Vem fruktar USA-trupper i Ukraina?

9
1317

Av M. K. Bhadrakumar, den 2 november https://www.indianpunchline.com/whos-afraid-of-us-troops-in-ukraine/

Författaren M. K. BHADRAKUMAR

 

 

 

 

 

 

Vem fruktar USA-trupper i Ukraina?

Russia. OCTOBER 10, 2022. A T-72 tank of the Russian Armed Forces is pictured in the Donetsk People’s Republic. The Russian Armed Forces are carrying out a special military operation in Ukraine in response to requests from the leaders of the Donetsk People’s Republic and Lugansk People’s Republic for assistance. Yegor Aleyev/TASS
–осси€. ƒЌ–. “анк “-72 ¬ооруженных сил –‘. ¬ ответ на обращение руководителей республик ƒонбасса с просьбой о помощи ¬ооруженные силы –‘ провод€т специальную военную операцию на ”краине. ≈гор јлеев/“ј——

Bild

En T-72-stridsvagn från de ryska väpnade styrkorna fotograferas i Donetsk.

Mycket oskyldigt har Biden-administrationen ”medvetandegjort” världsopinionen om att amerikanska trupper faktiskt befinner sig på ukrainsk mark i Rysslands omedelbara närhet. Washington gjorde en ”mjuklandning” genom att en icke namngiven högt uppsatt Pentagon-tjänsteman avslöjade detta för Associated Press och Washington Post.

Tjänstemannen gav en genial förklaring om att de amerikanska trupperna ”nyligen har börjat göra inspektioner på plats för att se till” att Ukraina ”redovisar korrekt” för de vapen från väst som landet fått. Han hävdade att detta var en del av en bredare amerikansk kampanj, som tillkännagavs förra veckan av utrikesdepartementet, ”som syftar till att se till att vapen som tillhandahålls Ukraina inte hamnar i händerna på ryska trupper, deras ombud eller andra extremistgrupper”.

I själva verket är det dock så att president Biden sviker sitt eget ord om att under inga omständigheter ha ”kängor på marken” i Ukraina.  Det finns alltid en reell risk för att den grupp amerikaner som är på turné i Ukraina kan hamna under beskjutning från de ryska styrkorna. I själva verket sker den amerikanska utplaceringen mot bakgrund av intensiva ryska missil- och drönarattacker mot Ukrainas kritiska infrastruktur.

Enkelt uttryckt, medvetet eller omedvetet, går USA uppåt på eskaleringsstegen. Hittills har USA:s ingripande inneburit att militära rådgivare har skickats ut till Ukrainas militära ledning, att underrättelser har tillhandahållits i realtid, att operationer mot ryska styrkor har planerats och genomförts och att amerikanska legosoldater har fått ta hand om striderna, bortsett från en stadig leverans av vapen till ett värde av tiotals miljarder dollar.

Den kvalitativa skillnaden nu är att proxykriget kan förvandlas till ett hett krig mellan Nato och Ryssland. Den ryske försvarsministern Sergej Shoigu sade i dag vid ett gemensamt styrelsemöte för de ryska och vitryska försvarsministerierna att antalet Natostyrkor i Öst- och Centraleuropa har ökat med två och en halv gång sedan februari och kan komma att öka ytterligare inom den närmaste framtiden.

Shoigu underströk att Moskva är helt införstått med att västvärlden bedriver en samordnad strategi för att förstöra Rysslands ekonomi och militära potential, vilket gör det omöjligt för landet att bedriva en oberoende utrikespolitik.

Han påpekade att Natos nya strategiska koncept föreslår att man går från att hålla Ryssland i schack ”genom närvaro framåt” till att skapa ”ett fullskaligt system för kollektivt försvar på den östra flanken”, med blockets icke-regionala medlemmar som förlägger trupper till de baltiska länderna, Öst- och Centraleuropa, och nya multinationella taktiska bataljonsgrupper som bildas i Bulgarien, Ungern, Rumänien och Slovakien.

Det är kanske ingen tillfällighet att Washington bekräftade närvaron av sin militära personal i Ukraina vid en tidpunkt då ryssarna har påstått att brittisk underrättelsetjänst deltog i det senaste sabotaget mot Nord Stream-ledningarna och lördagens drönarattacker mot basen för Rysslands Svartahavsflotta i Sevastopol.

Det finns gråzoner, historiskt sett, i det så kallade ”särskilda förhållandet” mellan USA och Storbritannien. Krönikan över detta förhållande är full av exempel på hur svansen viftar med hunden i kritiska ögonblick. Intressant nog pekar Moskva i samband med attacken mot Sevastopol mer på MI6-agenterna än på Kiev. (här och här)

USA:s och Storbritanniens kalkyl var ursprungligen att få ryssarna att fastna i ett träsk i Ukraina och att uppvigla till ett uppror inom Ryssland som motsätter sig ”Putins krig”. Men det misslyckades.

USA ser att över 300 000 utbildade före detta militärer från Ryssland skickas till Ukraina för att inleda en stor offensiv för att avsluta kriget under de kommande 3-4 månaderna.

Det vill säga, taket håller på att falla ner över hela byggnaden av lögner och bedräglig propaganda som utgjort västvärldens berättelse om Ukraina. Ett nederlag i Ukraina kan få katastrofala konsekvenser för USA:s image och trovärdighet som supermakt, inte bara i Europa, utan även på den globala scenen, underminera dess ledarskap i den transatlantiska alliansen och till och med sätta Nato ur spel.

Märkligt nog kan det dock inte undgå Washington att Moskva till och med i detta skede uppmanar Kiev att återuppta förhandlingsprocessen. I tisdags gav Ukraina skriftliga garantier till det gemensamma samordningscentret i Istanbul (som består av Turkiet, Ryssland och FN) om att den humanitära korridoren och de ukrainska hamnar som är avsedda för export av jordbruksprodukter för militära operationer inte kommer att användas mot Ryska federationen i fortsättningen. Kiev försäkrade att ”den humanitära korridoren till sjöss endast kommer att användas i enlighet med bestämmelserna i Svartahavsinitiativet och den tillhörande förordningen från det gemensamma centrumet för samarbete.”

I efterhand kan man konstatera att Biden-administrationen gjorde ett fruktansvärt misstag när den bedömde att kriget skulle leda till ett regimskifte i Ryssland efter att den ryska ekonomin kollapsat under västvärldens sanktioner. Tvärtom erkänner till och med IMF att den ryska ekonomin har stabiliserats.

Den ryska ekonomin förväntas växa nästa år. Jämförelsen med de västerländska ekonomierna, som sjunker ner i hög inflation och recession, är alldeles för uppenbar för att missas av världens publik.

Det räcker med att säga att USA och dess allierade har fått slut på sanktioner mot Ryssland. Det ryska ledarskapet konsoliderar sig å andra sidan genom att driva på övergången till en multipolär världsordning, som utmanar USA:s hundraåriga globala dominans.

I grund och botten är det det kapitalistiska systemet självt som är ansvarigt för denna kris. Vi lider för närvarande av effekterna av den längsta och djupaste kris som systemet har upplevt sedan den omfördelning av världen som ägde rum under andra världskriget. De imperialistiska makterna förbereder återigen ett krig för att dela upp världen på nytt, i hopp om att ta sig ur krisen, precis som de gjorde före andra världskriget.

Den stora frågan är vad Rysslands svar kommer att bli. Det är så gott som säkert att Moskva inte har överraskats av avslöjandet i Washington om de amerikanska truppernas närvaro i Ukraina. Det är högst osannolikt att Ryssland kommer att tillgripa knäböjande reaktioner.

Ukrainas så kallade ”motoffensiv” har runnit ut i sanden. Den innebar inga territoriella vinster eller något betydande genombrott. Men den ukrainska militären drabbades av tunga förluster i tusental och enorma förluster av militär utrustning. Ryssland har fått övertaget och är medvetet om det. Längs hela frontlinjen blir det uppenbart att de ryska styrkorna stadigt tar initiativet.

Varken USA eller dess Nato-allierade är i stånd att utkämpa ett kontinentalt krig. Därför kommer det helt och hållet att vara upp till de amerikanska trupper som rör sig på Ukrainas stäpper och granskar de amerikanskt tillverkade vapnen, att hålla sig undan från problem och hålla samman kropp och själ. Vem vet, Pentagon kanske till och med beslutar sig för att utarbeta en mekanism för ”de-konflikt” med Moskva, som i Syrien!

Med detta sagt, allvarligt talat, ur rysk synvinkel är det kanske inte så farligt att granska amerikanska vapen på ukrainsk mark i sig självt. Det finns en verklig risk att de vapen som USA levererar kan nå Europa och förvandla den vackra manikyrerade trädgården till en djungel (som Ukraina eller Amerika) – för att citera den fantastiska metafor som Josep Borrell, EU:s utrikespolitiske chef, använde nyligen.

Föregående artikelStudiecirkel arrangerad av Riksföreningen Nej till Nato
Nästa artikelDel 1. Tankar om socialism – filosofisk grund
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. En mycket bra och värdefull och insiktsfull summering. Vad det pekar mot är vad Ryssland har haft som målsättning från början, att de traditionellt ryska områdena återgår till att bli en del av Ryssland, och USA förlorar sin tilltänkta kontroll av Ukraina.

 2. Invånarna i Kiev vill inte längre posera för fotografer mot bakgrund av rysk militär utrustning. De måste stå i köer efter vatten och kommer snart att gräva avloppsbrunnar på sina gårdar.
  Kiev kommer att förstöras. Många hus i Kiev kommer snart att förvandlas till livlösa brunnar igensatta med sopor och avföring om inte Ukrainas president Zelenskij bestämmer sig för att komma ner på jorden.
  Så mycket som 40 procent av Ukrainas distributionssystem förstördes
  Den 31 oktober svarade Ryssland på terrorattacken i Sevastopol och förstörde transformatorn till den 750 kV Kiev transformatorstationen som levererade el till cirka 350 000 lägenheter i den ukrainska huvudstaden.
  Kiev lever nu utan el och vatten. Distributionsnäten för vattenkraftverken i Dnepr, Dnestrovsk, Kaniv och Kremenchug skadades också i attackerna.
  Tidigare, med början den 10 oktober, attackerades och förstördes transformatorstationer för värmekraftverk över hela landet.
  Som ett resultat avaktiverade Ryssland så mycket som 40 procent av Ukrainas energiinfrastruktur. Att återställa förstörd utrustning är dyrt och meningslöst.

  Representanter för Ukrainas DTEK (den största privata investeraren i energiindustrin, ägd av Rinat Akhmetov) sa att de håller på att få slut på resurser för reparationer — det råder brist på utrustning och reservdelar.
  ”Det är möjligt att Ryssland planerar att dela upp det ukrainska energisystemet i separata ”öar”, vilket avsevärt kommer att minska dess motståndskraft. I händelse av ytterligare en skada, även om den inte är allvarlig, kan hela regioner förbli utan elektricitet, och Tiden för restaureringsarbeten kommer att öka avsevärt”, säger en DTEK-representant, rapporterar Strana .
  Det är ingen mening att återställa dyr utrustning mot bakgrund av nya attacker som kan inträffa.
  Ukrainare behöver att Zelensky-regimen kapitulerar omedelbart
  Oleksiy Kuleba, chefen för Kievregionen, sa att regionen skulle kunna lämnas utan elektricitet i två veckor.
  Enligt Kievs borgmästare Vitali Klitschko kommer det inte att finnas någon el-, vatten- och värmeförsörjning alls ”i värsta fall”.
  Vattenförsörjning, avlopp och värmesystem kommer att sluta fungera i städer under lång tid. Om de inte underhålls på rätt sätt kan vattenledningar frysa och brista i kalla vintertemperaturer. Flervåningshus kommer att möta verkligt kaos. Nedlagda avloppssystem kommer att sprida farliga sjukdomar och outhärdlig stank. Som ett resultat kommer ouppvärmda lägenheter att leda till att sjukligheten och dödligheten ökar.
  Klitschko meddelade att uppvärmningspunkter hade satts upp, vattenförsörjning, livsnödvändig mat och varor hade gjorts också, men det skulle vara problematiskt för vissa kategorier av befolkningen (äldre, sjuka) att gå ner och värma sig.
  Samtidigt fortsätter Ukrainas president Volodymyr Zelensky att insistera på försörjningen av västerländska vapen. Han tänker inte på hur han ska få fred just här och just nu för att slippa den dystra vinterprognosen. Hans omedelbara kapitulation skulle rädda många liv, men Zelenskys agerande verkar inte möta verkligheten i Ukrainas liv idag.

  Väst kommer inte att hjälpa Zelensky att etablera energiförsörjning
  Reaktionen från väst verkar inte heller vara tillräcklig. Efter att ha besökt Kiev sa EU:s energikommissionär Kadri Simson att Europa skulle kunna kompensera för bristen på el i Ukraina. Detta kan vara möjligt i gränsstäder, men det kommer inte att finnas något energiflöde inuti Ukraina, eftersom nätverk har förstörts.
  Biträdande utrikesminister för europeiska och eurasiska frågor Karen Donfried gjorde inte mindre konstiga uttalanden. Utrikesdepartementets uttalande noterade att Donfried skulle tala med civilsamhällets ledare i Kiev om hur man kan fortsätta att hjälpa det ukrainska folket att nå sina ambitioner och låsa upp landets potential.
  Västvärlden vill inte erkänna att problemet med ryska attacker mot Ukrainas energiinfrastruktur inte kan lösas på diplomatisk nivå.
  Samtidigt sades det att energisektorn i Ukraina skulle kunna hålla i 30-40 dagar. Det enhetliga strömförsörjningssystemet kommer då att störas och lämnar större delen av Ukrainas territorium utan elektricitet, roterande strömavbrott kommer inte att hjälpa, och man kommer att behöva evakuera befolkningen. Frågan är var och vem ska betala för det?
  Om Ryssland slår till distributionsnätverk för kärnkraftverk (kärnkraftverk i Rivne och Khmelnytsky) kommer Ukraina att bli avstängd en gång för alla.
  https://english.pravda.ru/world/154682-kyiv_ukraine_energy/

  • Så terrorbomba civila för att sätta press på ledningen. När har det någonsin fungerat? Och du skriver detta som om det vore någonting bra att Ryssland bombar civil infrastruktur. Ena minuten är anledningen till att Ryssland inte avancerar att dom är så måna om civilbefolkningen nästa sekund fan vad bra att dom bombar civila.
   Och vilken terrorattack i Sevastopol? Ryssland anföll Ukraina att försvara dig är inte terrorism.

   • 07:37, 6 november 2022
    I Kiev började förberedelserna för evakueringen av tre miljoner människor
    Myndigheterna i Kiev har påbörjat förberedelserna för en ”total evakuering” av stadens invånare. New York Times (NYT) skriver om det .
    Enligt publikationen, i den ukrainska huvudstaden börja utveckla en handlingsplan i händelse av en fullständig blackout. I det här fallet kommer det att bli nödvändigt att ta ut cirka tre miljoner Kievaner.
    Tidigare började rullande strömavbrott i Ukraina . Den 3 november föll regionerna Dnepropetrovsk och Kirovograd under dem.
    Den 5 november varnade borgmästaren i den ukrainska huvudstaden Vitali Klitschko för att Kiev skulle kunna lämnas utan el, vatten och värme. Enligt honom har det i det här fallet skapats ett stort utbud av bränsle, generatorer, mat och vatten i staden. Dessutom är värmepunkter utrustade.
    Den 2 november uppskattade Alexander Kharchenko , chef för Centrum för energiforskning , att 35-45 procent av utrustningen i energisystemet skadades i Ukraina. Han påpekade att strejkerna var på transformatorstationer, vilket komplicerar transporten av el.
    28 september 2022.. Varför kan detta vara ett problem för Zelensky?
    Ukrainas president Volodymyr Zelensky tillkännagav skador på 40 procent av landets energiinfrastruktur, i synnerhet värme- och vattenkraftverk och kraftvärmeverk. Han uttryckte förtroende för återställandet av anläggningar och stabilisering av situationen i energisystemet och lovade att Ukraina efter det skulle fortsätta att exportera el till Europa.
    Ryssland har riktat in sig på ukrainsk infrastruktur med precisionsstyrda vapen sedan slutet av oktober. Försvarsministeriet rapporterade att det redan avsevärt hade försvårat transporten av ukrainska reserver till stridsområdena med järnväg.
    Dessutom störde strejkerna produktionen vid företagen i landets militärindustriella komplex (MIC).
    Ukrainas utrikesminister Dmitrij Kuleba förutspådde en ökning av födelsetalen i landet på grund av strömavbrott. ”Faktum är att jag tror att födelsetalen kanske kommer att förbättras i Ukraina, eftersom folk borde stanna hemma utan elektricitet”, sa han. Enligt honom är det här den bästa tiden att ”älska” och dessutom njuta av livet.

   • Ryssland gör alltså likadant som USA, skillnaden är att Ryssland väntade med att slå till ordentligt i över ett halvår för att regimen i Kiev skulle ta sitt förnuft till fånga. USA börjar alltid först med att bomba sönder infrastruktur och städer när de drar igång sina krig. Och visst var det Ukraina som började bomba de östra provinserna om nu ”Robert” missat den ”detaljen”. Som man bäddar får man ligga…

   • Donbass .. 5 november 2022 14:29
    Kremennaya väntar på seger: militärbefälhavaren visade hur staden förbereder sig för vintern under beskjutningen av de väpnade styrkorna i Ukraina.
    https://nation-news.ru/23734597-kremennaya_zhdet_pobedi_voenkor_pokazal_kak_gorod_gotovitsya_k_zime_pod_obstrelami_vsu
    Folkets nyheter: Andrey Tyunnikov.. Kremennaya blev ett av de viktigaste försvarscentrumen och centrum för de befriade territorierna på den norra delen av fronten i det norra militärdistriktet. Försök från Ukrainas väpnade styrkor att avancera i denna riktning stöts tillbaka av de allierade styrkorna, fronten lyckades stabilisera och stärka försvaret.
    Ukrainska nationalister slutar inte beskjuta staden och agerar enligt sin favorittaktik av artilleriterror. Med några timmars mellanrum slår Ukrainas väpnade styrkor till mot bostadsområdena i Kremennaya, intensifierar dem på natten och skjuter exakt mot hus där det finns lysande fönster. Korrespondenten för ”People’s News” talade om situationen i staden.
    Infrastrukturproblemen fortsätter i staden på grund av beskjutning. Det var möjligt att återställa gasförsörjningen till en del av bosättningen i den privata sektorn. Vattenförsörjning och elförsörjning kan inte återställas ännu.

    I en sådan situation observeras även försörjningsproblem i Kremennaya. Endast de butiker som har en tillräckligt kraftfull generator kan fungera. Och fortfarande är valet av produkter i dem minimalt, endast långtidsförvaringsprodukter är tillgängliga. Utan energiförsörjning och vatten är det omöjligt att starta produktionen av bröd.
    Invånarna får hjälp av militära allierade styrkor. De förser civilbefolkningen med bröd, ved och kol till spisar, tar med vatten och ger medicinsk hjälp.
    Möjligheten att normalisera det fredliga livet i de befriade territorierna kommer att dyka upp först efter slutet av beskjutningen från den ukrainska sidan. Därför väntar invånarna i Kremennaya på seger för att återställa sin stad.
    Författare: Andrey Tyunnikov

 3. McGregor är alltid intressant att lyssna till. Han fruktar för vad USA:s trupper i Ukraina kommer att leda till. Att de är där i dag tror han beror på att det går dåligt för Ukraina.
  Han anser beslutet ovanligt korkat och farligt.
  Biden kan ta detta beslut utan godkännande av kongressen två gånger vardera 6 månader.

  Han anser att ledningen i USA är som 3-åringar mentalt, och förstår inte konsekvenserna sv vad deras beslut kan bli.

  Han säger också att det finns ingen anledning att tro att Ryssland skulle använda kärnvapen, finns inga tecken på detta. De har bara talat om det i samband med vad USA säger.

  Han talar om att Ryssland är precis där de vill vara nu. Deras trupper förbereder sig för det stora slaget i november-december.

  Han tror att USA skall försöka ta Odessa, vilket han anser vara en rysk stad som aldrig varit ukrainskt, och idiotiskt att försöka ta den. Då han tror att Ryssland skall återta Odessa.

  Han tror att det är USA som kan börja använda kärnvapen, absolut inte Ryssland.

  🇷🇺Douglas McGregor,believes that the US intends to use its Armed Forces in Ukraine

  McGregor stressed that US President Biden has the right to make such a decision without receiving congressional approval. There are legal grounds for this in the American legislative system

  https://www.youtube.com/watch?v=oUG74zh5H4Y&t=931s

 4. USA kommer att skapa ett militärt högkvarter för Ukraina i Tyskland.
  https://anna-news.info/ssha-sozdadut-voennyj-shtab-v-germanii/
  05.11.2022 13:05:22 Grigory May
  Förutom att hjälpa Ukraina med ytterligare 400 miljoner dollar, håller ett nytt högkvarter för säkerhetshjälp på att inrättas i Tyskland för att övervaka alla vapentransporter och militär utbildning för Ukraina, meddelade Pentagon den 4 november. Det finns fortfarande tusentals amerikanska trupper stationerade över hela Europa, inklusive i Polen, Rumänien, Tyskland, Lettland och Litauen.
  Ett nytt uppdrag kommer att dyka upp vid USA:s europeiska kommandots högkvarter i Tyskland för att övervaka hur USA tränar och utrustar ukrainska trupper. Hittills har USA gett mer än 16 miljarder dollar i militärt bistånd till Ukraina.

  Just det faktum att en ny kommandopost, kallad Ukraine Security Assistance Group, har dykt upp signalerar ett mer permanent, långsiktigt program för att fortsätta hjälpa Kiev att bekämpa Ryssland, sade Pentagons taleskvinna Sabrina Singh. USA vill ha bättre ansvar för de miljarder dollar av amerikanska vapen som skickas till Ukraina och se till att de inte hamnar i fel händer.
  Förra veckan talade utrikesdepartementet om önskan att hålla några av de nyaste vapnen från att bli stulna eller falla i ryska händer, men erkände att det är särskilt svårt att hålla vapen ansvariga i tider av aktivt krig och när det inte finns någon större amerikansk närvaro på jord.
  Planen inkluderar begränsad markövervakning av amerikansk militär personal, sade flygvapnets general Pat Ryder, en talesman för Pentagon, denna vecka. ”När och där säkerhetsförhållandena tillåter, har ett litet team av personal från den amerikanska ambassaden i Kiev – försvarsattachéen genomfört flera inspektioner av amerikanska säkerhetshjälpleveranser under de senaste månaderna på platser i Ukraina. Dessa platser ligger inte i närheten av krigets frontlinjer”, sa general Ryder.
  Det nya högkvarteret, som kommer att ledas av en trestjärnig senior officer, kommer att ha cirka 300 anställda.
  I oktober, när skapandet av en ny punkt fortfarande diskuterades, rapporterade media att ett nytt uppdrag skapades vid USA:s europeiska kommandots högkvarter i Tyskland, i Wiesbaden. Planen presenterades av EUCOM:s befälhavare, general Christopher Cavoli, för försvarsminister Lloyd Austin i slutet av september.
  Det sades att det nya kommandot förmodligen skulle rapportera till Cavoli. Medan själva högkvarteret kommer att ligga i Wiesbaden, kommer ukrainsk utbildning troligen att äga rum på andra amerikanska baser i Tyskland, som Grafenwöhr eller Hohenfels.

  Tecken på en potentiell omstrukturering sågs för en tid sedan när den multinationella logistikcellen – International Donor Coordination Centre – flyttade från Stuttgart till Wiesbaden tidigare i somras.”Samlokaliserat med den amerikanska arméns högkvarter i Europa och Afrika, såväl som med XVIII Airborne Corps, ökar organisationens förmåga att snabbt stödja operationer i Ukraina”, kommenterade EUCOM den 6 augusti från flytten till Wiesbaden.

  Den amerikanska militären började sitt uppdrag att utbilda ukrainska trupper redan 2015, långt innan Ryssland inledde en speciell militär operation för att denazifiera och demilitarisera Ukraina tidigare i år.
  Amerikanska trupper, förutom styrkor från Kanada, Litauen, Danmark, Polen, Sverige och Storbritannien, har tränat ukrainska styrkor genom Joint Multinational Training Group Ukraine. Ursprungligen stationerade vid Combat Training Center i Yavoriv nära Lvov, i västra Ukraina, drogs dessa utländska trupper tillbaka kort före starten av NWO.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here