Vem var USA:s förre utrikesminister Colin Powell? Bara en duktig, ”sympatisk” militär och diplomat?

7
1421
Colin Powell visar prov i FN:s generalförsamling som påstås visa att Irak har massförstörelsevapen.

I serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Lika aktuellt idag efter vad jag vet.

Denna artikeln ”Skaparen av världens mest effektiva anti-krigsmeme död vid 84” har publicerats här. av Caitlin Johnston 19 oktober. Den handlar om USA:s förre militäre överbefälhavare och utrikesminister, som nyligen avlidit vid 84 år ålder. Han skildras positivt eller åtminstone försonande i MSM-press och av etablerade politiker.DN skriver
”Han hyllades stort när den USA-ledda koalitionen lyckades besegra Irak i kriget om Kuwait 1991.”

”I februari 2003 höll Colin Powell tal i FN där han påstod att Irak hade tillgång till biologiska massförstörelsevapen och kapaciteten för att producera mycket mer. Det var felaktig information som användes som motiv för invasionen i Irak sex veckor senare.” Karin Eriksson: Colin Powell banade väg för svarta.
Min kommentar: medfört minst en miljon dödsfall, enligt viss beräkningar betydligt mer. Stor förrödelse och en djupt korrumperad USA-stödd regim finns på plats. Men DN andas inte det minst om det. Inte heller har DN någon kritik av hans deltagande i USA:s imperialistiska krig i Sydostasien 1965-75 med 3 miljoner eller fler dödade.

President Joe Biden beskrev Powell som en ”kär vän” och en hängiven statstjänsteman som bröt igenom hinder.
”Colin förkroppsligade de högsta idealen för både krigare och diplomat. Han var engagerad i vår nations styrka och säkerhet framför allt. Efter att ha kämpat i krig förstod han bättre än någon annan att militären ensam inte var tillräckligt för att upprätthålla vår fred och välstånd. Från hans historiska insats som rådgivare till presidenter och utformning av vår nations politik, arbetade Colin med sitt personliga engagemang för de demokratiska värderingar som gör vårt land starkt. Gång på gång satte han USA framför sig själv, före fest, ja före allt annat och det gav honom det amerikanska folkets universella respekt, ” CNN.

Colin Powell må ha haft en mer lyssnande framtoning än en del andra USA-politiker, typ förre utrikesministern Mike Pompeo. Men det hjälper liksom inte. Liksom Obama en ”välartad” representant för USA-imperialismens krig, statskupper och brutala kränkningar av mänskliga rättigheter.

Caitlin Johnston tillhör dem som liksom jag har en annan uppfattning än DN – och som har ett mer personligt skrivsätt.


”Skaparen av världens mest effektiva anti-krigsmeme död vid 84”

Colin Powell, skapare av den virala antikrigs-meme som visar honom själv, där han håller en scenrekvisit, medan han ljuger för FN om irakiska massförstörelsevapen, har dött vid  84 års ålder. här.

Redaktören: ”Meme – något som uppnår stor popularitet och igenkänning på kort tid enbart via internet”. Wikipedia.

Under årens lopp har Powells meme varit en ovärderlig tillgång för motståndare till västerländsk militär interventionism och för kritiker av amerikanska propaganda-berättelser om nationer som utgör måltavlor för imperiet, den har fungerat som en enda bild, vilken avslöjar alla påståenden om att det är klokt att lita på påståenden amerikanska tjänstemän gör om någon regering som Washington inte gillar.

I onlinediskursen utgör Powell-memet det perfekta svaret till alla som idisslar ett ogrundat påstående om en regering som har blivit måltavla för USA, för att den inte lyder det amerikanska imperiets diktat.

Colin Powell, utrikesminister Condoleezza Rice, försvarsminister Donald Rumsfeld lyssnar på tal av president GW Bush om Mellanöstern sommaren 2002. Afghanistan hade anfallits, ännu inte Irak.

Några uttalanden av Colin Powell eller andra i liknande position, som ”Pang. Powell meme.”

”Vi måste avlägsna Assad oavsett hur, eftersom han dödar syrier med giftgas!”

”Ryska hackare angriper vår demokrati!”

Pang. Powell meme.

”Irans kärnvapenprogram!”

“Uiguriskt folkmord!”

”Maduros narco-terrorism!”

Det kväver konversationen i sin linda med en enda bild, en som inte ens innehåller några ord.

Nu handlar samtalet i stället om vad det borde handla om: det obestridliga faktum att amerikanska tjänstemän ljuger. De ljuger fräckt. De ljuger även om det kan leda till att miljoner människor dör. Varje berättelse om en regering som utgör måltavla för imperiet, och som stöds av amerikanska tjänstemän, måste antas vara falsk, såvida inte och tills den har backats upp av berg av oberoende kontrollerbara bevis.

Andra memes har dykt upp under de senaste åren för att kritisera absurditeten i västerländsk krigspropaganda, vilka inte saknar sin egen charm, som den här ”Får dig verkligen att känna att du är en del av historien” och alla dess varianter:

Bild: Caitline Johnstones blogg

Men inget har någonsin dykt upp som överträffar den nivå av effektivitet och användbarhet som den enkla bild som visar Colin Powell ljuga för hela världen om en regering som Bush-administrationen ville förstöra.

Powells bedrägliga framträdande togs trots allt upp och upprepades som ett ”obestridligt” bevis på Saddam Husseins WMD-verksamhet (weapons of mass destruction, massförstörelsevapen, ö.a.) av samma massmedieinstitutioner som säger att vi måste öka aggressiviteten mot andra utländska regeringar på lika ogrundade anklagelser idag. Det var ett avgörande ögonblick i det propagandakrig, som det USA-centraliserade imperiet använde för att övertyga oss om att det skulle vara bra och smart att göra något ont och dumt.

Irrefutable=Obestridligt.

Powells andra bidrag till världen inkluderar att dölja och delta i krigsförbrytelser i Vietnam, underlätta grymheter i Centralamerika och förstöra irakisk civil infrastruktur i Gulfkriget. Men det är svårt att ifrågasätta att hans främsta bestående arv kommer att vara hans odödliga påminnelse till kommande generationer om att det aldrig någonsin finns en giltig anledning att lita på något som amerikanska tjänstemän säger till oss om en regering de vill störta.

Powells bidrag till krigsinsatsen har varit betydande. Men efterhand som tiden sliter ner de höga berg av konstgjord galenskap som de mäktiga ständigt påtvingar vår art, när allt är sagt och gjort kommer hans bidrag till antikrigs-insatsen ha varit större.

Var noga med att påminna alla om Powells sociopatiska underlättande av människoslakt, ofta och högt under de kommande timmarna. Den allmänna opinionen är trots allt det enda som håller västerländska krigsförbrytare från Haag (internationella domstolen, ö.a.), och dessa krigsförbrytare är mycket medvetna om detta faktum. Vid sådana här tillfällen blir de plötsligt mycket angelägna om att se till att vanliga människor ”respekterar de döda”, inte för att de själva respekterar någon människa som lever eller är död, utan för att de inte kan tillåta döden att bli ett tillfälle att förstärka och ändra opinionen om deras grova mordiska brott.

Det finns en gigantisk berättelse-hanteringsövning som kommer att spelas upp under de närmaste dagarna. Var noga med att entusiastiskt störa den med sanningen.

Föregående artikelÄr bannlysningen av RT förenligt med försvar av yttrandefrihet? Kan man straffas av att citera RT?
Nästa artikelDen militära situationen i Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. https://anti-empire.com/colin-powell-started-war-criminal-career-as-staff-officer-for-the-americal-division-covering-up-its-slaughters/

  Sanningen hann ikapp Powell redan 1996 när numera framlidne Robert Parry skrev denna artikel som en kommentar till Powells egen lögnfyllda memoarbok.

  Powell var liksom John McCain en krigsförbrytare hela vägen från de första stegen i karriären till de sista. Powell inledde sina brott 1963 med att i Vietnam övervaka och förespråka de brända byarnas taktik. ”Draining the sea”. Om sjön töms på vatten blottläggs fisken, om byarna bränns ned till marken, ja då finns varken byar eller människor kvar att bry sig om. Imperialismens krassa logik. Och inte var det bara byarna som brändes, människor brann inne och flyende sköts.

  Powell återvände sedan 1968 i majors rang och Parry redogör för hur han bidrog till att dölja den systematiska utrotningspolitiken som karakteriserade den amerikanska krigföringen med My Lai som det kända exemplet av en inarbetad policy. Utförligt beskriven av Nick Turse i ”Kill Anything That Moves”.

  En sådan ”Team Player” är vad det handlar om och det är fullt logiskt att alla de andra i laget hyllar honom, Carl Bildt inräknad.

  • Krigshjälte? Tja…

   Vilken nytta och glädje har då folken i Vietnam, Irak och Afghanistan haft av denne krigshjälte?!?

   Förmodligen samma nytta och nöje som en mördad persons efterlevande har av mördaren.

  • Powell kan väl jämställas med andra krigsförbrytare av rang som hjälteförklarats av korkade ”journalister” och politiker på senare tid. Hur denna svårt kriminella person ens fick gå lös visar väl hur illa ställt det är med rättssystemen i s.k ”demokratier” som bara verkar bestå politiker som svänger sig med floskler och pratar strunt mesta av tiden! Och medlöpare som Kalle Bildt? Tja, vad ska man säga om den skojaren? I fängelse för landsförräderi vore passande!

  • Eftersom i princip alla krig de amerikanska Förenta staterna för är anfallskrig och ”straffangrepp” på andra länders jord än sig egen, är de som deltar i dem faktiskt ”illegala stridande” för att låna det onda genius Donald Rumsfelds egna påhittade ord, som kan användas på de egna amerikanska anfallskrigens soldater, officerare och ministrar. De kan aldrig och knappast anses som ”krigshjältar” då de anfallit oskyldiga civilbefolkningar och förstört infrastrukturen i dessa länder. Krigshjälte är den som försvarar sitt eget folk på hemmaterritoriet mot illegala anfallskrig, och dit kan per automatik därför inga amerikaner räknas i vår tid. Förenta staternas krigsmakt är därför världsunikt en organisation av väldigt många ostraffade krigsförbrytare.

   Då är man, per definition, en krigsförbrytare, vare sig det är McCain eller Colin Powell, eller nazisten Albert Speer, som alla gjorde avbön på äldre dar. Det raderar dock inte ut deras ursprungliga krigsbrott.

 2. Colin Powell var en ytligt sett ”sympatisk” person. Han passade perfekt för krigspropagandan. Inget kan vara mera vilseledande mot vad han gjorde…han är skyldig till 500 000 tusen irakiska barns död och han har blivit hjälteförklarad av häxan albright för det

  • Powell måhända hade inte ”brainpower” tillräckligt nog för undvika att dras med i det totala politiska och militära feltänkande som kännetecknade epokerna Reagan, Bush Senior och Bush Junior. Det blev hans karaktärsbrist och dystra eftermäle.

   Har man fel redan från början i analys och strategi går det ju knappast att vinna det krig man startat -och så var ju fallen i samtliga de krig denne Powell deltog i: Vietnam, Irak, Afghanistan och säkert någon fler militär äventyrlighet. Totala amerikanska militära och politiska misslyckanden. Fiasko är väl de rätta ordet.

   Vietnameserna hade tur: de hade en ytterst bestämd och klartänkande inre kamprörelse som var klokare och mer framtidsinriktad än de galna amerikanska krigsideerna, och kunde besegra dem och snabbt bygga upp sitt lands organisation. Iraks och Afghanistans, liksom Ukrainas, otur är att de länderna saknar helt politiska inre egna framtidsorienterade och effektiva politiker som kan bygga framtiden, de får istället amerikanska strukturer och rådgivare och i värsta fall amerikanska militärbaser, och dessa länder dör sakta och plågsamt av sin amerikanska cancer, de återhämtar sig inte. Det ser vi klart framför våra ögon.

   Powell trodde med all sin öppenhet och charm på allt detta. Verkligheten blev som vanligt amerikanernas första och främste fiende, och då räcker det inte med ”amerikansk idealism”, öppenhet och charm.

   Då har man blivit duperad, och det var Powells öde. Han trodde på de egna amerikanska dogmerna och den egna propagandan. Det är därför USA misslyckas i sin militära utrikespolitik, och är dömd att gå och följa denna väg.

   Dödsfallen, lidandet, korruptionen och de sönderslagna samhällena tas dock helt av de folk som utsatts för dessa amerikanska vettvillingar, eller för att tala klarspråk: krigsförbrytelser.

   Det finns inga krigshjältar i Amerika, och finns de har de avslöjat Pentagons krigsförbrytelser offentligt: Chelsea Manning, Edward Snowden och Julian Assange: eftervärlden kommer att kalla just dessa för ”amerikanska hjältar” när amerikanarna gjort upp med krigsförbrytelserna i vår epok.

   Kunde tyskarna sent nog göra upp med sitt mörka nazistiska krigsförflutna, så kan amerikanerna det också i avlägsen framtid. De amerikanska militära motgångarna måste ju logiskt sätta några slags kloka hjärnor och tankar i rörelse som kan göra upp och obducera den amerikanska missionerande militarismen. För dö kommer den att göra. Den kritiska frågan är hur många fler miljoner döda den kommer att ta med sig i mer nära framtid.

   Det amerikanska våldet är nämligen världens dödligaste och är ett hot mot oss alla, även Sverige och Europa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here