Västvärlden har under mycket lång tid planerat att krossa Kina 

27
1645

 Artikel i Caitlin Johnstone

https://caitlinjohnstone.com/2023/04/07/the-west-has-been-planning-to-crush-china-for-a-very-long-time/

 ”Kina förbereder sig för att döda amerikaner och vi måste förbereda oss för att försvara oss”, sade imperiets propagandist Gordon Chang till Fox Business under en intervju i måndags. 

 Chang, som på ett välkänttt har ägnat mer än två decennier åt att felaktigt förutsäga Kinas nära förestående kollaps, gjorde dessa kommentarer på ett bisarrt sätt när han diskuterade en framtida attack mot Taiwan. Taiwan är naturligtvis inte USA och ett eventuellt krig mellan Taiwan och fastlandet skulle vara en intern kinesisk konflikt som inte behöver involvera en enda amerikan, och Chang är med största säkerhet inte en del av något ”vi” som någonsin kommer att delta i strid med den kinesiska militären under några som helst omständigheter. 

 Chang formulerar sin berättelse som om Kina hotar amerikaner i deras hem, när det i själva verket bara är raka motsatsen som gäller: USA har militärt omringat Kina i många år, och ökar snabbt sina ansträngningar att fortsätta med detta. 

Så sent som häromdagen tillkännagav Filippinerna platserna för fyra militärbaser som USA nu kommer att ha tillgång till i sin pågående inringningsoperation, varav de flesta ligger i de nordliga provinser som ligger närmast Kina. 

 Antiwars Dave DeCamp skriver: 

 Tre av de filippinska baserna kommer att ligga i de norra filippinska provinserna, vilket retar upp Kina, eftersom de kan användas som uppsamlingsplatser för en strid om Taiwan. USA kommer att få tillgång till flygplatsen Lal-lo och marinbasen Camilo Osias, som båda ligger i den norra Cagayanprovinsen. I grannprovinsen Isabela kommer USA att få tillgång till Camp Melchor Dela Cruz. 

  Den amerikanska militären kommer också att kunna expandera till Palawan, en öprovins i Sydkinesiska havet, ett omtvistat vatten som är en viktig källa till spänningar mellan USA och Kina. USA kommer att få tillgång till Balabac Island, den sydligaste ön i Palawan. 

  De nya platserna kommer ovanpå fem baser som USA för närvarande har tillgång till, vilket innebär att det totala antalet baser som USA kan rotera styrkor genom i Filippinerna uppgår till nio. Utvidgningen i Filippinerna är ett viktigt steg i USA:s strävan att bygga upp sina militära tillgångar i regionen för att förbereda sig för ett framtida krig med Kina. 

 Det är alltså mycket tydligt vem som är angriparen här och vem som förbereder sig för att attackera vem. Imperiala ’spinnmeisters’ som Gordon Chang ljuger helt enkelt,r de framställer Kinas militarisering för att försvara sig mot USA:s ohöljda inringning, som att Kina rustar upp för att angripa amerikaner. 

 Ett roligt faktum är att amerikanska tjänstemän brukade låtsas att Kina var galet och paranoid för att det sa att denna inringning pågick. I boken ”Killing Hope: U.S. Military and CIA Interventions since World War II” från 1995 skrev William Blum följande: 

 I mars 1966 talade utrikesminister Dean Rusk inför en kongresskommitté om den amerikanska politiken gentemot Kina. Det verkar som om Rusk var förbryllad över att ”ibland verkar de kinesiska kommunistledarna vara besatta av föreställningen att de är hotade och omringade”. Han talade om Kinas ”inbillade, nästan patologiska, föreställning att USA och andra länder runt dess gränser söker ett tillfälle att invadera det kinesiska fastlandet och störta Peiping [Peking]-regimen”.  

 Utriksministern tillade sedan följande: ”Hur mycket Peipings ’rädsla’ för Förenta staterna är äkta och hur mycket den är artificiellt framkallad för inrikespolitiska syften vet endast de kinesiska kommunistledarna själva. Jag är dock övertygad om att deras önskan att fördriva vårt inflytande och vår verksamhet från västra Stilla havet och Sydostasien inte motiveras av rädsla för att vi hotar dem”. 

 Ett annat roligt faktum: tack vare ett avslöjande från 2021 av Daniel Ellsberg vet vi nu att utrikesministerns kommentarer om hur galet och paranoid Kina var för att det trodde att USA ville anfalla det kom bara åtta år efter att USA på allvar hade övervägt att agera på planer som man hade utarbetat för att inleda ett kärnvapenangrepp mot det kinesiska fastlandet. 

De vanliga västerländska imperialisterna av alla slag har länge insett att en hård konflikt med Kina kommer att vara nödvändig någon gång i framtiden, om de ska kunna fortsätta sin dominans över världen. I sin bok ”Superpatriot” från 2005 skrev Michael Parenti att den unipolaristiska neokonservativa ”PNAC”-ideologin (Project for the New American Century), som vid det laget hade tagit över USA:s utrikespolitik, i slutändan var inriktad på en framtida konflikt med Kina: 

 ”PNAC-planen innebär en strategisk konfrontation med Kina och en ännu större permanent militär närvaro i världens alla hörn. Målet är inte bara makt för sin egen skull utan makt att kontrollera världens naturresurser och marknader, makt att privatisera och avreglera ekonomierna i varje nation i världen och makt att lägga en börda på folk överallt – inklusive Nordamerika – av lsignelserna av en ohämmad global ”fri marknad”. Slutmålet är att säkerställa, inte bara den globala kapitalismens överhöghet som sådan, utan den amerikanska globala kapitalismens överhöghet genom att förhindra uppkomsten av någon annan potentiellt konkurrerande supermakt.” 

 Men man kan se glimten av denna hotande konflikt i västimperialisternas ögon långt före allt detta. I en intervju från 1902 (som inte publicerades förrän 1966 – ett år efter Churchills död) uttryckte Churchill öppet sitt stöd för att dela upp Kina någon gång i framtiden för att bevara den ”ariska rasens” dominans över ”barbariska nationer”: 

 Östern är intressant, och för ingen kan den vara mer värdefull och intressant än för den som kommer från väst. 

  Jag tror att vi måste ta tag i kineserna och styra dem. Jag tror att i takt med att civiliserade nationer blir mäktigare kommer de att bli mer hänsynslösa, och den tid kommer när världen otåligt kommer att bära existensen av stora barbariska nationer som när som helst kan beväpna sig och hota civiliserade nationer. Jag tror på en slutgiltig uppdelning av Kina – jag menar slutgiltigt. Jag hoppas att vi inte kommer att behöva göra det i vår tid. Det ariska släktet kommer garanterat att triumfera. 

 Ordet ”uppdelning” betyder här att man delar upp en nation i mindre nationer, dvs. balkanisering. Än i dag ser vi västerländska imperialister som driver på för att dela upp olydiga nationer som Ryssland och Syrien, och vi ser fortfarande detta med Kina i drivkraften att permanent amputera regioner som Xinjiang, Hongkong och Taiwan från Peking. 

 Kinas blotta storlek, sociala sammanhållning och geostrategiska läge har länge erkänts som ett potentiellt problem i framtiden för västerländska imperialister, som vill säkerställa sin förmåga att dominera och kontrollera, och nu ser vi hur allt detta ställs på sin spets. Churchill sade om en framtida konfrontation med Kina: ”Jag hoppas att vi inte kommer att behöva göra det i vår tid”, eftersom den konfrontationen alltid har varit säker på att bli fruktansvärd, och i dag, i atomåldern, är detta mycket mer sant än vad det var 1902. 

 Och i själva verket behöver vi inte heller göra det i vår tid. Vi behöver inte göra det någonsin. Det enda skälet till att vi drivs mot en djupt farlig konflikt med Kina är att det är det enda sättet för västliga imperialister att behålla sin hegemoniska kontroll över den här planeten, men just deras hegemoniska kontroll över den här planeten har fört oss till en punkt där vi står på randen av en ndligt eskalerande risk för ett rnvapenkrig och därmed en hotande ekosystem-kollaps. Det har inte precis fungerat bra, det är vad jag säger. 

 Det finns ingen anledning till att västvärlden inte helt enkelt kan acceptera att det finns andra makter och sluta försöka dominera alla på jorden.

Vi har länge styrts av tyranner som ständigt driver vår värld mot lidande och död i namn av att säkra mer makt och kontroll, men vi behöver inte acceptera deras styre. De har inte en sund vision för vår art, och det finns väldigt många fler av oss än av dem. Deras styre är slut så snart tillräckligt många av oss bestämmer att det är slut. 

Föregående artikelUSA har varit i krig i 226 av 243 år sedan USA bildades
Nästa artikel15 banker i ”gamla världen” har bötat 20 miljarder dollar för att de ignorerat USA:s olagliga sanktioner mm. Uppror!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

27 KOMMENTARER

 1. Så sant, Caitlin. Bara det att det det inte är sk väst som ligger bakom detta. Det bakomliggande stavas sionism (olika pen names är t ex, bolsjevism, jakobiner, neocons, banksters, robberbarons) och har väst i ett strupgrepp. Skulle man frågat churchill, så hade han vetat att det är så (1921 nämnde han det i en artikel, men då handlade det om Ryssland som de omvandlat till ett killing fields som hette sovjet). Churchhill motsatte sig dem då. 10 år senare hade han fått allvarliga ekonomiska problem (han förlorade sina pengar 1929, i en krasch iscensatt av banksters). En dag knackade det på dörren, utanför stod bl a bernard baruch och erbjöd churchill att betala hans skulder. Gentjänsten var att ställa upp på allt dom ville, och kandidera som pm. I maj 1940 var churchill en hårt drucken och nybliven pm. Och inte konstigt att han bedövade sig, han hade ju dagtingat med sitt land och folket

  • Stämmer bra det. Det är bland annat sionist mafioso familjerna Sasson (”Rothschilds of the East”) som härskade i Shanghai och familjen Kadoorie som härskade i Hong Kong. De var inblandade i Opium krigen – vars syfte var att förslava Kina – också

  • Att citera Churchill så (för jag vet vilket intryck han gav vid den tiden när han tog intryck av frimurarnas ’avslöjanden’ Sion vises protokoll som i själva verket sannolikt var britternas egen propaganda ) innebär att man ger intrycket av att Churchill då var sanningsenlig och stod på den rättrådiga sidan. I verkligheten var det den anglosaxiska sidan av det symbiotiska förhållandet till finansnätverken som dominerade och det fanns ingen oberoende finansmakt som kunde samarbeta med anglosaxernas rivaler.
   Det är därför nazismen och zionismen var så viktiga att frambringa för anglosaxerna och så viktigt för dem att fortsätta stödja!

   • Ne Peter, sion de ovises protokoll producerades på den första sk sionistiska världkongressen i Basel, år 1898 (tror jag året var). Ordf var t herzl o han krävde en sionistisk stat, samt ville han ha så mycket ”antisemitism” som möjligt därför ”det gynnar vår sak oerhört”..”och planen för en one world in disorder”.. Han fick vad han ville (vad gäller sioniststaten) via city of sk london/square, som till dags dato är rotchildägt och betalade (med amerikanska folkets skatteinbetalningar till fedräntan) för mord’kalaset’ på Palestinierna. Precis som rockfllers äger enklaven washington. ’Konstigare’ än så är det inte

    • Du har fått i dig det vanliga och ofullständiga narrativet.
     40% av den senare texten av Sion vises protokoll i det första utkastet fanns redan i manus 1858 lagom till att Bismarck kom överens med Rothschilds om finansieringen till Tysklands enande. Den delen gavs senare ut i bokform 1864
     I Sion vises protokoll utsägs att bara aristokraterna kan stoppa ’oss’.
     Gissa vem som tjänar på den tesen?
     1858 var Lord Palmerston världens mäktigaste individ som ledare för världens frimurare oavsett om han var utrikesminister premiärminister eller utanför parlamentet.
     Herzl har själv medgivit att anglosaxerna var zionister före honom när Herzl fortfarande var för judisk assimilering och såg ljust på framtiden
     Herzl fick till sin förvåning reda på det av en amerikansk präst och det var britterna som då låg bakom altsammans sedan länge.
     Herzl berättade att Dreyfuss-affären 1894 fick honom att ändra sig. Dreyfussaffären iscensattes av britterna bland annat för att förhindra att fredsinriktade och progressiva franska politiker skulle komma till makten och försvåra för britternas önskade storkrig.
     Alla motsättningar mellan britternas rivaler var gynnsamma dels för att kunna frammana kriget och dels i fallet med motsättningen mellan judarna och de övriga rivalerna gynnsamt för att binda finanseliten vid brittiska imperiet.

     En tidigare passage utspelade sig efter 1837 när Palmerston i hemlighet tillträdde som frimurarnas Grand Patriarch. Hans underlydande frimurare skrev i mer än 10 år framåt falska brev mot betalning till Palmerstons sen 1837 döde föregångare som var italiensk adelsman.
     Syftet var förstås att det skulle förbli okänt att det var britterna som styrde världens frimurare.
     Genom det arrangemanget gick det att framgångsrikt inpränta även i flera judiska och andra författare att det var judarna som styrde frimureriet.
     Under den tiden mellan 1840-1845 påbörjades Israelprojektet med trupp till Palestina och B’nai B’rit den judiska grenen av frimureriet skapades 1843 som en förgrening från brittiska frimurarorden. 1845 gavs boken British Israelism ut som förkunnar att anglosaxer och Kelter är den försvunna (13e?) stammen av Israel.
     B’nai B’rit blev sen roten till de övriga zionistiska organisationerna

     • Sions Vise protokoll är en solklar och konstaterad förfalskning. Det gör dock inte sionismen mer rumsren.

    • Så i din värld är Sion vises protokoll inte en dålig förfalskning dom är alltså äkta? Är det din tes här.
     Det har ju bevisats att dom är klipp och klistra ifrån andra källor det bara bortser du ifrån eller hur får du det att fungera?

     • Protokoll eller ej, så beskriver den lärde Larry Romanoff (alltså ingen amatör) deras roll i Kina så här. Läs hela krönikan – du lär en dig en hel del som inte figurerar i den sanktionerade historien😜

      ”Keep in mind that the Khazarian Jews were actively involved in the destruction of China (opium, banking theft, political and social destruction, massive wars and the most despicable cultural genocides, among other things) for about 200 years and the Americans weren’t far behind them. Thus, almost anything written by either the Jews or Americans is likely to be rubbish because both were more intent on papering over their sins than in presenting an accurate picture on any topic or aspect of China.

      Jewish encyclopedias boast that opium in China was “entirely a Jewish business” and that Sassoon refused to let any non-jews participate. And the Americans, in addition to half a dozen military invasions, had their Treasury Department, their beloved Jewish-owned FED, J. P. Morgan and Citibank[4] [5], and many others, all cooperating in looting the carcass while they were busy fostering yet a massive civil war through Zhang Jie Shi (Chiang Kai-Shek to you) and T. V. Soong, busily destroying any remaining semblance of government, economy, and society. Both parties failed because of Mao Tze-Dong and they of course bitterly hate him to this day.”

      https://www.unz.com/lromanoff/some-things-you-should-maybe-know-about-china/

      Glöm inte att läsa även detta https://www.unz.com/lromanoff/propaganda-and-the-media-all-you-have-to-do-is-think-part-4/

     • Det var länge sedan som seriösa människor förstod att det så kallade ”Sion visses protokoll” är ett hopkok, producerat i Östeuropa (förmodligen Ryssland) av krafter som vill lägga skuld på judarna och utmåla dessa som kontrollerande världen.
      Det är inte alls överraskande att petergrfstrm och pz använder Sion vises protokoll då båda dessa visat tecken på judefientlighet i många tidigare kommentarer.

     • @Anders 29 april, 2023 At 12:58
      Vi vet inte vem eller vilka som skrev ”Sion vises protokoll”. Åsikterna haglar. Vad vi däremot vet är att krafter, inte bara rent judiska, har tillämpat vad som står i handlingen. Tillfälligheter? Öppet för debatt.

 2. Kloka vackra ord i en rapport från 2022
  av en kinesisk kommunist, jagad av västvärldens fascister och anti-kommunister främst av USA och dess banditer CIA och NATO, hack i häl kommer de trogna supportrarna från EU:s alla hörn.

                              ×××
  Xi Jinping har sagt mer än en gång att Kinas kommunistiska parti är ett stort parti inte för att det inte gör misstag, utan på grund av hur det hanterar dem och korrigerar dem. Genom att än en gång hålla fast vid denna ståndpunkt på partikongressen på ett så rigoröst sätt, håller Xi Jinping och CPC fast vid den leninistiska ståndpunkten, som den ryska revolutionära ledaren formulerade enligt följande:

  ”Ett politiskt partis inställning till sina egna misstag är ett av de viktigaste och säkraste sätten att bedöma hur seriöst partiet är och hur det i praktiken uppfyller sina skyldigheter gentemot sin klass och det arbetande folket. Uppriktigt sagt erkänna ett misstag, fastställa orsakerna till det, och att utplåna medlen för dess rättelse – det är kännetecknet för ett seriöst parti; det är så det ska utföra sina plikter och hur det ska utbilda och träna sin klass, och sedan massorna.” (”Vänsterkommunism – An Infantile Disorder, 1920)

  ”Den avancerade klassens kämpande part behöver inte frukta misstag. Vad den borde frukta är att hålla fast vid ett misstag, vägran att erkänna och rätta till ett misstag på grund av en falsk känsla av skam.” (Ur en publicists dagbok – Vårt partis misstag, september 1917)

  Xi Jinping fortsatte med att beskriva några av de viktigaste framgångarna under det senaste decenniet, inklusive:
  Att stärka partiledarskapet i alla avseenden, citera det som det ”definierande draget” och ”största styrkan” hos socialismen med kinesiska särdrag. Som ett resultat åtnjuter ”vårt marxistiska parti med 96 miljoner medlemmar större enhet och solidaritet än någonsin”.

  Att identifiera den huvudsakliga motsättningen som det kinesiska samhället står inför som ”det mellan obalanserad och otillräcklig utveckling och folkets ständigt växande behov av ett bättre liv”, och göra det klart att det bör vara nyckelfokuset att överbrygga denna klyfta.

  Att uppnå måttligt välstånd och därmed vinna ”den största kampen mot fattigdomen i mänsklighetens historia”.

  Genom att implementera en ”folkcentrerad utvecklingsfilosofi”, som har sett medellivslängden nå 78,2 år, mer än 13 miljoner urbana jobb skapas varje år i genomsnitt under de senaste tio åren, och byggandet av den största utbildningen, socialförsäkringen och sjukvårdssystemen i världen.

  Ett holistiskt och systematiskt tillvägagångssätt för att främja grön, cirkulär och koldioxidsnål utveckling hade gett blåare himmel, grönare berg och renare vatten.
  Inom diplomatin har Kina intagit ”en tydlig hållning mot hegemonism och maktpolitik i alla dess former”.

  I partisjälvstyre: ”Vi har hamrat på uppgiften att rätta till meningslösa formaliteter, byråkratism, hedonism och extravagans; motsatte sig privilegiesökande tankesätt och praxis; och vidtagit kraftfulla åtgärder för att ta itu med missförhållanden och korruption som uppstår utanför människors tröskel. Tack vare dessa ansträngningar har ohälsosamma tendenser som länge varit okontrollerade vänts, och djupt rotade problem som plågat oss i åratal har åtgärdats… Driven av en stark känsla av mission har vi beslutat att ”kränka några tusen snarare än att misslyckas med 1,4 miljarder” och att rensa vårt parti från alla dess missförhållanden… 

  Allt detta har hjälpt till att avlägsna allvarliga dolda faror i partiet, landet och militären och säkerställt att den makt som partiet och folket ger oss alltid är utövas i folkets intresse … Vi har sett till att partiet aldrig kommer att ändra sin natur, sin övertygelse eller sin karaktär.”

  Xi Jinping lade särskild vikt vid det faktum att ”marxismen är den grundläggande vägledande ideologin på vilken vårt parti och vårt land är grundat och frodas … Vi har att tacka vårt partis och socialismens framgång med kinesiska särdrag på det faktum att marxismen fungerar, särskilt när den är anpassad till det kinesiska sammanhanget och vår tids behov…

  ”Endast genom att tillämpa dialektisk och historisk materialism kan vi ge korrekta svar på de stora frågor som ställts av tiden och upptäckts genom praktiken, och kan vi säkerställa att marxismen alltid behåller sin kraft och vitalitet.”

  Han fortsatte med att beskriva partiets folkcentrerade tillvägagångssätt och beskrev det som ett ”väsentligt attribut för marxismen”: ”Teorier som är fristående från folket kommer att vara svaga och ineffektiva, och teorier som inte kan leverera för folket kommer att vara inaktuella och livlösa. .”
  Och betonade behovet av att upprätthålla en global vision, sade Xi att CPC måste ”reagera på de allmänna farhågorna hos människor i alla länder”.

  Xi Jinping förklarade vad rapporten beskrev som partiets ”uppdrag och uppgifter” i ”den nya erans nya resa” och förklarade att ”från och med denna dag och framåt var den centrala uppgiften” att leda folket mot det andra hundraårsjubileetsmålet, att ”bygga Kina till en stor modern socialist i alla avseenden”. Detta var, förklarade han:
  Moderniseringen av en enorm befolkning.

  Moderniseringen av gemensamt välstånd för alla.

  Moderniseringen av materiella och kulturetiska framsteg.

  Moderniseringen av harmoni mellan mänsklighet och natur.

  Moderniseringen av fredlig utveckling.
  ”När Kina strävar efter modernisering kommer inte Kina att beträda den gamla vägen med krig, kolonisering och plundring som vissa länder tagit. Den brutala och blodiga vägen för berikning på andras bekostnad orsakade stort lidande för människorna i utvecklingsländerna. Vi kommer att stå fast på den rätta sidan av historien och på sidan av mänskliga framsteg.”

  Xi Jinping beskrev också partiets ”strategiska tvåstegsplan” för att i princip realisera socialistisk modernisering till 2035 och sedan bygga upp ”Kina till ett stort modernt socialistiskt land som är välmående, starkt, demokratiskt, kulturellt avancerat, harmoniskt och vackert från 2035 till och med mitten av detta århundrade”.

  Det blir förstås inte helt enkelt. Förutom djupt rotade problem hemma, ”som inte kan undvikas eller kringgås”, ”externa försök att undertrycka och hålla tillbaka Kina kan eskalera när som helst”. Partiet måste vara ”redo att motstå hårda vindar, hackigt vatten och till och med farliga stormar”.

  Xi Jinping sammanfattade några av de viktigaste principerna som kommunistpartiet måste följa under denna period, och betonade:

  Upprätthålla och stärka partiets övergripande ledarskap. ”Vårt parti förblir alltid den pelare som det kinesiska folket kan luta sig mot i svåra tider.”

  Följer socialismens väg med kinesiska särdrag. ”Vi får inte återvända till det förflutnas isolering och stelhet eller vika ur kurs genom att ändra vår natur eller överge vårt system.”

  Tillämpa en människocentrerad utvecklingsfilosofi. ”Vi måste göra ett bättre jobb för att se att vinsterna med modernisering gynnar alla våra medarbetare på ett rättvist sätt.”

  Att föra fram en kämpaglöd. ”Vi kan inte bli styrda av villfarelser, avskräckas av skrämsel eller avskräckas av påtryckningar.” ”Idag är vi närmare, mer självsäkra och mer kapabla än någonsin att nå målet att föryngra den kinesiska nationen. Samtidigt måste vi vara beredda att jobba ännu hårdare för att nå dit.”

  Efter att ha beskrivit planerna för att modernisera industrisystemet fortsatte Xi Jinping att notera: ”De mest utmanande och mödosamma uppgifterna vi står inför när vi bygger ett modernt socialistiskt Kina i alla avseenden kvarstår i våra landsbygdsområden. Vi kommer att fortsätta att sätta jordbruks- och landsbygdsutveckling först”, inklusive att stärka grunderna för livsmedelsförsörjning och förhindra en kraftig nedgång i landets totala areal av jordbruksmark.

  ”Vi ska utveckla infrastruktur och offentlig service på landsbygden på ett välplanerat och samordnat sätt och bygga en vacker och harmonisk landsbygd som är önskvärd att leva och verka i.” Samtidigt kommer partiet att ”arbeta snabbare för att bevilja permanent bosättning i städer till berättigade personer som flyttar från landsbygd till stadsområden”.

  Xi Jinping ägnade också uppmärksamhet åt att stärka Kinas demokrati och påstod att:

  ”Kina är ett socialistiskt land med folks demokratiska diktatur under ledning av arbetarklassen baserat på en allians av arbetare och bönder; all makt i staten i Kina tillhör folket. Folkdemokrati är socialismens livsnerv, och den är en integrerad del av våra ansträngningar att bygga ett modernt socialistiskt land i alla avseenden. Folkdemokrati i hela processen är det avgörande kännetecknet för socialistisk demokrati; det är demokrati i dess bredaste, mest genuina och mest effektiva form …

  ”Vi kommer att förlita oss helhjärtat på arbetarklassen och förbättra systemet för demokratisk ledning i företag och offentliga institutioner, som tar grundläggande form i form av arbetarkongresser, för att skydda arbetarnas lagliga rättigheter och intressen.”

  Han talade också om att göra mer för att skydda rättigheterna och intressena för personer i flexibla och nya anställningsformer, förbättra social trygghet för personer med funktionsnedsättning, följa ”principen att bostäder är till för att leva i och inte för spekulation”, tillhandahålla bättre tjänster för äldre som bor ensamma, prioritera förebyggande arbete inom hälso- och sjukvården och lägga vikt vid psykisk och psykisk hälsa.

  Xi Jinping förespråkade främjandet av världsfred och utveckling och byggandet av en mänsklig gemenskap med en gemensam framtid:

  ”Idag förändras vår värld, vår tid och historia på ett sätt som aldrig förr. De historiska trenderna med fred, utveckling, samarbete och ömsesidig nytta är ostoppbara. Folkviljan och vår tids allmänna trender kommer så småningom att leda till en ljus framtid för mänskligheten.

  ”Och ändå utsätter de hegemoniska, högfärdiga och mobbande handlingarna att använda styrka för att skrämma de svaga, ta från andra med våld och underdrift och spela nollsummespel allvarlig skada. Underskottet i fred, utveckling, säkerhet och styrning växer.

  ”Allt detta utgör oöverträffade utmaningar för det mänskliga samhället. Världen har återigen nått ett vägskäl i historien, och dess framtida kurs kommer att bestämmas av alla världens folk …

  ”Kina respekterar alla länders suveränitet och territoriella integritet. Den förblir trogen principen om lika

  rättigheter och acceptera deras kritik och tillsyn. Vi måste andas samma luft som människorna, dela samma framtid och hålla oss riktigt anslutna till dem …

  ”Låt oss komma ihåg att tomt prat inte kommer att göra något för vårt land; bara gediget arbete kommer att få det att blomstra.”

 3. Jag tror helhjärtat att Usa snackar SKIT här. Man börjat säga senaste åren nu,med samma senila president att man även kommer försvara Taiwan vid en militär konflikt. Usa har alltså gått ut och upprepade gånger sistone sagt att man kommer försvara Taiwan vid militär konflikt/krig. Vilket innebär direkt och öppet krig mellan Kina och Usa. Enligt mej är detta fullständigt SKITSNACK. Man kommer fortsätta säga så, men det är fullt med SKITSNACK. De vågar jag svära på. Tillåta 100tusentals amerikanska soldater dö vid ett öppet krig mellan dessa, för Taiwan. Nej de kommer EJ ske vågar jag svära på. Och här blir det heller inte som Rysslan. Ryssland är europeisk land med många flesta Nato länder framför sej, och vid båda sidorna om sej. Men inte Taiwan och Kina vad gäller Nato. Dessa EU Nato länder, kommer EJ ställa upp med sina egna militärer. Kanske någon enstaka men INGET mer. Usa kommer ej offra 100tusentals militära manskap till döden mot Kina, över Taiwan. Av flera olika anledningar. Det är rent SKITSNACK. Man vill och önskar MEN de kommer EJ ske. Man vet de blir stryk som in i skogen

 4. @Carina Lundström 27 april, 2023 At 17:54
  Det är snudd på omöjligt att få västerlänningar att förstå hur Kina fungerar, så det är väl bara att fortsätta försöka förklara.

  Kinas ”partier”, CPC är bara ett av nio, är inte som västs politiska partier, utan folkrörelser vars uppgift är att kommunicera folkviljan till beslutsfattare på olika nivåer. Ordet ”parti” är missvisande för det för tanken till västs ”demokratier” där ett parti drivs diktatoriskt från toppen av en partistyrelse på ideologiska grunder. I Kina gäller gräsrot styrning.

  Folkviljan, oavsett om något är fel eller kan göras bättre, samlas in av ”partierna”, sammanställs, och kommuniceras till beslutsfattarna på alla nivåer. Beslutsfattarna reagerar med planer för att följa folkviljan som publiceras i de så kallade ”statliga media”. Då kan folk reagera, det här är inte vad vi vill, lyssna, backa, gör om.

  Detta blir alltså en ”closed loop”, ett slutet återkopplingssystem som korrigerar sina egna misstag kontinuerligt. Lite som en autopilot.

  Samma sak gäller om att förändra och utveckla samhället. Det behöver inte vara fel, det räcker att det kan göras bättre. När planerna har en tydligt stöd i folkviljan genomförs dom.

  ”Partierna” går ständigt ut och söker folks åsikter i olika frågor. Jag får nästa var vecka meddelanden på Weixin-WeChat, ”Ge oss din ärliga syn på detta —.”, eller ”Gå till Weixin artikeln här, (länk) och ge oss din åsikt.” Man går även proaktivt ut för att träffa folk och höra deras åsikter.

  Polisen brukade knacka dörr en gång om året och var skyldiga att ställa tre frågor. ”Vad har vi gjort fel, vad har vi gjort rätt, vad kan vi göra bättre.”

  Teknologin används allt mer för att lyssna på folkviljan. För sådär 25 år sedan följde jag med på en expedition till en avlägsen by uppe i bergen. Första dagen möte med den valda by ledningen för att lyssna. De följande två dagarna gick till att mingla på te hus och pubar och prata och lyssna. All fick skriva en rapport, även jag.

  Internet var inte vanligt då, men det är det idag och Kina använder AI för att lyssna på folkviljan. Det är alltså motsatsen till hur väst, som Sverige och USA, arbetar, där AI används för att styra folkviljan, samma modell som en gång nazisterna använde i Tredje Riket.

  AI i Kina ligger minst tio år före väst, det är bara att man inte har skapat några sensationella appar som ChatGPT. Dom fungerar inte Kinas mångkulturella, mångspråkiga, och mångetniska samhälle.

  Det är alltså så Kina kontinuerligt hanterar ”misstag” och korrigerar. Ett självkorrigerande och självstyrande samhällssystem.

  Det är också en av förklaringarna till Kinas otroligt snabba utveckling och framsteg. I västs ”demokratier” sysslar men mest med konfrontation och att bekämpa varandra. I Kina söker man ständig en gemensam grund och samarbete. Detta gör även att vi i Kina slipper den intensiva massövervakning ni har i Sverige, och all propagandan genom media som avser att styra folkviljan.

  I Kina är det den breda folkviljan som autokratiskt skall styra, inte en regim klick eller högljudda små grupper, vilket ofta är fallet i Sverige. Definitivt inte media. Kina hat två sorters media, dels de som brukar kallas ”statliga media”. Deras uppgift är att informera, och vara en inkörsport för folkets åsikter. Sedan finns privata media, ofta kollektiva, som är betydligt större, men nästan alltid lokala och inte centraliserade.

  • ”AI i Kina ligger minst tio år före väst, det är bara att man inte har skapat några sensationella appar som ChatGPT. Dom fungerar inte Kinas mångkulturella, mångspråkiga, och mångetniska samhälle.”
   Du har sån fantasi du, tio år före ojoj. Har gett upp att fråga dig om belägg du påstår mer och mer fantastiska saker.

   • @Robert 28 april, 2023 At 12:11
    Skillnaden är att du saknar den kompetens, insikt och kunskap jag har på plats i Kina. För närmare 20 år sedan började Kina anlägga hela städer, helt ägnade åt att utveckla AI. Jag var där. Därför ligger Kina så långt före idag. Man började utveckla och forska långt före alla andra.

    • Hela städer säger du, för att utveckla AI. Kan du inte vara så snäll och och namnge dom?
     Använder dom mobila kärnkraftverk där också? Enligt dig ska dom vara online nu.
     Och använder dom Kinas fantastiska chip och halvledar teknologi där som också är bättre än i väst.
     Konstigt att människor som jobbar inom dessa industrier (speciellt chip tillverkning) inte säger att Kina är ledande men dom ljuger nog allihopa.

     • @Robert 29 april, 2023 At 15:57
      重庆市南岸区峡口镇 står det på kartan. Jag har aldrig sett något på engelska.
      Elektriciteten kommer huvudsakligen från Stora Dammen i ChangJiang.
      När det gäller chips har Kina nyligen lyckats bygga egen utrustning för att tillverka Chips, man är alltså inte längre helt beroende på USA. China leder i många avseenden, men när det gäller militära tillämpningar leder Taiwan’s TSMC. USAs chip-tillverkning hade en gång 30% av världsmarknaden, det har gått ner till 10% och minskar. Därför är USA i panik. USA ligger allt längre efter. Asien leder idag stort. Främst Kina, Sydkorea och Taiwan. Jag är själv en insider i denna teknologi industri sedan många decennier och har varit med om utvecklingen från de klassiska halvledarna OC16, OC44 och OC77. Det var 1956.

 5. @Carina Lundström 27 april, 2023 At 17:54
  ”Socialismens framgång med kinesiska särdrag” behöver även det förklaras. Svensk socialism bygger på Sovjet kommunismen. ”De rika skall betala”, en slogan jag mycket väl kommer ihåg från 50-talet. De som ”har” skall alltså plundras, vilket i Sverige sker med skatter och avgifter, ofta förtäckta eller indirekta. Man lägger alltså skatter på företag, som lägger det på priserna. Det upplever Sverige just nu speciellt. Läs eran elräkning!!!

  När ”de rika” har plundrats delar man ut bytet på flera sätt, dels anställer mängder av byråkrater, dels genom mängder av bidrag. När ”de rikas” pengar tar slut, eller ”de rika” har flytt, stannar systemet. (NU!!!)

  Kinas filosofi är annorlunda. Ingen plundring av ”de rika”. Istället skall de ”som har” ge de ”som inte har” tillfället att förbättra sitt liv och även dom bli ”rika”. Därav den kinesiska filosofin, om alla skall bli rika måste någon bli rik först. Det fungerar – i alla fall i Kina.

  Att Kina är ”folkcentrerat” är även det svårt att förklara för folk i väst som är helt indoktrinerade i västs ”demokratisystem”, vilket bygger på konfrontation och motsättningar. Kina har lyckats med att förankra det mesta i folkviljan, media, politiken rättsväsendet, osv. Filosofin är att även om Kina idag har en skicklig folkcentrerad ledning, betyder det inte att det alltid kommer att vara så. I Kinas egen historia ryms en del despoter och diktatorer av värsta slag. Förankrar man hela samhället i folkviljan kommer sådana despoter inte att kunna uppstå i framtiden.

  När man i Kina talar om att ”leda”, glöm aldrig filosofen LaoTzi, ”Att framgångsrikt leda ett folk är att följa dom”. Svenska folket ”leds” inte, det drivs som en skock boskap. Ledarskap i Kina är att följa folket.

  Modernisering. Modernisering är nästan alltid kopplat till teknologi. Ett exempel är väverskorna i England 1837. Modernisering bekämpas nästan alltid i länder som Sverige. Facket och folket sätter sig emot. Jobben skall räddas och bevaras. Alltså motsatsen till modernisering. Kina är det motsatta. Ny teknologi sugs snabbt upp i samhället och är katalysatorn för modernisering. Det är inte alltid så. Ansiktesigenkänning fick en raketstart, men dog ut lika fort, och är nu hårt reglerad i Kina och används nästan ine alls längre.

  I väst mäts nästan allt och alla framsteg endast i pengar, I Kina är det alltmer välmående och att vara lycklig i sin roll som gäller. Det pågår något av ett lämmeltåg bland främst unga i Kina västerut, och tillbaka till hembygden. Det finns väldigt mycket som pengar bara inte kan köpa.

  Xi talar mycket om ”arbetarklassen” men det är inte i samma menig som i svenskan där man ofta skiljer på jobbarna och snobbarna. Alltså en arbetande del av folket, och en kapitalistisk icke arbetande överklass som lever på andras arbete. Det är en felöversättning. Ordet ”arbetarklassen” skulle bättre översättas med ”folket”, ”medborgarna” eller ”innevånarna”.

  ”Flexibla och nya anställningsformer” är verkligen något som tagit fart i Kina. Att vara sin egen herre är verkligen populärt. Sedan slår man sig ihop i konglomerat som fungerar som ett större företag, utan kapitalägare och chefer. Weixin-WeChat hr öppnat möjligheten till utvecklingen.

  I går skulle jag gå och köpa lite flaskvatten, och utgången var närmast blockerad av en folkmassa. Orsak. Två äldre kvinnor hade satt upp ett gatukök och lagade traditionell mat. På några minuter var det slutsålt. Jag brukar själv köpa av en äldre kvinna som säljer mat ungefär som man köper en hamburgare i Sverige, men det är traditionellt, och lagar från grunden. Inga industrimat ingredienser. En middag kostar ungefär tio kronor. Inge brist på kunder.

  ”bättre tjänster för äldre som bor ensamma” har kommit med Weixin-WeChat, vilket Sverige inte vill veta av. Samma sak gäller ”förebyggande arbete inom hälso- och sjukvård”. I Kina pratar man med läkare för att inte bli sjuk. Weixin-WeChat används för vård på avstånd.

  • Karl W,
   Sverige har aldrig varit socialistiskt och absolut inte följt Sovjetunionens system. Socialdemokratin och V
   (revisionister)var och är, likt de övriga partierna anti-kommunistiska/socialistiska.
   Den slogan du hörde på 50-talet måste ha varit av okunnigheten själv och i grund och botten en itutad anti-kommunistisk tanke, den slogan bottnar inte i Marx och Lenins läror.
   Det finns inget som heter Sovjetkommunism, kommunism har marxism-leninismen som fundament, det hade bolsjevikpartiet men inget svenskt parti vid makten. Mao var marxist-leninist, det är också Xi Jinping och Stalin var Lenins lärjunge, en enastående marxist-leninist. Den hetspropagandan och lögnerna som sker mot Kina idag, under lång tid dessutom, pågick mot Sovjetunionen i 69 år, för att inte nämna alla lögner om den ryska revolutionen. Så svårt som det är att övertyga västvärlden, svensken, om Kina, så svårt tycks du ha med kunskapen om Sovjetuionen. När ordet Sovjetkommunism nämns ser alla i väst, inklusive Karl, folkmord och elände av hemska diktatorer, precis så vill västvärldens fascister framställa Kina idag. Konsten att projicera sitt eget negativa beteende på andra tillhör kapitalismen/ monopolkapitalismen och är, skulle jag vilja säga, dess kraftfullaste propagandaverktyg.
   Den har inympats i gemene man…
   till och med i så kallade kommunistiska partier.

   • @Carina Lundström 28 april, 2023 At 11:44
    Jag har ju både varit med och själv upplevt och kan iaktta. Sovjetsystemet grundas på att staten har totalitär kontroll över allt. Man samlar in värdet av allt som produceras, och delar sedan ut det i from av förmåner och bidrag. Sverige av idag. Många i dagens Ryssland saknar Sovjet. Det betydde trygghet. Slogan drevs av (S) i vad som då var Partiet i en enpartistat, och den var intensiv. Man talade om de fjorton (finans) familjerna som skulle betala. Om det inte finns något som kallas sovjetkommunism, hur kommer det sig att den existerar, oavsett vad man vill kalla den. Jag var ju själv på plats i både Sverige och Sovjet en gång. ”Folkmord och elände av hemska diktatorer” var precis vad den amerikanska propaganda indoktrinerade Sverige till, och det sitter tydligen fortfarande i. Sovjet var mycket annorlunda när man bodde där. Min kunskap om Sovjet kommer från att ha bott där och varit del av samhället. Din kunskap tycks komma från USA propaganda.

    • Karl W
     Nu får du allt ta och skärpa dig, först och främst bör du nog än en gång läsa den komprimerade texten, delat här ovan av mig, av president Xi Jinpings rapport till Kinas partikongress, (nästan två timmar långa tal) 2022 oktoktober 16.

     Om du har läst den texten, förstått innebörden, då skulle du aldrig skrivit dina 2 helt onödiga långa utlägg till oss svenskar som inte förstår Kinas politik för landets utveckling.

     Du Karl är politiskt förblindad i okunskap om Kina, ger dig ut för att vara expert,
     något jag inte tror du är, däremot en ”högervriden besserwisser” .
     Att leva i ett land betyder inte att du kan förstå det politiskt eknomiska fundamentet speciellt i ett land på den socialistiska vägen framåt, som Kina är och Sovjetunionen var….
     om du inte har Marxism-Leninismen i ryggraden och det har inte du som trott att Sverige varit socialistiskt.

     Läs de 3 viktiga delararna nedan, plock ur min komprimerade text av Xi Jinpings enastående tal och försök att förstå vad han säger…
     nästan ordagrant likt ett tal av Stalin angående socialismens väg famåt, inte konstigt alls för så talar äkta
     marxist-leninistiska ledare, vilket aldrig funnits i Svea Rike.

     ×××
     I partisjälvstyre: ”Vi har hamrat på uppgiften att rätta till meningslösa formaliteter, byråkratism, hedonism och extravagans; motsatte sig privilegiesökande tankesätt och praxis; och vidtagit kraftfulla åtgärder för att ta itu med missförhållanden och korruption som uppstår utanför människors tröskel.
     👍
     Tack vare dessa ansträngningar har ohälsosamma tendenser som länge varit okontrollerade vänts, och djupt rotade problem som plågat oss i åratal har åtgärdats…
     Driven av en stark känsla av mission har vi beslutat att ”kränka några tusen snarare än att misslyckas med 1,4 miljarder” och att rensa vårt parti från alla dess missförhållanden… 
     👍
     Allt detta har hjälpt till att avlägsna allvarliga dolda faror i partiet, landet och militären och säkerställt att den makt som partiet och folket ger oss alltid utövas i folkets intresse … Vi har sett till att partiet aldrig kommer att ändra sin natur, sin övertygelse eller sin karaktär.”
     👍
     Xi Jinping lade särskild vikt vid det faktum att ”marxismen är den grundläggande vägledande ideologin på vilken vårt parti och vårt land är grundat och frodas …
     👍
     Vi har att tacka vårt partis och socialismens framgång med kinesiska särdrag på det faktum att marxismen fungerar, särskilt när den är anpassad till det kinesiska sammanhanget och vår tids behov…
     👍
     ”Endast genom att tillämpa dialektisk och historisk materialism kan vi ge korrekta svar på de stora frågor som ställts av tiden och upptäckts genom praktiken, då kan vi säkerställa att marxismen alltid behåller sin kraft och vitalitet.”
     👍

     • @Carina Lundström 29 april, 2023 At 10:42
      Jag bryr mig inte så mycket att läsa vad andra skriver. Jag är ju del av samhället, del av händelserna, del av politiken, och del av utvecklingen. Jag behöver inte läsa andras åsikter eller tolkningar, vilka som regel är rent verklighetsfrämmande. Jag undviker alltid ordet ”expert”. Kunnig och deltagande reflekterar verkligheten bättre.

      Dina teoretiska studier och utläggningar om Kina är intressanta, men dom motsvarar inte verkligheten. Kinas tolkning av Marx är mycket olika västs och Sovjets. Man tänker i helt andra banor. Teori slår knappas verkligheten. Folk i väst ”studerar” Kina, men bygger sina teoretiska åsikter och slutsatser helt på sin egen erfarenhet från väst och västsystemet, och därför blir det fel.

      Att lära sig Kina, och även länder Japan, flytta hit. Bosätt dig i ett område helt utan västerlänningar, inte i vad vi skämtsamt kallar en ”utlandsslum” där västlingar lever isolerade från samhället som i en i en kokong. Efter sådär fem år börjar du förstå att du inte vet någonting. Då börjar man lära sig. Vi är många som har haft samma upplevelse och vi har jämfört.

 6. Tycker det var mycket bra sammanfattat Karl. Jo man förstår de mesta. Även om det är HELT otroligt för oss här i väst. Har du varit i Sverige på senaste åren nu? Om du får möjlighet åk hit 1vecka, och titta nyheterna publik service SvT med övriga, OCH alla kvällstidningar Dagens nys, Afton-lögn ExpressH**a med fler. Tror chansen är stor att du blir hjärnskadad av CHOCK. Du kommer bevittna CHOCK utan motstycke

  • @Kina är fredliga.Deras Cv talar sitt tydliga språk 28 april, 2023 At
   Sista (inte senaste) gången jag var i Sverige var för över 40 år sedan. Jag vågar mig nog inte dit igen, givet våldssamhället, massövervakning, åsiktsförtryck, förföljelser, indoktrinering, osv. Jag läser all de stora tidningarna nästan var dag, och ständigt förundras hur skev och mycket grovt förfalskad bild av omvärlden som svenskarna matas med. Speciellt Kina, Ryssland och Iran. Det är värre än Tredje Riket propagandan.

 7. Angående Carinas definition av socialism
  Jag anser att det är av intresse att tillåta olika observatörer att definiera socialism med betoning av olika aspekter. Det bör inte vara fallet att bara ideologer som kallar sig socialister ska ha prioritet och kunna avfärda alla andra synsätt.
  Socialism betyder för många kritiker kollektivism dvs att folk i ngn mening behandlas som grupp och mindre som individ. Dvs man försöker styra folk under förutsättning att samma metod ska passa alla.
  Det är en förenkling men anger alltså ngt som socialism är för dess kritiker.
  De som i ett sånt system önskar få mer individuellt inflytande brukar inte ses med välvilja. Det är ett av problemen med den tidigare socialismen.
  Kina av idag måste vara på sin vakt mot utifrån styrd splittring. Därför är det klokt att de inte polariserar debatten mot det förflutna utan söker hålla samman opinionen. Av det skälet kan man inte säkert avgöra om det Kina nu sysslar hänger naturligt samman med detta förflutna. Oavsett vilken retorik Kina sysslar med nu. Dom är pragmatiska och vet att det tidigare systemet var dels ineffektivt och dels var kulturrevolutionen en skadlig process.
  Och dom vill inte ha tillbaka ineffektivitet eller en ledning som omger sig med Ja-sägare eller Jakobinska radikaler.

  • @petergrfstrm 29 april, 2023 At 22:03
   Intressant kommentar och jag tror du har rätt. Att folk i Sverige ser Socialism som kollektivism dvs att folk i någon mening behandlas som grupp och mindre som individ. Skillnaden mot Kina är att socialism betyder samarbete, gemensamma målsättningar, att dela med sig, medan var individ har rätt till sin egen stora frihet och stark individualism, men den friheten får inte inkräkta på andras frihet.

 8. Självklart är det västvärlden med maffians USA i spetsen som ligger bakom nästan alla krig och konflikter som pågår! Syftet är givetvis att försöka behålla sitt inflytande i en alltmer polariserad värld och västvärldens alltmer patetiska försök att göra sig gällande! Väst består av ca 15% av jordens befolkning och även om man räknar in numera menlösa vasaller som Japan och Sydkorea så inser man ju att anspråken på makt och inflytande inte alls är i paritet med verkliga förhållanden. Västvärlden måste anpassa sig till den nya värld som håller på att växa fram och inse att kolonialism och översittarmentalitet tillhör det förgångna. Det är bara att acceptera att sötebrödsdagarna är över och nu gäller det att hitta sin plats i den nya världen som styrs från Asien. Historien visar att det är extra svårt för de politiker och ledare som tillhör den sista generationen av tynande maktcentrum att ta till sig förändringarna och vi ser resultatet av denna ovillighet i Bryssel och Washington. Tyvärr är det alltför många andra som inte heller vill veta av vad som komma skall, att döma av vissa personers kommentarer här på bloggen!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here