5 Lögner du kommer höra under hamnkonflikten

11
1311
Hamnarbetarförbundet. Bild: hamn.nu

Robert Wettersten har två mycket bra artiklar i Proletären. Här är den ena. Proletären: 5 LÖGNER DU KOMMER HÖRA UNDER HAMNKONFLIKTEN

1. HAMN HAR SAGT NEJ TILL ATT TECKNA KOLLEKTIVAVTAL
Hamnarbetarförbundet har flera gånger föreslagit en lösning där man tecknar ett likalydande avtal som Hamn- och stuveriavtalet, det som Sveriges Hamnar och LO-förbundet Transport har.

Detta är inte Hamnarbetarförbundets förstahandsalternativ. Förbundet har tydligt sagt att det bästa vore ett trepartsavtal mellan Transport och Hamnarbetarförbundet å ena sidan och Sveriges Hamnar å andra sidan. Detta har dock inte Transport gått med på.

Det som Hamnarbetarförbundet har tackat nej till är ett hängavtal.
Sveriges Hamnar vägrade teckna avtal – trots att det var identiskt med Transports

2. ETT HÄNGAVTAL GER SAMMA RÄTTIGHETER SOM ETT RIKTIGT KOLLEKTIVAVTAL
Sveriges Hamnar och andra på arbetsköparsidan påstår att ett hängavtal ger samma rättigheter som ett riktigt kollektivavtal. Frågan är då varför de inte kan teckna ett riktigt kollektivavtal istället.

Svaret är att ett hängavtal inte ger fackförbundet något inflytande över innehållet i avtalet. Om Hamnarbetarförbundet skulle teckna ett hängavtal på det befintliga Hamn- och stuveriavtalet, skulle de helt sakna inflytande över avtalet.

I Hamnarbetarförbundet avgör medlemmarna om ett avtal ska godkännas eller inte. Självklart vore det otänkbart att istället låta ett helt annat fackförbund – som betraktar Hamnarbetarförbundet som en konkurrent – besluta om villkoren i avtalet.

Om hamnarbetarna tar strid lär raseriet blossa upp igen.

3. DET GÅR INTE ATT TECKNA TVÅ KOLLEKTIVAVTAL
Det finns, enligt Hamnarbetarförbundet, inga rättsliga hinder för att teckna fler än ett kollektivavtal, varken på central eller lokal nivå.

Hamnarbetarförbundet har tidigare haft lokala kollektivavtal i några av landets hamnar. Detta har dock Sveriges Hamnar och Transport satt stopp för.

Det finns också exempel på när arbetsköpare faktiskt har avtal med två fackförbund. Det finns två olika fack för lärare, TCO-anslutna Lärarförbundet och Saco-anslutna Lärarnas riksförbund.

Finns det några hinder för att teckna två parallella likalydande avtal så bör dessa inte vara större än att de går att komma runt om samtliga parter är villiga. Den svenska modellen bygger just på att det är parterna som ska komma överens, och att politiker och lagstiftning i så stor utsträckning som möjligt ska hålla fingrarna borta.

4. HAMNARBETARFÖRBUNDET LAMSLOG SVERIGE MED STREJKER 2017
Konfliktåtgärderna drabbade många företag hårt under 2017.

Men faktum är att det inte var Hamnarbetarförbundets sammanlagt åtta timmar av arbetsnedläggelse som låg bakom alla försenade transporter, utan Sveriges Hamnars lockout på sammanlagt 371 timmar.

Det var alltså arbetsköparsidan som valde att stänga Göteborgs hamn, Nordens största transportnav, i 371 timmar, inte Hamnarbetarförbundet.

På ett liknande sätt är Sveriges Hamnars varslade lockouter i den kommande hamnkonflikten avsevärt mer omfattande än Hamnarbetarförbundets korta punktstrejker.

5. HAMNARBETARFÖRBUNDET VILL HA KONFLIKT
Det har flera gånger påståtts att Hamnarbetarförbundet egentligen inte vill ha något avtal eftersom de inte vill ha någon fredsplikt. Det är självklart nonsens.

Fredsplikt, det vill säga strejkförbud, är något som ett fackförbund säljer till arbetsköparen. Arbetsköparen betalar för fredsplikten genom att tillmötesgå fackförbundets krav.

Varför skulle Hamnarbetarförbundet ge arbetsköparsidan fredsplikt om de inte får förhandla om villkoren?

Vilket av Sveriges Hamnars medlemsföretag skulle gå med på att göra en affär med ett annat företag utan att få förhandla om villkoren?

Föregående artikelTvå Gula västar i Sverige – En högerextrem/främlingsfientlig
Nästa artikelEkonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp. Vad väntar Venezuela?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Såg på ”Svenska nyheter” med Jesper Rönndahl igår. Där tar han sig friheten att förlöjliga hamnarbetarna och anklaga dom enbart för dom ekonomiska förluster som hamnkonflikten medfört. Han verkar inte ens ha fattat att det också finns en arbetsgivarpart, som dessutom har orsakat merparten av dom förlusterna.

  • Såg det med, beklämmande. Mindre strejker (för de är löjliga förlegade grejer som bara töntiga, pinsamma gubbar håller på med för att de är bråksugna) och mer vårdföretagsmiljonärer är vad programledaren önskar sig.
   Jag förstod att hela programmet skulle vara skräp när jag såg trailern för programserien innan det ens börjat. Som han själv utryckte det: (ungefär..) ett program om aktuella händelser efter amerikansk modell, ja så som programmen i USA.
   Där förstod man vad man hade att vänta sig. Och mycket riktigt. Ner med strejker för de är ”lame” och mer vårdmiljonärer för de är ”great and valuable” för de betalar skatt som ”drizzles down” på oss andra. Extrem nyliberalism, som det heter då, alltså. Vad överraskande.
   Sen var programledaren överraskad att det fortfarande jobbar människor i hamnarna, han trodde att det bara var robotar där nu.
   Nej, – robotarna jobbar på sveriges radio och television. Pang

 2. Länk till riksfjanten Jesper Rönndahls pinsamt okunniga påhopp på hamnarbetarna.
  https://www.svtplay.se/video/20815192/svenska-nyheter/svenska-nyheter-sasong-3-25-jan-22-00?start=auto

  Han svamlar om hamnkonflikten 2017 och att hamnarbetarna orsakade ekonomisk förlust på över 4 miljarder kronor. Hamnarbetarna strejkade 8 timmar 2017 och hamnkapitalisterna stängde ner hamnarna i 371 timmar samma år. Kanske skolkade lille Jesper på mattelektionerna, jag vet inte, men det hela blir iallafall en fet lögn, som naturligtvis helt okommenterat visas i en av överhetens egna propagandakanaler.

  Länk till hamnarbetarnas egen version om detta.
  http://hamn.nu/article/2531/Felaktiga-pastaende-om-hamnkonflikten.html

  • Och så finns det en höger och en extremhöger som påstår att SVT är vänstervridet …
   Men det är en del av den ständiga högerkampanjen att göra så.

   • Precis, högern har ett helt gäng av förvirrare som verkar jobba både heltid och övertid. Vi ser dom ju även här på bloggen. Bra ändå att dom släpps fram tycker jag. Endast i öppen och fri debatt kan man avslöja dom.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here