Xi Jinping visar uppskattning av Mao Zedong

3
875

 

Bild i Deutsche Welle.

Ingress: Det finns olika uppfattningar om president Xi Jinpings syn på MaoTseTung och om utvecklingen i Kina under Maos tid som ledare i Folkrepubliken Kina 1949-1976. Detta har diskuterats i kommentarer till artikeln Ett krig – mot Kina – kommer insvept i propaganda – men berör oss. samt i artiklarna Vad finns att lära av Kulturrevolutionen? och Överlevnad i Kina och Indien – en jämförelse

___________________________

Deutsche Welle rapporterar 29/10:

Xi åberopar Mao vid en resa till kommunistiska ”heliga” platser

Dagar efter det att han hade säkrat en tredje mandatperiod vid makten, for Xi Jinping tillsammans med högt uppsatta ledare för kommunistpartiet på en rundtur till revolutionens viktigaste historiska platser.

https://www.dw.com/en/china-how-has-a-new-historical-resolution-cemented-xi-jinpings-power/a-59804076

Kinas president Xi Jinping valde kommunistpartiets kärnområde Yan’an för sin första grupputflykt med landets nyutnämnda toppar i veckan.
Under resan tog ledarna på sig matchande marinblå vindjackor medan Xi åberopade arvet från Mao Zedong, som grundade Folkrepubliken Kina 1949.
Resan kom bara några dagar efter den viktiga 20:e kongressen för kommunistpartiet där Xi befäste sin ”kärnposition” inom partiet och tog en tredje mandatperiod i rad som ledare.
”Syftet [med detta besök] är att vi ska granska partiets ärofyllda år i Yan’an, till minne av våra revolutionärers stora bedrifter, främja Yan’an-andan och föra vidare kampandan [hos revolutionärerna] när vi strävar efter att uppnå de mål som sattes upp i den 20:e partikongressen”, sade Xi, citerad av det statliga TV-bolaget CCTV.
På torsdagen besökte Xi och andra ledare för kommunistpartiet flera viktiga platser, bland annat Maos tidigare grottbostad och den sal där ett avgörande möte i kommunistpartiet 1945 bekräftade honom som ordförande.
Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua rapporterade att Xi kallade Yan’an för en helig plats för den kinesiska revolutionen och en vagga för det nya Kina. Han framhöll också sin egen personliga koppling till området, eftersom han har bott och arbetat i Yan’an i sju år.
Xi betraktar sig själv som en ”arvtagare till revolutionen”, citerades sinologen Alfred L. Chan av nyhetsbyrån AFP.
En återblick på revolutionen
”Signalen med besöket i Yan’an är att man firar en parallell [med Mao] och inte ger sig på någon opposition”, skrev Manoj Kewalramani från Takshashila Institution i Bengaluru, Indien.
Hongkongs South China Morning Post rapporterade att Xi lovade att ärva det moderna Kinas grundares revolutionära anda under besöket i Yan’an.
Den senaste partikongressen placerar nu Xi ”på samma piedestal som Mao”, tillade tidningen.
Föregående artikelBidens återval hänger på framgången för Kievs motoffensiv
Nästa artikelEn hemlig amerikansk armé – tio gånger större än CIA
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Det finns även många olika uppfattningar om Mao Zedong inom Kina. Det är helt officiellt fastställt att Mao gjorde många misstag och felen orsakade både lidande och död, men generellt i Kina anses att hans förtjänster överskuggar hans fel. Hans verkligt stora misstag var hans stöd för studentupproret, ett av många i Kinas långa historia, som blev Kulturrevolutionen. Vad som är mest intressant här är att de som upplevde eller deltog i Kulturrevolutionen finns idag och kan berätta vad som verkligen hände.

    Mao Zedong var otvivelaktigt en storartad revolutionär och ledare, men likt de flesta likar i historien blev han en urusel landsadministratör. Han var otroligt naiv och okritiskt lyssnade selektivt på andra, utan att bry sig om att verifiera eller tänka kritiskt.

    Han grundade dock Folkrepubliken Kina, som till skillnad mot den tidigare katastrofala ”demokratin” 1913 till 1949 har varat, utvecklats till ett fredligt och harmoniskt samhälle, och fortfarande utvecklas, och möjliggör och öppnar för vidare utveckling. Mao lade grunden, men fick aldrig bygga palatset.

    Peter Krabbe säger på sin avslutande blogg. ”Vem styr vår framtid och varför?” Hittills har det varit diktaturen USA och i Socialdemokraterna i maskopi med USA. ”Det går inte att åstadkomma några förändringar av betydelse i det system som vi alla sitter fast i.” Sverige måste ändra, men saknar en metod och ett system och förmåga att åstadkomma förändringar.

    Ett par vanliga men grova sakfel ”säkrat en tredje mandatperiod”. Kina har inga mandatperioder. Nationalkongressen är skyldig att utse en president, och andra befattningshavare, minst vart femte år, men står fri att göra det oftare. Sedan är XiJinping inte en ”makthavare” som i väst, utan en ledare. Han har inte den frihet att göra som han vill som makthavare i väst, utan skall ses som en verkställare av folkviljan.

    Glöm inte grundet till Kinas samhällssystem, ”Att leda ett folk är att följa dom”. Alltså diametralt motsatt till ”ledare” i väst som intar en roll som snarare bör kallas härskare som styr folket, även om det är valda härskare.

    Mao Zedong lär ha sagt att ”Det kommer alltid att pågå en revolution”, vilket betyder att vi måste acceptera att förändringar och utveckling är nyckeln till framgång och överlevnad. Det är just här som Sverige och ”väst” brister mycket grovt. I Sverige försöker man ilsket konservera och bevara forntiden och inte tillåt förändringar. Just symptomet är att SD till exempel motarbetas så intensivt från alla traditionella håll.

  2. Väl talat av Karl W
    I artikeln står
    ”Xi lovade att ärva det moderna Kinas grundares revolutionära anda under besöket i Yan’an.”
    Jag tolkar detta på. efter vad jag tror. samma sätt som det Karl W säger men jag vill tillägga att, i Kina liksom i alla länder som anglosaxiska imperiet siktar in sig mot, är det viktigt att undvika onödig splittring. Då är psykologisk insikt över människonaturen bra att ha. Det känslomässiga engagemanget och en del positiva associationer folk bär relativt det förflutna kan, genom en sån klok psykologi, bringas att addera momentum i den processen ledningen vill förverkliga.
    I stället för att bädda för splittring, som imperiet inte är sena att utnyttja.
    För socialister i väst skulle detta vara mycket tydligare om det historiska narrativet kring de olika kommunistrevolutionerna inte var så tillrättalagt att den västliga oligarkins inblandning tegs ihjäl.
    Ett historiskt narrativ, som är fixerat som det är för många socialister i väst, påminner om en religion med vissa trossatser som inte får ifrågasättas.
    Det faktum att så många även bland de sk progressiva nu löper med i russofobi och annat borde öka viljan att klara ut begreppen.
    Om man bryter den förtrollningen underlättar det för att något nytt kan växa fram. Vad det nya blir vet jag inte men den historiska sanningen borde inte vara ett hot mot något som verkligen är värt att beskydda.

  3. Deng Xiaoping sa att Kina aldrig kommer att behandla Mao på samma sätt som Sovjet behandlade Stalin. För honom var ”stalinist” närmast att betrakta som en hedersbenämning medan han blev oerhört upprörd om man kallade honom ”liberal”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here