa migrationen mot USA och anklagades för att vara cynisk när han sammanfattade USA:s inställning som en ”morot” –  att om ni visar resultat kommer det pengar.

”Vi söker inte den Amerikanska Drömmen. Vad vi vill är att lämna Mardrömmen Honduras bakom oss”, sammanfattar en kvinna i marschen med sitt barn på armen. Det finns drygt en miljon honduraner lever i USA. Under 2018 första åtta månader ökade deportationen av honduraner från USA och Mexiko med 59,2 %, eller 50,286 honduraner jämfört med 31,593 under samma period 2017.

Föregående artikelMedier i Väst attackerar kritiken mot de kontroversiella Vita hjälmarna
Nästa artikelDet vansinniga ”Business as usual” – om Hans Roslings glättiga världsbild. Del 2
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. USAs National Security Advicer John Bolton sa igår att Kuba, Venezuela och Nicaragua är en trojka av tyranneri, och utlyser nya sanktioner mot Venezuela och Kuba. Han prisar även högerextremisten Bolsonaro.
  https://www.theguardian.com/us-news/2018/nov/01/trump-admin-bolsonaro-praise-john-bolton-troika-tyranny-latin-america
  Han säger dessutom att USA fortfarande kommer att stödja extremhögern i Venezuela.
  Allt medan Trump själv säger att människorna som är på väg mot USA skall mötas med gevärskulor av militären i USA.
  Vad gör Sverige? Jo, de käbblar om regeringsmakten och ser inte vad som händer i världen.
  Jag har inte heller hört något fördömande av USAs politik mot Centralamerika från EU. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt håller tyst håller tyst. Så gör även Stefan Löfvgren. I alla fall i de stora medierna, som SR och SVT.

 2. Det stora landet Brasilien i Latinamerika avser flytta landets ambassad i Israel till huvudstaden Jerusalem. Brasiliens tillträdande president Jair Bolsonaro tänker därmed infria ett av sina vallöften och gör då lika som USA och Guatemala. Beslutet välkomnas av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

 3. Ami Goldman, Democracy Now och Noam Chomsky som gör jättejobb för att ändra färdriktningen i USAs politik. Subjektet är under ca 10 minuter USAs behandling av 6 länder i sydamerika. Boltons tal i Florida jämförs med den yngre Bush tal inför kriget mot Irak.
  https://youtu.be/tkWng_oWBr8

 4. Jag håller med Torsten Johansson att Democracy Now gör ett jättejobb. John Bolton säger i talet att Kuba, Venezuela och Nicaragua är en trojka i tyranneri.
  https://www.theguardian.com/us-news/2018/nov/01/trump-admin-bolsonaro-praise-john-bolton-troika-tyranny-latin-america
  Allt medan Trump har beordrat amerikansk militär att skjuta skapt mot dom fattiga som är på väg mot USA, på väg från oroligheter som USA har skapat i deras länder.

 5. Jag skrev just en kommentar på maximala 1500 tecken i DN:s ”Ifrågasätt” (https://www.dn.se/nyheter/varlden/detta-vet-vi-om-migrantkaravanen/). Hoppas på debatt där!

  ”Vad beror denna unika marsch på?
  En viktig förklaring är den utbredda fattigdomen. Honduras är Latinamerikas farligaste land, med 68 % fattiga, och andelen är på ungefär samma nivå i Guatemala. Dessa länder har under decennier dominerats av USA-stödda regeringar och diktaturer, med USA-stödda statskupper mot demokratiska valda regeringar, som mot Zelaya i Honduras 2009. Tusentals oppositionella har dödats och våldet är omfattande.

  Henrik Brandao Jönsson skriver i DN:

  “Honduras president, den före detta affärsmannen Juan Orlando Hernández, har inte gjort något åt de växande klyftorna. I stället har det visat sig att han använde pengar från Försäkringskassan till sin första valkampanj 2014 i Honduras. Förra året återvaldes han med en ytterst knapp marginal och Amerikanska staternas organisation, OAS, misstänker att han vann på grund av valfusk.”

  USA tar inte emot flyktingar från de orättvisor och det förtryck som USA:s politik skapar.
  Gäller även krigen i Mellanöstern. USA:s krig i Mellanöstern har sannolikt medfört 3 miljoner dödsfall, och skapat miljontals flyktingar till grannländer samt till länder i Europa som Sverige. USA:s krigspolitik är ett förfärligt brott mot folkrätt och humanitet.
  Illa att etablerade politiker och media i Väst knappast kritiserar denna krigspolitik. Sverige sluter separata försvarsavtal med USA/Nato.
  (https://www.globalpolitics.se/usas-politik-skapar-miljoner-flyktingar-i-mellanostern-medan-fattiga-fran-centralamerika-hotas-av-militar/)

 6. kan det vara så att ryssland har goda förbindelser med dessa länder, nicaragua cuba venesuela tillåter ryska flottan att utnyttja dessa länders hamnar, ett inlägg kom aldrig fram på denna blogg att det är ett hot mot usa, putin har tummen i ögat på usa om ryska missiler kan nå nordamerika från dessa hamnar

 7. usa utökar nu sitt ekonomiska krig, denna gången mot tyrannen putins trojka , bägaren rann över för kapitalet i usa när miguel diaz-canel bermudez besökte moskva, tyrannens trojka består av venezuela , cuba , och nicaragua , sanktionskriget har nu kommit till sydamerika, under denna administration kommer vi inte längre att tilltala diktatorer och despoter nära våra stränder säger bolton, tyrannens trojka på detta halvklot kuba-venezuela-nicaragua har äntligen träffat sin match säger han, låter som en krigsförklaring

 8. Efter att ha besegrat IS drar USA bort sin lilla militära kontingent i Syrien. Nu blir det synd om Syriens kurder. De har att välja på att underkasta sig Assad eller slaktas av turkarna.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here