Washington Post: Ukrainas armé använder mänskliga sköldar

10
2602
Sjukhuset i Mariupol. Bild Moon of Alabama

 

Beskyllningarna om krigsbrott i Ukraina haglar, allra mest från Ukrainas och dess regering närstående. Just nu är sedan länge väntade påståenden om att Ryssland använder sådana kemiska stridsmedel på tapeten. Jag har viss förkärlek att rapportera sådant som etablerade media tiger om eller täcker bristfälligt.Nya Dagbladet om artikel i Washington Post

DN skrev 5 april om mänskliga sköldar för någon vecka sedan Ryssland har hävdat att det bara var armén som använde det barn- och mödrasjukhus i Mariupol som utsattes för ett uppmärksammat luftanfall. I andra situationer har landets styre anklagat Ukraina för att använda civila som ”mänskliga sköldar” för militära mål. Det finns inga bevis för påståendena. Men sådana omständigheter skulle kunna förklara den civila skadan som deras anfall orsakat.”
Då blir våldet mot civila en krigsförbrytelse.

Detta publicerades 8 dagar efter artikeln i Washington Post. Jag mailar DN-journalisten nu.

_____________________________________________________________

Washington Post: Ukrainas armé använder mänskliga sköldar

I ett längre reportage belyser The Washington Posts utrikeskorrespondent Sudarsan Raghavan. I ett längre reportage belyser The Washington Posts utrikeskorrespondent Sudarsan Raghavan hur den ukrainska armén utsätter den civila befolkningen för mycket stora faror och risker genom att placera sina soldater och vapen vid civila positioner och byggnader och beskjuter de ryska styrkorna från dessa. https://nyadagbladet.se/utrikes/manniskorattsorganisation-ukraina-maste-sluta-anvanda-civila-som-manskliga-skoldar/

Sudarsan Raghavan. Washington Post

Kort efter att en rysk missil träffat ett lägenhetskomplex och dödat minst fyra människor anländer den ukrainske parlamentsledamoten Oleksii Goncharenko till platsen och beklagar sig över att ryssarna attackerar bostadshus och insisterar på att det inte finns några militära mål eller trupper i närheten – det handlar enbart om rysk terror menar han.

Raghavan noterar dock att bara minuter senare så hörs ukrainska missiler avfyras i flera omgångar och det låter som att vapnen bara är några gator bort – och att de definitivt avfyras från huvudstaden.

”I allt högre grad tvingas ukrainare konfronteras med en obekväm sanning: militärens förståeliga impuls att försvara sig mot ryska attacker kan också sätta civila i fara. Praktiskt taget varje stadsdel i de flesta städer har blivit militariserad, vissa mer än andra, vilket också gör dem till potentiella mål för ryska styrkor som försöker slå ut det ukrainska försvaret”.

William Shabas, professor i internationell rätt vid Middlesex universitet i London vill inte säga att den ukrainska militären är direkt ansvariga för de civila dödsfallen i landet – men påpekar ändå att Ukrainas armé genom att positionera sig i tätbebyggda områden sätter civilbefolkningen i fara. Denna uppfattning delas även av Richard Weir, forskare vid människorättsorganisationen Human Rights Watch.

– Om det finns militär utrustning där och (ryssarna) säger att de beskjuter den här militära utrustningen så undergräver det påståenden om att de avsiktligen attackerar civila mål och civila personer.

Kan bryta mot krigets lagar

Utrikeskorrespondenten konstaterar också att Washington Posts journalister med egna ögon under den senaste månaden sett hur ukrainska pansarskott, luftvärnskanoner och pansarvagnar placeras nära flerfamiljshus och hur tungt beväpnad ukrainsk militär syns på Kievs gator och torg.

”Ljudet av utgående raketer och artilleri kan höras ständigt i i huvudstaden Kiev”.

Richard Weir betonar att den ukrainska militären har ett ansvar utifrån internationell lag att avlägsna sin utrustning och sina soldater från områden som befolkas av civila och om detta inte går så är det den civila befolkningen som måste förflyttas bort från striderna.

– Om de inte gör det är det ett brott mot krigets lagar eftersom vad de gör är att sätta civila i fara eftersom all militär utrustning är legitima mål.

Den ukrainska militärledningen förkastar dock det resonemanget och menar att man har all rätt att försvara sina städer och att man strider efter principen om ”totalförsvar” – vilket innebär att frivilligsoldater har laglig rätt att skydda sina hem – även i civila miljöer. Vidare menar man att internationella krigslagar inte gäller för kriget i Ukraina eftersom Putins mål är att ”förstöra den ukrainska nationen” och att det inte går att försvara Kiev och andra städer utan att riskera att civila kommer till skada.

Mänskliga sköldar

Raghavan pekar dock vidare på hur beväpnad ukrainsk militär i Kiev stationerat sig vid lägenhetskomplex, kontor, tunnelbanestationer och butiker och hur man placerat ut minor i huvudstaden i syfte att stoppa ryska pansarvagnar.

Även om professor William Shabas understryker att Ryssland naturligtvis inte har rätt att döda civila, även om de befinner sig i närheten av militära mål och att man kan komma att ställas inför rätta för detta, så riktar han mycket skarp kritik mot Ukrainas militära strategi.

Ukraina kan inte använda civila kvarter som mänskliga sköldar.

Säkerhetsexperter har också noterat hur det ukrainska luftvärnet är så centrerat i den centrala huvudstaden att när de skjutit ner ryska missiler eller drönare så har delar av dessa vid flera tillfällen regnat ner över civila bostadsområden. I ett annat fall dödades åtta människor vid en rysk attack mot ett shoppingcenter där ukrainska pansarvagnar och andra militärfordon posterats. Det är inte bara de ryska missilerna som oroar civilbefolkningen utan även det faktum att tunga vapen avfyras från deras egna bostadsområden.

– Det är otäckt. Det händer tre eller fyra gånger om dagen, kommenterar Ludmilia Kramerenko och tillägger att hon hoppas att kriget snart är över.

I en fältvideo som publicerats av den ryska statskanalen RT framkommer hur ryska trupper bekämpar ukrainska Azovbataljonens styrkor som positionerat sig i och befäst civila lägenhetsbyggnader i Mariupol varifrån man beskjuter ryska mål.

Boende i området vittnar också om hur medlemmar i Azov ofta tvingar sig in i lägenhetshusen och stationerar sig där och hur de antingen kör ut de som bor där eller helt enkelt skjuter ihjäl dem.

– Nationalisterna delade upp sig i grupper med cirka 10 personer i varje och positionerade sig i bostadshus. De kom hit på natten, säger en boende i Mariupol som också hävdar att byggnader som beskjutits med tungt ryskt artilleri är sådana som ockuperats av Azov. hur den ukrainska armén utsätter den civila befolkningen för mycket stora faror och risker genom att placera sina soldater och vapen vid civila positioner och byggnader och beskjuter de ryska styrkorna från dessa.

 

Föregående artikelKuba om uteslutning av Ryssland i FN:s människorättsråd
Nästa artikelRykte: Officerare från Nato och Sverige instängda i Mariupol. Omöjligt?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Krims vice premiärminister Georgij Muradov sa att avnazifieringen av Ukraina bör genomföras i två steg. Det rapporterar RIA Novosti .
  Enligt hans åsikt kommer vi först och främst att prata om denazifieringen av makten i Ukraina, ”som skapades och användes av väst som ett verktyg för att plantera nazistisk ideologi i det ukrainska samhället.”
  Muradov kallade det andra steget för denazifieringen av utbildning, informationsfältet, media och medvetandet hos vissa ukrainska medborgare ”förgiftade av nazistisk ideologi.”
  Politikern betonade att det här är ett långt skede, som kan ta flera år.
  Den 24 februari meddelade Rysslands president Vladimir Putin att han hade beslutat att genomföra en militär specialoperation i Ukraina som svar på en begäran om hjälp från cheferna för LPR och DPR.
  Beslutet att genomföra operationen var anledningen till nya sanktioner mot Ryssland från USA och dess allierade.
  Uttalanden, sanktioner, förluster, filmer från krigszonen är de viktigaste händelserna i månaden som har gått sedan starten av den särskilda operationen i Donbass och Ukraina.
  https://www.gazeta.ru/politics/news/2022/04/13/17561774.shtml

 2. 2014 En dokument från HRW om vad som gäller under kriget i Ukraina:
  Eastern Ukraine: Questions and Answers about the Laws of War
  https://www.hrw.org/news/2014/09/11/eastern-ukraine-questions-and-answers-about-laws-war

  Ett ”mjukis” brev till Ukrainas ledning: Human Rights Watch-brev till tillförordnad president Turchynov och tillträdande president Porosjenko
  ”Ukraina: Human Rights Watch-brev till tillförordnad president Turchynov och tillträdande president Porosjenko” från 2014
  ”Jag skriver för att ta upp frågor som rör genomförandet av militära operationer i sydöstra Ukraina mot bakgrund av det växande antalet trovärdiga rapporter om ukrainska styrkors användning av granatkastare och andra vapen i och runt befolkade områden, och den senaste tidens intensifiering av fientligheterna mellan ukrainska styrkor och beväpnade upprorsgrupper. Även om vi inte har kunnat undersöka de senaste fientligheterna eller många av de incidenter som rapporterats i pressen under den senaste veckan, undersökte våra forskare två uppenbara granatkastare i bostadsområden under ett fältuppdrag i Donetsk-regionen mellan den 19 maj och 26 maj.

  Human Rights Watch-forskare reste till bostadsområden i och runt Sloviansk, där de dokumenterade betydande skador på flera bostäder och ett fall av skada på ett sjukhus till följd av påstådd beskjutning från ukrainska styrkor.”

  Men HRW hade fel när de påstår att ”upprorsmännens agerande bryter mot ukrainsk lag och att den ukrainska regeringen har rätt att utföra brottsbekämpande och militära operationer för att motverka det väpnade upproret.” (ukrainska armen hade startat kriget! i och med detta brött mot artikel 17 i ukrainska konstitutionen)

 3. is använde mänskliga sköldar o skar halsen av fångar inför kamera, isrl armén använder palestinska barn bundna på pansarfordon, isazov använder mänskliga sköldar o skär halsen av fångar inför kamera..

 4. Finns bara ett krigsljug kvar i arsenalen,
  som inte använts: Jo, ryssarna är nämligen kannibaler, de äter sina egna,
  de får ingen mat, det blir nästa rubrik, i borgarpressen.

  Men de ukrainare som ertappas med
  ryska soldatransoner, de avrättas av Azov-gängen, summariskt, och skylls på Ryssland.

 5. Per Erik!
  Citat direkt ur artikeln:
  The Ukrainian military has “a responsibility under international law” to remove their forces and equipment from civilian-populated areas, and if that is not possible, to move civilians out of those areas, Weir said.

  “If they don’t do that, that is a violation of the laws of war,” he added. “Because what they are doing is they are putting civilians at risk. Because all that military equipment are legitimate targets.”
  Vad är det i detta som inte stämmer med artikeln ovan?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here