Guaidó, en ”president” utan land, utan armé vill störta demokratin och lägga Venezuela under USA

3
1288

 

Översättning av Eva Björklund, fritt från Resumen Latinamericano 27-28 februari.

Får se hur det går nu när han återkommer till Venezuela, efter att bl.a. ha godkänt utländsk aggression mot landet.


Även om USAs president Trump klär ut sig i människorättskostym – ”demokrati och mänskliga rättigheter” – är hans stöd till oppositionen i Venezuela långt ifrån osjälviskt. I sin bok beskriver Andrew McCabe, FBI, ett möte i Vita Husets Ovala rum 2017: ”Då talade presidenten om Venezuela”: ”Det land vi borde gå till krig mot. De har ju all den där oljan och ligger alldeles härintill på vår bakgård.” Och till krig gick han, ekonomiskt, politiskt, medialt och med stöd till Guarimbas* terrorism.

Som förberedelse förflyttade USA specialtrupper till Puerto Rico och Colombia. Allt talade för militärt ingripande för att störta president Maduro.

Venezuelas självutnämnde övergångspresident, Juan Guaidó, slog sig ned i Colombias huvudstad Bogotá för att utöva sitt ”presidentskap” i exil, utan makt över varken land, armé, eller undersåtar.

På bron mellan Venezuela och Colombia uppstod våldsamma sammanstötningar i gatustrider när kontainerna den 23 februari drog in med USAs ”humanitära bistånd”. Som TeleSur rapporterade tog polis startnyckeln från långtradare så att de inte kunde ta sig vidare till Venezuela. De maskerade gängen kastade molotovcocktail för att tända eld på varorna.

På venezolanska sidan kapade guarimbagrupper skolbussar, krossade fönster, punkterade däcken och tände på. Oppositionella försökte omringa militärer och beskjuta dem med bazuka, stenar, och molotovcocktail. En del av de antichavistiska kämparna hade kommit resande på uppmaning av oppositionen, också från Miami. De var bortåt 3 000.

Under krisen den 23 februari, när USAs ”humanitära bistånd” skulle köras in från Brasilien och Colombia, men stoppades, satt Guaidó i Bogota och förväntade sig att med militärt stöd från USA återföras till presidentpalatset i Caracas.

Nu finns rökande rester kvar av det ”humanitär biståndet”. Marken täcks av aska, läsk- och ölkartonger, molotovcocktail, stenar, kabelrullar och metallplåtar. Bredvid tonfisk- och kexburkar som överlevt elden ligger kabelrullar, spik, kniptänger, tändvätska, den vanliga utrustningen för guarimbagängen. Och några järnplåtar som maskerade ungdomgäng tagit med som sköldar.

På den colombianska sidan bad venezolanska guarimbagäng polisen om hjälp för att återvända till Venezuela. De klagade på att deras ledare hade mobiliserat dem och sedan lämnat dem i sticket. På nederlag följer flykt hals över huvud. Måndagen var knappt över när polisen flyttat bort containern som blockerade bron.

USA-journalisten Max Blumenthal intervjuade en av gängmedlemmarna när han återvände till Miami och fick frågan: ”Nu när du är tillbaka i Maimi tänker du då ställa Marco Rubio till svars för att han uppmanat till mord på Nicolas Maduro?” Han svarade inte på frågan men sa ”många i USA stöder det vi gjort. Marco Rubio, vicepresidenten Mike Pence och många andra, stöder det vi gör.”

Trots stödet från USA och Limagruppen** (att också Sveriges utrikesminister också utsåg honom till tjänstgörande president är väl irrelevant i sammanhanget) misslyckades Guidós upprorsförsök, när han under förevändningen av ”humanitärt bistånd” från USA försökte ta kontroll över en markbit på gränsen till Colombia.

Nu böjar Venezuela gränsstäder så sakteliga återgå till normalt vardagsliv. Så normalt som det kan bli i ett gränsområde som lever på handel, när den blockeras av USA. Butiker öppnar ändå sina dörrar, folk går till sina arbeten och föräldrarna tar sina barn till skolan.

Guaidós enda verkliga stöd hade varit diplomatiskt, från USA, Colombia och Limagruppen och tyvärr några EU-länder, som Sverige, vars utrikesminister satsade på Guaidós presidentskap. Denne hade också några grupper som följde honom i Venezuela. Men de tömmer nu nederlagets bittra kalk och skär tänder. De hade sagt att nu skulle Nicolás Maduro avgå, men han sitter kvar. Inte ens hans gamla allierade i oppositionen ställer nu upp för honom.


*Guarimba is a term coined in Venezuela to refer to a kind of refuge, hiding place, hideout among others, used during some demonstration without mobilization. The government chaired by Nicolas Maduro links the term with vandalism, violent disturbances and arbitrary closures of streets that lead to clashes. Wikipedia

**Limagruppen består av Argentina, Brazil, Canada, Chile, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Peru, Guyana och Saint Lucia.

Föregående artikelVenezuela-Nytt. USA: Vi ska störta regeringen mm.
Nästa artikelVad vill Hamnarbetarförbundet?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Salvador Allende’s grandson calls for international solidarity as Venezuela faces US-backed coup( engelsk subtext)
  https://www.youtube.com/watch?v=35xOW4TGTUo

  Venezuela – Random Guyaidó Returns Only To Again Be Ignored
  https://www.moonofalabama.org/2019/03/venezuela-random-guyaid%C3%B3-returns-to-be-ignored.html

  Har Spanien vaknat??
  US ‘didn’t expect resilience from Maduro’: Spain’s FM warns against ‘military-imposed democracy’
  https://www.rt.com/news/453012-us-maduro-resilience-spain-fm/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here