Venezuela-Nytt. USA: Vi ska störta regeringen mm.

8
1256
Bild i Resumen Lationamericano för att minnas El Caracazo (”Massakern”) 27/2 2019. http://www.resumenlatinoamericano.org/2019/02/27/multitudinaria-marcha-del-pueblo-venezolano-que-continua-defendiendo-la-patria-a-30-anos-de-el-caracazo/

Från I. Resumen Latinoamericano 3 mars 2019. Rubriker och ingresser. Översatt av Eva Björklund. Resumen Latinamericano

Bolton:

USA arbetar för att skapa en koalition för att störta Venezuelas regering.

Detta förklarade Vita Husets säkerhetsrådgivare John Bolton.

Elliot Abrams: Det blir ingen militär intervention.
USAs särskilda utsände för Venezuela försäkrade ”Vi har sagt att vi inte kommer att använda våld, något militärt ingripande är inte påtänkt.

USA tillkännager nya påtryckningar på Venezuela
”Vi kommer att hålla fast vid och öka på den ekonomiska, finansiella, diplomatiska och politiska pressen på regimen” hotar Elliot Abrams

Venezuela varnar för möjligt intrång av legoknektar
I en intervju på TeleSur påtalade delstatens Tachiras guvernör Freddy Bernal att irreguljära legoknektsgrupper och paramilitärer organiserar sig i colombianska Norte del Santander med syfte att tränga in i Venezuela.

Venezuelas vicepresident Delcy Rodriguez i Ryssland: De flesta länder i världen står på Venezuelas sida.
Rodriguez meddelade att i april kommer det 14e regeringstoppmötet mellan Ryssland och Venezuela att äga rum, vilket innebär ”ett kvalitativt viktigt steg på vägen till ekonomiskt oberoende”.

En marionett hälsar på en förrädare: Guaidó och Moreno omfamnar varandra i Ecuador
Guaidó besökte i lördags Ecuador för samtal med presidenten Lenin Moreno, ett av de sista stegen på hans rundresa i Latinamerika.

Nu säger marionetten Guaidó att han kommer att återvända till Venezuela. USA och EU skyddar honom och hotar Maduros legitima regering.
Ett nytt varv på USAs tumskruv av påtryckningar och fientligheter från USA och EU tillsammans med sina högerallierade i området, mot Nicolás Maduros legitima regering.

Elliot Abrams avslöjade vad det tänkt göra för Guaidó om han anhålls när han återvänder till Venezuela.
USAs särskilde utsände för Venezuela, Elliot Abrams försäkrade att hans land och allierade skulle svara ”diplomatiskt” om oppositionsledaren tillika Venezuelas självutnämnde ”övergångspresident”, Juan Guaidó anhålls när att återvänder till landet…

Venezuelas regering kommer att ha med sig 5 punkter för ett eventuellt samtal med oppositionen.

Bernal påtalade att ett väpnat intrång i Venezuela förbereds i Colombia.

Vicepresident Delcy Rodríguez i Ryssland: ”USAs falska humanitära bistånd är århundradets bedrägeri.”
Lördagen 2 mars upprepade Venezuelas vicepresident i intervju på RT i Moskva att Caracas vidtar lagliga åtgärder mot frysningen av landets tillgångar i utlandet.

Fler nyheter från Venezuela
Storbrand i transportföretaget brände ner 11 lastbilar
Sverige, Demonstration inför USAs ambassad: Bort med händerna från Venezuela
Globala högern vill upprepa scenerna från Bosnien och Kosovo i Venezuela
Venezuela: De pengar högern samlade in i Cúcuta, enligt CNN
USAIDs 10 program, CIAs jättelika ”humanitära” organisation
Venezuela: trettio år efter ”el Sacudon” (omfattande oroligheter i Caracas), återkommer nyliberalismen med sin revansch
Venezuela: kuppen misslyckades
Venezuela: Vårt humanitära bistånd
Venezuela: är det acceptabelt att skicka ett ”fantasibrev” till Maduro i Salvador Allendes namn?


Föregående artikelSe Manifestation vid USA:s ambassad – Hands off Venezuela! i lördags!
Nästa artikelGuaidó, en ”president” utan land, utan armé vill störta demokratin och lägga Venezuela under USA
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Venezuela-nytt uppskattas verkligen! Löpande uppdatering saknas i MSM media.
  Det verkar vara precis som jag trodde att USA avstår våld men mobiliserar alla tänkbara repressiva krafter mot den socialistiska Maduro regimen. Venezuelas administrativa styrning kallas även den ”Boliviariska revolutionen” men jag anser inte Venezuelas politiska riktning kan leva upp till revolutionära omständigheter. För sådant fordras mer än en socialistisk reformpolitik. Ska man jämföra revolutioner så tycker jag ”IT-revolutionen” större även om den heller inte kan leva upp till någon revolutionär förändring av samhället.

 2. Paramilitärer och legoknektar kommer få enorma problem om de inte har folket med sig i landet om de tränger in i Venezuela. Att snabbt beväpna folket i Venezuela med ryska eller kinesiska Kalashnikovs och ”annat lämpligt”, ex. luftvärn och truppminor, samt förbereda deras gerillaförsvar, samt snabbt kunna decimera mördande paramilitrer och legokektar, är naturligtvis en del av att kunna bevara freden, om detta är sant.

  • Är det inte långsökt att tro Ryssland och Kina skulle gå in med militära resurser i Venezuela?
   Förvisso har ju regimen i Venezuela olje- och mineraltillgångar att locka med men både Ryssland och Kina är knappast kända för någon aggressiv utrikespolitik som till exempel USA och delvis Europa. Jag har svårt att tro på några militära avgöranden av den politiska krisen i Venezuela. Hur långt regimen där har militären med sig tycker jag är högst oklart så de kommer knappast börja. Inte USA heller för den delen därför det skulle bara leda till en katastrofal prestigeförlust. USA har säkert alltför bittra erfarenheter av t.ex. Irak och Libyen. Jag tror det skulle riskera USA:s ställning både i världen och på hemmaplan och något sådant är de inte beredda på. Man får inte glömma att USA är politiskt försvagat. Jag tycker mig se somliga av dagens konflikter numera utkämpas med ekonomisk krigföring om det nu inte handlar om mer våldsamma ideologier som vi de senare åren har sett utövas i t.ex. Mellanöstern. Jag lyssnade tidigare ikväll på en video om just den saken.

   https://www.youtube.com/watch?v=QHzFSMq8hfc

  • Om USA skickar sina legoråttor så ska Venezuela inte spara pã Anticimex krutet! På dem bara, precis som i Syrien!!!

 3. ”Venezuelas politiska kris
  Landets ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.
  I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.
  För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.
  Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj i fjol. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet. Valet dömdes ut av omvärlden som djupt orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

  Källa: Utrikespolitiska institutet”

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/guaid-har-landat-i-venezuela

 4. Medan USAs djupa stat är upptagen med att störta Venezuelas legitima regering, så håller USA självt sakta men säkert närma sig tröskeln till inbördeskrig. Tror inte världen skulle sörja USA i så fall. Var kommer bolton, Abrams, Pompeo gömma sig då? Söka asyl i Kanade kanske. Hur som helst risken med inbördeskrig är inte bara tom snack – kolla här

  https://www.rt.com/op-ed/453062-new-us-civil-war/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here