Vad vill Hamnarbetarförbundet?

3
1244
Hamnarbetarförbundet. Bild: hamn.nu

Den 6 mars lägger Hamnarbetarförbundet ned allt arbete i alla Sveriges Hamnars medlemsföretag. Detta som svar på arbetsköparnas lockout som för enskilda hamnarbetare innebär halverad lön.

På mindre än en vecka har privatpersoner och organisationer donerat över en miljon kronor till Hamnarbetarförbundets strejkkassa. Imorgon väntas den största hamnstrejken på länge bryta ut.

* Inbetalningar till stöd för hamnarbetarna görs via Bankgiro 177-9750.

Lyssna på hamnarbetarna!

Andra artiklar om detta, strejkrätten och demokratisk organisationsfrihet.

Stöd hamnarbetarna!
5 Lögner du kommer höra under hamnkonflikten.
Sveriges hamnar lockoutar hamnarbetarna. 10/1 2019.
Protestera mot inskränkt strejkrätt!
”LO ser inte längre rött och sviker alla som sliter ont”, samt ”fake news”
Försvara organisationsfrihet och strejkrätt!
2000 demonstrerade för strejkrätten utanför LO-borgen

Föregående artikelGuaidó, en ”president” utan land, utan armé vill störta demokratin och lägga Venezuela under USA
Nästa artikelPlanerar USA & Co en ”false flag”-insats för att få krig mot Venezuela?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

 1. Jag tittade några minuter på inledningen. Sedan ställde jag frågan, vad rör det här míg?
  Uttrycket ”arbetsköpare” använde jag gärna själv för tio-femtontal år sedan. Syftet är nedsättande. Då kändes det bra. Som ett uttryck för sin ilska eller frustration. Men i filmen använder Hamnarbetarförbundet det mer normala namnet ”arbetsgivare”. Jag tror inte de vågar annat för risken att bli stämplade som kommunister.

  • Arbetarklass,
   Vad hamnarbetarna slåss för rör vilken arbetare som helst. Om arbetsköparna vinner i den här konflikten kommer de dra åt tumskruvarna på varje arbete på varje företag som finns i Sverige. Så när du slåss för hamnarbetarna så slåss du för dig själv. En gång kommer du kanske själv att drabbas och ingen kommer att ställa upp för dig – därför att de har samma inställning som du har nu.

   • Din attityd med oprovocerande argument är oslagbar. Bara den gesten gjorde att jag tänkt se om filmen i sin helhet. Men nu behöver jag inte göra det därför konflikten ser ut att vara löst. Hamnarbetarförbundet har fått ett avtal som de är nöjda med och självklart ser jag det som den bästa lösningen. Till nästa gång vet jag att en arbetsmarknadskonflikt kan föregås av en mycket hotfull stämning innan överenskommelse sker. Det känns som det skulle vara en nödvändig medial teater för parterna. Vart tog din gröna avatarbild med den svarta hunden vägen? Jag tyckte om den och otydligheten gav integritet som jag själv tycker är viktigt. Människor som bryr sig om djur ger mig förtroende. Förr i tiden levde människan i symbios med djuren men idag känns det som djuren håller på att trängas bort för alla människor. Eller ätas upp som fiskarna i haven. Djur matas inte längre med överbliven mat. Överbliven mat ”återvinns” istället i stora maskinella kommunala anläggningar. För att bli fordonsgas eller något annat. De vilda djuren får istället klara sig bäst de kan. Eller matas som lockbete för någon jägare.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here