Varför västerländska sanktioner gör bistånd efter jordbävningen i Syrien nästan omöjligt

5
1349

Denna artikel av Thomas Röper publicerades 12 februari på ”Anti-Spiegel” https://www.anti-spiegel.ru/2023/warum-die-westlichen-sanktionen-hilfe-nach-dem-erdbeben-in-syrien-fast-unmoeglich-machen/ Den ansluter sig till andra artiklar om de dödliga, olagliga sanktionerna mot Syrien av USA och EU, där Sverige drivit på. Fruktansvärd grymhet. Vasallplikten mot USA framför allt!

Efter jordbävningen, som drabbade särskilt Turkiet, men också Syrien, är biståndet till Turkiet i full gång, medan västerländska sanktioner gör bistånd till Syrien nästan omöjligt.

Jag har redan rapporterat att inte ett enda västligt land ger hjälp till Syrien efter jordbävningen. Jag vill inte upprepa detaljerna, du kan läsa dem här. Nu vill jag förklara hur västerländska sanktioner nästan helt förhindrar hjälp till jordbävningsoffren i Syrien.

Effekten av västerländska sanktioner
I väst sägs det vara en lögn att västerländska sanktioner förhindrar hjälp till jordbävningsoffren i Syrien eftersom västerländska sanktioner inte alls förbjuder humanitär hjälp. Det är sant, men de gör humanitär hjälp omöjlig utan att uttryckligen förbjuda det. Du skulle också kunna ta reda på mellan raderna i en Spiegel-artikel med rubriken ”Syrien efter jordbävningen – varför kommer inte hjälpen?” om du läser artikeln noggrant. Spegeln skrev:

”Presidenten för den syriska Röda halvmånen, som är nära regimen, krävde att internationella sanktioner skulle hävas för att underlätta humanitärt bistånd i regeringskontrollerade områden. Hon är dock befriad från sanktionerna ändå.

Icke desto mindre kan handelsrestriktioner försvåra biståndet indirekt. Till exempel genomför banker knappast transaktioner till och från Syrien av rädsla för att omedvetet komma i kontakt med en sanktionerad part. Detta hindrar i sin tur leveranskedjorna och samarbetet mellan hjälporganisationer och lokala företag.”

Problemet är att man i praktiken inte kan leverera humanitärt bistånd om man inte kan betala räkningarna eftersom banker, av rädsla för västerländska sanktioner, hindrar överföringar. Banker är för rädda för att göra fel och drabbas av stora böter. Därför vägrar de helt enkelt överföringar till Syrien över hela linjen. Men hur vill man till exempel hyra ett lager i Syrien eller betala löner till logistikerna som lastar av en leverans från ett flygplan och tar med den till de drabbade områdena, om man inte kan föra över pengar till Syrien?

Väst hävdar gärna att dess sanktioner inte förbjuder humanitärt bistånd till Syrien, leverans av läkemedel till Venezuela, spannmålstransporter från Ryssland till tredje världen osv. Det är för det mesta sant, men dessa humanitära hjälpåtgärder omöjliggörs faktiskt av västerländska sanktioner eftersom de avbryter betalningstransaktioner och därmed försvårar humanitära åtgärder eller förhindrar dem helt.

Medveten förvirring av läsarna
Den nämnda Spiegel-artikeln https://www.spiegel.de/ausland/syrien-erdbeben-trifft-die-ohnehin-traumatisierte-bevoelkerung-a-c8bc7833-38a1-40af-89e0-bd14bdd847cc är inte informativ, bara förvirrande för den genomsnittlige läsaren. Den genomsnittliga läsaren vet lite (eller ingenting) om den faktiska uppdelningen av Syrien i tre delar. I Idlib-regionen i nordvästra Syrien har ett slags kalifat av Al Qaida, IS och andra islamistiska islamister vuxit fram med turkiskt stöd ockuperat och förlitat sig på kurdiska YPG, en utlöpare av den kurdiska terrororganisationen PKK.

De områden som kontrolleras av islamisterna och de närliggande områden som kontrolleras av den syriska regeringen drabbades särskilt hårt av jordbävningen.

När västerländsk media talar om västerländskt bistånd till Syrien, som i Spiegel-artikeln som citeras ovan, så handlar det om områdena i Idlib-regionen som kontrolleras av islamister, men inte om bistånd till Syriens folk. Media har vilselett västerlänningar i denna fråga i flera år, vilket detta exempel från 2020 visar.

Västvärldens övergivande och vägran att hjälpa de människor som lever (frivilligt eller inte) under kontroll av den syriska regeringen nämns inte i alla västerländska mediers rapporter om frågan.

Som hjälper människorna i Syrien

Folket i Syrien får hjälp från Ryssland, från arabländer, från Indien, Iran och så vidare. Så det borde inte komma som en överraskning när människor i Syrien viftar med ryska flaggor och bränner EU-flaggor. De vet vem som hjälper dem och vem som inte bara vägrar dem hjälp, utan använder också sanktioner för att hindra eller helt förhindra den hjälp som andra vill ge. Syriens ambassadör i Moskva sa på fredagen:

”Västerländsk politik gentemot Syrien, även under denna fruktansvärda jordbävning, är ett direkt bevis på västländers hyckleri mot mänskligheten. Fem dagar har gått sedan jordbävningen, men EU och västländerna har inte gett något bistånd till vårt land. (…) Eftersom Syrien har varit under sanktioner i elva år har vi nu ingen utrustning för att rädda människor från spillrorna. Det är fantastiskt att FN först i går levererade den första konvojen av humanitärt bistånd till Syrien. Tyvärr har väst politiserat allt, även humanitärt bistånd. Kan du föreställa dig att ambulanser inte ens har bränsle för att transportera de skadade medan USA stjäl vår gas och olja för att sälja till tredjeländer?”

Den ryska nyhetsbyrån TASS har publicerat en sammanfattning av situationen i Syrien, som tar upp de specifika problemen, som jag har översatt.

Början av översättning:

Under skräp och sanktioner: Hur Syrien drabbas av ytterligare ett förödande slag
Syrien befinner sig i en socioekonomisk kris på grund av jordbävningens efterdyningar. Landet har mycket mindre kapacitet än Turkiet, som också drabbas av jordbävningen.

Händelser i Syriens senaste historia har varit en följd av slag mot landets sociala och ekonomiska liv: kriget mot Islamiska statens terrorister, västerländska sanktioner och covid-19-pandemin. Förra veckan skakades landet av en kraftig jordbävning som drabbade Turkiet den 6 februari och drabbade norra delen av Syrien – provinserna Aleppo, Latakia, Hama, Homs, Tartus och Idlib.

Syriens och Turkiets olika möjligheter

Omfattningen av förstörelse i Turkiet är större än i Syrien och antalet dödsoffer och skadade är högre, men katastrofens inverkan på Syrien kan bli mycket mer smärtsam. I Turkiet har skadorna av jordbävningen redan bedömts i mycket större skala och de resurser som behövs för återuppbyggnad kan grovt uppskattas, medan Syrien inte ens har resurserna att göra en sådan bedömning.

Till skillnad från det ekonomiskt utvecklade Turkiet är Syrien ett land med krigsskadad infrastruktur som inte är helt återuppbyggd och en hårt skadad industri. Dessutom upplevde Syrien en energikris 2019 och amerikanska sanktioner (2017-2021) som infördes av president Donald Trump hade en betydande inverkan på ekonomin.

Syriska räddningsarbetare använder kofot och spadar och röjer bort spillrorna med sina bara händer eftersom det sanktionsdrabbade landet saknar nödvändig utrustning. – Landet behöver tekniska hjälpmedel, hydrauliska system för borttagning av skräp och system som bedömer byggnaders stabilitet. Allt detta saknas här, säger Nikolai Sukhov, seniorforskare vid Institutet för orientaliska studier vid Ryska vetenskapsakademin, som leder det ryska huset i Damaskus, till TASS-korrespondenten. Till skillnad från i Turkiet finns det ingen central vård för hemlösa i Syrien. Människorna inkvarteras i moské- och skolbyggnader samt i idrottshallar.

Ett allvarligt problem är bristen på bränsle i landet, vilket är nödvändigt för driften av generatorer i räddningsoperationer. Det är svårt att få ens 200 liter bensin här. ”Landet lever utan bränsle och el. I Aleppo, före katastrofen, fanns det elektricitet två gånger om dagen, men människor i de välbärgade stadsdelarna organiserade sina egna generatorer, säger Suchow.

De flesta av landets mineraltillgångar finns i nordöstra delen av landet och kontrolleras av den USA-ledda koalitionen och kurderna. Den producerade oljan används antingen för lokal konsumtion eller exporteras med lastbil till regeringskontrollerade områden i utbyte mot raffinerade petroleumprodukter.

Bortsett från det faktum att produktionscykeln är oekonomisk, är många oljekällor inte i drift.

Som experten påpekade överskuggas den nuvarande katastrofen av en djupgående ekonomisk och energikatastrof. Han ansåg att under dessa förhållanden och med tanke på att natttemperaturerna i de drabbade städerna Aleppo och Latakia är under noll, behöver Syrien försörjas med bränsle.

Kondoleanser och stöd

Det internationella stödet och sympatin som har följt denna veckas tragedi i Mellanöstern har delats jämnt mellan de två länderna, enligt officiella uttalanden. Men när det kommer till konkret hjälp är det bara Ryssland, Kina och några arabländer som har skickat räddningsteam till områden som kontrolleras av Bashar al-Assads regering. Västländer har ingen brådska att skicka sina experter till dessa katastrofområden, och de har ingen brådska att ge hjälp, eftersom de först måste besluta om leveransmekanismerna. Västländer försöker etablera humanitära korridorer till områden som inte står under Damaskus kontroll. Som ett resultat av detta är stödet för de drabbade syrierna fortfarande begränsat. Arabländerna har visat mer solidaritet, men under västvärldens kritiska blick.

Assad har fått telefonsamtal från många ledare i Mellanöstern som inte har pratat med honom sedan konflikten i Syrien och under åren som följde. Ett av dessa telefonsamtal var mellan Assad och Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi, det första sedan han valdes till egyptisk ledare 2014. Al-Sisi uttryckte sina kondoleanser och lovade att stödja landet på alla sätt han kunde. Den egyptiske ledaren skickade samma dag ett liknande meddelande till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Senare rapporterade TV-kanalen Al-Hadath, med hänvisning till källor, att ett egyptiskt räddningsteam hade anlänt till katastrofområdet i Syrien, men bara i de områden som inte står under Damaskus kontroll.

Frys sanktioner

Syriens utrikes- och hälsoministerier sa att västerländska ekonomiska sanktioner mot landet hindrar reparationer av skadorna och kräver att de hävs.

Amerikanska tjänstemän avfärdade till en början denna tes och betonade att sanktionerna inte på något sätt skulle hindra humanitärt bistånd. Men lite senare beslutades att tillfälligt frysa vissa restriktioner. På torsdagen utfärdade USA:s finansdepartement ett godkännande som säger att amerikanska sanktioner inte bör gälla för jordbävningsrelaterade transaktioner förrän den 8 augusti 2023. Det syriska utrikesministeriet kallade USA:s beslut en formalitet och krävde att sanktionerna skulle hävas helt.

Som Igor Matveev, senior forskare vid Center for Arabic and Islamic Studies vid Institute of Oriental Studies of the Russian Academy of Sciences, förklarade i en intervju med TASS-korrespondenten, ”Det finns två saker som inte påverkas av dessa undantag från sanktionerna är: Handeln med petroleumprodukter som Syrien har akut behov av, vilket innebär att embargot kvarstår trots hela situationen, och för det andra att egendomen för dem som har blivit sanktionerade är blockerad.” ”Embargot mot handel i Petroleumprodukter är mycket smärtsamt inför bränslekrisen, akut brist på energi för hushålls- och industribehov, ständiga strömavbrott som kan vara mycket allvarliga när människor och företag måste använda generatorer större delen av dagen och det inte finns tillräckligt med bränsle för dem.” sa experten. Enligt observatörer och intressenter är den nuvarande situationen ännu värre än 2016, det mest akuta ögonblicket av krisen, betonade Matveev.

Som ett resultat kan Syrien uppleva en akut socioekonomisk kris under de kommande månaderna på grund av efterdyningarna av katastrofen. Ett fullständigt upphävande av ensidiga västerländska sanktioner är det enda som verkligen skulle kunna göra livet lättare för syrier, av vilka cirka 90 procent lever under fattigdomsgränsen.

Föregående artikelUSA-överste: Vad är det för slags krig i Ukraina?
Nästa artikelEtt ensidigt klasskrig: De svenska bolagens segertåg. Del 1
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. ”banker knappast transaktioner till och från Syrien av rädsla för att omedvetet komma i kontakt med en sanktionerad part.”

    Inte västerländska sanktioner, utan USAs sanktioner. Det är USA som driver sanktions systemet genom att hota alla som inte deltager med – just sanktioner. Som bekant har USAs kontroll alltmer minskat och därmed blir deras härskar system alltmer tandlöst som tiden går. Vad få vet är att Kina håller på att utveckla ett helt nytt ekonomiskt system som kommer att vrida makten ur händerna på bankirerna. Finansvalparna överger Hong Kong, dom behövs inte, och ersätts med högt kvalificerade ingenjörer. Som bekant behövs ingen bank för att göra transaktioner med kryptovalutor, och det systemet vidareutvecklar Kina nu.

  2. globalisttillvaro a’ la1984; kabalen kräver förbud i eu lag att handelsbojkotta israhell pga deras krigsbrott och förbrytelser mot mänskligheten, medan samma washingtonkabal kräver eu förrädarnas deltagande i bojkott av länder (25 länder ftf) som är emot washingtons och israhells kriminalitet och ”citys” bankväldesmonopoli..

  3. En gång i tiden, en försvunnen tid tyvärr, så var Sverige ett land som skickade humanitär hjälp där det behövdes, utan politiska hänsyn. Nu tar Sverige enbart order från USA och hjälper enbart där USA vill att vi skall hjälpa.

    Heder åt Italien som hjälper Syrien, trots sanktioner, som gör det mer problematiskt att skicka hjälpen.
    den 12 februari skriver Hadi Nasrallah

    Italy is the first EU country to break the siege and send humanitarian aid to Syria amid the apocalyptic earthquake. But the Italian planes had to land in Beirut, Lebanon first before shipping the aid to Syria by land because of the sanctions. Thank you Italy 🇮🇹🇸🇾

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here